Милано и Северна Италия - тема 13

• 36 554
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • In transit
Аууу Барба, очите ми останаха в украсата ви! Изведнъж ми се прищя да се метна на самолета за Бергамо...Heart Eyes
Голямо благодаря!

# 496
  • Milano
Ооо, Барба, като в приказките е, прекрасно.
Мерси, че сподели.

Харесва ми и "Говорещият замък" в Рапалло:

https://youtu.be/R-QLF_xgZBk

# 497

Харесва ми и "Говорещият замък" в Рапалло:

https://youtu.be/R-QLF_xgZBk
Мисля, че този замък е "рециклиран" от Комо преди 2 или 3 години, когато бяха направили камбанарията на Дуомо да говори така (и със същата музика:))). Принудиха се по някое време да го спрат, понеже предизвикваше прекалено големи тълпи. И това преди ковид, когато още не се пазехме от тълпи! Просто беше невъзможно да се ходи.
Традицията със светлините по сградите в Комо е доста стара, може би 20-30 години, но се е започнало с малко, а последните коледи преди ковид бяха избухнали наистина прекалено! Ето за пример една стара снимка с моето бебе с татко си пред Дуомо, сега е гимназист. Smile Само на този площад беше, така в бяло.

Миналата година бяхме в локдаун и само символично бяха направили "лъч в небето". Тази година пак са осветили навсякъде, но е леко по-скромно и без да прекаляват със специалните ефекти. Снежинките примерно валят, да, (не е статично), но не се гонят катерички Laughing, не пуфтят влакчета, не се сменят композиции, заимствани от стари ренесансови майстори. Честно казано, Слава Богу! Доста е шизофренично иначе. Joy

# 498
  • Пловдив
Извинете, че питам в тази тема, обаче не се справям напълно с гугъл преводач.
При пътуване до Бари, освен ваксина+тест+DPLF - трябва ли да попълвам нещо друго като турист? На сайта на IATA е посочено това -  https://www.sanita.puglia.it/web/pugliasalute/ingresso-in-puglia-da-estero.

# 499
Извинете, че питам в тази тема, обаче не се справям напълно с гугъл преводач.
При пътуване до Бари, освен ваксина+тест+DPLF - трябва ли да попълвам нещо друго като турист? На сайта на IATA е посочено това -  https://www.sanita.puglia.it/web/pugliasalute/ingresso-in-puglia-da-estero.
Не, то и теста надали ще ви искат. Поне при четирите ми посещения там тази година нищо не са ми искали на граничния контрол в Бари освен документа за самоличност.
Тестовете и DPLF ги искат уиз, че и печатчета слагат на бордни карти, затова при тях се минава през гише. Райън нищо не искат, качвам си документите в приложението и пей сърце. Пътуваме с ръчен багаж само.

# 500
  • Пловдив
Розова маслинка, не съм сигурна. Последната промяна в изискванията е от 16.12. Иначе и ние предишния месец летяхме до Италия, но до Бергамо, а Бари е друга провинция.

# 501
Розова маслинка, не съм сигурна. Последната промяна в изискванията е от 16.12. Иначе и ние предишния месец летяхме до Италия, но до Бергамо, а Бари е друга провинция.
Тогава го попълнете за успокоение. Ние го попълвахме лятото веднъж и го пращахме на някакъв адрес. Май само едната от двете авиокомпании го беше посочила, другата не.
Последно летяхме на 3.12. В сравнение с лятото сега (и през октомври) нещата преди паспортната проверка в Бари са още по-лежерни. Тогава мериха температури и правеха тълпа, пускайки по няколко човека. Сега беше както в доброто старо време. Пък и някак се оказах първа от целия самолет.
За седемте ми ходения, ковид документ ми провериха на граничния контрол само в Неапол в края на ноември. Ама ей така, отгоре-отгоре от телефона, без сканиране. На връщане обаче е затегнато и проверяват грийн пасовете. В Бари това се случва до лентата за багаж на проверката за сигурност и на гейта.

# 502

Традицията със светлините по сградите в Комо е доста стара, може би 20-30 години, но се е започнало с малко, а последните коледи преди ковид бяха избухнали наистина прекалено!

Тази година пак са осветили навсякъде, но е леко по-скромно и без да прекаляват със специалните ефекти. Снежинките примерно валят, да, (не е статично), но не се гонят катерички Laughing, не пуфтят влакчета, не се сменят композиции, заимствани от стари ренесансови майстори. Честно казано, Слава Богу! Доста е шизофренично иначе. Joy
Прекрасно, зимно Комо! За шизофренията съм напълно съгласна, ще трябва да щракна някои наши шизосъбърбски съседи Wink

# 503
  • Milano
Често срещам такива коментари, че не проверявали при влизане в Италия сертификати и т.н.

Затова ще ви пусна снимка на част от текста последната заповед, но по този начин са написани и предходните:

Обобщавам за по-накратко:

"2. Влизането на територията на страната е разрешено при следните условия:

а) Представяне на ПРЕВОЗВАЧА при "отвеждане" и на ВСЕКИ НА КОЙТО Е ВЪЗЛОЖЕНО ИЗВЪРШВАНЕТО НА ПРОВЕРКИ (КОНТРОЛ) на Passenger Locator Form в дигитален формат, чрез показване от собствено мобилно устройство или на принтиран хартиен носител;

b)  представяне на ПРЕВОЗВАЧА при "отвеждане" и на органите за контрол на един от "зелените ковид сертификати" по чл.9 и т.н.;

c) представяне на ПРЕВОЗВАЧА при "отвеждане" и на органите за контрол на сертификат, че е направен тест с негативен резултат (пср или антигенен)."

С една дума проверката се извършва в страната на тръгване.

Всичко останало е факултативно.

Би трябвало сега да ги засилят.

dPlf служи за уведомяване в случай на позитивен в самолета или хотела ви. Един път, като сте го пратили той е в системата.

Вие влизате с паспортен контрол, но Шенген влиза и излиза без.

Компаниите трябва да ви проверяват.

Jul, това регионално изискване на Пулия е отдавна за влизащите от чужбина - един вид plf.  Сваляш формуляра, попълваш и изпращаш на мейла на първата провинция, в която ще отседнеш, ако е Бари на мейла на РЗИ Бари - посочени в линка (който е подчертан).

Барба, ти явно харесваш по-изчистени неща.
А гимназиста аз го помня на една снимка, където беше още по-малък🤦‍♂️.

# 504
Здравейте, ще пътуваме до Милано за Нова Година с 2 деца под 12 г.

От темата си съставих идея за забележителностите, които ще са им интересни. Имате ли идея дали музеите работят на 31ви или 01ви?

Според вас подходящо ли е времето за еднодневна екскурзия до Комо, например?

Имате ли препоръка за търговски център, мол, заведения, в които децата също да се забавляват?

# 505
  • Milano
На 01.01 не работи почти нищо, с изключение на заведенията, даже кварталните кафета може да са затворени.
Църквите са отворени.

От музеите единствено Gallerie d'Italia и Palazzo Reale работят на 01.01 следобед.
Погледнете сайта на тези, които ви интересуват.
На 31.12. работят.

Ако времето е хубаво не виждам пречки за разходка до Комо. Аз мразя да вали като ходя някъде, на други не им е проблем.

На 23.12. вечерта би трябвало да обявят още по-затягащи мерки в страната.

# 506
Няколко снимки от вчера от Фондация Прада и зоната на Порта Романа в Милано.
Не знам какво са планирали в тази зона, но ще стане доста интересно място според мен.
Бившата разпределителна гара (с десетки коловози) е сведена до една една линия и в освободеното пространство усилено се действа (по нови строежи? зелени части?)...
В същото време не са разрушени старите халета на гарата и предполагам, че ще бъдат реставрирани като пространства с ретро-индустриален дух. Heart Eyes
В самата Фондация Прада, която е доста голям комплекс от сгради, са интегрирани множество такива стари индустриални постройки.

Бялата кула е от комплекса на Фондация Прада и посещава постоянната им експозиция от съвременно изкуство.

Вътре в комплекса.

Настилка от старите влакови траверси.
За златото няма нужда от коментар. Simple Smile))

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 17:39 от Barbabeau

# 507
Здравейте , да попитам : ПСР теста , трябва ли задължително да е разпечатан и преведен или може и на телефона?

# 508
  • In transit
Барба, благодаря, че споделяш такива новини с нас. Hug За мен лично е много интересно. Много харесвам когато на стари изоставени сгради се вдъхне живот. Хареса ми идеята с огледалните стени на сградите и как са вкарали в употреба дървените траверси.

# 509
  • Milano
Барба, имаше ли място на паркинга на Порта Дженова?

На Порта Романа са Le Terme di Milano - много е хубаво, заобиколен от римски стени се кефиш на СПА-то😄. Може и само за аперитив да влезеш.

Вие усетихте ли (силно) земетресението в събота?
Добре, че трая няколко секунди само...обаче чаках приятели от Венеция на гости и като им блокираха влака в 12ч след Бреша за контрол на линиите и чак в 17ч тръгнаха🤦‍♂️.

Този път ги водих в  Casa Milan - закуска и после Музея:

Парка отсреща, Parco del Portello:

И добрата кухня не се пропуска😂:

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 19:14 от regina di cuori

Общи условия

Активация на акаунт