Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имитиращи продукти в храната по заведенията

  • 6 016
  • 70
  •   1
Отговори
  • Мнения: 214
Пускам темата с идеята да споделяме опит относно заведения, където се пробутват имитиращи продукти вместо истински. Всички внимаваме какво пазаруваме за вкъщи, но за съжаление при хранене навън нямаме никаква възможност да проверим какво точно ни сервират. Винаги съм подозирала, че масово заведенията заменят млечните продукти с фалшификати от палмово масло, предвид огромната разлика в разходите и липсващия контрол. За съжаление има и доста статии, които го потвърждават.

Конкретно бях провокирана от случка в ресторанта на луксозен спа хотел. Помолихме за нормален оцет, защото в оливарника на масата инаше само балсамико. Сервитьорката беше достатъчно неразумна да ни донесе цялата бутилка, която използвали в кухнята, която се оказа ЗАМЕСТИТЕЛ на оцета, т.е. вода с оцетна киселина. Та се замислих щом заменят нещо толкова евтино като оцета с фалшификат, какъв е шансът сиренето да е от мляко?

Още същата вечер реших да си направя експеримент. В ресторанта, където бяхме резервирали (извън хотела), помолих сервитьорката да попита в кухнята дали катъка от салата ми съдържа палмово масло защото уж съм алергична. Изненада, в кухнята не били сигурни и затова го замениха с друго…

Та идеята ми е тук да споделяме личен опит и наблюдения. Както и заведения, за които знаем / подозираме, че използват фалшификати. Както и заведения, за които знаем със сигурност, че не шмекеруват, за цялата страна.

# 1
  • Мнения: 4 934
Почти навсякъде ми прави впечатление, че малките индивидуални дози мед са глюкозо-фруктозен сироп, но опаковките доста добре заблуждават.

# 2
  • Мнения: 3 156
Като бях студентка, работих като сервитьорка и помощничка в кухня, някои от годините и в четиризвездни ресторанти, в един момент и във верига за бързо хранене.

За бутилката с оцет - такива неща, които не се използват често в ястията се купуват от този, който има най-малко работа, или който минава преди работа през магазина. Хваща се първото нещо от рафта, никой не чете и не разглежда  - това сега оцет ли е, оцетена киселина ли е, оцетена редукция ли е, оцетен концентрат ли е... Червено шише в реда с оцетите - взема се, и се тръгва.
Същото и за катъка и други подобни храни - купува се на едро от доставчик или в спешен случай от Метро/склад, никой не сяда от кухнята или сервитьорките да четат етикета със състава на катъка, и никой не отива и специално не поръчва по телефона - здравейте, днес ми донесете палмово кисело мляко, разреден оцет, имитиращ сирене продукт и метен от земята липов чай.  

90% от пакетчетата с мед, които се продават, са глюкоза. Много рядко се намира МЕД мед.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 22:56 от Нервен_Хамстер

# 3
  • Мнения: 8 618
Разбира се, че съм попаднала на такива заведения, които предлагат имитиращи продукти.
Давам пример с ресторантите ОИ. Там в чести случаи сиренето и кашкавал са с ниско качество, а колбасите са тип "кучешка радост".

# 4
  • Мнения: 2 328
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 397
Освен това се правят всякакви гимнастики, за да не се изхвърля храна. Например, кюфтетата по чирпански от обедното меню се трансформират в спагети болонезе и т.н

# 6
  • Мнения: 315
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.

То и аз работя за пари, но не си оставям ръцете. Те пак ще са на печалба, просто ще е малко по-малка. Аз нямам време да готвя през цялото време, нямам и желание. Имам си работа, която обичам и искам да плащам за да получавам това, за което нямам време. Не става въпрос само за ресторанти, а и за заведения с обедно меню за работещи.
Иначе е хубаво да се избягва кайма, салам и крем супи. Проблемът е навсякъде.

# 7
  • Мнения: X
Това което може да направите като клиенти е да си вземате от места, където качеството ви удовлетворява. Разликата в цената между имитиращ и истински продукт обикновено е от порядъка на минимум 100%, в повечето случаи много повече. За да се използват истински продукти тази разлика трябва да се калкулира в цената на крайния продукт, което за масовия ресторантьор е неприемливо. А няма как да е за сметка на ресторантьора, защото печалбата и в момента е много малка, поради високите други разходи, които ресторантите имат. Така че заведенията, които предлагат качество го и остойностяват. За съжаление клиентите, които могат да си позволят да плащат за качествена храна са малко, затова и такава се предлага на сравнително малко места.

# 8
  • Мнения: 214
Добре, споделете места, където според вас млечните продукти (а и не само) са истински. Съмнявам се, че цената е достатъчно надежден индикатор - последните месеци, особено след локдауните, цените в повечето заведения скочиха рязко. Например в центъра на София на места като Спагети Китчен една обикновена порция паста (не повече от 300гр!) е поне 15 лв. Салатите са от 13 лв нагоре..Това са почти цени като от Западна Европа, ако ги обърнем в евро…
Наистина ли няма никакъв контрол? Не може в менюто да пише “сирене”, в чинията да е имитиращ продукт и това да е 100% законно! 😭

Аз нямам капацитет да проверя с какво готвят, за да знам дали ме удоволетворява или не. На вкус е невъзможно да се различат ментетата! Явно само insider info, или информация от кухнята е меродавна…

# 9
  • Мнения: 11 560
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.
Зависи от заведението. Масовките са така. По-бутиковите държат на качеството на продуктите, защото са определящи за вкуса.
Ако едно заведение работи със заготовки, гаранция е и че не ползва висококачествени продукти.

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 397
И вкусът не е определящ за качеството. Позната ми е разказвала как е преправяла развалена заготовка за ястие. Клиентката е била редовна, защото е попитала дали има промяна в рецептата - пак било вкусно, но по-различно от друг път.
Това за по-малката печалба ме докарва до смях. В един идеален свят сигурно е така, но в нашата действителност е някаква утопия. Ресторантьорите осигуровки на персонала едвам плащат, и то само след като НАП яко ги подгониха, какво остава за качествени продукти. Влагат се най-евтините продукти, особено пък в обедните менюта. Иначе как ще изкараш една порция за 3-4-5 лева, с все продукти, заплати, ток, че и печалба.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 15:40 от Дидичка

# 11
  • Мнения: 11 560
Качество и заготовка е оксиморон..))

# 12
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 397
То няма как без заготовки. Не може за всяка порция да кълцаш по глава лук. Представи си десет поръчки наведнъж и ти тепърва стържеш моркови или вариш супа, пък и ги издаваш след 20 минути.
Ако не подготвиш през деня, няма как да стане.
Още си спомням в малко квартално ресторантче със страхотна кухня какви страхотни спагети ядох. Ама ги чаках два часа. В седем поръчах, в девет ми ги донесаха. Бях примряла от глад и готова да набия целия персонал. Ами, мерси, не повторих,  колкото и страхотна да им беше кухнята.

# 13
  • Мнения: 11 560
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.

# 14
  • Мнения: 214
Заготовките не ме притесняват чак толкова. Да, супите почти навсякъде са дълбоко замразени (представям си ги в пликове на порици) и като си поръчаш се размразява в микровълновата. Звучи гадно, но още повече ме притеснява палмовото масло и другите екстри, използвани в заместителите на продукти. Защото са доказано опасни, особено при редовна консумация…
За съжаление има страшно много репортажи, включително по чужди медии, за имитации на асболютно всичко - от зехтин, през доматен сос до очевидните месо, млечни и мед.

# 15
  • Мнения: 2 328
Ами почти всичко което купуваме е с палмово масло, с яйчен прах,а не яйца,сухо мляко,а не кисело и прясно и др.Ако искате да ядете чиста храна,трябва да си сеете и да си отглеждате животни.Сами да си произвеждате храната.Не само в заведенията и в магазина хранителните продукти са със заместители и добавки.

# 16
  • Мнения: 11 560
Аз не купувам нищо пакетирано, за това и съм на мнение, че разбирам от качествени продукти и храна. Simple Smile
На етикетите всичко си пише, просто трябва да се чете.

# 17
  • Мнения: X
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.
Не, заготовка се нарича точно подготовката на продуктите за влагане в ястието. Обелването и нарязването на картофите, лука, транжирането на месото, такива неща. Другото, когато примерно пилешките крилца да са замразени панирани и само да трябва да се изпържат, е полуфабрикат. А сготвена храна да се замразява и продава повторно е забранено по принцип, поне в Бг, та си няма име и затова готвачите наричат и нея "заготовка".
Който иска да се храни здравословно, най-сигурно е да си готви, друг начин няма. И пак е спорно колко от нещата "био" са био.

# 18
  • Мнения: 214
Наистина ли е забранено предлагането на храна, която е била сготвена и замразена? Може ли да цитирате закона? За първи път чувам подобно нещо. Според мен със супите навсякъде е така. А и манджите на Хепи - нали ги подготвят във Варна и после по заведенията само ги позапържват..чисти полуфабрикати на безумни цени.

# 19
  • Мнения: 11 560
Няма такова нещо.

# 20
  • Мнения: 1 983
В България хич не се надявайте на качествена храна по заведенията.
Всичко е от най-евтини продукти и заместителе.Нищо ,че от миналата година цените са с 20% нагоре.Който иска качество-да си готви.
Имаше контрол от инспектори в ХЕИ,но те отдовна са съкратени до минимум.

# 21
  • Мнения: 11 560
Много обичам подобни обобщения..)
Както при хората е - има масовки, има и изключения от масовките.

# 22
  • Мнения: 1 983
Ами посочете изключенията! Точно това иска авторката.Ние останалите също ще почерпим опит.

# 23
  • Мнения: X
Аз го знам така. Но сега не се сещам къде бяха разписани температурните режими на съхранение на готови ястия, така че не споря, може да има промяна. Но наистина ми е странно да е станало разрешено примерно да замразиш картофена супа със застройка или кюфтета с бял сос.

# 24
  • Мнения: 1 983
Въпроса не е ,че е разрешено,а че се прави масово.Не сте ли гледали "Кошмари в кухнята" ?

# 25
  • Мнения: 6 471
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.
Ейнджъл, винаги съм си мислела, че заготовката е подготовка на продуктите, които ще се готвят,  например обелени, нарязани и подготвени за следваща обработка. Не мисля, че заготовка означава сготвена храна, която се претопля? Сега от заготовка до заготовка има голяма разлика...

# 26
  • Мнения: 11 560
Има много варианти. Предварителното подготвяне и нарязване също е заготовка. Но в заведенията масово на заготовка се казва на предварително сготвеното и сложено във фризера или хладилника. В повечето случаи се замразяват на отделни части и после само се миксират - за да станат 3/5 различни позиции/ястия.  Прим: пил късчета - отиват за супа или ризото с пиле или пиле по китайски или пиле териаки и тн.
Ако заведението има меню повече от 1 лист - 90 % нещата са на заготовки.
Тези, които работят с пресни продукти, имат кратко, сезонно или седмично/дневно меню. По това най-лесно ще се ориентирате.
Хубаво е и да знаеш кои са сезонните продукти или коя риба кога се лови. Ако си поръчаш сега чернокоп, със сигурност е от миналата година. Той се лови Септ-Окт. Кладницата е прясна, ако е валяло скоро. Ако я има постоянно в менюто, едва ли е..)

# 27
  • Мнения: 6 471
Благодаря за информацията, не предполагах, че се залага в голям процент на замразена храна.
Аз започнах да практикувам друго, като седнем питаме какво ще ни препоръчат, досега издънка не сме имали Simple Smile

# 28
  • Мнения: X
Тоест сготвено и после замразено ядене още е забранено да се предлага, учудих се че може да са разрешили.

# 29
  • София
  • Мнения: 8 107
Спагети китчън, Хепи, Виктория, Спагети къмпани и всякакви такива избягвам. Отказах се и от Made in homе - тъкмо се беше появил хляба със семенена в  Лидъл и ми го сервираха същия там като домашен с "домашни" разядки.
Едно от заведенията с кратко меню, което никога не ме е разочаровало е Вино, вино на Раковска, до Операта.
Дълги години посещавахме редовно La Bottega, но откакто се разраснаха и откриха много заведения, качеството рязко падна.
Напоследък ми харесва Бистро Залива, но повечето ми приятели не искат да ходим там, защото имало пет неща за ядене....
като видя 30 страници меню и ми става ясно, че всичко е полуфабрикат или заготовка - както искате го наречете.
Вече безпогрешно познавам и в коя храна има добавен натриев глутаминат за овкусяване.

# 30
  • Мнения: X
Според написаното смятат да приемат нова наредба, която ще задължи и заведенията да указват дали използват имитиращи продукти. По средата е абзаца, където говорят за сирената, не мога да копирам:
https://www.dotbg.bg/article/10042483

# 31
  • Мнения: 6 471
И аз предпочитам кратко и стегнато меню, вместо няколко страници, но за съжаление е често срещано някой да казва - ми тук няма нищо за ядене.

Когато и готвачи и управители на заведения проумеят, че трябва така да го сготвят, че сякаш те и семейството им ще я ядат тая храна, тогава може би има шанс да очакваме някаква нормална храна по заведенията.

И по първата част от темата. Виждала съм в Метро натоварени колички със салами от 4-5 лева килото, най-големите калъпи шунка и супер много опаковки от тия на Камарко, дето никой не ги купува. Някакви огромни разфасовки кетчуп и кашкавал и си представям, че това примерно ще бъде изядено на пици, дори кренвиршите за хот-дога са от най-евтините, и всичко това е вървежно около училища, в парковете например какви опашки съм виждала за хот-дог не е истина. Обидно е за клиента, чак толкова ниско качество продукти ползват, но тези които разчитат на редовни клиенти могат да си позволят качество, другите разчитат на случайните купувачи. Аз затова и да умирам от глад пица на парче от спирки и будки не си купувам. Ако имам възможност купувам 2 банана, ядки, в краен случай - пакет солети. Поне не ме боли стомаха след това...

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 15:52 от blackcat6

# 32
  • Мнения: 214
Според написаното смятат да приемат нова наредба, която ще задължи и заведенията да указват дали използват имитиращи продукти. По средата е абзаца, където говорят за сирената, не мога да копирам:
https://www.dotbg.bg/article/10042483

Идеята е супер, дано наистина да задължат всички ресторанти да вписват тази информация в менюто. Но от интервюто оставам с впечатление, че може и да не са задължени да го вписват, а евентуално само да отговарят устно ако бъдат попитани. А и как точно ще бъде осъществен контролът? Честно казано не съм много оптимистично настроена.

# 33
  • Мнения: 10 470
Добре, споделете места, където според вас млечните продукти
Не мога да споделя много места, но преди години ходихме в едно родопско село Буката. Докато тръгнем сутринта от Варна, до вечерта жената е издоила кравата и разбила маслото(малко, колкото за сина ми, тогава на 4-5г)И всичко им беше истинско. Синът ми, супер злояд тогава, омиташе всичко, ама тя специално му сервираше в кухнята, много мило и лично отношение. Като кажеш салата от зеле, прескачат улицата и скубят зелка и моркови от градината.
Но не само в малките села. Аз живея във Варна, имах повод, поръчвам торта в малка сладкарница. Е, отказаха ми за другия ден кога щели да пекат блатове. Значи, за всяка поръчка пекат. А не като известните, за 5 мин торта. И наистина, вкусни и пресни торти, вярно, не шедьоври
В момента пък купувам пипер от едни роми от Каварна, мин година пак купих. Казват ми кога почва градински пипер, не че оранжерийният е лош, но не е същото

# 34
  • Мнения: 6 471
В провинцията е друго, борят се за всеки клиент. Мама беше поръчала страхотна торта като разбрах цената и предвид размера и си викам - това ще е поредното сметаново мазало. Обаче се оказа, че сметаната не е толкова много, просто блатовете са били на 3 етажа, а вкуса - невероятен, точно както трябва да е, да се чуди човек как на тях им се връзва, а тук не, където е поток от хора и където количествата са къде-къде по-различни. Някой ще рече наемите са високи, ми в провинцията наема също е висок, съпоставим с техните цени.

# 35
  • Мнения: 47
То няма как без заготовки. Не може за всяка порция да кълцаш по глава лук. Представи си десет поръчки наведнъж и ти тепърва стържеш моркови или вариш супа, пък и ги издаваш след 20 минути.
Ако не подготвиш през деня, няма как да стане.
Още си спомням в малко квартално ресторантче със страхотна кухня какви страхотни спагети ядох. Ама ги чаках два часа. В седем поръчах, в девет ми ги донесаха. Бях примряла от глад и готова да набия целия персонал. Ами, мерси, не повторих,  колкото и страхотна да им беше кухнята.
Същата работа със заведение по морето, което капацитета му е не повече от 70 места, половината поне бяха свободни. Дъщеря ми за салата снежанка чака 1 час и 20 минути, а за омлет със сирене 2 часа и 20 минути. В кухнята се въртяха поне 4 готвача, имаше и 3 сервитьори, ако не се лъжа. Дъщеря ми искаше да убие сервитьора по едно време. Големия ми сън не издържа и си замина, каза че вечерял филии с лютеница - не е най добрият вариант, но да бавиш елементарни поръчки с повече от 2 часа е непростимо.

# 36
  • Мнения: 6 471
И то омлет!

# 37
  • Мнения: 2 470
Освен да ходите по заведения на познати или с пробвано качество, друго не виждам Sad Аз не живея в София постоянно, но си ходя на 6-7 места като се прибера.
Прави ми впечатление, че цените са брутално надути. Особено за стандарта на живот у нас и предлаганото съотношение цена/качество. Беше писала горе потребителка за Спагети китчън. Та пилешката супа там има брутален вкус на вегета или каквито там са готовите прахообразни неща. Усеща се като обир.

# 38
  • Мнения: 1 339
Аз останах като гръмнат като ми отказаха шопска/овчарска салата щото не им бил сега сезона. Мерак в Изток беше заведението. Дотогава не ми се беше случвало.

# 39
  • Мнения: 11 560
О, браво! Кое е заведението точно?

# 40
  • Мнения: 2 470
Кога това?

# 41
  • Мнения: 47
По едно време тя беше готова да влезе в кухнята и да си го направи сама, то до вкъщи (не живеем на морето) да се бяхме прибрали пак щеше да е по бързо. А правили ли ви впечетление двойният стандарт за чужденци и видимо хора с пари и хора, които ще оставят не повече от 5лв бакшиш?

# 42
  • Мнения: 2 328
И по какво разбират кой има пари и ще им остави голям бакшиш?

# 43
  • Мнения: 6 471
Аз останах като гръмнат като ми отказаха шопска/овчарска салата щото не им бил сега сезона. Мерак в Изток беше заведението. Дотогава не ми се беше случвало.
Похвално!

Всичката им несгода е от липсата на кадри и манията за голяма печалба. В колко предавания на Манчев готвачите казват - аз у нас така не готвя, ползвам масло, той ми носи маргарин, или правя си доматен сос от домати, ама тук го правя с кетчуп от кофа?! Ами да разберат, че като започнат да готвят като у дома ще им потръгне, клиентите не са свине! Човек не отива по необходимост от това че в изпаднал да яде в заведение, а по други причини, например социални, да си почине, да се отпусне, не да се напряга с гадна закъсняла храна.

# 44
  • Мнения: 3 156
И по какво разбират кой има пари и ще им остави голям бакшиш?

Не може да се обясни. Ако някой работи няколко сезона, още след първия може да познае в 80% кой ще остави, а кой не, и кой ще направи проблем задължително за нещо. Просто като нюх е. Вярно, има и обърквации, ама в общата картинка са малко.

# 45
  • Мнения: 6 471
Офф: В едно магазинче имаше една продавачка възрастна дама, първо че беше жена с присъствие и като влезеш те кара да не сваляш поглед от нея, стилна и модерна винаги с интересни аксесоари, прическа смела бих казала, абе щура, но на нея й отиваше всичко и само след секунди вади нещо и казва - това ни е ново, мисля, че ще ви отива, обличаш го и ти заспива. Толкова я харесвах тази лелка, после станахме приятелки, много си разбираше от работата, за съжаление и тя замина да си търси късмета в чужбина, а беше на 50-55, когато аз бях на 30. Та исках да кажа, че тия хора са професионалисти, макар на някой да му се струва елементарно да е "Мха, продавачка в бутик". Предполагам същото е и при сервитьорите - професионализъм му се вика Simple Smile

# 46
  • Мнения: 9 988
Като студентка и малко след това работих в дискотеки и повярвайте хич не му личеше на човека,който ми остави бакшиш 450 лв за сметка около 25.Не знам как някой ги усеща такива.

# 47
  • Мнения: 2 328
Мой близък е доста заможен хотелиер.Влизаме с него в магазин за погребални стоки,лято,жега,човека с мъката си и облечен с къси панталони и джапанки и продавачката още от вратата ,,Тука е скъп магазин,не е за вас".Изпроси си подобаващ отговор ,,Ама хърло,ще купя и тебе заедно с магазина,дай ми ......и казвай колко искаш."Та сигурно по дрехите преценят.

# 48
  • Мнения: 47
Мой близък е доста заможен хотелиер.Влизаме с него в магазин за погребални стоки,лято,жега,човека с мъката си и облечен с къси панталони и джапанки и продавачката още от вратата ,,Тука е скъп магазин,не е за вас".Изпроси си подобаващ отговор ,,Ама хърло,ще купя и тебе заедно с магазина,дай ми ......и казвай колко искаш."Та сигурно по дрехите преценят.
По дрехите не мога да преценя, пък особено на морето, просто по начина на държание и отношението му към персонала и околните, както казаха това е нюх, не мога да го обясня.

# 49
  • Варна
  • Мнения: 3 057
Вече безпогрешно познавам и в коя храна има добавен натриев глутаминат за овкусяване.
Как?

Човек не отива по необходимост от това че в изпаднал да яде в заведение, а по други причини, например социални, да си почине, да се отпусне, не да се напряга с гадна закъсняла храна.
Напротив - много често човек като няма време да си сготви и не му се яде дюнер, отива на заведение. Точно от необходимост.

По темата - аз лично не съм с особено чувствително небце и не разбирам много много от продукти, но имам приятелка, която в скъп ресторант разбра, че пюрето е от прахче и го върна.
Според мен човек като сяда в заведение, трябва да е наясно, че няма как всичко да е с продукти като от градината на баба му. Особено ако менюто е 10 страници. Аз като бях на режим и бях спряла олиото и захарта, си готвех сама вкъщи няколко месеца.

Това с измислената алергия към палмовото масло ми идва малко в повече... Па било то и за целите на експеримента.

Хората сега мрънкат как можело една салата да е 15 лева на центъра на София. Ако салатата бъде направена по начина, по който вие бихте си я направили вкъщи, и трябва да платите 25 лева, не знам.... То да не са само продуктите в цената? Ами заплати, осигуровки, ток, наем, данъци... Знаете ли колко е наемът на един ресторант в центъра? Не знаете. Но ви е хубаво като седнете на вечеря на Витошка или на плажа.
Сега да не вземе някой да ме помисли за ресторантьор - не съм. И в никакъв случай не ги защитавам. Просто ги разбирам, защото ако вдигнат качеството, услугите им ще станат непродаваеми. Услугите, не стоките, защото в ресторант предимно си плащаш за услугата да бъдеш настанен и обслужен, не толкова за 300-те грама месо и зеленчуци в чинията.

Наскоро бях на откриването на една сладкарница Bacci Dolci. Бях потрееесена. Оставям на страна тоталната липса на организация. Добре че на витрината бяха намятани тортите в кутиите си. Да - кутии като тия пластмасовите на тортите по 7 лв в Кауфланд. На етикетите пишеше Бързо замразен продукт. Срок на годност - 3 години. Съдържание - около 15 Е-та и още странни химични съединения. Алкохолът на бара беше фалшив - Бифийтър в шише без дозатор. Коктейл цитрус джин ми го правят с 20 мл от фалшивия джин и доливат с тоник, като единственото цитрусово нещо беше една портокалова кора, метната в чашата... И всичко това в сладкарница с претенции за име, с церемониялно откриване с изпълнител музикант и заря...

# 50
  • Мнения: 2 328
Мой близък е доста заможен хотелиер.Влизаме с него в магазин за погребални стоки,лято,жега,човека с мъката си и облечен с къси панталони и джапанки и продавачката още от вратата ,,Тука е скъп магазин,не е за вас".Изпроси си подобаващ отговор ,,Ама хърло,ще купя и тебе заедно с магазина,дай ми ......и казвай колко искаш."Та сигурно по дрехите преценят.
По дрехите не мога да преценя, пък особено на морето, просто по начина на държание и отношението му към персонала и околните, както казаха това е нюх, не мога да го обясня.
Случката не е на морето,а продавачката го уведоми,че магазина е скъп,още като отвори вратата,не беше влязъл.Ако си беше замълчала можеше да му пробута още доста неща извън списъка,който носеше.

# 51
  • Мнения: 6 471
Човек не отива по необходимост от това че в изпаднал да яде в заведение, а по други причини, например социални, да си почине, да се отпусне, не да се напряга с гадна закъсняла храна.
Напротив - много често човек като няма време да си сготви и не му се яде дюнер, отива на заведение. Точно от необходимост.

Напротив, ако ще се храня компромисно, бих си нарязала 2 домата и 1 краставица и с парче сирене ще се наям по необходимост, вместо да чакам поръчка за 2,3 часа. То и магазините вече имат топли витрини, където определено по-бързо може да се купи нещо в кутия със същото качество и да се спаси положението. Във Фантастико даже има варени яйца и голям избор на храна за вкъщи. Не съм купувала, но забелязвам, че много хора си купуват и от салатите им и от приготвената храна, т.е. заведенията и ресторантите трябва да са над тези магазини, щом имат претенции за ресторант все пак.

# 52
  • Варна
  • Мнения: 3 057
Това, че ти би си нарязала 2 домата, не означава, че аз или някой друг биха го направили в обедната си почивка. Или късно вечер. Аз ако ям това, ще огладнея пак точно след час.  Когато работех до късно вечерта, хладилникът ми беше празен, и магазините - затворени, съм сядала да ям в денонощното Хепи, защото нямах избор. Алтернативата беше Макдоналдс или едни денонощни закуски.

# 53
  • София
  • Мнения: 8 107
Как разбирам, че има натриев глутаминат - усещам го на небцето си, а и вкусът на храната е еднакъв - ненормално вкусен, без да можеш да отграничиш отделни вкусове от продуктите. Преди 6-7 години отиваме в Хепи, мъжът ми си поръчва салата със спанак, а аз коренно различна. Опитвам неговата - същият вкус като моята. Оказа се, че овкусяват всички салати с един и същ дресинг, който съдържа натриев глутаминат.
Пюре от пакетче също разпознавам безпогрешно, маргарин и всякакви хидрогенирани мазнини ми се залепват по небцето по много неприятен начин, изкуствените торти и сладкиши ги познавам по миризмата. Сол почти не ям.
Просто, когато човек яде главно домашна храна и не купува опаковани боклуци, започва да развива вкуса си и да усеща много неща, които не би усетил, ако рецепторите му са бомбардирани с големи количества сол, захар, овкусители и всички останали гадости в опакованите храни.

# 54
  • Мнения: 6 471
В обедната почивка и аз не режа домати! Коментирам, че когато вечер отивам със семейството си на ресторант и си поръчвам храна очаквам да е вкусна, а не замразена и притоплена набързо. Ако това е логиката, аз също мога в неделя да напълня 3 тенджери и да разпределя по кутии, да ги замразя и цяла седмица да притоплям.

Освен изброеното от zigizagi в изкуствените торти се усеща и подсладителя... Аз също не използвам готови фиксове и подправки, даже си вземам всяка подправка в пакетче и си ги смесвам според нашите вкусове.

# 55
  • Варна
  • Мнения: 3 057
То в миксовете с подправки на Маги например съдържанието е 90% сол...
Аз също ям по-слабо солено и наскоро така се отвратих, като си взех порция телешко с ориз от Аладин. Хапнеш 3 хапки и изпиваш половин литър вода, за да угасиш солта... Останах си гладна него път. Сигурно правят така, за да си продават и напитките.
Помня как учителят ни по биология в гимназията (на възраст за пенсия беше) каваше, че хората приемаме 300 (триста) ПЪТИ повече сол, от колкото е необходимо на организма ни.

# 56
  • Мнения: 11 560
Аз ям без сол и изрично казвам в ресторантите да не ми слагат. Като кажат, че не може, ясно е, че не го правят на момента..)

# 57
  • Мнения: 214
Didi168, прочетете малко за палмовото масло, от една страна за въздействието му в/у здравето ни, от друга върху околната среда и тогава коментирайте.

Абсолютно съм нясно, че когато се хапва навън няма как продуктите да са “от градината на баба”. Обаче да ми сервират салата, която е описана като “със сирене”, а всъщност да е с имитиращ сирене продукт е доста по-различно. Това е чиста измама и трябва да е наказуемо. Или да пише “в масло”, а всъщност да е в маргарин. Примери колкото щеш, почти всичко се фалшифицира. Особено месото и млечните. Нарича се още нелоялна конкуренция!

И да, наясно съм, че качеството струва пари. Понякога много повече пари от фалшификатите. Обаче има все повече хора, които сме готови да плащаме защото здравето и истинският вкус са ни важни. По-добре да ям веднъж в месеца салата за 15 лв с истински продукти (пак натъртвам, че това не са “от био градината на баба”), отколкото всяка седмица салата с палмов имитат, зехтинен имитат и оцетна киселина за по 5 лв!

# 58
  • Варна
  • Мнения: 3 057
Всички сме чели достатъчно за палмовото масло. И малките деца вече знаят, че е вредно. Но какво да направим, че го има навсякъде? Не можем да живеем в буркан. На всеки човек понякога му се налага да се храни навън - дали в заведение или да си купи нещо пакетирано... все тая.
Аз за себе си съм преценила, че не мога да оправя света. Гледам да се храня предимно вкъщи, боклуците навън съм ги намалила до колкото ми е възможно, но съм наясно, че няма как да ги елиминирам. То да беше само палмовото масло... щеше да е песен.
Конкретно за заведенията гледам да си подбирам къде ходя, когато е възможно, но поне във Варна почти всяко заведение всяка година си сменя собственика. Рядко нещо хубаво се задържа за повече от сезон. Последно много ми харесваше да сядам в Гастроном, менюто им беше всеки ден различно - 6 - 7 неща със сезонни продукти, но в пандемията затвориха.

# 59
  • Мнения: 214
…Но какво да направим, че го има навсякъде? Не можем да живеем в буркан. На всеки човек понякога му се налага да се храни навън - дали в заведение или да си купи нещо пакетирано... все тая.
Аз за себе си съм преценила, че не мога да оправя света….
Търсене и предлагане са ключовите думи тук. Колкото повече хора отказваме да консумираме подобни продукти, толкова повече други продукти ще има, които ще задоволяват нашите потребности. При не малко продукти вече се случва, включително и в България. Например ние Нутела не сме купували от години. За сметка на това има чудесни заместители катп Гайо и т.н. Но тази тенденция още не е стигнала до заведенията за съжаление..Истината е, че на масовия българин не му пука все още и предпочита боклуци, но пък достъпни.
При услугите не е по-различно.

# 60
  • Варна
  • Мнения: 3 057
Аз не мога да откажа на 100% консумацията храна в ресторанти или пакетирана, но съм я ограничила до колкото ми е възможно. Толкова от мен. Има го и другият ефект - много модерно стана навдякъде да пишат Био, Еко, Органик, Веган и не знам какво още. Цената - тройна, съдържанието - същото. Или лъжливо написано.

Не знам... нервите, дето ще изхабя, за да водя разследване защо аджеба в скъпия ресторант готвят с кисел продукт за 40 стотинки, вместо с оцет за два лева, ми вредят на здравето повече, от колкото трите капки , дето ще си ги капна в салатата.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 13:43 от Didi168

# 61
  • Мнения: 6 471
Честно казано, ако ще ми слагат маргарин предпочитам или да не го слагат или ако им се отпусне от сърце да е чисто олио, щом маслото е мираж. Маргарина мирише, променя и вкуса и аромата на храната.
И с тези имитиращи продукти. Масово по заведения и хотели с изхранване като сложат сиренето от фризер ли го вадят не знам, но е твърдо, минути след като постои се разтопява и става меко до невъзможност да се премести.

GerKa99, бавно, но много бавно ще се променят, ако и хората станат претенциозни и не ядат нещо, просто защото са гладни.

Био домат от Фантастико ми издържа няколко дни, на мама доматите никакви ги няма, грам не са конкурентни. Толкова за био продуктите, аз също смятам, че там има известна доза илюзия. Замисъла е добър, но както винаги се намира някой, който иска да печели бързи пари.

А могат да използват лимон за киселина, супер свежо и приятно окисляване се получава Simple Smile и лимони винаги имат.

# 62
  • Варна
  • Мнения: 3 057
Да не са луди - лимоните по едно време бяха 7 лева - килото.
В някои заведения като поискаш резен лимонче за колата, даже ти го таксуват - 20 - 40 ст. Ситуацията е страшна. Grinning

# 63
  • Мнения: 10 470
Хората няма как  масово да спрат да ядат евтини продукти, защото не на всеки всичко е по джоба. Сега е лято, всеки иска да почива, но и да се вмести в някакви възможности. Така че, нито маргаринът, нито палмовото масло ще изчезнат. Редно е, обаче собствениците на заведения да бъдат задължени да описват продуктите и при измама-солени глоби. Както се научиха да описват алергените, така да има описания "продукти с масло", "продукти с маргарин" и тн

# 64
  • Мнения: 6 471
И тогава ще се започне голямото разясняване. То сервитьорите нямат капацитета да научат дневното меню, какво ли остава да запомнят има ли картофена салата с оцет или с кисел продукт. Трябва да бъдат описани продуктите, съгласна съм!

За мен преди време пърленка означаваше тесто, опечено на момента, докато се изхитриха и започнаха да подгряват замразените такива. Е, научихме се като седнем да питаме аджеба пърленката пърленка ли е или не, както и за пържени картофи - сервитьорите вече си казват ако са замразени бланширани. Въпрос на време е да се свикне според мен.

# 65
  • Мнения: 2 470
На ресторант си плащам главно за храната. Обслужаването и интериора са много важни, но хората ходят по ресторанти, за да се нахранят. Малко неща могат да си по-неприятни от Витошка или плажа, където работят с 400% надценка, но за сметка на това с недостатъчен брой сервитьори и храна с посредствено качество. Ако ще платя 10 лева за три увехнали домата, донесени от сумтяща девойка, предпочитам у дома.
Обратното, нямам проблем да платя повече за хубава и свежа храна. Как пък в Гърция рядко ще видиш селски изцепки без свеж хляб, зехтин и зеленчуци на масата. Също в Испания например, или Португалия. Ще речеш, че там хората не работят за заплати и не плащат наеми. Ами до стандарт си е.

# 66
  • Мнения: 315
Салатата с един домат, една краставица и малко "сирене" за 15 лв. и сега си има огромна надценка и никой не мисли, че плаща само продукти. В момента въпросът е дали печалбата ще се намали с малко ако слагат по-качествени продукти или клиентите ще ядат боклуци. Ако в тази салата почнат да слагат сирене, тя няма да стане 25 лв.. Няма смисъл да почвам с тротоарното право в София, с разстоянието между масите, с хигиената, с пестенето от персонал и т.н.. Всеки път, когато от ресторантьорите се поиска по-качествена услуга за немалките им цени, се появява някой, който казва как те слагат едва ли не много малка надценка и ако променят нещо няма да са на печалба и ние клиентите задължително трябва да плащаме повече. Ами то така и така ще стане - с промяна и без цените си вървят бясно нагоре, така че ще е хубаво почнем да изисваме повече.

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 17:27 от ala.bala

# 67
  • Мнения: 6 471
Съгласна съм с последните 2 мнения.Само за алкохола ли им свалиха ДДС-то или за всичко, защото ако е и за продуктите нямат право да се оплакват. И да не се правят на ресторантьори, защото много малък процент от тях предлагат наистина добра услуга, другите са просто под всякаква критика.

# 68
  • Мнения: 1 983
Откакто почнах да гледам "Кошмари в кухнята",а токова е положинието в повечето заведеня,избягвам да ям или само някаква салата.

# 69
  • Мнения: 214
За всичко плащат 9% ДДС в момента, като кризисна мярка от локдауните. Това за тези, чиито приходи са на светло. Толкова често ми се случва да не получавам касов бон, че съм убедена, че както и преди, голяма част от оборота е на тъмно. Това е най-сивия бранш…

И аз съм абсолютно съгласна, че салата няма да стане кой знае колко по-скъпа като себестойност ако се ползват истински сирена. Вместо 2 лв себестойност, шопската салата да стане 2,30 примерно, имитиращите продукти може да са двойно по-евтини, но със сигурност не са 5 пъти по-евтини. Освен това не забравяйте, че ресторантите, особено големите, не пазаруват предимно от Била или Кауфланд (със сигурност и от там, но не като основен доставчик), а си договарят по-добри цени от тези в супермаркета.

# 70
  • Мнения: 6 471
За всичко плащат 9% ДДС в момента, като кризисна мярка от локдауните. Това за тези, чиито приходи са на светло. Толкова често ми се случва да не получавам касов бон, че съм убедена, че както и преди, голяма част от оборота е на тъмно. Това е най-сивия бранш…

И аз съм абсолютно съгласна, че салата няма да стане кой знае колко по-скъпа като себестойност ако се ползват истински сирена. Вместо 2 лв себестойност, шопската салата да стане 2,30 примерно, имитиращите продукти може да са двойно по-евтини, но със сигурност не са 5 пъти по-евтини. Освен това не забравяйте, че ресторантите, особено големите, не пазаруват предимно от Била или Кауфланд (със сигурност и от там, но не като основен доставчик), а си договарят по-добри цени от тези в супермаркета.

Аз не разбирам много от порциони, но ако сметна на база кило, с продукти от магазина излиза, че себестойността на една салата е 1,50 за 300 грама и то със сравнително хубаво сирене не от 5, а от 12 лева, с домати от 3 лева и краставици от 2 лева и въобще пазарни цени не на едро и излиза, че надценката им е супер дебела. Ами нямат право да се оплакват и да продават вкиснала и стара храна.

Общи условия

Активация на акаунт