Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къде в Бургас? (59)

 • 14 040
 • 298
 •   1
Отговори
# 255
 • Мнения: 4 386
Друго за града-Бургас няма бизнес, няма заводи, няма производство, няма работа. В Бургас корупцията е толкова навътре, че ако не си човек на някой нямаш шанс за работа. То няма работа де.
И всички, които живеем тук, сме гладни и безработни ... Хайде по-полека с обобщенията. Аз безработни приятели и познати нямам, собственият ми мъж търси служители, но кандидати няма. Примери много и най-различни.

Може да няма гладни и безработни, но това е защото хората са направили компромиси и много хора не биха работили това, ако имаха повече възможности за реализация. Да, тук няма много възможности, заплатите са ниски, няма произвотство.

# 256
 • Бургас
 • Мнения: 2 379
Друго за града-Бургас няма бизнес, няма заводи, няма производство, няма работа. В Бургас корупцията е толкова навътре, че ако не си човек на някой нямаш шанс за работа. То няма работа де.
И всички, които живеем тук, сме гладни и безработни ... Хайде по-полека с обобщенията. Аз безработни приятели и познати нямам, собственият ми мъж търси служители, но кандидати няма. Примери много и най-различни.

Може да няма гладни и безработни, но това е защото хората са направили компромиси и много хора не биха работили това, ако имаха повече възможности за реализация. Да, тук няма много възможности, заплатите са ниски, няма произвотство.
Е не е София и Пловдив, няма да бъде, а и не е необходимо. Но е силно пресилено да твърдим, че тук НИЩО няма.

# 257
 • Мнения: 23 469
Работа има, желаещи няма. Избирате Бургас и попълвате кода.

https://www.az.government.bg/bg/ejobs/view_prl/

Никой на никого не обещава работа според образованието в град по местоживеене. Нямам представа дали някой мисли къде и какво ще работи после, когато избира образование/специалност. С 52 ВУЗ-а в България не зная какво производство очаквате в Бургас.
Когато Кроношпан изнесе производството си във В. Търново, доста хора тук бяха изправени пред избор - да останат без работа или да се преместят там.

  # 258
  • Мнения: 2 064
  Русинова, теб да не те държат насила заключена някъде в Бургас?  Дай ни знак и ще те освободим. Интересно, как оцеля финансово като адвокат 19 години в този град, дето никой няма работа, всичко е купено и всичко е на 5 човека?! И какво те задържа толкова време в него - явно не е семейството, защото миналата седмица се омъжи?
  Много нелепо изглежда отстрани, когато някой започне да обвинява за собствените си житейски неудачи града, държавата, обществото и прочие абстракции. А всъщност може и при него да е причината. Примерно, ако ми трябва адвокат, никога няма да се обърна към някой с неграмотен правопис. Щом не е успял да усвои материала от средното училище, представям си какво е научил от университета. Ако е лекар или счетоводител, може и да му простя за правописа, обаче за един юрист родният език е оръдие на труда. Но ако откажа на такъв юрист някакъв професионален ангажимент, обяснението му най-вероятно ще бъде - "корумпирани", "ще вземат някой с връзки" и т.н.

  # 259
  • Мнения: 4 386
  Работа има, желаещи няма. Избирате Бургас и попълвате кода.

  https://www.az.government.bg/bg/ejobs/view_prl/
  Хаха, ама то на теория работа може и да има, ама желаещи няма, защото заплатите са мизерни. Мой познат също си търси служители и се оплаква, че няма. Чуди се защо така и не се сеща, че дава минимална заплата и не осигурява на реална заплата.

  Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 21:58 от Irene Adler

  # 260
  • Бургас
  • Мнения: 1 378
  Търся триъгълник с дължина 50 см. , но не мога да намеря , в книжарниците има предимно 30 см.  Идеи къде да проверя.....
  Никъде няма да намерите "триъгълник с дължина 50 см". По-вероятно е да намерите триъгълник с катет 50 см или хипотенуза с този размер. Проверете в книжарница "Заливи".

  # 261
  • Бургас
  • Мнения: 3 370
  Русинова може и да е малко крайна, но много хора споделят мнението й. Имам доста познати с добро образование, които поеха пътя към София и чужбина точно поради тази причина - няма работа за тях с добро заплащане. Други пък работят в други градове и пътуват като гламави. Трети работят на няколко места, за да имат що-годе добър стандарт, включително и аз.
  Младите хора, които завършват, също не остават нито да учат в Бургас, нито да работят тук. Включително и собственото ми дете, което завърши ПМГ. Дори аутсорсинг компаниите тук плащат по-ниски заплати, отколкото за същите позиции в София. Още е студентка, но за 4 часа работа получава повече, отколкото баба й за 12-часова смяна тук в Бургас, с десетилетия трудов стаж. Плюс хоум офис, допълнително здравно осигуряване и други екстри.
  Бургас е прекрасен град за живеене и отглеждане на деца, стига да имаш добри доходи. Всичко е близо, разстоянията са малки, спокойно е. Градина, училище, извънкласни занимания - всичко ми е на 5-15 мин. пеша. В София ще го постигна същото с огромни нерви, задръствания, ранно ставане и задължително автомобил.
  Имам и познати, които пък работят дистанционно и трайно се прибраха към Бургас точно поради тези причини. Но работят към чужди компании със заплати над 5К на месец. Те са по-скоро малцинство.
  Градът си има своите плюсове, но липсата на добри работни места с добро заплащане не може да се отрече.

  # 262
  • вкъщи
  • Мнения: 2 007
  Съгласна съм с Tintina .

  # 263
  • Мнения: 1 867
  И аз съм съгласна с Tintina, града ни западна ужасно много в последните 3-4 години. Много по малки градове ни изпреварват по доходи. За съжаление се напълни с много придошли от Ямбол, Шумен, Хасково и положението стана доста зле. Откакто смениха транспортната схема на града  и направиха много глупости уж за благото на хората, изсичат се безразборно дървета, презастрояват се паркове и градинки( междублокови пространства)- много хора се изнесоха и напуснаха иначе красивия ни град.

  # 264
  • Мнения: 2 064
  Винаги ще има някой друг град с по-високи заплати. В София може и да са по-високи заплатите от Бургас, но в Прага са по-високи от София, а в Лондон са по-високи от Прага. Познавам едни американци, които работят в Гърция, защото там са им предложили най-добрите заплати. А преди 2-3 години в Бургас беше пълно с италианци, които работеха по един проект на нефтеното пристанище – пак за по-високи заплати, естествено. Животът навсякъде има своите плюсове и минуси. Важното е човек като се установи някъде, да живее в хармония със себе си и да не се чувства вечно прецакан. За щастие, вече можем свободно да пътуваме и да работим. Ако пък си избрал да останеш тук заради родители, семейство, деца или поради други причини – опитай се да оценяш това, което имаш и да му се радваш.

  # 265
  • Бургас
  • Мнения: 2 695
  Никога не съм искала да живея в друг град. Бургас за мен е уникално място.
  Живяла съм в София, докато студентствах и почти нямаше уикенд,  в който да не бързам да се прибирам.
  Като се замисля почти всичките ми приятели се прибраха, след следването си тук и са повече от успешни и в работата си и материално.
  Наистина сега направих една кратка равносметка, че всичките ни приятели са реализирани добре, съответно живеят добре. Имаме двама, които останаха в София, но то според мен се случи това, защото си взеха жени от дълбока провинция, които мечтаеха за столицата. Миналата година, обаче, в пандемията, с хоум офис и прочие, и двамата си купиха апартаменти и сега не искат да се прибират. Мислят варианти как да останат тук.

  Моето мнение за заплатите: статистиката е супер изкривена, защото сме основно туристически град/област. Съответно в този бранш масово, сигурно дори над 90% от хората са осигуряват на минимална работна заплата. Изключително лоша практика, не знам защо държавата не се намесва! Следващият такъв голям бранш е строителството, който бранш също е пряко свързан с туризма. Там наемането на хора основно от ромски и турски произход също им позволява да не плащат реални заплати. Камериерка под 1000 лв чисти ако не взима, не се намира. На строителните работници надниците им вече са по над 100 лв на ден (чисти). А какво приключение е да се намери готвач? Там лятно време искат заплатите дори накуп за сезона. И не падат под 3000 лв. Само, че ако намерите готвач, който да е осигурен на тези пари, елате ми го покажете! И после пишем коментари под статиите във Флагман, колко сме зле по заплати! На затова сме зле! Защото в Севлиево, примерно като влезе един голям завод става основен работодател и заплатите са в белия сектор, не в сивия като тук!

  # 266
  • Мнения: 4 386
  Камериерка под 1000 лв чисти ако не взима, не се намира. На строителните работници надниците им вече са по над 100 лв на ден (чисти).

  Мисля, че са ти много оптимистични представите. Имам наблюдение и в двата бранша. Камериерка над 800лв мъчно може да стигне, ако е малък хотел забрави. Строителен работник взима 100лв надник ако е баш майстора на бригадата. Обикновените работнищи взимат около 1500. В ИТ бранша е същата работа. До скоро един QA взимаше 800лв, за сравнение в София взима около 2000. За това масово софийските  ИТ фирми започнаха да разкриват офиси в страната. Мой познат ИТ преди пандемията кандидатстава в някаква новооткриваща се фирма в Бургас с английско участие. По сайтовете бяха обявили, че заплатите са доста големи с цитирани цифри. На интервюто - 700лв чисто. Grinning

  # 267
  • Бургас
  • Мнения: 4 090
  Градът ни е много приятен и удобен, като изключим мръсния въздух.Работа има основно в туризма или свързано с туризма, но малко са големите и читави фирми, които осигуряват хората си  целогодишно.После, налага се 6 дневната работна седмица и то не само в туризма, а повсеместно, вместо наемане на достатъчно хора, което за мен е най-отвратителното и демотивиращо нещо.Ако взимам за 4 месеца колкото за 1 година може да си затворя очите, но целогодишно е нагло, а после реват, че нямало хора.Тук също държавата много си затваря очите.Връщаме се към крепостничеството.
  1000 лева вече не са това, което бяха, а те за 1000лева ще ти вземат здравето, защото работейки по този начин само това може да си докараш -здравословни проблеми.

  # 268
  • Бургас
  • Мнения: 2 626
  За мен също е отчайващо положението в Бургас. Имам познат с охранителна фирма, дава 600 лв. заплата, когато някой му каже, че вече минималната е 650, започва да се обяснява как били чисти 600 за никак нетрудоемка работа  Joy Естествено има голямо текучество и предимно пенсионери. Заплатите за мъже, заети с неквалифицирана, физическа, тежка  работа трудно минава 1000 лв.  Касиерки, магазинерки - също. Та, така в "градът на благоденствието".

  # 269
  • Бургас
  • Мнения: 1 016
  Скрит текст:
  Камериерка под 1000 лв чисти ако не взима, не се намира. На строителните работници надниците им вече са по над 100 лв на ден (чисти).

  Мисля, че са ти много оптимистични представите. Имам наблюдение и в двата бранша. Камериерка над 800лв мъчно може да стигне, ако е малък хотел забрави. Строителен работник взима 100лв надник ако е баш майстора на бригадата. Обикновените работнищи взимат около 1500. В ИТ бранша е същата работа. До скоро един QA взимаше 800лв, за сравнение в София взима около 2000. За това масово софийските  ИТ фирми започнаха да разкриват офиси в страната. Мой познат ИТ преди пандемията кандидатстава в някаква новооткриваща се фирма в Бургас с английско участие. По сайтовете бяха обявили, че заплатите са доста големи с цитирани цифри. На интервюто - 700лв чисто. Grinning
  Абсолютно съм съгласна с Irene Adler.
  Но, все пак питащата дама не е уточнила дали ще търси работа, а ние тръгнахме акъли да и даваме. Още повече, ако идва от край забравен от бога, Бургас ще и се струва като рай. Радвам се, че млади хора искат да се заселват в Бургас, само така ще живне града. Е, простотията която някои млади хора носят в града не ме радва особено, но да гледаме с позитивизъм все пак, само така ще ги направим по-добри.
  По темата Меден рудник не е най-приятното място според бургазлии, но за първо време е бюджетно, ако този ефект се търси.

  Общи условия

  Активация на акаунт