Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Йога за напреднали, ентусиасти и начинаещи

 • 34 093
 • 753
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 503
Йога като философия на живот

Like_Smoke

Скрит текст:
Йога не е просто физическа активност, а философия за живот. Обикновено се почва заради първото и се стига до второто. Освен това много зависи от преподавателя/учителя - със сигурност трябва да намериш твоя и това става като посещаваш различни практики. През годините може да смениш и йогата, която практикуваш. След няколко години виняса флоу, лично аз загубих интерес и се върнах към класическата йога и ащанга. Също не симпатизирам особено много на всякакви интерпретации като въздушна "йога" и всякакви акробатични изпълнения, които иначе изглеждат атрактивно в инстаграм.
Човек трябва да си даде ясната представа, че йога е огромен бизнес на запад - храни, дрехи, аксесоари, курсове за сертифициране.
Жаки
Скрит текст:
Мими Дончева
1. Йога повишава гъвкавостта ти
Това е добре известен факт. Но, за да развиеш гъвкавост, е нужно да практикуваш редовно. Така създаваш мускулна памет, която задържа ефекта. Дай си време и прояви търпение, и резултатът ще е налице!
Изпробвай: Практика за повишаване на гъвкавостта с Яна

2. Йога увеличава силата ти
Йога не е само разтягане и прегъване. Тя култивира и завидно количество сила. Силата на мускулите е важна за предотвратяването на травми в ежедневието, за добрия имунитет и метаболизъм. Освен това прави всекидневните физически дейности по-лесни.
Изпробвай: Практика за силни ръце и крака

3. Йога укрепва имунитета ти
Всяка форма на движение е добре дошла, за да се поддържа имунната система. Но благодарение на усукванията, огъванията назад, обърнатите пози и релаксацията в йога, тялото прекарва повече време в парасимпатиков режим на нервната система (отговаря за почивката и възстановяването) и по-малко в симпатиков режим (отговаря за реакцията "бий се или бягай", която предизвиква стрес, възпаления и значително понижава имунитета).  
Изпробвай: Хатха блаженство за средно напреднали
4. Йога ти помага да се фокусираш
Понеже след йога ума ти е по-тих и подреден, е много по-лесно да насочиш вниманието си в желаната от теб посока. С помощта на практиката развиваш "еднонасоченост" на съзнанието (казва се "екагра" на санскрит). Тренираш ума си да присъства в настоящия момент, вместо да мисли за минали или бъдещи събития. Проучванията върху йога показват, че след практика човек може по-добре да се фокусира, да обработва информация и да учи.
Изпробвай: Ин йога с Юлия за отпускане на ума

5. Йога действа тонизиращо
Ако денят ти започва с бавно извличане от леглото в посока към кафе машината, всъщност имаш нужда от зареждаща утринна практика, която да стимулира нервната ти система. Малко време за йога сутрин ще промени напълно перспективата ти!
Изпробвай: Комплекс за утринна виталност с Деви

6. Йога премахва схващанията в гърба и кръста
Като доста хора, може би и ти прекарваш голяма част от деня си седнал - на бюро, или пред волана на автомобила. Седящата поза често натоварва гърба и кръста, свива гръдния кош, притискайки белите дробове и сърцето, и води до лошо настроение. Раздвижването на торса и разгръщането на гръдния кош веднага носи облекчение.
Изпробвай: Йога за здрав гръб

7. Йога подобрява метаболизма ти
Усукващите пози, усилието за коремните мускули и някои дихателни упражнения могат да имат фундаментален ефект върху добрата работа на храносмилателния ти тракт. Така ще помогнеш на организма си да усвоява и разпределя хранителните вещества много по-пълноценно, както и да се пречиства.
Изпробвай: Йога с Мими за добро храносмилане

8. Йога намалява нервното напрежение
Плиткото дишане, неправилната стойка и схващанията са все в резултат от нервно напрежение. Ако отдавна имаш подобни "симптоми", това означава, че тялото ти се е научило да се самопредпазва от стреса като сковава мускулите и се "затваря" физически. Тялото и умът са толкова тясно свързани, че задълбочаването на дъха, подобряването на стойката и разтягането на мускулите могат значително да намалят психическото напрежение.
Изпробвай: Йога за освобождаване от нервно напрежение

9. Йога подобрява координацията ти
Редовното изпълнение на двустранни и равновесни асани подобрява съвместната работа на двете мозъчни полукълба. В резултат, концентрацията и координацията ти нарастват значително. До степен в която дори можеш да се научиш да си служиш еднакво добре с двете ръце, независимо дали си десничар или левичар по начало.  
Изпробвай: Йога за подобряване на координацията и баланса

10. Йога подобрява равновесието
Балансовите пози в йога карат мозъка да разпраща импулси през нервната система, които променят мускулната памет и пространствената ориентация. Освен това, балансите от стоеж заздравяват мускулите на стъпалата и краката.
Изпробвай: Практика за подобряване на равновесието    
11. Йога запазва подвижността на гръбнака ти
Раздвижването на гръбнака в различни направления подобрява кръвоснабдяването на тъканите около него. Както и циркулацията на синовиалната течност, която подхранва хрущялите и връзките на прешлените. Сутрин гръбнакът съдържа малко повече от тази течност, а вечер е по-компресиран и дехидратиран. Затова сутрин обикновено човек е малко по-висок отколкото вечер (можеш да измериш разликата). Също така, в йога се казва, че колкото по-гъвкъв е гръбнакът, толкова по-дълго можеш да запазиш здравето и младостта си!
Изпробвай: Йога за укрепване на гръбнака с Юлия

12. Йога ти дава време за връзка със себе си
Да имаш малко време за себе си е важно, особено ако прекарваш дните си грижейки се за други хора (деца, възрастни родители, приятели и др.). Да даваш от себе си на другите е значима част от живота, която те прави свързан с хората около теб. Но за да можеш да се грижиш за другите пълноценно, първо трябва да се погрижиш за себе си. Както Ганди (и Джими Хендрикс) е казал, "Ако искаш да промениш света, първо промени себе си".
Изпробвай: Магията на медитацията с Деви  

13. Йога те зарежда с жизнена енергия
Има много начини как да зареждаш тялото си с енергия, например чрез питателна храна, чрез прием на достатъчно вода, чрез разходки навън и др. Но един от най-основните начини си остава пълноценното дишане. Неслучайно животът започва с първото вдишване на бебето, а в края на живота се казва, че човек "издъхва". С всяко вдишване ти поемаш прана - жизнената енергия, която е във въздуха около теб. Научи се да я усвояваш по-добре!
Изпробвай: Пранаяма за напълно начинаещи с Дани  
14. Нямаш място? Няма проблем!
За разлика от много други физически активности, йога не изисква много място. А и не изисква никакво специално оборудване, освен тялото ти - постелката е за удобство, но можеш и без нея! Йога може да се практикува кажи-речи навсякъде. Освен това, можеш да използваш стената на стаята си като помощно средство за по-добро изпълнение на позите.
Изпробвай: Йога със стена за навлизане в позите  

15. Йога ти помага да се справяш с негативните емоции
Чрез прякото си въздействие върху нервната и ендокринната системи, йога може да бъде ефективно лекарство за справяне с негативните емоции, които те товарят в хода на ежедневието. Освен това, колкото по-редовно практикуваш, толкова повече култивираш спокойствие и вътрешен баланс.
Изпробвай: Пранаяма за освобождаване от негативни емоции

16. Йога те освобождава от токсини
По множество начини йога практиката те освобождава от натрупани токсини. Тя кара лимфната течност да циркулира по-добре, отвеждайки отпадъците от тялото ти. Подобрява цялостното кръвообръщение, активира работата на храносмилателния тракт и въздейства върху акупресурни точки в съединителната тъкан, който стимулират черния дроб и жлъчката.
Изпробвай: Ин йога детокс - черен дроб и жлъчка  

17. Йога се грижи за стъпалата ти
Да прекарваш време на бос крак е по-важно отколкото си мислиш. Много обувки са създадени да изглеждат добре, а не толкова да поддържат правилно стъпалата ти. Не е изключено да откриеш, че любимите ти обувки са източник на болки и схващания. Стъпалата са в основата на тялото ти - ако осигуряваш редовно движение на ставите им и укрепваш мускулите им, можеш да поддържаш правилното положение на сводовете и пръстите. А това е от голямо значение за правилната стойка.
Изпробвай: Заземяваща Ащанга виняса с Димитър      
18. Йога има противовъзпалително действие
Намалените нива на стрес, по-доброто кръвообръщение, снабдяването с повече кислород и освобождаването на хормони на щастието са все фактори, които допринасят за предпазването от възпалителни процеси. Успокояващите дихателни практики, които удължават времетраенето на вдишването и издишването също имат своя важен принос.
Изпробвай: Практика за подобряване на дишането

19. Йога подобрява състоянието на кожата
Кожата е първата част от тялото, по която си проличават стресът и неправилното хранене. Чрез редовната йога практика подобряваш естествените функции на всички системи в организма, което се отразява благотворно на кожата. А намаляването на стреса спомага за освобождаването от кожни раздразнения като акне или екзема.
Изпробвай: Детокс йога - за тялото, ума и емоциите

20. Йога може да направи деня ти по-смислен
Сигурно си чувал, че не е важно какво правиш, а как го правиш. В това се крие дълбока мъдрост. Работата с намерение (известна в йога като "санкалпа") може да ти помогне да бъдеш по-осъзнат за действията си през деня и да внесе истински смисъл в него.
Изпробвай: Йогалатес и даоистки техники с Мариян

21. Йога ти помага да култивираш благодарност
Някога йогите ставали с изгрева на Слънцето и изпълнявали Суря Намаскар (Поздрав към Слънцето) като начин да изразят благодарността си за неговите топлина и светлина, даряващи живот на Земята. Благодарността е една от най-високовибрационните човешки емоции. Практикуването на благодарност е широко застъпено и в медитативните практики.
Изпробвай: Медитация за благодарността

22. Йога ти помага да опознаеш себе си
За разлика от други двигателни активности, йога е насочена не само към тялото, но и към вътрешния свят на човека. Дори да практикуваш в зала, пълна с хора, фокусът остава насочен навътре, към теб самия. "Пратяхара" (обръщането на сетивата навътре) е един от 8-те основни клона на йога, чиято цел е чрез самонаблюдението да откриеш повече както за тялото, така и за ума си. Те ще ти служат цял живот, така че струва си да отделяш време, за да ги опознаеш.
Изпробвай: Ин йога блаженство с Деви

23. Йога регулира биоритмите ти
Някога хората ставали с изгрева и лягали със залеза. След широкото въвеждане на електрическата крушка, обаче, човечеството удължило активната част на деня към нощта. И отношението към ставането по изгрев се променило. Но ако се упражняваш в ранно ставане, ще забележиш, че постепенно вътрешният ти часовник се пренастройва и качеството на съня ти се подобрява. Аюрведа, древната индийска медицина и "посестрима" на йога, ни казва, че най-добрите часове за сън са между 22 и 02 ч. Тогава протичат възстановителните процеси в организма. Най-добрият начин да започнеш деня си е да станеш около изгрева и да излезеш навън за малко естествена светлина. А часовете между 6 и 8 сутринта са най-благоприятни за духовни практики (напр. медитация) и за събуждането на тялото чрез асани.
Изпробвай: Йога сутрин за редовно практикуващите    

24. Йога увеличава любовта и състраданието
Хората по рождение носят любов и състрадание в сърцето си за другите. Съвременният начин на живот, обаче, повече от всякога създава усещане за откъснатост. Но всички наши действия и мисли имат отражение върху света около нас. Ако поговорката "любовта кара света да се върти" е вярна, практикуването на любов и състрадание към другите може да внесе по-голяма промяна в живота ти отколкото очакваш.
Изпробвай: Медитация за любовта и прошката  

25. Йога развива повече осъзнатост за собственото тяло
"Слушай тялото си" е реплика, която често се чува в часовете по йога. Но какво означава тя? Добрата йога практика насърчава наблюдаването на усещанията, вместо насилването на тялото; постепенния прогрес, вместо незабавния резултат. И движения, които са благотворни, а не травмиращи. Благодарение на тази нагласа, йога практикуващите постепенно развиват по-голяма осъзнатост за телесните си усещания и дори по-голяма удовлетвореност от собственото тяло.
Изпробвай: Хатха йога за напълно начинаещи
26. Йога ти помага да се справяш с предизвикателствата на живота
Йога ни учи, че всичко подлежи на промяна. Както приятните така и болезнените моменти в живота идват и си отиват. Да знаеш това и да го разбираш на едно по-дълбоко ниво ти помага по-лесно да посрещаш предизвикателствата, да живееш в настоящето и да запазиш позитивна нагласа дори в трудни времена.
Изпробвай: Ин йога за освобождаване от страхове

27. Йога ти помага да притихнеш вечер
Вместо да гледаш филм или да провериш за 100-тен път Фейсбук, опитай да правиш вечерна йога. Този тип практика е много благоприятна за разтоварване на нервната система в края на деня. Тя подобрява качеството на съня, помага на храносмилателната система да върши работата си през нощта и те подготвя за силен старт на следващия ден.
Изпробвай: Хатха йога за вечерно разпускане

28. Йога те синхронизира с потока на живота
Акцентът върху дишането е нещо, с което начинаещите в йога срещат трудности. Но постепенно движението в синхрон с дъха става съвсем естествено. Тъй като дишането е тясно свързано с живота, ритмичното и пълноценно дихание ни настройва в синхрон с потока на по-голямата, универсална енергия около нас.
Изпробвай: Заземяваща виняса флоу йога с Деви  

29. Йога подобрява светоусещането ти
След йога винаги се наблюдава голяма промяна в състоянието на съзнанието. Човек се чувства по-щастлив, по-присъстващ в настоящия момент и по-отворен към другите. Всеки, който е правил пълноценна йога практика ще потвърди това!
Изпробвай: Виняса за потапяне в блаженството

30. Йога е за цял живот
Хубавото на йога е, че практиката може да бъде адаптирана към индивидуалните нужди на човека и това я прави изключително достъпна. От 0 до 100 години (и дори повече), всеки може да прави йога. Важно е просто да откриеш типа практика, която е подходяща за теб. И да обръщаш внимание на обратната връзка от собственото си тяло.  
Изпробвай: Пълна практика за всички чакри

Видове Йога
Жаки
Скрит текст:
Йогата днес
В днешно време, повечето популярни йога стилове, които се практикуват по света, са разклонения на Раджа йога, тъй като са базирани на осемстепенната система за развитие на Патанджали. Разликите в тях са свързани основно с методите на практикуване на физическите стъпала в йога - Асана и Пранаяма. Ето какво представляват част от най-популярните в съвремието ни стилове:
Хатха йога - смята се за най-старият и най-разпространен йога стил, наричан на Запад Класическа йога. В него физическото тяло се използва като инструмент, чрез който се оказва положително въздействие върху състоянието на съзнанието и емоциите. Сричката Ха означава Слънце (мъжката енергия, Ян), а Тха е Луна (женската енергия, Ин) - целта на Хатха йога е постигането на баланс между тези полярности. Затова по време на физическата практика се редуват напрягането (Ян) и отпускането (Ин), в следствие на което възниква естествено усещане за хармония и спокойствие, а тялото се зарежда с енергия.
Ащанга йога - По-силов стил, в сравннение с Хатха йога, създаден от един от великите съвременни йога учители - Патабхи Джойс (1915 - 2009 г.). Изпълняват се статични асани с повече напрягане на мускулите за развиване на физическа сила и издръжливост. Практикува се с пълно осъзнаване на позата и дъха. Прилага се Уджай дишане, което има дълбоко успокояващ ефект върху съзнанието. Използват се и трите енергийни ключа (бандхи), чрез които се подпомага правилното разположение на тялото и се направлява движението на енергията в него. А погледът е фокусиран в точка на концентрация, наречена дрищи. Това пречиства и стабилизира функционирането на ума. Ащанга означава "осморен" - препратка към осемстепенната ситема на Патанджали, върху която се базира.
Ащанга виняса йога - Това е следващото стъпало на развитие в Ащанга, където преходът между отделните асани се прави чрез виняса - кратка повтаряща се последоватленост от пози, които се преливат една в друга, в синхрон с дъха. Основната цел на Ащанга виняса е загряването на тялото, което подпомага детоксикация на организма. А всяко движение се прави с вдишване или издишване.
Виняса флоу йога - Съвременен динамичен стил в йога, който се основава на прехода от поза в поза в синхрон с дъха и по този начин пробужда праничния поток в тялото. С практикуването на флоу йога (в превод – поток, преливане) човек става не само физически гъвкав, но и емоционално адаптивен, така че да може да приема и да се синхронизира с все по-динамично променящата се външна среда. Основите на Виняса флоу йога са поставени от Тирумалай Кришнамачария (1888 - 1989 г.) – един от най-влиятелните индийски учители, наставник на Патабхи Джойс и Айенгар. Известен с индивиудалния подход към всеки практикуващ, той въвежда виняса крама (крама озн. етап) или изпълнение на позите с развитие, така че практикуващият да достигне до пикова поза чрез развитие и подреждане на асаните.
Ин йога - Западен стил в йога, създаден през 70-те години от Поли Зинк. Характеризира се по-дълги задържания в дълбоко разтягащи пози - 3-5 мин. или повече. Ин йога позите отпускат съединителните тъкани в тялото - сухожилията и мускулните фасции, с цел подобряване на гъвкавостта и кръвообръщението в ставите. Това е полумедитативен стил в йога, който култивира осъзнаването на преживяванията в нашия вътрешен свят. Във фазата на задържане на асаните, могат да се използват утвърждения за посяване на намерения в подсъзнанието. Този стил може да се практикува както самостоятелно, така и като част от Ин & Ян която, включва силови и динамични пози.    
Независимо кой съвременен стил сме избрали за себе си, всеки от тях има оздравителен ефект върху физическото тяло, подпомага успокояването на съзнанието и освобождаването от стреса, който трупаме в хода на ежедневието. За да извлечем максимума от йога, важно е просто да практикуваме редовно и с удоволствие!


Ре, ако сметнеш че е полезно го сложи към първи пост заедно с линковете които ще ти пратя 🙏❤

Ето и снимките дето маЙнах, че си бяха спам:)


Няколко снимки от Тайланд, там започнах да се занимвам, в началото от скука и любопитсво, а после, йога промени животът ми най- буквално:)
Деля животът ми на преди и след:) а съм едва в началото на пътят. Духовният.

 Йога в домашни условия с помощ от нета:

Линкове на английски:
Лесли, на английски - https://www.youtube.com/user/lesleyfightmaster
Касандра на английски - https://www.youtube.com/user/yogawithkassandra
Боховците на английски - https://www.youtube.com/user/cexercize
Марина на английски - https://www.youtube.com/channel/UCJePevxf-5mx3eNpLaJ_JAQ Марина Алексеева, рускиня, класовете и са на английски. Много грациозна и финна е. Практиките и са кратки, но доста интензивни. В плейлист има за начинаещи, също и няколо урока с бавни, отпускащи класове - https://youtube.com/playlist?list=PLigetoi-5aZEdUouqeznWzneUYcfVQH2y
Каналът на Кино Макгрегър  - линк с 30 дневен челиндж за начинаещи. Обяснява подробно и много добре - https://youtube.com/playlist?list=PLUOsmAhu6av8mniNSPb4Jk6hme2W4O38D
Ейдриън https://www.youtube.com/user/yogawithadriene

Линкове на руски:
Чилелавида има плейлист с всякакви практики, за таз, за рамене, разтягане, медитация, класове до 30 минути и други. Това е един от най- богатите на уроци безплатни канали.
Елена има профил и в ИС, често пуска лайфове с въпроси и отговори, качва мисля всеки понеделик нов клас в Ю тюб https://youtube.com/playlist?list=PLAxijwpkpJIstZy23S0h-x56avqGVcHU6
Eлена Малова - https://www.youtube.com/user/chilelavida
https://youtu.be/twTlMuyeUeY
https://youtu.be/mJtr_bs8tp0

Линкове на български:
Стела Колева - https://www.youtube.com/channel/UC9qLi-Wi6OjKlwZT7glfkow https://youtube.com/playlist?list=PLVwLyZ0MjqBnoBiso_9knjzWQLYbrLEO8
Йога с Таня - https://www.youtube.com/channel/UCvyVcdLH555-KasAr8GWuiQ има класове за наистина напълно начинаещи. И 30 дневна йога - https://youtube.com/playlist?list=PLRGppCr6bcu4zlYm4D4kOhKmMidSHpuSv
Кино Макгрегър - Книга: https://www.book.store.bg/p122162/silata-na-ashtanga-joga-kino-makgregyr.html
Платени сайтове:
https://yogavibe.online/

Разни:
 https://www.youtube.com/watch?v=ehNvZ1tKRI0
 https://www.youtube.com/user/christimoff/playlists

Линкове от  Хоп-Троп
https://www.youtube.com/channel/UCXqyWxu7n-auIyBvX0R4SPA
https://www.youtube.com/channel/UCcox27Gc-NGbb2-X9hdLaMw
https://www.youtube.com/channel/UC2ZEmNa1Q2yottu4fn3Ok7Q
https://www.youtube.com/channel/UC5A8ElbxeHIJgLwf1k8wb5Q
https://www.youtube.com/channel/UCH-81uaxCwAAaSgxRtxMkxg
https://www.youtube.com/channel/UCJePevxf-5mx3eNpLaJ_JAQ
https://www.youtube.com/channel/UCezEzIGp34wPBrmvIshdj5A
https://www.youtube.com/channel/UC9qLi-Wi6OjKlwZT7glfkow
https://www.youtube.com/channel/UCWN2FPlvg9r-LnUyepH9IaQ
https://www.youtube.com/channel/UCXqyWxu7n-auIyBvX0R4SPA
 Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 01:44 от Reunion

# 1
 • Мнения: 7 896
Йога не е просто физическа активност, а философия за живот. Обикновено се почва заради първото и се стига до второто. Освен това много зависи от преподавателя/учителя - със сигурност трябва да намериш твоя и това става като посещаваш различни практики. През годините може да смениш и йогата, която практикуваш. След няколко години виняса флоу, лично аз загубих интерес и се върнах към класическата йога и ащанга. Също не симпатизирам особено много на всякакви интерпретации като въздушна "йога" и всякакви акробатични изпълнения, които иначе изглеждат атрактивно в инстаграм.
Човек трябва да си даде ясната представа, че йога е огромен бизнес на запад - храни, дрехи, аксесоари, курсове за сертифициране.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 503
Може да сменим заглавието, защото идеята е да се помага на желаещи в домашни условия да започнат. Прати ми ако искаш ли кове, които да се опитам да сложа в първия пост.

# 3
 • Мнения: 3 726
Хубава темичка, Ре.

Аз съм супер начинаеща и ще ми е интересно!

# 4
 • Мнения: 14 320
И аз ще следя. Иска ми се да пробвам,но сама вкъщи не съм постоянна. Правя 2-3 дни и после ме домързява. 🙈

# 5
 • Мнения: 12 222
Ехо, айде имаме тема вече, тепърва навлиза у нас йогата по- активно.
Много е права Like_Smoke, физическата част е лесната част. Духовната изисква много практика и промяна на мисленето в посока навътре.
Аз въпреки че се занимавам от доста години, едва сега постигам лек успех в съзерцание и медитация. Никак не е лесно да изчистиш ума и да не мислиш.
Но нищо друго не ми носи удовоствие, удоволетвореност и спокойствие като хубавата практика.
Занимавам се с Флоу и Ащанга йога. Веднъж седмично правя специално за отваряне на тазобедрени стави. Мускулите се разтягат по лесно.
За ставите се иска дълго оставане в позата и пълно отпускане. 8-10 дълбоки вдишвания уджиай.
Това е вид йогистко дишане, вдишваш през носа и издишваш през носа, като създаваш звук на океан при издишване посредством контракция на гърлото.
Да започнеш сам без учител не е невъзможно, но е доста трудно. Препоръчвам ако има възможност да се посещават известно време класове, групови или индивидуални, за да се усвоят основни асани и праивлното им изпълнение.
Ако няма таква възможност и вкъщи е по- добре от нищо.
Ще пратя на Ре каналите в ютюб на няколо момичета, с които аз практикувам в къщи.
Ако мога да съм полезна на някого съм на среща:)
С уговрката че че не съм професионален учител.
Имам голямо желание да ида в Индия и да изкарам месец в школа. Дано стане!

# 6
 • София
 • Мнения: 11 503
Жаки, на повечето проблемът ни е, че нямаме възможност да посещаваме курсове. При кой липса на време, при кой на пари, при кой на липса на подходящи.
Предполагам, че ако се започне от някъде, всеки ще прецени дали да надгражда и ще намери вариант.
Аз съм толкова зле, че групова сесия никаква работа не ми върши.

# 7
 • Мнения: 14 848
Влизам и аз ,нямам никакво време за курсове.Само Таня правя чат пат вечер вкъщи.

# 8
 • Мнения: 7 896
Практикувам в домашни условия, но когато започнах преди години, беше в клас с учител. Вкъщи, според мен, може да се започне с класове за начинаещи - има такива в YT. С йога човек може да се контузи, затова трябва да слуша тялото си - да има намерение да направи нещо, но без насилие, което и основен стълб в йога. Ключът е да си постоянен като с всичко друго. Дихателните упражнения също са важни, но и те трябва да се практикуват с някой, който е наясно. Повечето хора дишаме плитко и учестено - под стрес сме, стойката ни често е прегърбена и т.н. Йога определено ми помогна да развия капацитета на дробовете си, което ми помага в другите спортове. Отделно, че благодарение на дишането човек може да влияе на нервната си система и да успява да намери баланс в ситуации на напрежение и т.н.

# 9
 • Мнения: 12 222
Ето кратко разяснение за основните видове йога, може да ви е интересно да прочетете:Йога днес
В днешно време, повечето популярни йога стилове, които се практикуват по света, са разклонения на Раджа йога, тъй като са базирани на осемстепенната система за развитие на Патанджали. Разликите в тях са свързани основно с методите на практикуване на физическите стъпала в йога - Асана и Пранаяма. Ето какво представляват част от най-популярните в съвремието ни стилове:
Хатха йога - смята се за най-старият и най-разпространен йога стил, наричан на Запад Класическа йога. В него физическото тяло се използва като инструмент, чрез който се оказва положително въздействие върху състоянието на съзнанието и емоциите. Сричката Ха означава Слънце (мъжката енергия, Ян), а Тха е Луна (женската енергия, Ин) - целта на Хатха йога е постигането на баланс между тези полярности. Затова по време на физическата практика се редуват напрягането (Ян) и отпускането (Ин), в следствие на което възниква естествено усещане за хармония и спокойствие, а тялото се зарежда с енергия.
Ащанга йога - По-силов стил, в сравннение с Хатха йога, създаден от един от великите съвременни йога учители - Патабхи Джойс (1915 - 2009 г.). Изпълняват се статични асани с повече напрягане на мускулите за развиване на физическа сила и издръжливост. Практикува се с пълно осъзнаване на позата и дъха. Прилага се Уджай дишане, което има дълбоко успокояващ ефект върху съзнанието. Използват се и трите енергийни ключа (бандхи), чрез които се подпомага правилното разположение на тялото и се направлява движението на енергията в него. А погледът е фокусиран в точка на концентрация, наречена дрищи. Това пречиства и стабилизира функционирането на ума. Ащанга означава "осморен" - препратка към осемстепенната ситема на Патанджали, върху която се базира.
Ащанга виняса йога - Това е следващото стъпало на развитие в Ащанга, където преходът между отделните асани се прави чрез виняса - кратка повтаряща се последоватленост от пози, които се преливат една в друга, в синхрон с дъха. Основната цел на Ащанга виняса е загряването на тялото, което подпомага детоксикация на организма. А всяко движение се прави с вдишване или издишване.
Виняса флоу йога - Съвременен динамичен стил в йога, който се основава на прехода от поза в поза в синхрон с дъха и по този начин пробужда праничния поток в тялото. С практикуването на флоу йога (в превод – поток, преливане) човек става не само физически гъвкав, но и емоционално адаптивен, така че да може да приема и да се синхронизира с все по-динамично променящата се външна среда. Основите на Виняса флоу йога са поставени от Тирумалай Кришнамачария (1888 - 1989 г.) – един от най-влиятелните индийски учители, наставник на Патабхи Джойс и Айенгар. Известен с индивиудалния подход към всеки практикуващ, той въвежда виняса крама (крама озн. етап) или изпълнение на позите с развитие, така че практикуващият да достигне до пикова поза чрез развитие и подреждане на асаните.
Ин йога - Западен стил в йога, създаден през 70-те години от Поли Зинк. Характеризира се по-дълги задържания в дълбоко разтягащи пози - 3-5 мин. или повече. Ин йога позите отпускат съединителните тъкани в тялото - сухожилията и мускулните фасции, с цел подобряване на гъвкавостта и кръвообръщението в ставите. Това е полумедитативен стил в йога, който култивира осъзнаването на преживяванията в нашия вътрешен свят. Във фазата на задържане на асаните, могат да се използват утвърждения за посяване на намерения в подсъзнанието. Този стил може да се практикува както самостоятелно, така и като част от Ин & Ян която, включва силови и динамични пози.    
Независимо кой съвременен стил сме избрали за себе си, всеки от тях има оздравителен ефект върху физическото тяло, подпомага успокояването на съзнанието и освобождаването от стреса, който трупаме в хода на ежедневието. За да извлечем максимума от йога, важно е просто да практикуваме редовно и с удоволствие!


Ре, ако сметнеш че е полезно го сложи към първи пост заедно с линковете които ще ти пратя 🙏❤

Ето и снимките дето маЙнах, че си бяха спам:)


Няколко снимки от Тайланд, там започнах да се занимвам, в началото от скука и любопитсво, а после, йога промени животът ми най- буквално:)
Деля животът ми на преди и след:) а съм едва в началото на пътят. Духовният.  


Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 14:17 от JACKLIN*

# 10
 • София
 • Мнения: 1 395
Записвам се и аз в тази тема. Имам дълъг път докато захаресвам йога практиките, но окончателно преди 5 години се заобичахме зверски. Като цяло моята практика е Ащанга йога, както и Виняса, но имам травма на лявата китка и ми е малко по-трудно там.
 
Не разбирам тази инста мода "колко сме гъвкави" да се плеснем на стената... йога е сила на тялото и духа, концентрация, осъзнаване, притихване...всичко друго, но не и събиране на лайкове...

JACKLIN* от чисто любопитство в кой период от живота си се обърна към йога 35-45г?

като имам малко време ще споделя малко литература

# 11
 • Мнения: 99
Здравейте и от мен, откога чаках такава тема! Simple Smile

Аз съм от новите в йога, започнах реално от миналата година април месец (локдаун, знаете... май много хора започнаха тогава). Правя йога предимно вкъщи с Yoga with Adriene от Youtube. Супер позитивна и свежа е, не се взима на сериозно, страшно ми допада. По едно време имах месеци наред без пропусната ежедневна практика, но понякога животът се намесва и пропускам.
Та отчасти се записвам в темата, за да се вдъхновявам да съм по-редовна. Някой ден и аз надолу с главата, до момента за най-голямо постижение си смятам поза гарван (ама не всеки път се получава). Sweat Smile

# 12
 • Мнения: 12 222
Жоржи, на 35 започнах, плахо, без изобщо да знам за какво става въпрос, едва на 2 та година започнах да чета, да търся информация, да разбирам че това не е гимнастика:)
Сега съм на 40.
Обърнатите пози са изключително важни и с големи ползи. Дали на глава, дали на ръце, дали с крака опряни на стената няма значение, моят учител завършваше всяка практика с обърнати пози, по 10-20 дълбоки вдишвания. Само през носа, бавни и осъзнати. Ако се диша през устата и накъсано и повърхностно,  това е като сигнал за “опасност” за мозъка. И се губи концентрацията.
Поза свещ и стойка на глава са двете най- силно раздижващи лимфа и метаболизъм като цяло.

Ето 30 ползи от йога. Не съм ползвала този канал ХоумЙога, платен е но съвсем достъпен 30 лв на месец мисля. Автор на статията е собственичката на сайта:


30 ползи от всекидневната йога практика
Автор: Мими Дончева  20 януари 2020  5532
Ако имаш нужда от мотивация, за да правиш йога всеки ден, ето 30 причини, които ще те връщат редовно на йога постелката.

Реализирай тези ползи като изпълниш практиката, препоръчана към всяка точка. Ще ти е нужен абонамент за Home Yoga, за да можеш да си пуснеш видеата, но да станеш член на онлайн йога студиото е лесно!

1. Йога повишава гъвкавостта ти
Това е добре известен факт. Но, за да развиеш гъвкавост, е нужно да практикуваш редовно. Така създаваш мускулна памет, която задържа ефекта. Дай си време и прояви търпение, и резултатът ще е налице!
Изпробвай: Практика за повишаване на гъвкавостта с Яна

2. Йога увеличава силата ти
Йога не е само разтягане и прегъване. Тя култивира и завидно количество сила. Силата на мускулите е важна за предотвратяването на травми в ежедневието, за добрия имунитет и метаболизъм. Освен това прави всекидневните физически дейности по-лесни.
Изпробвай: Практика за силни ръце и крака

3. Йога укрепва имунитета ти
Всяка форма на движение е добре дошла, за да се поддържа имунната система. Но благодарение на усукванията, огъванията назад, обърнатите пози и релаксацията в йога, тялото прекарва повече време в парасимпатиков режим на нервната система (отговаря за почивката и възстановяването) и по-малко в симпатиков режим (отговаря за реакцията "бий се или бягай", която предизвиква стрес, възпаления и значително понижава имунитета).   
Изпробвай: Хатха блаженство за средно напреднали
4. Йога ти помага да се фокусираш
Понеже след йога ума ти е по-тих и подреден, е много по-лесно да насочиш вниманието си в желаната от теб посока. С помощта на практиката развиваш "еднонасоченост" на съзнанието (казва се "екагра" на санскрит). Тренираш ума си да присъства в настоящия момент, вместо да мисли за минали или бъдещи събития. Проучванията върху йога показват, че след практика човек може по-добре да се фокусира, да обработва информация и да учи.
Изпробвай: Ин йога с Юлия за отпускане на ума

5. Йога действа тонизиращо
Ако денят ти започва с бавно извличане от леглото в посока към кафе машината, всъщност имаш нужда от зареждаща утринна практика, която да стимулира нервната ти система. Малко време за йога сутрин ще промени напълно перспективата ти!
Изпробвай: Комплекс за утринна виталност с Деви 

6. Йога премахва схващанията в гърба и кръста
Като доста хора, може би и ти прекарваш голяма част от деня си седнал - на бюро, или пред волана на автомобила. Седящата поза често натоварва гърба и кръста, свива гръдния кош, притискайки белите дробове и сърцето, и води до лошо настроение. Раздвижването на торса и разгръщането на гръдния кош веднага носи облекчение.
Изпробвай: Йога за здрав гръб

7. Йога подобрява метаболизма ти
Усукващите пози, усилието за коремните мускули и някои дихателни упражнения могат да имат фундаментален ефект върху добрата работа на храносмилателния ти тракт. Така ще помогнеш на организма си да усвоява и разпределя хранителните вещества много по-пълноценно, както и да се пречиства. 
Изпробвай: Йога с Мими за добро храносмилане

8. Йога намалява нервното напрежение
Плиткото дишане, неправилната стойка и схващанията са все в резултат от нервно напрежение. Ако отдавна имаш подобни "симптоми", това означава, че тялото ти се е научило да се самопредпазва от стреса като сковава мускулите и се "затваря" физически. Тялото и умът са толкова тясно свързани, че задълбочаването на дъха, подобряването на стойката и разтягането на мускулите могат значително да намалят психическото напрежение.
Изпробвай: Йога за освобождаване от нервно напрежение

9. Йога подобрява координацията ти
Редовното изпълнение на двустранни и равновесни асани подобрява съвместната работа на двете мозъчни полукълба. В резултат, концентрацията и координацията ти нарастват значително. До степен в която дори можеш да се научиш да си служиш еднакво добре с двете ръце, независимо дали си десничар или левичар по начало.   
Изпробвай: Йога за подобряване на координацията и баланса

10. Йога подобрява равновесието
Балансовите пози в йога карат мозъка да разпраща импулси през нервната система, които променят мускулната памет и пространствената ориентация. Освен това, балансите от стоеж заздравяват мускулите на стъпалата и краката.
Изпробвай: Практика за подобряване на равновесието     
11. Йога запазва подвижността на гръбнака ти
Раздвижването на гръбнака в различни направления подобрява кръвоснабдяването на тъканите около него. Както и циркулацията на синовиалната течност, която подхранва хрущялите и връзките на прешлените. Сутрин гръбнакът съдържа малко повече от тази течност, а вечер е по-компресиран и дехидратиран. Затова сутрин обикновено човек е малко по-висок отколкото вечер (можеш да измериш разликата). Също така, в йога се казва, че колкото по-гъвкъв е гръбнакът, толкова по-дълго можеш да запазиш здравето и младостта си!
Изпробвай: Йога за укрепване на гръбнака с Юлия

12. Йога ти дава време за връзка със себе си
Да имаш малко време за себе си е важно, особено ако прекарваш дните си грижейки се за други хора (деца, възрастни родители, приятели и др.). Да даваш от себе си на другите е значима част от живота, която те прави свързан с хората около теб. Но за да можеш да се грижиш за другите пълноценно, първо трябва да се погрижиш за себе си. Както Ганди (и Джими Хендрикс) е казал, "Ако искаш да промениш света, първо промени себе си".
Изпробвай: Магията на медитацията с Деви   

13. Йога те зарежда с жизнена енергия
Има много начини как да зареждаш тялото си с енергия, например чрез питателна храна, чрез прием на достатъчно вода, чрез разходки навън и др. Но един от най-основните начини си остава пълноценното дишане. Неслучайно животът започва с първото вдишване на бебето, а в края на живота се казва, че човек "издъхва". С всяко вдишване ти поемаш прана - жизнената енергия, която е във въздуха около теб. Научи се да я усвояваш по-добре!
Изпробвай: Пранаяма за напълно начинаещи с Дани   
14. Нямаш място? Няма проблем!
За разлика от много други физически активности, йога не изисква много място. А и не изисква никакво специално оборудване, освен тялото ти - постелката е за удобство, но можеш и без нея! Йога може да се практикува кажи-речи навсякъде. Освен това, можеш да използваш стената на стаята си като помощно средство за по-добро изпълнение на позите.
Изпробвай: Йога със стена за навлизане в позите   

15. Йога ти помага да се справяш с негативните емоции
Чрез прякото си въздействие върху нервната и ендокринната системи, йога може да бъде ефективно лекарство за справяне с негативните емоции, които те товарят в хода на ежедневието. Освен това, колкото по-редовно практикуваш, толкова повече култивираш спокойствие и вътрешен баланс.
Изпробвай: Пранаяма за освобождаване от негативни емоции

16. Йога те освобождава от токсини
По множество начини йога практиката те освобождава от натрупани токсини. Тя кара лимфната течност да циркулира по-добре, отвеждайки отпадъците от тялото ти. Подобрява цялостното кръвообръщение, активира работата на храносмилателния тракт и въздейства върху акупресурни точки в съединителната тъкан, който стимулират черния дроб и жлъчката.
Изпробвай: Ин йога детокс - черен дроб и жлъчка   

17. Йога се грижи за стъпалата ти
Да прекарваш време на бос крак е по-важно отколкото си мислиш. Много обувки са създадени да изглеждат добре, а не толкова да поддържат правилно стъпалата ти. Не е изключено да откриеш, че любимите ти обувки са източник на болки и схващания. Стъпалата са в основата на тялото ти - ако осигуряваш редовно движение на ставите им и укрепваш мускулите им, можеш да поддържаш правилното положение на сводовете и пръстите. А това е от голямо значение за правилната стойка.
Изпробвай: Заземяваща Ащанга виняса с Димитър       
18. Йога има противовъзпалително действие
Намалените нива на стрес, по-доброто кръвообръщение, снабдяването с повече кислород и освобождаването на хормони на щастието са все фактори, които допринасят за предпазването от възпалителни процеси. Успокояващите дихателни практики, които удължават времетраенето на вдишването и издишването също имат своя важен принос.
Изпробвай: Практика за подобряване на дишането 

19. Йога подобрява състоянието на кожата
Кожата е първата част от тялото, по която си проличават стресът и неправилното хранене. Чрез редовната йога практика подобряваш естествените функции на всички системи в организма, което се отразява благотворно на кожата. А намаляването на стреса спомага за освобождаването от кожни раздразнения като акне или екзема.
Изпробвай: Детокс йога - за тялото, ума и емоциите 

20. Йога може да направи деня ти по-смислен
Сигурно си чувал, че не е важно какво правиш, а как го правиш. В това се крие дълбока мъдрост. Работата с намерение (известна в йога като "санкалпа") може да ти помогне да бъдеш по-осъзнат за действията си през деня и да внесе истински смисъл в него.
Изпробвай: Йогалатес и даоистки техники с Мариян

21. Йога ти помага да култивираш благодарност
Някога йогите ставали с изгрева на Слънцето и изпълнявали Суря Намаскар (Поздрав към Слънцето) като начин да изразят благодарността си за неговите топлина и светлина, даряващи живот на Земята. Благодарността е една от най-високовибрационните човешки емоции. Практикуването на благодарност е широко застъпено и в медитативните практики.
Изпробвай: Медитация за благодарността

22. Йога ти помага да опознаеш себе си
За разлика от други двигателни активности, йога е насочена не само към тялото, но и към вътрешния свят на човека. Дори да практикуваш в зала, пълна с хора, фокусът остава насочен навътре, към теб самия. "Пратяхара" (обръщането на сетивата навътре) е един от 8-те основни клона на йога, чиято цел е чрез самонаблюдението да откриеш повече както за тялото, така и за ума си. Те ще ти служат цял живот, така че струва си да отделяш време, за да ги опознаеш.
Изпробвай: Ин йога блаженство с Деви 

23. Йога регулира биоритмите ти
Някога хората ставали с изгрева и лягали със залеза. След широкото въвеждане на електрическата крушка, обаче, човечеството удължило активната част на деня към нощта. И отношението към ставането по изгрев се променило. Но ако се упражняваш в ранно ставане, ще забележиш, че постепенно вътрешният ти часовник се пренастройва и качеството на съня ти се подобрява. Аюрведа, древната индийска медицина и "посестрима" на йога, ни казва, че най-добрите часове за сън са между 22 и 02 ч. Тогава протичат възстановителните процеси в организма. Най-добрият начин да започнеш деня си е да станеш около изгрева и да излезеш навън за малко естествена светлина. А часовете между 6 и 8 сутринта са най-благоприятни за духовни практики (напр. медитация) и за събуждането на тялото чрез асани.
Изпробвай: Йога сутрин за редовно практикуващите     

24. Йога увеличава любовта и състраданието
Хората по рождение носят любов и състрадание в сърцето си за другите. Съвременният начин на живот, обаче, повече от всякога създава усещане за откъснатост. Но всички наши действия и мисли имат отражение върху света около нас. Ако поговорката "любовта кара света да се върти" е вярна, практикуването на любов и състрадание към другите може да внесе по-голяма промяна в живота ти отколкото очакваш.
Изпробвай: Медитация за любовта и прошката   

25. Йога развива повече осъзнатост за собственото тяло
"Слушай тялото си" е реплика, която често се чува в часовете по йога. Но какво означава тя? Добрата йога практика насърчава наблюдаването на усещанията, вместо насилването на тялото; постепенния прогрес, вместо незабавния резултат. И движения, които са благотворни, а не травмиращи. Благодарение на тази нагласа, йога практикуващите постепенно развиват по-голяма осъзнатост за телесните си усещания и дори по-голяма удовлетвореност от собственото тяло.
Изпробвай: Хатха йога за напълно начинаещи 
26. Йога ти помага да се справяш с предизвикателствата на живота
Йога ни учи, че всичко подлежи на промяна. Както приятните така и болезнените моменти в живота идват и си отиват. Да знаеш това и да го разбираш на едно по-дълбоко ниво ти помага по-лесно да посрещаш предизвикателствата, да живееш в настоящето и да запазиш позитивна нагласа дори в трудни времена.
Изпробвай: Ин йога за освобождаване от страхове

27. Йога ти помага да притихнеш вечер
Вместо да гледаш филм или да провериш за 100-тен път Фейсбук, опитай да правиш вечерна йога. Този тип практика е много благоприятна за разтоварване на нервната система в края на деня. Тя подобрява качеството на съня, помага на храносмилателната система да върши работата си през нощта и те подготвя за силен старт на следващия ден.
Изпробвай: Хатха йога за вечерно разпускане 

28. Йога те синхронизира с потока на живота
Акцентът върху дишането е нещо, с което начинаещите в йога срещат трудности. Но постепенно движението в синхрон с дъха става съвсем естествено. Тъй като дишането е тясно свързано с живота, ритмичното и пълноценно дихание ни настройва в синхрон с потока на по-голямата, универсална енергия около нас.
Изпробвай: Заземяваща виняса флоу йога с Деви   

29. Йога подобрява светоусещането ти
След йога винаги се наблюдава голяма промяна в състоянието на съзнанието. Човек се чувства по-щастлив, по-присъстващ в настоящия момент и по-отворен към другите. Всеки, който е правил пълноценна йога практика ще потвърди това!
Изпробвай: Виняса за потапяне в блаженството

30. Йога е за цял живот
Хубавото на йога е, че практиката може да бъде адаптирана към индивидуалните нужди на човека и това я прави изключително достъпна. От 0 до 100 години (и дори повече), всеки може да прави йога. Важно е просто да откриеш типа практика, която е подходяща за теб. И да обръщаш внимание на обратната връзка от собственото си тяло.   
Изпробвай: Пълна практика за всички чакри

# 13
 • Мнения: 5 958
Аз съм доста гъвкава и някои от упражненията ги правя, откакто се помня. Не съм знаела, че са асани, тялото ми ги искаше.
Философията йога обаче е доста далеч от мен. Нямам никакво намерение да ставам вегетарианец, да медитирам и т.н.

# 14
 • Мнения: 5 234
И аз съм от феновете. Ще ви чета, за да се нахъсвам и ще търся време за тренировки.

Общи условия

Активация на акаунт