Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с използването на котешката тоалетна

 • 819
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте, от няколко дни имаме проблем с използването на котешката тоалетна. Моля за съвети, ако някой е изпадал в подобна ситуация. Историята е следната:

Котката ни е женска, кастрирана, на две години. Прибрахме я като котенце от улицата, не е породиста, но козината й е малко по-дълга от масовото. Не излиза навън и откакто сме я взели, винаги е ходила само на котешката тоалетна. Беше си "научена", не е било необходимо ние да правим нещо по въпроса. Използваме от сивото Бенто и сме със затворена тоалетна с вратичка и филтър. Досега не е била гнуслива - веднъж бяхме извън града и човекът, който й сипваше храна, не й беше почистил тоалетната, в резултат на което тя пет дни беше ходила на една и съща.

Напоследък обаче на няколко пъти откриваме парчета от изпражненията й из апартамента. Мислехме, че е от по-дългата козина и защото бърза да излезе от тоалетната. Преди седмица, като се върнахме от почивка, котката се беше скрила все едно е гузна и намерихме разхвърляни топчета. Имаше и на дупето, така че подрязахме козината. Днес обаче за трети пореден ден намирам цялата купчинка подредена на видно място (не е едно и също) извън тоалетната т.е. изобщо не се опитала да си върши работата вътре. Първото ми предположение беше, че заради жегата в тоалетната е станало топло и вмирисано и не й се стои вътре. Чистим й всеки ден, сменихме филтъра, после махнахме капака - никакъв ефект.

Опасявам се да не го прави нарочно, за да търси внимание, както правят малките деца. През последните седмици не си играем много с нея. Освен че бяхме на почивка, в апартамента е много топло и тя самата през деня дреме и не й се играе. Активизира се чак късно вечерта, когато ние трябва да си лягаме. Възможно ли е да ни е сърдита и да си отмъщава?

# 1
 • Мнения: 2 918
Да. Оставили сте я за дълго сама, не са и сменяли тоалетната през това време, след това не си и играете с нея. Какво очаквате, това не е растение, което да позасъхне и като му сложите вода пак да тръгне да расте - това е живо същество и е хубаво да се грижите както трябва за него, а не както ви е удобно, щом сте поели такъв ангажимент.

Охладете апартамента, играйте си с нея през деня, купете и пастет/пауч или някакви други лакомства, които харесва. Сменете тоалетната на отворена за някакво време, ако е топло в апартамента наистина всичко се вмирисва и животното няма да има голямо желание да се изхожда там. Измийте с доместос всичко около тоалетната, може да има остатъчна миризма за нея по пода/стените до тоалетната.
Отделно, че показва, че ви е обидена.

# 2
 • Мнения: 128
Стресирана е и иска да ви го покаже. Нормално е. На първо време започнете да си играете с нея, за да разбере, че знате, че е там. Купете лакомства. Накарайте я да се почувства отново комфртно. Изчакайте няколко дни. Ако продължи, купете от зоомагазин капки за приучване към тоалетна, миризмата им ще я подбуди да я използва отново. Махнете капака на тоалетната през този период. Можете да пробвате да смените бентото с нещо различно, но не е това причината. Животното е под стрес и това е единственият му възможен начин да ви го покаже.

# 3
 • Мнения: 3
Да. Оставили сте я за дълго сама, не са и сменяли тоалетната през това време, след това не си и играете с нея.

Само да уточня, че когато не сме вкъщи, взеки ден идва човек, за да я храни и да й чисти. Примерът с непочистената пет дни тоалетна е отпреди година и служеше само за илюстрация, че тя не е гнуслива. Това вече не се случва.

Благодаря за отговора. Потвърждавате моите предположения като цяло. Страхувах се това поведение да не е израз на някакъв физиологичен проблем. Основно ме изненада, че тя и преди е оставала сама, но досега не е имало подобни реакции. Явно е захитряла.

# 4
 • София
 • Мнения: 30 914
Не е захитряла, стресирана е от отсъствието ви. Купете още 1-2 тоалетни и й обръщайте повече внимание - поне 2 пъти си играйте с нея.

# 5
 • Мнения: 6 070
Аз пък съм на мнение, че си е намерила забавление. Сложете една камерка, насочена към мястото, където сте намерили топчетата и ще видите за какъв майтап става дума. Simple Smile
Щом намирате само разпиляни топчета, значи всичко е наред. Ако чишкаше извън тоалетната тогава има здравословен проблем. Ако ака по дивани и легла, тогава значи обида или отмъщение.
Сложете камерката, ще видите как си играе с топчетата. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 3
Развитие по темата: след повече игра и гушкане тази сутрин малката си е свършила работата на правилното място.

Благодаря за мненията. Моля темата да се заключи.

Общи условия

Активация на акаунт