Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коя страна на оградата да избера

 • 2 330
 • 27
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички

Анкета

Коя страна на оградата да избера

Опции:

 • Мнения: 16 167
Решавам, че ще си сложа нова ограда и фирмата която ще я монтира ме пита: как искате да ви я поставим с по-красивата страна гледаща навътре към двора или навън към улицата. Та въпросът е, вие коя страна на къде да гледа ще изберете? Къщата е на улица, по която минават доста хора.

# 1
 • Мнения: 4 843
може ли снимка на оградата от двете страни? Не знам иначе как да отговоря, но ми се струва, че отвън трябва да е красива, а отвътре може да се посади нещо и да закрие грозната гледка.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 22 979
И аз така мисля, чак съм изненадана от отговорите в анкетата до момента. Все едно да си носим дрехите с шевовете навън. Оградата е лицето на къщата и трябва да е красива, едва ли вътрешната страна е покъртително грозна, че да не става за гледане, но ако е така е даже още по-наложително да е отвътре, където има варианти да се закрие.

# 3
 • София
 • Мнения: 21 115
За мен е по-важно аз да се чувствам добре и да харесвам моето жилище, а не някакви минувачи, затова гласувах с втория вариант. А да слагам допълнителна украса, която после да поддържам... Не ми се занимава.

# 4
 • Мнения: 16 167
В момента нямам възможност да покажа снимки, надявам се по-късно да успея. Закриването с храсти и тем подобни би отнело много време, та не ми е вариант да крия грозната страна.

# 5
 • Мнения: 12 214
Разликата драстична ли е?

Гласувах с втората опция, важно ми е да имам добра гледка.

# 6
 • Мнения: 576
С такава ориентация, с която шансът да влязат бандити е  по-малък Wink

# 7
 • Варна
 • Мнения: 22 979
Естествено, че е важно и отвътре да е красиво, но много ме съмнява задната страна да е чак толкоз грозна, че да не става за гледане. Ако е така бих избрала друга ограда Mr. Green И продължавам да твърдя, че лицето на къщата е важно. Иначе дай да я оставим на гола мазилка примерно, що си играем да я боядисваме и докарваме "за пред минувачите"? Едното не трябва да е за сметка на другото, просто няма начин да оставя отвън опакото на оградата Laughing

# 8
 • Мнения: 5 222
Ако на мен ми зададат такъв въпрос от фирмата, много сериозно ще си поговоря с тях, че дори може да се стигне и до смяната им. Това е много непрофесионално. Как така оградата е красива само от едната страна?! Оградите трябва да са двулицеви - красиви и от двете страни.
Затова аз не гласувах.

Въпреки това, някои модели огради не предполагат двете страни да са напълно еднакви - имат лице и гръб. Тогава лицевата част винаги е от към улицата.
Като пример - най-обикновените дървени огради от вертикални дъски. Съединяват се с хоризонтална отвътре. Метални от ковано желязо, също понякога имат елементи, който са прикачени отвън, а от вътре изглеждат леко по-различно. Но това не означава, че отвътре са грозни. Ето тук, на основната снимка се виждат такива украсни елементи https://metalworks.bg/ogradi/. На другите снимки се вижда, че украсните елементи изглеждат еднакво от двете страни. Изпъкнали елементи, също винаги са отвън. И това се вижда на снимките.
Но при всяко положение е неприемливо да има драстична разлика - красива и грозна, от двете страни.

Колкото до озеленяване, винаги може да се направи бързо озеленяване, с влечащи едногодишни увивни растения, например ипомея, докато израстат красиви храсти.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 12:47 от Diorela

# 9
 • Мнения: 16 167
Тук оградите са малко под "контрол". Естествено и цената има значение. В общи линии нещо такова е грозната страна - виждат се подпорните греди което на мен не ми харесва и ми е грозно, за това е и чуденката. Катерене на външни лица е много малко вероятно, ако това е някакъв аргумент тази страна да не е отвън. Въпросът е изцяло естетически.

# 10
 • Мнения: 7 409
Отвън само дъски, отвътре - с напречните летви. Помислете как да ги разкрасите. Може би сандъчета с висящи цветя

# 11
 • Мнения: 5 222
Категорично това от снимката, е вътрешната страна при този тип огради. Написах го и в предишния пост за този тип дървени огради.
А и колкото да изключваш варианта някой да се покатери, той съществува. Днес е едно в квартала, след 10 години - друго.
Въобще не изглежда грозно на снимката. Както е казала и Мама Ру, отвътре може да се сложат висящи сандъчета с ампелни цветя и ще стане много свежо и красиво.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 22 979
Отвън само дъски, отвътре - с напречните летви. Помислете как да ги разкрасите. Може би сандъчета с висящи цветя
Абсолютно. Това нещо няма никакъв начин да го оставя отвън, ако оградата е моя. Затова пък отвътре дава невероятни възможности да си качуля сандъчета с цветя и други неща. Дори и така оставено не е грозно, но категорично не ми се връзва с външната визия на една ограда.

# 13
 • Мнения: 4 484
То е съвсем ясно, че това показаното е вътрешната страна. Изумена съм, че някой пита нещо толкова очевидно.

# 14
 • SF
 • Мнения: 13 496
Питайте и съседите коя страна предпочитат. Може да искат към техния двор да е "правилната" страна.
Аз такива обърнати огради май ходейки по улиците не съм виждала. Бих ги забелязала и бих се впечатлила, ако съм виждала. Ако съм ги видяла в двор, не съм им обръщала внимание и съм ги приемала за "двулицеви".
Мене повече ме дразни, че в горната част линията е нарушена.

# 15
 • Мнения: 4 843
Към улицата трябва да бъде само вертикалните дъски.

# 16
 • Мнения: 16 167
Защо? Заради визията само ли?

# 17
 • Мнения: 4 843
-заради визията,
-заради това, което са ти писали, че могат да ти се качват на напречните греди и ще ти прескачат в двора, деца също ще се забавляват,
-заради това, че останалите хора така правят, (но ти, все пак, сама си решаваш)

Най-добре сложи друг тип ограда, еднаква от двете страни, щом това ти се набива в очите.

# 18
 • Мнения: 6 508
Ако те дразни тази вътрешна страна, малко ще ти помогне това, че на мен ми е съвсем приемлива. Simple Smile
Честно, на мен ми харесва тази вътрешна страна да е отвътре и няма как да я сложа наобратно. Та даже и заради катеренето: ами пияни хъшлаци как ще ги спреш? Чиста подкана си е да им сложиш стълбичка за катерене.
Наистина, виж не може ли двете страни да са еднакви, даже и да струва повече.

# 19
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 850
От страната на улицата се слага с гладката страна навън. Откъм съседите си я редете както искате, повечето хора си ги слагат с гладката страна откъм себе си заради естетиката.

# 20
 • Мнения: 5 222
То голяма естетика ще стане -от едната страна така, от другите - иначе.

Тази от снимката изглежда добре и от вътрешната страна. И мен малко ме смущава и не ми харесва наклона отгоре, но това е само примерна ограда, не е реалната. Тези напречни греди, ако са отвън, дори и към съседи, са много удобни за катерене. Направо казват - Заповядай, ела.
От друга страна дават големи възможности за украса - да се пуснат по тях влечащи цветя,  храсти, да се аранжират със сандъчета и всякакви други красиви аранжировки. Може на слънчевата страна да се пусне по тях в няколко реда лоза, киви, или нещо друго плодно, шизандра, например. Има едно дребно киви, не му трябва опрашител - аргута. А може и различни клематиси, много неща мога да се сложат.
Ако човек има усет и умения, може да ги направи много красиви, оригинални и функционални. А външната гладка стена не дава такива възможности.

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 01:11 от Diorela

# 21
 • Мнения: 16 167
Е да, трябва да е еднакво от всякъде. Едно така другото онака ще ми е още по-грозно.

# 22
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 850
Е то по принцип такава ограда се слага отстрани откъм съседите, за пред къщата се избира или нещо ниско наполовина, или нещо по-декоративно. Има и други типове панел, без чак такива яки ребра отзад. За мен това е неподходящ избор на панел за тая цел, ако не са го купили вече хората може да се замислят за друг тип.

# 23
 • Мнения: 16 167
Тази ограда е в задния двор. Има улица която минава и отпред и отзад на имота, но спрямо предния вход на самата сграда, оградата загражда задния двор, тоест няма точно лицева част.
Не знам дали успях да го обясня разбираемо. Ако си представите имота като правоъгълник, къщата е в единия край като входа ѝ гледа навън от правоъгълника, а оградата загражда останалата част от парцела.

# 24
 • Мнения: 5 222
За да няма съмнение, аз разбрах нещо таковаМисля, че е много важно с какво ще бъде обработена/ боядисана, за да е по-издържлива - примерно безир, корабен лак и т.н.
Тук има много и чудесни идеи за видове огради, озеленяване и декориране, организация на двора, езерца и т.н.
https://bg.declic13.org/8187-wooden-fence-a-modern-tribute-to-tradition.html
Между другото, езерце в двора не се прави толкова трудно и не изисква огромни средства, а е прекрасен елемент за отмора.

Още идеи за декорация на огради - има някои много добри идеи , но и много кич.
https://peskiadmin.ru/bg/kak-ukrasit-svoi-dachnyi-zabor-ukrashae … dache-svoimi.html

https://www.domstoki.com/statii/idei-za-dekoraciya-na-drvenata-ograda-v-gradinata

https://bg.decorexpro.com/landshaftnyj-dizajn/zabor/derevyannyj/

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 14:06 от Diorela

# 25
 • Мнения: 16 167
Да, точно такава е схемата.
Мерси за линка, Diorela. Отивам да разгледам.

# 26
 • Мнения: 5 222
Скрит текст:
Тук оградите са малко под "контрол". Естествено и цената има значение. В общи линии нещо такова е грозната страна - виждат се подпорните греди което на мен не ми харесва и ми е грозно, за това е и чуденката. Катерене на външни лица е много малко вероятно, ако това е някакъв аргумент тази страна да не е отвън. Въпросът е изцяло естетически.

Гледам пак оградата, наистина е доста груба отвътре. Може да се направи с по-малко хоризонтални греди - само горна и долна и не толкова груби и дебели. Има много по-елегантни отвътре модели на този тип огради. Тази ми стои някак изработена от кръжока "нямам никакъв вкус".
Вероятно и затова толкова се чудиш.

# 27
 • Мнения: 1 088
Защо не сложите и отвътре същата обшивка като отвън? Тогава ще сте щастливи и вие.

Общи условия

Активация на акаунт