Кърмене след цезарово сечение (секцио)

 • 32 007
 • 8
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Кърмене след цезарово сечение (секцио)


В САЩ почти една четвърт от ражданията са с цезарово сечение (според една анкета от форумите този процент тук достига над 40, бел. моя). Много от тях са неочаквани, така че е добра идея за бъдещата майка да се информира и да разучи за процедурите, преди да се роди бебето.

Оперативното родоразрешение, противопоставено на вагиналното раждане, може да окаже влияние на кърменето по няколко начина. Майки, които нетърпеливо са очаквали вагиналното раждане, може да се чувстват разочаровани и неадекватни, защото очакванията им не са се сбъднали, и дори може да се страхуват, че тъй като са се “провалили” при раждането, може да се “провалят” и при кърменето. Тези грижи са неоснователни, защото няма причина кърменето да не е успешно за майка, родила със секцио. Кърменето може да помогне да се нормализира преживяването на оперативно раждане.

Началото на кърменето често е отложено, защото майки, родили със секцио, често имат нужда от допълнително време да се възстановят, преди физически да са готови да държат и кърмят новото си бебе. Веднага щом са напълно в съзнание и будни и могат да държат бебето, могат да започнат да кърмят. Майки, които са раждали с епидурална упойка вместо с пълна, обикновено могат да държат бебето по-скоро и да го кърмят по-дълги периоди от време в началото.

Кърменето, колкото се може по-скоро след раждането, има предимства за майките, родили със секцио точно, както и за майките, родили вагинално. То помага на изграждане на връзката между двамата, осигурява стимулация за по-скорошно идване на млякото, освобождава хормона окситоцин, за да помогне на матката да контрахира, осигурява на бебето имунологичните предимства на коластрата и напълно се възползва от факта, че сукателните нужди на новороденото са най-силни през първите няколко часа след раждане. Има и допълнително предимство за майките, раждащи със секцио: кърменето за кратък период от време, докато местната упойка спре да действа, осигурява време на безболезнено, по-комфортно кърмене през първите хранения на бебето на гърдата.

Бебетата, родени със секцио, могат да са донякъде по-поспаливи и летаргични, особено ако на майката са давани анестетици по-дълго време по време на раждането. Това не означава, че кърменето няма да е успешно, но може да означава, че млякото може малко да забави идването си, отколкото при вагинално раждане. Бебето може да има нужда от допълнително окуражаване и стимулация, за да остане будно по време на хранене (виж “Събуждане на сънливо бебе”), но този период на летаргия обикновено трае само кратко време.

Много майки се тревожат, че лекарствата, предписани им след раждането, ще повлияят на бебетата им негативно. Както антибиотиците, така и обезболяващите обикновено не създават проблем и са рутинно давани на майки с новородени бебета. Въпреки че тези лекарства преминават в кърмата в много малки количества, количеството коластра или мляко, произвеждани през първите няколко дни на кърменето, са малки, така че погълнатото от бебето (лекарство) е минимално. Майките трябва да бъдат окуражавани да приемат най-малките количества обезболяващи, от които имат нужда, за да бъдат толкова спокойни, колкото е възможно в следоперативния период, но няма нужда да се опитвате да бъдете мъченица и да не приемате никакви лекарства. Това няма да навреди на бебето и майките, които са преживели хирургическо раждане, често имат нужда от допълнителната почивка, която ще получат, когато са се погрижили за болката. Докато млякото напълно слезе, те често откриват, че не се нуждаят от толкова много лекарства, отколкото са имали в самото начало.

Майките, родили със секцио, трябва да знаят, че антибиотиците, рутинно давани след цезарово сечение, могат да предизвикат повишен растеж на гъбички, които могат да предизвикат не само вагинална гъбична инфекция, но и млечница (соор) в устата на бебето или по дупето, също както и по зърната на майката. Майките трябва да са запознати с признаците, симптомите и лечението на гъбичките (млечницата), така че ако проблемът се появи, да могат навреме да го третират и да го спрат в зародиш.

Майките, родили оперативно, често откриват, че им е трудно да намерят удобна поза, в която да кърмят, без да притискат разреза. Ако е използвана епидурална упойка, обикновено са будни по време на раждането и могат да кърмят на родилната маса в родилната зала. В този случай ще се нуждаят от помощ при нагласянето на бебето, защото ще кърмят по гръб и едната или и двете им ръце ще бъдат ограничени, тъй като ще бъдат на системи.

Позата на една  страна често е предпочитана през първите дни след операцията. Майката трябва бавно да се обърне настрана и да сложи навита кърпа до разреза, в случай че бебето ритне. Бебето трябва да се сложи на една страна, обърнато към тялото на майката, с гърди опрени в нейните. Винаги трябва да е директно обърнато към гърдата, за да не трябва да извива главата си, за да суче. Навита хавлия, сложена зад бебето, може да помогне да не се отдръпва от гърдата, докато си почива по време на ядене. Ако майката има сложена възглавница под коленете си, може да се намали опъването на стомашните мускули и да се подкрепи гърбът ѝ. Може да използва страничните прегради на болничното легло (ако има такива, бел. моя), за да ѝ помогнат да се наклони, когато е готова да предложи другата гърда. Болничната сестра може да е от голяма помощ по време на тези ранни хранения, защото може да е цяло предизвикателство да се намери удобна поза в ранните дни след операцията.

Футболната поза може също да е по-удобна алтернатива на традиционната поза люлка (в скута на майката, бел. моя). Бебето трябва да лежи на възглавница и да се държи отстрани под мишницата на майката. Ако се използва поза люлка, бебето може да лежи на възглавница, която да покрива деликатното място на раната. Много майки откриват, че поза люлка е най-удобна след първите няколко дни на възстановяване от операцията, но не и в самото начало.

Също толкова важно е да се уверите, че бебето е сложено на гърдата правилно след раждане със секцио, също както и след вагинално раждане. Уверете се, че бебето отваря широко уста и добре налапва ареолата зад зърното, а не само върха на гърдата, за да се избегне разраняване на зърното и да се улесни ефективното поемане на млякото.

Ако майката знае, че ще ражда със секцио предварително, може да направи избор от по-рано, който да ѝ улесни кърменето. Може да избере болница, която е с политика, насърчаваща кърменето, например да не се дават рутинно биберон залъгалки и шишета и да настаняват майката и бебето заедно. Трябва да узнае колко време ще ѝ бъде разрешено да прекарва с бебето си. Настаняването в една стая има няколко предимства. Ще има нужда от допълнителна помощ в обгрижването на бебето, затова е добра идея да се разбере предварително дали има възможност за вип стая, която позволява бащата или друг роднина да стои с майката и бебето непрекъснато.

Някои болници имат политика, която изисква бебетата, родени със секцио, да прекарват първите 24 часа в детска стая под наблюдение, макар че напоследък в повечето болници през последните няколко години се стараят да разделят майката от бебето възможно най-малко. Ако болницата има такава политика и бебето е здраво, майката може да обсъди възможността да не се спазва това изискване с доктора си. Ако бебето има медицински проблеми, които изискват наблюдение след раждането, тя трябва да попита за налична електрическа помпа за кърма в отделението за родилки и да се изцеди скоро след раждането и на всеки няколко часа след това (в САЩ има такива болнични помпи на разположение на родилките; в нашите условия – ако изцеждането на ръка не помага дори след консултация с акушерка, може да пробвате да се цедите със собствена ръчна или електрическа помпа, донесена от някой от близките ви). Изцеждането ще помогне да се стимулира производството на мляко, ще предотврати подуването и ще осигури ценна коластра, която може да се дава на бебето в детската стая, докато майката и бебето могат да са заедно отново.

Препоръчва се майката да обсъди възможностите за пълна упойка, противопоставена на местна анестезия преди операцията. Често при секцио с право на избор регионалната упойка е опция и майките могат да кърмят по-скоро. Дори да е използвана пълна упойка и слагането на бебето на гърда да е отложено, няма причина кърмещата двойка да не може да навакса изгубеното време, щом отново се събере.

Болничният престой ще е по-дълъг след цезарово сечение, отколкото при вагинално раждане. Майката трябва да използва това допълнително време, за да потърси помощ при намиране на удобна поза за кърмене и да си почине колкото се може повече. Щом се върне у дома, трябва да си направи място за кърмене (виж статията “Начало на кърменето: да започнеш правилно”). Тъй като тя се възстановява от операция и също така се нагажда към живот с новото бебе, има смисъл да кара по-полека, да ограничи посетителите и да се възползва от роднини и приятели, които искат да помогнат.

Няма причина майките да не кърмят бебетата си успешно и толкова дълго, колкото пожелаят, дори да им се наложи да преодолеят някои допълнителни препятствия в началото след раждане с цезарово сечение.

Anne Smith, BA, IBCLC
превод от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 13:22 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 2 532
"Ако е използвана епидурална упойка, обикновено са будни по време на раждането и могат да кърмят на родилната маса в родилната зала. В този случай ще се нуждаят от помощ при нагласянето на бебето, защото ще кърмят по гръб, и едната или и двете им ръце ще бъдат ограничени, тъй като ще бъдат на системи. "

Ако някой ми обясни как точно ще стане това, ще съм много благодарна.

Родилите със секцио майки могат да си кърмят точно толкова успешно, колкото и родилите нормално.  Доста сме примерите във форума, а съм убедена, че нито една от нас не е започнала да кърми на операционната маса Shocked
Въобще аз лично нещо не разбирам защо след като  коластрата и кърмата си слизат нормално (даже със страшна сила) при 99% жени, бебето трябва да стимулира гърдите още първите минути след раждането Thinking Освен това самото бебе в повечето случаи все още има стомашно съдържимо и запаси от утробата, така че не се нуждае веднага от храна. По-скоро може да се сложи на гърдата или до майката за негово успокоение Simple Smile

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Ранното слагане на гърдата си има сериозни основания както при майки, родили вагинално, така и при тези със секцио (и епидурална). То помага за по-успешно кърмене, помага за приемане на коластра от бебето възможно най-скоро след излизане в нестерилната среда, успокоява го, "ражда" плацентата по-лесно (при нормално раждане естествено) и много други. Другата седмица ще препиша един много интересен материал по въпроса.

# 3
 • Мнения: 2 532
Boo, какво стана с материала? Grinning

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Не съм се видяла с моите хора още, да ми го дадат. Утре!

# 5
# 6
 • На планетата Земя
 • Мнения: 6 385
Кики, докато чакаме материала, не мога да не кажа, че искрено ви се радвам колко сте пораснали и колко е хубав Емчо!!


Поздрави
 Grinning

# 7
 • Мнения: 2 532
Благодаря, Миле! Grinning

Нацелувай куклата и се надявам да те виждаме по-често тук!

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 42
Здравейте. Изключително много благодаря за този материал. Вдъхна ми много кураж в момента. И смятам, че ще е полезен и на други "пресни" мами.   bouquet Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт