Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инвестиция в апартамент

 • 7 912
 • 192
 •   1
Отговори
 • Мнения: 87
Здравейте! Бих искала да чуя Вашето мнение по следния казус.
Във връзка с апартаментите в София. Тричленно семейство. Живеем в панелен двустаен апартамент, с малко дете  сме и на този етап ни уствойва. Имаме тристаен стара тухла под наем е.
Имахме кредит, но го изплатихме. Поддържаме една кола - устройва ни и на този етап не планираме нова. Апартаментите са след ремонти и са в добро състояние на този етап.
Обмисляме закупуване на още един апартамент.   Ценови диапазон около 70000-80000 евро. Според вас ще се намерили за тази цена? Виждаме, че има обяви.
Имаме спестени 35 000 лева.
На месец ни остават 1200 лева минимум за пестене ( не се пипат), но скоро се връщам на работа  и ще успеем поне 2000.00 лева.  Очакваме продажба. Ще вземем 10 000 лева. Почти е готова сделката. Та ще станат 45000.00лева.
За съжаление ще имаме възможност за още един двустаен. Разглеждаме ново стройтелство. Задължително с акт 16, за да можем да отдадем под наем. По клоним към стара тухла

*Дилемата ни е още 6 месеца да спестяваме и след това началото на следващата година да изтеглим кредит за друстаен апартамент. Ще имаме 59400. Така. Това е единия вариант.
* Другият вариант е да събираме пари още 5 години. Но какво ще стане с цените ? Дали ще се качат много за 5 години. ? Ако изберем втория вариант и отново можем да намерим имот до 80000 евро ще имаме събрани пари около 130000 -150000 лева. Следователно кредита, който ще теглим ще е потребителски. Много по-нисък и ще го изплатим доста бързо.
Дилемата е дали няма цените много да скочат за  4-6 години . Вие как бихте постъпили в нашата ситуация?
Допълвам, че в момента нямаме идея за бизнес, нито ни се инвестира в друго.
Клоним към вариант да изчакаме няколко години.
Благодаря за отделеното време.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 16:38 от fif92@abv.bg

# 1
 • София
 • Мнения: 4 650
За 70000-80000 евро в момента и двустаен не можете да си купите. Апартаментите са добра инвестиция, но точно в момента цените са много високи и продължават да се покачват.

# 2
 • Мнения: 1 329
Ако смятате че ще може да го отдадете, вземете си кредит след 6м като и двамата сте с трудови договори и с наема си помагайте изплащането. Това е масовия съвет който ще получите.
Лично аз смятам, че след 5г имотите ще са по-евтини отколкото сега, но това си е мое мнение и няма нужда да ми вярвате.
Иначе за да съм полезен, ако бях на ваше място и искам да се занимавам с рентиерство, бих следил следните неща:
1. Връщат ли се хората в София, наемите накъде ще тръгнат. Има ли излишък на квартири или ще се запълнят на есен. (не виждам да се наемат много квартири а вече сме 11 август, ще разберем на есен с песен)
2. Продължава ли да се нагорещява имотния пазар или се охлажда. Увеличава ли се предлагането. (по мои наблюдения предлагането се увеличава, пазара започва да се охлажда и виждам корекции надолу, но е възможно да е заради сезона, ще разберем на есен с песен)
3. Ще има ли нови локдауни (ще разберем на есен с песен).
4. Банките ще затягат ли положението и ще вдигат ли лихвите. (ще разберем на есен с песен)

Та по тези 4 съображения, мисля че както сте си го намислили да изчакате 6 месеца ще е най-добре, за да видите на къде ще задуха вятъра. Понеже ще сте със солиден кредит, цената няма значение, вноската има значение. Ако вноските се вдигнат, а наемите не то няма да ви е приятно да сте купили супер скъп имот и да му плащате увеличени вноски и да получавате нисък наем.

  # 3
  • София
  • Мнения: 485
  Полезна дискусия. Поздравления.
  Подкрепям мнението на Gogo 1979. Лично аз съм скептична към идеята за апартамент ново строителство, клоня към "стара" тухла. Новите квартали са без изградена инфраструктура, а "старите" се презастрояват, т.е. широк център по възможност с гараж. С пари в брой+ потребителски кредит/възможно най-бързо изплащане/ излиза доста по-изгодно покупката 

  # 4
  • Мнения: 44 048
  Преди няколко години бяхме изправени пред подобна дилема, само че без спестени пари.
  Съпоставяйки цената за покупка и наема, който бихме взели, решихме, че ни е неизгодно да инвестираме в ново. Купихме панелна гарсониера на атрактивно (за наематели) място, от която получаваме наем, колкото ако бяхме купили ново за същата сума (в друг район). Другият + е, че е бързо ликвиден, там никой не продава и появи ли се нещо се грабва веднага. Ние имахме късмет, че беше ипотекиран и под запор, част от фирмен кредит. Работихме директно с банката и нямаше опасност от измама.

  Купихме го в неблагоприятно време, т.е. цените бяха високи, но пък условията на банките отлични. Цената му след това временно спадна малко, но тогава пък лихвените %-ти бяха неизгодни, затова смятам, че взехме правилното решение. Сега цената му е доста по-висока, а ние сме на смешна лихва (2.45%).

  Ако след време имаме желание, винаги можем да го трансформираме в тухла, но през това време цената му е дръпнала повече, отколкото ако бяхме събирали пари.

  Пазарът е динамичен и има леки спадове. Като цяло обаче тенденцията е нагоре. Ако си с пари в брой, можеш да чакаш спад и да купиш изгодно. Но при кредит основен фактор е банката, а в ппериодите на спад условията не са изгодни.

  # 5
  • Мнения: 715
  Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?

  # 6
  • Мнения: 12 537
  Сезонът по морето е 8-9 седмици пряко сили. Сметнете колко време е необходимо, за да избиете това, което трябва да избиете. Като включите и разходите, свързани с краткосрочното отдаване.

  # 7
  • СИ
  • Мнения: 1 559
  Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?

  Това е гарантирана загуба.
  По-добър вариант е апартамент във Варна или Бургас, който да носи целогодишен наем. Много трябва да се внимава с наемателите. Като едното нищо наемът за 2-3 години може да отиде в ремонт или подмяна на мебели.

  # 8
  • Мнения: 35
  Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?
  Не мисля ,че е удачна инвестиция.

  # 9
  • Мнения: 87
  За съжаление покупка на  морето според мен не е добра инвестиция. Няма да се избият парите.

  # 10
  • Мнения: 6 981
  Трябва да имаме предвид и това, че наближаваме към еврозоната. Според мен, тогава банковите лихви ще спаднат, освен ако не стане пак някоя световна криза.
  На въпроса - бих изчакала въпросните 6 месеца и тогава бих решила.

  # 11
  • Мнения: 715
  Благодаря за мнението.Човек като се замисли не си заслужава ,може би единствено ако има в излишък парите и да не чака възвращаемост ,а просто да го ползва за себе си.Ама тогава няма отърваване от роднини.Това в реда на шегата.

  # 12
  • Мнения: 12 537
  Да, ако ще го ползвате за себе си, има повече смисъл.
  Имам познати, които отдавна са така - имат си нещо на морето, всяка възможна вакация или отпуска се насочват там, харесва им така, доволни са.

  # 13
  • Варна
  • Мнения: 3 584
  Живеем във Варна и смятам, че имотите за скъпи за покупка ако ще се ползва само за лятото.
  Студентите на 6-те университета в града са си по родните места заради онлайн обучението. Другата масова група наематели са млади хора, които работеха по заведенията - и те освободиха масово наетите апартаменти.
  Споделям горните защото работя в университет тук и студенти няма, а приятели с наематели работещи млади хора приключиха наемните отношения при последното затваряне на заведенията.
  Има и семейства, които си живеят години наред под наем, имаме такива съседи, но си е късмет да попаднеш на такива. Ако ще купите във Варна гаражът или паркомястото са задължителни и са скъпи.

  Смятам за по-разумно да гледате във вашия град и да дебнете имот на добро място в лошо състояние, цената им е повлияна от състоянието. Така бих направила аз във вашата ситуация, внимателно гледам имотите в състояние "тотал щета". Ремонт се прави, но имот не се мести.

  Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 22:09 от Мира Иванова

  # 14
  • София
  • Мнения: 31 790
  Сметнете си и цената за ремонт! Ние 2019 също имахме имотни дилеми и не купихме апартамент в София именно заради парите, които трябваше да вложим за ремонт.

  # 15
  • Варна
  • Мнения: 3 584
  Стойността на ремонта има тази хубава страна да не е нужна на момента и веднага до ключ.
  Може да се влага по лична преценка кое кога да се случва.

  # 16
  • София
  • Мнения: 31 790
  Да, но ще трябва да го направи някога, още повече, ако го гласи за под наем. А цените за материали и труд също растат в момента.

  # 17
  • Мнения: 1 329
  Рокстар кои материали и труд следиш. Ще споделиш ли конкретни данни и цени? Мерси

  # 18
  • Мнения: 11 357
  На нас ни вдигнаха с 20 % цената на мебелите по поръчка, защото скочили цените на мдф и тн.

  # 19
  • Мнения: 44 048
  Ние имаме навика като сменяме някаква мебел у нас, да преценяваме дали да изхвърлим/продадем/запазим. Ако е нещо актуално като модел, здраво и практично, разглобяваме и стои в мазето. На практика за обзавеждането дадохме само за модулна кухня за 300-400 лв.
  Понеже служебно ни се налага да обзавеждаме различни апартаменти, редовно използваме сайтовете за 2 ръка. Има буквално нови неща за без пари.
  Та това перо като цяло не го броя за тежест, особено при малко жилище.

  За ремонт - като изключим банята и настилките, другото човек може да си направи и сам. Въпреки че зависи и от хората, ние и фаянс сме си редили (за малки участъци, зад кухня и т.н.). Много хора и ламината симонтират сами. Стените, освен ако положението не е съвсем като след война, също могат да се приведат в перфектен вид и без мастйтор.
  А самите материали в днешно време са много разнообразни и на всякакви цени, включително достъпни.

  # 20
  • София
  • Мнения: 4 650
  Ние имаме навика като сменяме някаква мебел у нас, да преценяваме дали да изхвърлим/продадем/запазим. Ако е нещо актуално като модел, здраво и практично, разглобяваме и стои в мазето. На практика за обзавеждането дадохме само за модулна кухня за 300-400 лв.
  Понеже служебно ни се налага да обзавеждаме различни апартаменти, редовно използваме сайтовете за 2 ръка. Има буквално нови неща за без пари.
  Та това перо като цяло не го броя за тежест, особено при малко жилище.

  За ремонт - като изключим банята и настилките, другото човек може да си направи и сам. Въпреки че зависи и от хората, ние и фаянс сме си редили (за малки участъци, зад кухня и т.н.). Много хора и ламината симонтират сами. Стените, освен ако положението не е съвсем като след война, също могат да се приведат в перфектен вид и без мастйтор.
  А самите материали в днешно време са много разнообразни и на всякакви цени, включително достъпни.

  Може ли да споделиш кои са тези сайтове?

  # 21
  • Мнения: 44 048
  olx, bazar.bg, alo.bg, от този тип...
  Има и местни по градове. Гугъл много помага, пускаш само ограничение да извади за последния 1 месец или седмица, за да не включва стари предложения.

  # 22
  • Варна
  • Мнения: 3 584
  Добавям и Фейсбук, секцията с оферти "Marketplace" погледнах, че се казва.

  # 23
  • София
  • Мнения: 31 790
  Не ми се спори за детайли - стената толкова, плочката толкова, дивана толкова, трудът толкова. Просто казвам, че трябва да се отдели една добра сума за бърз и качествен ремонт.

  # 24
  • София
  • Мнения: 4 650
  За тези сайтове знам въпроса беше дали няма някъде по специализирани. Благодаря

  # 25
  • Мнения: 6 372
  Щом имате толкова пари затворете ги в гаражи, магазинче някакво мъничко, едностайно жилище, което би могло да се ползва за офис например, дори апартамент в провинциален град си държи цената, въпроса е в нещо да ги вложите тези пари. Не следя в детайли цените на имотите, в повечето случай гледам само снимките, т.к. в момента нищо не търсим, отделно всичко ми се струва скъпо.

  # 26
  • Мнения: 149
  Много полезна тема. Аз съм във вашето положение.Собствено жилище, стара тухла, в непрестижен квартал. С надеждата, че като посъбера пари, ще купя нещо по-добро, разбира се с помощта на банков кредит. Възможностите ми са до 90 000евро(1/3 банков кредит) .От началото на м. Юли следя пазара, не искам ново строителство, но цените са невъзможни. Около 100хил за 75кв и 80-90 хил Евро за панелки 60 кв, 50 годишни и то за тотален ремонт. Относно новото строителство, не смея да си купя на зелено, в тази политическа криза и с новата ковид вълна. Видях, че е невъзможно в момента да намеря каквото търся. Започнах да търся нещо по-мъничко поне за инвестиция, с цел отдаване под наем. Но нещо все ме човърка, много се колебая дали да изчакам и аз до Нова година, пък каквото ще да става. Успех и дано и Вие намерите правилното решение.

  # 27
  • Мнения: 87
  Ние при всички положения ще чакаме 2022 г.

  # 28
  • Мнения: 583
  Аз бих инвстирал в партерен апартамент с цел стартиране на собствен бизнес или отдаване под наем. В една друга тема ме убедиха че в масовия случай само партерните стават за това (са универсални и отговарят на повечето изисквания). При това положение вероятно бюджета би ви стигнал. Но добре би било да се презастраховате срещу непредвидени рискове и обмислите всичко още веднъж. Ако ви е скъпо и неможете да си го позволите, то съветът ми е да не прибързвате.

  # 29
  • Мнения: 612
  Или си инвестирайте наличните пари, евентуално малък заем. При положение, че можете да си пестите сериозна сума не виждам смисъл да си вгорчавате живота с кредити.

  # 30
  • Мнения: 44 048
  Аз бих инвстирал в партерен апартамент с цел стартиране на собствен бизнес или отдаване под наем. В една друга тема ме убедиха че в масовия случай само партерните стават за това (са универсални и отговарят на повечето изисквания)...
  Родителите ми направиха такава инвестиция, но с появата на много офис сгради, търговски центрове и МОЛ-ове интересът спадна драстично. Принудиха се да ги върнат към жилища и така намериха наематели, но пък наемът е по-нисък в сравнение с тези на годните етажи и отнема повече време, докато се намери човек.  
  Преди години беше добра идея, към момента не съм много сигурна...

  # 31
  • Мнения: 4 434
  Аз бях пуснала преди време точно тема за партерен апартамент за инвестиция и тук ме разубедиха, че не си струвало и нямало търсене. Сега съжалявам, че не го купих, в момента струва двойно, но тогава дилемата ми беше дали ще успея да го трансформирам от магазин в жилище при липсата на паркомясто.

  # 32
  • София
  • Мнения: 4 650
  Партерните и 1-вите етажи обаче не се търсият толкова. Масово по обяви е пълно с такива.

  # 33
  • Мнения: 784
  Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?
  Не мисля ,че е удачна инвестиция.
  Защо всички решихте толкова бързо, че имот на морето не е добра инвестиция? Казвам "всички", защото имаше доста такива мнения нагоре в темата, цитирам произволно от тях, без да имам предвид конкретния потребител.
  Не се заяждам, наистина ми е интересно какви са аргументите.

  Предполагам като за всяко нещо всичко зависи много от детайлите - какъв тип имот, къде, в какво състояние и т.н. Не съм запознат с пазара, но мога да дам конкретен пример от личен опит като клиент:

  Миналото лято бяхме наели къща/вила на морето. Цената беше 500 лв на ден (като за кризисен сезон...) при минимална резервация от 5 дни. Ние я ползвахме 10 дни, съответно само от нас човека прибра 5к. Още докато резервирахме, тъй като не бяхме сигурни за датите, го питах кога има свободни дни, и се оказа, че с малки пролуки от по 2-3 дни е зает до края на август - а беше още началото на юли. После като се запознахме на място го питах всяка година ли е така, той вика - не е всяка година така, преди короната обикновено още от април всичко беше заето до септември.
  Не обичам да правя сметка на чуждите пари, но по най-консервативни разчети ми се струва, че без проблем връзва 60-70 дни заетост на година. Имайки предвид, че за къщи сезона не е само лятото, има и (кратък, но силен) сезон по Нова година. Особено миналата година, когато хотели и заведения бяха затворени, и единствения шанс за всеки, който не иска да си е вкъщи на празниците, беше вила някъде по морета и планини. Предполагам има и някакъв кратък сезон по Великден и/или майските празници.

  Ясно е, че има разходи, поддръжка и така нататъка, но пак по най-песимистични сметки си мисля, че му остават без проблем 15-20к на година. Да не кажа, че в добра година сигурно стига и 30-40к. Ако трябва да се постигне такъв приход с градски имот, не знам какъв апартамент трябва да имаш в София, за да му искаш наем по 1500-2500 лв. Не че няма и такива апартаменти, но колко струва инвестицията в тях и колко е голям пазарът като таргет група за такива наеми...

  # 34
  • Мнения: 2 215
  Ще може ли линк към тази къща?
  Дори да взима 500лв юли и август, юни ще е 300-350, а април за 200.
  Яено е доста голяма и хубава, а такива не са по 50к евро, с лекота може да е 250-300к евро без да съм я виждал.
  Освен всичко трябва някой да се занимава с къщата, не е само да се получават пари.

  # 35
  • Мнения: 784
  Линк ще се опитам да намеря по-късно, тъй като дори не помня как се казваше вилата, за да я гугълна.

  Със сигурност не беше къща за 50к, личеше си, че човека е налял яко пара там. Земята предполагам е била наследствена, тъй като той живееше в близкото село. Къщата видимо не беше новопостроена, но добре поддържана отвън и стабилно ремонтирана и модернизирана вътре. На 3 етажа (два нормални + тавански), като първия е само хол/кухня + баня, а нагоре имаше по 2 спални и баня на всеки етаж, т.е. общо 4 спални и 2 бани. Отвън малка пристройка тип механа с пещ/барбекю, на двора басейн и добре поддържана ливада. И за цвят една костенурка Simple Smile която се хранеше с лавандулата и ментата, посята в двора. Изобщо всичко беше правено с мерак и "като за себе си", нещата бяха изпипани в детайл, а не просто за замазване на положението.

  Няма спор и че си иска занимавка. Човека каза, че преди е ползвал фирма за поддръжка, но не бил доволен (не толкова от цената, а от качеството) и затова си правеше всичко сам. Всяка сутрин идваше рано, докато още спим, събираше боклука, обираше паднали листа и клонки от двора, подреждаше ако има нещо разхвърляно, чистеше барбекюто ако сме го ползвали и т.н. През 3-4 дни косеше ливадата, което разбира се го правеше през деня докато сме на плаж, защото е шумно занимание.

  Относно цените извън сезона, за април-юни не знам, но по Нова година гледахме, защото обмисляхме да идем пак, и беше 800 или 900 лв. на вечер (не помня точно) за 30, 31.12 и 01.01. и по 500 останалите съседни дни.

  Наясно съм, че това не е инвестиционен имот тип купуваш и забравяш. Не е вариант за човек от София, който иска да прекарва там по 2-3 седмици всяка година и останалото време само да прибира кинти. Но има начин да се печели от ваканционни имоти, всичко е до детайлите къде, как, и кой го прави.

  # 36
  • София
  • Мнения: 31 790
  Ние инвестирахме във къща на морето готова сума. Тепърва я разработваме като за под наем. Като цената на имота вече се вдигна с 40 процента. 😉

  Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 09:17 от Rockstar

  # 37
  • Мнения: 784
  Ето я къщата:

  https://www.booking.com/hotel/bg/vila-komitata.bg.html

  Тоя направо е пръснал Букинга, за пръв път в живота си виждам оценка 9.9 на което и да е място, където е и да по света. А ползвам Букинг.ком от близо 15 години. Миналата година не беше така, май даже изобщо нямаше оценка още...

  Ето тука намерих и обявени цени, извън сезона е 400лв:

  https://vila.bg/house-komitata-6070.html

  # 38
  • София
  • Мнения: 4 650
  Къщата изглежда страхотно! Явно и на живо е така.

  # 39
  • София
  • Мнения: 31 790
  Прекрасна е, но това е мини хотел с градина и басейн, така че тотално излиза извън темата.

  # 40
  • СИ
  • Мнения: 1 559

  ... Миналото лято бяхме наели къща/вила на морето. Цената беше 500 лв на ден ...


  500 лева на вечер? Това са 250 евро. Лично аз някак си не разбирам, как ще се зачукам в прашните лозя около Балчик, ами няма да си взема апартаментче по гръцкото крайбрежие за 100 евро. Като прибавим липсата на плаж в Балчик и абсолютната цигания в някои близки части, не знам кой ги плаща тия пари.
  Така или иначе, всеки си има някакви виждания за почивка и може аз пък да не разбирам нещо. Цената за Нова година от 800-900 лева гони и надминава дори някои къщи във Френския прованс.

  # 41
  • Мнения: 2 215
  Цената е нормална за това което се предлага. Долнопробни бунгала са по 100лв

  9,9 е ама с 11 отзива само или прекалено малко.
  Като направи 200-300 отзива и е на 9+ ще е добре

  # 42
  • Мнения: 784
  Прекрасна е, но това е мини хотел с градина и басейн, така че тотално излиза извън темата.
  Чак мини хотел не е, стаите не са самостоятелни, не са и предвидени да бъдат. За голяма компания от близки хора е супер, но не искаш да делиш градината и кухнята с напълно непознати.

  SeaHorse, апартамент е друго нещо, те и тук са по 50-100-150 евро, но там нямаш частен двор и басейн само за себе си. Намери такава къща в Гърция, като площ, стаи и ниво на оборудване, и виж цената...
  Балчик не съм го търсил специално, всъщност исках да е по на юг, но за съжаление се оказа, че там такъв тип вили са рядкост. Всичко е наблъскано с хотели и комплекси със споменатите от теб апартаменти,  а ако намериш къща, е в някое село на 10 км от морето.
  Най-голяма концентрация на вили на "първа линия" се оказа, че има във Варна в района около Евксиноград. Но там е още една идея по-скъпо, защото си до самия бряг, със що-годе приличен плаж.

  # 43
  • Мнения: 6 981
  Би могло да се каже, че този човек работи в къщата-хотел, защото  полага ежедневни грижи.
  Предполагам, че ако в София има неголямо жилище с добра локация, може да се изкарват добри пари като B&B. Пак ще е почти ежедневен ангажимент.

  # 44
  • Мнения: 784
  Така е, вложеното време не е много, примерно половин-един час, но почти всеки ден. Иначе доколкото разбрах има друг бизнес, някакви магазини, и през деня си ги движи тях. Явно парите от там ги налива в имоти, спомена че ремонтира и друга къща, но не разбрах къде.

  # 45
  • Мнения: 1 329
  Тази къща ми изглежда за 10-15 човека, което прави 500лв добра цена. Естествено таргет групата са приятелски комании и групи а не отделни хора, но и такива не липсват на пазара а предлагането не е кой знае какво. Когато търсиш къща за такава компания локацията не е топ приоритет, а по-скоро се интересуваш да има обща кухня, механа, в случая басейн и удобен път до магазини и плаж.

  Там му е живота на човека, така си инвестира и развива. Ако беше в София щеше да е друго. Но спфиянец да се грабне да инвестира в такав къща е тъпо. Иначе навсеки му се иска. Вероятно и на човека му се иска да инвестира в апртаменти в София.

  # 46
  • СИ
  • Мнения: 1 559

  ... SeaHorse, апартамент е друго нещо, те и тук са по 50-100-150 евро, но там нямаш частен двор и басейн само за себе си. Намери такава къща в Гърция, като площ, стаи и ниво на оборудване, и виж цената...


  На първо четене без никакво търсене изскачат много предложения. Сам гледай. На Тасос, първа линия. С единия крак си в морето. Седем нощувки за 8 възрастни и 4 деца, така го зададох. Подобно като брой на къщата в Балчик.
  Комплекс от няколко мезонета срещу 5300 лева. Тоест малко по-скъпо от Балчик. И при много по-добри условия. Няма как да сравниш топло и чисто море с балчишката мътилка и камънак. Ама по никакъв начин.

  https://www.booking.com/hotel/gr/yalos-beach-maisonettes.bg.html … m-oLxQxQRQ6kH5X8k*wJJZCgS438019761960%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap22%2C563%2C000%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-300761756541%3Alp9040118%3Ali%3Adec%3Adm%3Appccp%3DUmFuZG9tSVYkc2RlIyh9Ya9nxjGDNbW5UggBp-p-5hQ&sid=0e84f65606383af9df7ad46ddda03955&age=12&age=12&age=12&age=12&all_sr_blocks=372525804_136749074_0_0_0%2C372525805_136749074_0_0_0%2C372525806_136749074_0_0_0&checkin=2021-09-01&checkout=2021-09-08&dest_id=-828288&dest_type=city&dist=0&from_beach_key_ufi_sr=1&group_adults=8&group_children=4&hapos=6&highlighted_blocks=372525804_136749074_0_0_0%2C372525805_136749074_0_0_0%2C372525806_136749074_0_0_0&hp_group_set=0&hpos=6&no_rooms=4&req_adults=8&req_age=12&req_age=12&req_age=12&req_age=12&req_children=4&room1=A%2CA%2C12&room2=A%2CA%2C12&room3=A%2CA%2C12&room4=A%2CA%2C12&sb_price_type=total&sr_order=popularity&srepoch=1629464152&srpvid=1e885aeb6cf201eb&type=total&ucfs=1&activeTab=main

  # 47
  • Мнения: 1 658
  Ама за какво спорите и се опитвате да убедите някого как и къде да си изкара почивката?!
  Слаши само даде пример, че и имот по нашето море може да е добра инвестиция.

  # 48
  • СИ
  • Мнения: 1 559
  Ама за какво спорите и се опитвате да убедите някого как и къде да си изкара почивката?!
  Слаши само даде пример, че и имот по нашето море може да е добра инвестиция.

  Спор няма. От имот до имот разликите са огромни. Освен това не ставаше въпрос за инвестиция в къща, ами за апартаментче. Или бъркам?

  # 49
  • Мнения: 784
  Кьолш ми взе думата от... клавиатурата. Всичко започна от тезата "инвестиция във ваканционен имот е гарантирана загуба", та просто дадох пример за обратното. Нито искам да правя реклама точно на тая вила, нито го познавам човека, не ми е роднина и не съм го чувал преди и след нашия престой там.

  SeaHorse, като във всяко нещо, за всеки влак си има пътници. Така както ми звучиш си от категорията "аз на българско море не стъпвам посмъртно", тъй като критиката ти е по-скоро към локацията, отколкото към самия имот. Това е ОК, аз не съм в туристическия бранш и не заемам страна, но факт е, че и на нашето море се изсипват милиони хора всяка година, дори в криза. В конкретния случай локацията може би не е перфектна (макар че има и много по-лоши), но съм съгласен с това, което каза Гого по-рано, че при типа почивка в къща, дали си близо до морето не е толкова решаващо. Ние от 10-те дни само 3-4 бяхме на плаж, и то не на най-близкия. Ходихме на Златните, на Албена, на Русалка и т.н. При къщите нещата са малко като на олинклузив хотели - подсъзнателно си склонен да не излизаш много-много навънка, поради което е по-важно какви удобства има във самата вила, а не дали си на 2 крачки от брега. Това не е съвсем очевидно и не беше търсен ефект, и аз самия си дадох сметка за тия неща едва след края на почивката, но има такъв момент.

  Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 21:12 от Slashy

  # 50
  • Мнения: 134
  Ето я къщата:

  https://www.booking.com/hotel/bg/vila-komitata.bg.html

  Тоя направо е пръснал Букинга, за пръв път в живота си виждам оценка 9.9 на което и да е място, където е и да по света. А ползвам Букинг.ком от близо 15 години. Миналата година не беше така, май даже изобщо нямаше оценка още...

  Ето тука намерих и обявени цени, извън сезона е 400лв:

  https://vila.bg/house-komitata-6070.html

  Аз в друга тема попитах за тази къща и веднага ми обясниха колко е безмислено да се взима имот на морето. Къщата е с 4 спални със самостоятелни бани. Идеална е за компании и приятелски семейства с деца.     https://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cudWVzL … GMTUwODElNUUlN0M=

  Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 19:35 от Cappuccino.

  # 51
  • Мнения: 784
  Да, Капучино, видях и другата тема преди няколко дни. Според мен там локацията е дори по-добра, не разбрах точно къде се намира къщата, но явно някъде около Созополис.  Там доколкото знам също няма плаж, но пък е полуостров и имаш гледка към морето от 3 посоки.
  Друг е въпросът, че 350к евро си е цифричка, и ако искаш да си върнеш парите от отдаване под наем, ще отнеме време. Това по-горе в Балчик със сигурност не струва толкова, нито по пазарни цени, още по-малко като реална инвестиция на собственика.

  # 52
  • Мнения: 1 329
  Пропуска се един много важен факт - човек трябва да е неотменно на място. Днес баща ми сподели как негов приятел 60+год, му казал че не издържал вече в София и заминал на село. Човека е бил рентиер на 10+ апартамента години наред, но е разпродал всичко, раздал е на синовете си (които не искали да се занимават) и се е оттеглил защото му било писнало от драми 30г. Та един бленува за имоти, други за вили, трети за спокойствие.

  # 53
  • Мнения: 134
  Да, Капучино, видях и другата тема преди няколко дни. Според мен там локацията е дори по-добра, не разбрах точно къде се намира къщата, но явно някъде около Созополис.  Там доколкото знам също няма плаж, но пък е полуостров и имаш гледка към морето от 3 посоки.
  Друг е въпросът, че 350к евро си е цифричка, и ако искаш да си върнеш парите от отдаване под наем, ще отнеме време. Това по-горе в Балчик със сигурност не струва толкова, нито по пазарни цени, още по-малко като реална инвестиция на собственика.
  Между Созополис и плажа на Смокиня и Каваци е. Много хубаво място. След доста мислене и сметки смятам, че тази къща си струва на цена от около 300 000 евро. За двайсетина ще се стане доста луксозна и крайната цена ще дойде около 320к. Теоретично чисто средногодишно може да и се взимат около 35 000 лева. Ако това стане рентабилността ще бъде като на апартамент в София. Такива къщи са много скъпи във всички хубави европейски курорти. В Гърция за 300 евро на нощувка е почти невъзможно да се намери хубава голяма самостоятелна къща с басейн. В района на Созопол, а и въобще по южното Черноморие също няма сериозно предлагане на такива имоти. При нас основната цел по-принцип не е бизнес, а удоволствие. Искаме когато почиваме в България да бъдем  на страхотно място, а когато сме другаде имота ни да носи пари и да се изплаща с времето.
  Пропуска се един много важен факт - човек трябва да е неотменно на място. Днес баща ми сподели как негов приятел 60+год, му казал че не издържал вече в София и заминал на село. Човека е бил рентиер на 10+ апартамента години наред, но е разпродал всичко, раздал е на синовете си (които не искали да се занимават) и се е оттеглил защото му било писнало от драми 30г. Та един бленува за имоти, други за вили, трети за спокойствие.
  Има фирми, които се грижат за всичко. Разбира се струва пари, но ако се попадне на читава си заслужава. Аз смятам годишната възвръщаемост като слагам възнаграждението и на тези хора.

  Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 21:58 от Cappuccino.

  # 54
  • Мнения: 784
  След като го искате предимно за себе си, какво ти пука дали става за под наем - ако ти харесва ти да почиваш там, действай. Защото то и да става за под наем, ти ако стоиш там 3-4 седмици през юли или август, де факто си блокираш половината сезон и съответно каквито и пари да би могла да му вземеш, няма да ги вземеш за това време.

  # 55
  • Мнения: 134
  Ние почиваме често и в чужбина. Ще има доста години, през които бихме давали къщата през целия сезон. П.П. Като цяло няма никаква гаранция, че ще смъкнем до цената, която искаме. Може да се окаже, че си правя сметката без кръчмаря. До края на септември ще разбера.

  Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 22:29 от Cappuccino.

  # 56
  • Мнения: 1 329
  А защо не разширите търсенето си и в гърция/испания/италия/турция? В крайна сметка щом ще го управлява фирма какво значение има? Довода че сте българи не издържа, вие живеете в чужбина. Даже в чужбина тези ислуги и рентиерстване са по-уредени отколкто тук.

  # 57
  • Мнения: 134
  А защо не разширите търсенето си и в гърция/испания/италия/турция? В крайна сметка щом ще го управлява фирма какво значение има? Довода че сте българи не издържа, вие живеете в чужбина. Даже в чужбина тези ислуги и рентиерстване са по-уредени отколкто тук.
  Защото за този бюджет подобна къща в Гърция, Италия или Испания е мираж. Поне в районите, които на нас ни харесват.

  # 58
  • Мнения: 352
  Здравейте , продадох наследствен имот и ми се иска да ги вложа отново в имот.Сумата с ,която разполагам е 70 Хил евро .За нея възможно ли е да купя двустаен в София и в кой район се отдават лесно имотите под наем(не съм от София).Какво като локация да търся -университет ,метро ? Благодаря.

  # 59
  • Мнения: 2 215
  А защо не разширите търсенето си и в гърция/испания/италия/турция? В крайна сметка щом ще го управлява фирма какво значение има? Довода че сте българи не издържа, вие живеете в чужбина. Даже в чужбина тези ислуги и рентиерстване са по-уредени отколкто тук.
  Защото за този бюджет подобна къща в Гърция, Италия или Испания е мираж. Поне в районите, които на нас ни харесват.
  Напротив, за същите или по-малко пари ще вземе подобна къща, само че за поддръжка-чистене ще се плаща повече, както и данък, ток, вода и др,  а накрая има ще има и декларация към тамошните НАП, което значи  даване на 10-15% от спечеленото.

  # 60
  • София
  • Мнения: 31 790
  Данъка и водата в Гърция се плащат веднъж годишно и не са кой знае какво. Освен това, имаш право на определени посещения от туристи, върху които не плащаш данъци.

  # 61
  • Мнения: 134
  А защо не разширите търсенето си и в гърция/испания/италия/турция? В крайна сметка щом ще го управлява фирма какво значение има? Довода че сте българи не издържа, вие живеете в чужбина. Даже в чужбина тези ислуги и рентиерстване са по-уредени отколкто тук.
  Защото за този бюджет подобна къща в Гърция, Италия или Испания е мираж. Поне в районите, които на нас ни харесват.
  Напротив, за същите или по-малко пари ще вземе подобна къща, само че за поддръжка-чистене ще се плаща повече, както и данък, ток, вода и др,  а накрая има ще има и декларация към тамошните НАП, което значи  даване на 10-15% от спечеленото.
  Дали е удобно да се даде пример? Аз съм разглеждал предложенията в районите, които ходим и нищо подобно не съм виждал.

  # 62
  • София
  • Мнения: 31 790
  Зависи за кои райони говорим. Ако е надолу в Гърция и островите...

  # 63
  • Мнения: 134
  Зависи за кои райони говорим. Ако е надолу в Гърция и островите...
  Не. Примерно за Гърция предпочитам близката част. Като ръкавите ми харесват повече. Харесвам райони с хубави пясъчни плажове и приятни градчета за вечерна разходка.

  # 64
  • София
  • Мнения: 31 790
  Е в МакедониЯ и Халкидики има много къщи около 100-150 хил лв и то хубави.

  # 65
  • Мнения: 134
  Виж тази която пуснах. Такива има, но са много по-скъпи не само от 150 000 лева, но и от 300 000 евро.

  # 66
  • Мнения: 1 592
  Е в МакедониЯ и Халкидики има много къщи около 100-150 хил лв и то хубави.
  Вече няма на тази цена на Халкидики, освен ако не е много отдалечена от плажа или много малка. Търсихме последните 4 месеца и под 150 хил. евра няма абсолютно нищо. Над 200 хил. евра започват що годе читави оферти.

  # 67
  • Мнения: 134
  Ето една хубава, но с гледка към съседна къща вместо към морето и цената е доста по-висока. https://www.grekodom.bg/realtyobject/22592-prodazhba-vila-260-m2 … v-kasandra-halkid

  # 68
  • Мнения: 1 329
  А защо решихте точно сега да купувате? Въпросами е към капучино и към бубкаб

  # 69
  • София
  • Мнения: 31 790
  Цените на къщите в Гърция летят! И трендът ще продължи, казвам и се подписвам.
  Същото важи и за апартаменти в София, факт.

  # 70
  • Мнения: 134
  А защо решихте точно сега да купувате? Въпросами е към капучино и към бубкаб
  А кога? Чул си, че къщите ще падат с много ли? Ако това е сигурно, ще изчакам, но не ми се вярва. Даже нищо чудно догодина да са по-скъпи.

  # 71
  • Мнения: 6 372
  То и цените в провинцията са в тавана вече. Някаква абсолютно схлупена къща преди ако вървеше 10-15 хиляди лева, сега е в евро, а е на вид за събаряне. Това пък което става за нещо е майка си и баща си.
  Нищо не търсим в момента, но си мечтая за вила и следя, после ще казвам и аз - "Следя пазара от 2 години" Simple Smile

  Смятате ли за удачно да се купи само парцел и да се сложат от тия бъбзо сглобяемите къщи, като основно бихме я използвали пак казвам за вила, не за постоянно живеене. Не че парцели има на хубави места, ама поне мога да си разширя наблюденията.

  Капучино, тази къща, морската не отстъпва по нищо на гръцката, даже и с гледка, на мен много ми харесва, натискайте цената заради падналия таван и ако сте го решили я отстрелвай, някой ще я вземе.

  # 72
  • Мнения: 1 329
  Ми не зная, преди 2-3 години примерно. Щом сега имате 700к кеш, значи и тогава сте имали, едвали в събран за година-две.

  # 73
  • Мнения: 784
  Ми не зная, преди 2-3 години примерно. Щом сега имате 700к кеш, значи и тогава сте имали, едвали в събран за година-две.
  Абе не е баш така, аз ако преди 3 години имах парите, които имам сега, нямаше да съм тука сега, па и ако се бях сетил да купя акции на Тесла, ехеее... Simple Smile

  Блеккет, за сглобяеми къщи ще питаш ТониШу.

  # 74
  • Мнения: 134
  Ми не зная, преди 2-3 години примерно. Щом сега имате 700к кеш, значи и тогава сте имали, едвали в събран за година-две.
  Може преди година-две да не съм имал свободни пари. Може да съм инвестирал в други неща и чак сега да са ми останали свободни пари за глезотии. Защото аз къща като тази я считам за приятна глезотия, която става и за инвестиция.

  # 75
  • Мнения: 1 329
  Абе много неща може. Ама Как да ти повярвам като за 30к й се циганиш на тази къща. Ако 350к са ти за глезотии, 30к не би трябвало да ти правят впечатление дори. Хората които въртят такива обеми пари обикновено работят с кредити, дори и да си имал замразени пари, винаги има банки. Още повече ме убеди, че си отчаян къде да си думнеш спестяванията, че те е стеах да не изгорят. Тея ги говори на друг. Не че е лошо, ама поне да сме си честни.

  # 76
  • Мнения: 134
  Абе много неща може. Ама Как да ти повярвам като за 30к й се циганиш на тази къща. Ако 350к са ти за глезотии, 30к не би трябвало да ти правят впечатление дори. Хората които въртят такива обеми пари обикновено работят с кредити, дори и да си имал замразени пари, винаги има банки. Още повече ме убеди, че си отчаян къде да си думнеш спестяванията, че те е стеах да не изгорят. Тея ги говори на друг. Не че е лошо, ама поне да сме си честни.
  Не е по темата, но ще си призная, че се усмихнах на вашите писания. Вие вероятно сте световно известен психолог, а и познавате милиони хора.  Не знам как иначе бихте се изказвали толкова категорично и като последна инстанция. Поздрави.

  Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 20:45 от Cappuccino.

  # 77
  • Мнения: 6 372
  Момчета, забавни сте Simple Smile Де да бяха всички отчаяни с по над 300 к в евро Simple Smile

  # 78
  • Мнения: 1 658
  Ми не зная, преди 2-3 години примерно. Щом сега имате 700к кеш, значи и тогава сте имали, едвали в събран за година-две.
  Не е продуктивно да се обсъждат сценарии за отминали събития в миналото. Докато няма начини за пътуване във времето няма смисъл да се дълбае, какво е щяло да стане при друго взето решение. Да не говорим, че мотивите за вземане на решение са изключително индивидуални и да се правят заключения и оценки на база няколко изказвания са меко казани без съдържание!

  # 79
  • София
  • Мнения: 31 790
  Нас колко ни обсъждаха за къщата в Гърция! Ама не трябвало така да си харчим парите, а онака. Всички станаха финансови експерти изведнъж!!

  # 80
  • Мнения: 1 658
  Масово хората са склонни да дават непоискани квалификации и естествено от позицията на собствената си камбанария без грам да положат усилие да уважат чуждото решение.
  Или казано по друг начин откъде накъде Гого претендира към Капучино да е "честен" към форумската аудитория и му търси сметка как е трябвало да действа преди години, да коментира доходите и средствата му. Моите уважения, Гого, с най-добри чувства, но ще те призова да поразмислиш над последните си коментари...

  # 81
  • Мнения: 784
  Тука съм склонен да се съглася с последните мнения. Винаги е много лесно да се прави сметка на чуждите пари. Особено на приходната част, виж за разходите никой не се задълбочава в детайлите. Аз затова и много мислих дали изобщо да го пиша това с тая къща за 500-те лв на ден, щото това дето правиме тука, са кръчмарски сметки. С молив на мазна салфетка. Каква е реалността знае само тоя, който се е хванал да свърши нещото, и то докрай, със собствени средства, в собственото си време, и за свой риск.

  Що се отнася до "циганенето" за 30к - това са 10% от цената, не са малко. Макар че доколкото разбрах става дума за сваляне от 350 на 300к, което е още по-съществено.

  # 82
  • Мнения: 1 329
  Не правя никаква сметка на чужди пари. Капучино търси съвет, аз търся информация за да съм му полезен (ако реши да даде такава или ако реши да вземв моето мнение предвид).

  Ако прочетете внимателно поста ми ще видите че задавам въпрос. От кога въпросите садържане на сметка?
  А задавам въпрос и се интересувам от какви доходи има, защото ако парите му не са долши от веднъж а има постоянен приход, то най-удачния вариянт в момента е комбинация от кеш за първоначални вноски с кредит. Причината е че ако има срив, дългосрочен нисколихвен кредит ще офсетне квшовата загуба, а ако има ръст на цените, ще има капиталова печалба. В този ред на мисли, да надъниш целуя спестен кеш във ваканционен имот, който да управляваш отдалечено, си е лоша инвестиция според мен. И преди му го казах - той не знае какво търси, дали е инвестиция, дали е ваканционен имот за лично ползване, дали е спасяване на кеш. Но най-ми прилича на сбъдване на детска мечта. И в това няма лошо.

  И да 10%, не са малко, но щом сам капучино говори баровски, че това са залъгалки за него, защо аз да не му кажа, че се циганее? Влизат разни хора тук, супер объркани и не знаят и те какво искат, а като се опиташ да им тазбереш случая, за да бъдеш полезен, биваш оплют. Нима е по-добре да давам отговора по подразбиране “купувай, каквото и да е, без значение цената, че и по-скъпи ще станат”.

  # 83
  • Мнения: 6 372
  Slashy, ти се радвай, че никой още не те попита откъде аджеба имаш 500 лева на ден за нощувка в къща, остави го дядото как я поддържа Grinning

  Гого, ама хората не са длъжни да споделят какви са им доходите. Това е супер лична информация според мен и е странно да бъдат задавани подобни въпроси, камо ли пък на непознат.

  # 84
  • Мнения: 1 329
  Но не е странно да питаш непознати дали разпадаща се къща нейде из созополис си заслужава? Ама да неве уточнява за какво да си заслужава? Когато някой търси съвет, чуждо мнение е добре да сподели повече информация, иначе може да бъде подведен. Ако не му допада чуждото мнение, няма нужда да го взима предвид.
  Никой не си е застанал тук с три имена и егн. Аз мога да кажа че съм милиярдер и притежавам ндк. Това лична информация ли е?

  # 85
  • Мнения: 6 372
  Нас колко ни обсъждаха за къщата в Гърция! Ама не трябвало така да си харчим парите, а онака. Всички станаха финансови експерти изведнъж!!
  На чужди пари много хора си дават непоисканите съвети.

  Та в тази връзка, не, Гого, не ми е странно някой да иска случайно мнение за "разпадаща" се къща. Ако щеш дори, той си прави проучване между тая пишеща маса народ дали някой би я посетил, прокара си и цената, за да си направи справка за колко ще върви нощувката в БГ, каза и за плажа на какво разстояние е, дали някой би дал такава цена за нощувка, реално човека получи информацията която го интересуваше. "Циганенето" за 30 хиляди евро не смяташ ли, че е въпрос на принципи, а не типично циганене - един вид, леле, колко съм жалък, от отчаяние едва събирам 320 бона. Защо пък трябва да ги даде ако може да ги отбие, при условие че е забелязал основателни причини - падналия таван например.

  # 86
  • Мнения: 12 537
  Хората питат за имот, не са дошли да им търсят сметка колко пари за колко време са спестили, откъде-накъде ще купуват и т.н.

  # 87
  • Мнения: 6 372
  Хората питат за имот, не са дошли да им търсят сметка колко пари за колко време са спестили, откъде-накъде ще купуват и т.н.

  Да, преди няколко теми (месеци), някой се изказа, че понеже всички се юрнали да инвестират били се вдигнали нереално много цените, едва ли не да се поспрат малко, та да има за всички. При все, че аз не съм за купуване на всяка цена.
  Аз например смятам, че купуване на партери, ателиета, северни изложения трябва да бъде компромисно с доста изпилена цена, защото това би ги накарало да правят по-качествени планове например. Може и да греша, но в момента така мисля...

  # 88
  • София
  • Мнения: 31 790
  Аз много се радвам, че "надънихме целия кеш" от продажбата на апартамент директно в къщата.
  Това се случи 2018. Имаме малък кредит. В един момент имахме идея да дадем парите да изчистим кредита, да направим малък ремонт тук...след това вероятно щяхме да похарчим остатъка по ковида и накрая какво щяхме да имаме - НИЩО!

  Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 22:33 от Rockstar

  # 89
  • Мнения: 1 658
  Рокстар, аз си спомням твоята дилема тогава (как минаха близо 3 години оттогава...) От сегашна гледна точка се радвам за вас, че решението се е оказало най-доброто от всички останали алтернативи.

  # 90
  • София
  • Мнения: 31 790
  Другия вариант беше да купим голям апартамент с кеш плюс кредит, обаче нямахме пари за ремонт. Имаме две приятелски семейства, които започнаха ремонти 2018 и още не са довършили!!

  Та затова обикалям из темите за имоти и си позволявам да давам акъл.

  # 91
  • Мнения: 1 329
  Объркан съм, писледно може или не може да се споделя лична информация в този форум? Ако не може, рокстар как точно е по темата?

  # 92
  • Мнения: 1 658
  Гого, май пак не разбра, но имам време та ще си направя усилието пак да се опитам да разясня. Всеки може да споделя каквото си реши естествено. Разликата е, че не му се държи сметка с назидателен тон, защо не е купил "преди 2-3 години и защо е решил точно пък сега, да не споменавам квалификацията, за" циганеенето" за 30к лева.

  # 93
  • Мнения: 6 372
  Може разбира се всеки да споделя каквото си иска, но не е много редно останалите да го чоплят, камо ли пък да го квалифицират и почти обиждат. Тя е споделила каквото е намерила за добре, съвсем друго е да се започнат разпити, па и непоискани съвети да се дават как да живее, защото когато някой пита за имот, нещо подобно се получава, малко като групите във фейса.
  Някой пита - има ли майстор за лепене на плочки и се започва - абе ти толкова ли си некадърен, че не можеш да лепиш плочки, или нещо друго - как ви се струва цена за лепене на плочки около 6 хиляди за баня 4 квадрата и се започва - ти без пари ли искаш да ти ги лепят. Та и тук така с имотите - какво мислите за тази обява и се започват от 10 кладенци вода, сметки, квалификации...

  # 94
  • София
  • Мнения: 31 790
  Аз тогава се надявах на някаква финансова разбивка, така че споделих доста лични цифри, но получих само заяждане.
  Впрочем, оттогава, цифри не споделям. Съветвам ви да правите същото!!

  # 95
  • Мнения: 9 916
  И аз съветвам да не се споделят цифри

  # 96
  • Мнения: 784
  Как така да не се споделят цифри, зад всяка оферта за имот стои цена. И ако някой търси мнение за него, значи обмисля да го купи, което значи, че криво-ляво има на разположение съответната сума.

  Според мене проблемът не е в споделянето на цифри, а в отношението между хората. По мое впечатление форумът тук е доста по-качествен от Фейсбук (затова и съм тука), нека продължи да е така.

  # 97
  • Мнения: 1 329
  Бълбарска работа. Да не споделяме и линк към офертата, че ще вземе някой да ни го открадне. Тук дебнат жадни рентиери….

  # 98
  • София
  • Мнения: 31 790
  Ох, не исках са кажа това! 🙄 Говоря за лични финанси - приходи, разходи, разполагаеми, кредити и т.н.

  # 99
  • Мнения: 2 215
  И да не кажеш колко доход или кредит имаш, като кажеш, че гледаш къща за 350к евро няма нужда от повече, ясна си.

  # 100
  • Мнения: 224
  Темата се измести много.
  Аз се интересувам добре ли е сега да се мисли за покупка на апртамент или да се изчака? Думата ми е за София.
  Покупката ще е с кредит.

  # 101
  • Мнения: 9 916
  Аз съм на мнение, че цените на имотите постоянно ще нарастват. Не виждам да падат изобщо. Тоест ако имате възможност купувайте.

  # 102
  • Мнения: 4 434
  Аз съм на мнение, че цените на имотите постоянно ще нарастват. Не виждам да падат изобщо. Тоест ако имате възможност купувайте.
  И аз съм на това мнение, особено сравнявайки цените с тези в други европейски държави и отчитайки ниските лихви по кредитите за момента и възможността за по-голяма инфлация в бъдеще. Предвид несигурното време, в което живеем, хората искат да си вложат парите.

  # 103
  • Мнения: 784
  И аз съм на това мнение, особено сравнявайки цените с тези в други европейски държави и отчитайки ниските лихви по кредитите за момента и възможността за по-голяма инфлация в бъдеще. Предвид несигурното време, в което живеем, хората искат да си вложат парите.
  Абе по принцип в несигурно време хората кътат кеш, а не се заробват с кредити за по 20 год. Истината е, че времето не е толкова несигурно откъм изглед за доходи, но е по-несигурно откъм инфлация.

  # 104
  • Мнения: 4 434
   Точно за инфлацията говорех, затова много хора се страхуват да държат много пари в кеш и гледат да ги вложат в имот, който в бъдеще може да им носи доходи или поне да увеличи цената си два-три пъти.

   # 105
   • София
   • Мнения: 31 790
   Казах, че няма да споделям лични числа, но не мога да се сдържа. 300 лв за почивка в Гърция за 10 дни в нашата къща! Пазарували сме си каквото искаме от супермаркета, аз си купих рокля, бански и хавлия и ходихме една вечер на заведение. И два пъти бяхме на пазара за риба и зеленчуци. Аха, и 20 евро за нагласяне на чинията.

   # 106
   • Мнения: 12 537
   С бензина, храната и сметките ли? ПСР-и на излизане натам и на прибиране правите ли? Четирима сте, доколкото помня.

   # 107
   • Мнения: 9 916
   Браво, Роки. Аз подкрепям всякакви инвестиции в имоти. Честно казано, ако можех да карам и аз бих си купила нещо мъничко в Гърция, но невъзможността да шофирам ме спира иди ходя на организирани ваканции.

   # 108
   • Мнения: 784
   Рокстар, да де, ама като пазаруваш от супермаркет и си готвиш вкъщи, си на практика като да си си в София, само дето имаш море наблизо. За някои хора (например Черната станция, доколкото спомня сподели, а познавам и други такива от личните си познати), това не им е представата за почивка. Те искат да им готвят, да им чистат, да им сервират, и ако може и до плажа да ги занесат на ръце Simple Smile Което са серия услуги, които струват пари, дори хипотетично да не плащаш наем за самото помещение, в което нощуваш...

   # 109
   • София
   • Мнения: 31 790
   Дизел отделно. Ваксини - безплатни. Киселия тийн не дойде.
   Както казах, вода плащаме на края на годината.
   Само тока не знам колко е.
   Айде да сложим и 60 лв Булсат.

   # 110
   • Мнения: 12 537
   Ясно.
   Дано да носи и приход от туристи, каквато беше целта на къщата. Успех!

   # 111
   • Мнения: 1 329
   Rockstar - колко пъти ходихте до плажа? (питам понеже сама тръгна да споделяш лична информация Simple Smile )

   ЕммаТ - хайде да не подпитваме деликатно за лични приходи от туристи. Не е ОК. Както се вижда, мине се не мине месец и рокстар не се сдържа и сама си споделя. Нищо че не можело Grinning

   Според мен трябва да се инвестира във ваканционни имоти във Флорида. Жалко, че нямам личен самолет и не мога да пилотирам, но ако имах бих си взел вила във Флорида и бих си летял до там всеки уикенд. Не би трябвало да ми излиза повече от 30к бензина.

   # 112
   • София
   • Мнения: 31 790
   Всеки ден.

   В момента гледаме предаване за къщи на плажа. Зверски е скъпо във Флорида
   /сравнено със всякакви цени на имоти в Щатите/! Дори хора от Флорида си купуват другаде.

   # 113
   • Мнения: 12 537
   Гого, много добре се знаем с потребитеката, ако съм искала точна информация, ще я питам - дали на ЛС, дали в темата. Няма нужда да питам заобиколно, ако наистина ме интересува.
   Още преди години сме разисквали вариантите, според мен вариантът на мъжа ѝ беше по-разумен, още мисля така де, но пък тя е удовлетворена от решението, което взеха, така че всичко е наред.

   # 114
   • София
   • Мнения: 31 790
   При моя вариант щяхме да сме до ушите в заеми и ремонт. При сегашните цени на ремонтите, ако взимам нещо за инвестиция и под наем, бих го взела готово или поне само за козметичен ремонт.
   /Да се върнем на темата/

   # 115
   • Мнения: 352
   Искам да споделя моят опит с ваканционни имоти.Имах къща ,която продадох -поддържана  с всички удобства.Това ви застопорява да ходите все на едно и също място .Ако отидем за три дни единият чистя ,защото сме пристигнали ,а другият, защото си тръгваме.Разходите не са малки-данък ,подръжка.Все има нещо да се прави-керемиди се разместили , тревата да се окоси.Като каним гости съм чистачка и готвачка и перачка на чаршафи и хавлии.Абе в началото е ок ,но после ти писва.Мечтаех си да я продам да ги инвестирам в апартамент ,да го давам под наем и да ходя на различни места и да ми готвят ,чистят и да съм на почивка.
   Та може ли пак да питам според вас 70хил евро без кредит в какво да ги инвестирам?

   # 116
   • Мнения: 1 329
   Не е вярно. Много хора се местят във Флорида, понеже там няма сериозни ковид рестрикции. Отделно е слънчево и топло, близо до море, туристическа зона, живеят и много богсти хора там. Според мен до 2-3 години там цените ще се удвоят.

   # 117
   • София
   • Мнения: 31 790
   70 хил - малко апартаментче в София. Или големите градове.

   Аз пък се чувствам по-свободна с къщата. Имам си сигурната почивка и освен това имам и още средства да мръдна някъде. Бяхме из България за уикенди, планирам и един Истанбул в скоро време.

   # 118
   • Мнения: 352
   по нагоре съм питала .За София се чудих .Питах мога ли да купя нещо двустайно за тази сума и в кой квартал?Идеята ми е да го давам под наем.

   # 119
   • София
   • Мнения: 31 790
   Двустайно маломерно тип хотел. Огледай се, има. В момента актуално е Овча Купел и района.

   # 120
   • Мнения: 352
   с цел лесно отдаване под наем в кой квартал е ок-Студентски град ли, Младост ли?Как са там двустайните ?Бих дала и малко повече ,просто тея ги имам в кеш.В Пловдив имам ,да ви кажа там е трудно с даването -предлагането е много вече.

   # 121
   • София
   • Мнения: 31 790
   В Младост се продават, обаче са скъпи и освен това са на супер неудобни места новите блокове.
   В Овча Купел също има студенти 😉
   В Студентски има голяма конкуренция и лека мафия.
   Препоръчвам да огледаш около всички спирки на метрото.

   # 122
   • Мнения: 12 537
   В Студентски град е добре за отдаване - далеч не са само студенти, има и работещи, има семейства, всякакви.

   Ако Танграта чете, той да каже какви са цените.

   Не знам как е в Пловдив, но виждам как е във Варна - ниски наеми, много по-честа смяна на наемателите, много по-различен... профил така да се изразя.

   Успех с покупката!

   # 123
   • Мнения: 352
   В Пловдив е същото .Високи са колко ВМИ и то заради чуждестранните студенти.Наемите са към 600-650 за хубаво обзаведени двустайни ,а апартаментите там са към 1000-1200 евро на квадрат.Та затова се чудя дали в София да купя ,макар че как ще го дам под наем и как ще го ремонтирам още го мисля.

   # 124
   • Мнения: 6 372
   Имам познат от Пловдив дето отдава апартамент. Веднъж си говорихме и каза че си е доволен и не смята да го обърне в Софийски имот, празен не му бил, а пък иска да си го ползва след време за детето си, така че според мен и в Пловдив не е зле.

   Според мен е безмислено да се чака още, мисля че няма да паднат цените на имотите, а цените на храната са толкова високи, че хората ще "си изядат" спестяванията образно казано. Зеленчуците и плодовете са в тавана.
   Вчера сме оставили около 40 лева за плодове и зеленчуци, преди тая сума ни стигаше за 3 дена приготвяне на храна с месо.
   Скрит текст:
   За сумата съм купила праскови, кайсии, грозде, 3 млека, малко лук, тиквички, сини сливи, 1 лимон, люти чушлета, хляб. Изключение правят млеката и хляба.

   Готови пари, бих ги вложила от страх да не ги загубя, виж да влизам в големи заеми, мисля че не бих. Нищо не е сигурно и не бих взела голям заем. Смисъл бих инвестирала в имот в зависимост от наличните ми средства. Ако имам 30 хиляди бих взела на морето, или някакво малко магазинно помещение, или гараж някъде, но не бих теглила още 50 хиляди например за да взема апартамент, бих заложила на сигурността.

   Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 18:34 от blackcat6

   # 125
   • Мнения: 1 329
   Погледни имот.бг както наеми така и 2ст с филтър ще ти излязат 2ст под 70к. Не е като да няма, просто вече хубави имоти се изчерпаха и тея на квито и пари да ги дават не си заслужават повечето. Може да следиш на зелено, ако ти се чака и рискува.

   Иначе за наемите, в Сф също е пренаситено, погледни статистиките на имот.бг. Ст град трябва имота ти да има предимство пред останалите, за да се отдава прилично, но ти не познаваш града, което е кофти. Друго предимство е по-добро обзавеждане и локация. Но като цяло ако желаеш да инвестираш в Сф за наем, аз ако бях на твое място, бих изчакал октомври-ноенври, за да видиш дали хората се завръщат към столицата, защото имаше голям отлив и именно заради това наемите са 15-25% надолу.
   Отделно, както казах, в имот.бг има статистики, ще видиш че в СтГрад наемите са много конкурентни и предлагането пречи за вдигане на цени по принцип.
   Младост е добре, но там цените са лудост.

   Иначе, попита в какво друго да ги инвестираш. Ако се интересуваш от акции, в момента алибаба е с 45% надолу заради скандали и е под реална себестойност на акция. Компанията е много стойностна.

   # 126
   • Мнения: 352
   Зависи кога сте говорили с него .Покрай Пловдив 2019 бяха луднали да отдават под наем с буукинг. Сега пазара е пълен с хубави  двустайни .Горя от личен опит -имам нов ,луксозен в центъра. В центъра на Пловдив квадрат е 1200 евро на зелено ,в София как са?

   # 127
   • Мнения: 6 372
   Че отдавна беше, отдавна, ама спомена, че на студентки го е отдавал и че било същото като в Сф, това защото коментирахме имотите в Студентски Simple Smile
   Сега нямам представа как вървят цените на квадрат, на мен все ми се струват високи.

   Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 19:01 от blackcat6

   # 128
   • Мнения: 312
   Флорида е супер за зимните месеци. Има един град там който ми харесва доста и следя цените. Малко преди Ковид забраниха краткосрочни наеми като Еърбнб и понеже огромна част от къщите там се отдават краткосрочно, цените бяха започнали да падат. Ковид дойде и хора от сверните щати започнаха да купуват като луди. Има голям тренд хора от щати с по- високи данъци да се местят там понеже няма Флорида не облага доходите с данък. Преди ковид в районите които следях ако е можело да се купи нещо за 500-600 сега е много трудно да се намери сносна къща за под милион. Цените трудно ще се удвоят за 2-3 години ама предполагам че ще продължат да растат. Хора в Ню Йорк които правят по 250 К долара спестяват 2 хил долара на месец от данъци.
   За тази къща в Созопол дето обсъждате тук, не изглежда зле и гледката е добра, ама доходността май не е по-добра от апартаменти в София с много по- малко усилие. Аз такова нещо бих купил само ако съм сигурен че ще се пенсионирам там. Особено ако живееш в чужбина е нямаш човек на място ще ти е много трудно. По- добре някъде в Испания където сезона е много по- дълъг, даже и ако трябва да вземеш ипотека за 100-200 хил евро отгоре. Даже за същите пари сигурно може да се купи апартамент в Барселона който да има пълна заетост за 100 евро на вечер.

   # 129
   • Мнения: 12 537
   В центъра на София скоро не съм чувала за строеж, така че за цени не мога да кажа. Но с мм гледахме на зелено на добро място в Гео Милев за 1 400-1 500, това края на миналата година. Тези дни във варненската тема обсъждахме предстоящ строеж на добър строител в кв. Чайка, даже не в центъра - до седмия етаж ателиета 1 500, от седмия до четиринадесетия етаж апартаменти - 2 000 евро. Така че 1 200 евро за центъра на Пловдив, ако наистина е добър център, не ме изненадват.

   # 130
   • Мнения: 312
   2000 евро за Чайка ми се струва абсурд. Това да не за чиста площ?

   # 131
   • Мнения: 6 981
   Пропуска се един много важен факт - човек трябва да е неотменно на място. Днес баща ми сподели как негов приятел 60+год, му казал че не издържал вече в София и заминал на село. Човека е бил рентиер на 10+ апартамента години наред, но е разпродал всичко, раздал е на синовете си (които не искали да се занимават) и се е оттеглил защото му било писнало от драми 30г. Та един бленува за имоти, други за вили, трети за спокойствие.
   Бяхме под наем в един апартамент в Германия, сграда на 7 етажа на брега на Рейн. На партера Алди, нагоре все малки апартаменти, на покрива - басейн.
   Собственичката сама си движеше делата и се изживяваше като голяма страдалка, защото работеше по половин ден, всеки работен ден. Предполагам, че наистина доста разправии е имала, та много ми е жал за такива горки страдалци!!!
   Разбрах, че по-късно си купила и бензиностанция. Мани мани! Пази боже!

   # 132
   • Мнения: 12 537
   2000 евро за Чайка ми се струва абсурд. Това да не за чиста площ?

   Напосоки хващам един - 59.98 кв. ЗП, 72.69 ЗП и ОЧ, според схемата на плащане - 135 500-117 800 €.

   Друг - 88.53/107.30, 215 600-187 500 €

   # 133
   • онче бонче бонбонче
   • Мнения: 3 287
   Вместо апартамент си купи няколко гаража в центъра, нямаш разход поддръжка по тях и винаги се търсят ако искаш да кешираш.

   # 134
   • Мнения: 1 329
   Набутала се е с тази бензиностанция. До 2030 год се очаква масово да минем на ел автомобили.

   # 135
   • София
   • Мнения: 31 790
   Строеж баш в центъра - строи се на мястото на Лятно кино Мир - улица Денкоглу. Вече отиват към завършване.

   # 136
   • Мнения: 312
   2000 евро за Чайка ми се струва абсурд. Това да не за чиста площ?

   Напосоки хващам един - 59.98 кв. ЗП, 72.69 ЗП и ОЧ, според схемата на плащане - 135 500-117 800 €.

   Друг - 88.53/107.30, 215 600-187 500 €

   Това е 1600-1700 евро. Аз погледнаx Варненската тема и там обсъжданата цена е 1900 евро за чиста жилистна площ.

   # 137
   • Мнения: 12 537
   Според калкулатора 215 х. делено на 107 кв. е 2 009е, за схема 20/80.

   # 138
   • Мнения: 312
   Според калкулатора 215 х. делено на 107 кв. е 2 009е, за схема 20/80.

   Ами каква е тази цена от 187К за същия апартамент?

   # 139
   • Мнения: 12 537
   Написала съм, че има различни схеми за плащане. Най-ниската цена е при 80\20. Най-високата - при 20\80.

   # 140
   • Мнения: 784
   Набутала се е с тази бензиностанция. До 2030 год се очаква масово да минем на ел автомобили.
   Като тенденция си прав, само че няма да е 2030, а по-скоро 2040-2050.
   По сегшния план на ЕС през 2030 (или беше 35-та?) се планира да се спре продажбата на нови автомобили с изцяло горивно задвижване, т.е. хибридите ще са разрешени и след това - неясно до кога. Дори да приемем, че на 01.01.2030 рязко спрат кранчето на всичко де що работи с фосилни горива (бензин, дизел, пропан-бутан, метан, ...) колите, които са в движение ще продължат да се ползват и в държави като БГ ще се тараляскат поне още 20г.

   Съответно очаквай декември 2029г. петорен скок в продажбите на автомобили - автокъщите ще се спраскат от спекула, защото един дизеляк "на старо" през януари 2030г. ще струва повече отколкото му е била цената като нов.

   Та бензиностанции ще има доста по-дълго от 2030г. но вероятно 10-20г. след това ще почнат да позалязват, поне градските, защото в града всеки ще си зарежда вкъщи, в магазина, в офиса, или просто на произволно паркомясто на улицата. Но по магистралите и пътищата пак ще има места за зареждане, няма как.

   Друг е въпросът, че дотогава вероятно ще са въвели нов тип задвижване, примерно водородното (което и сега го има, но е нереално скъпо), защото това с батериите също е краен (изчерпаем) ресурс.

   # 141
   • София
   • Мнения: 31 790
   И за 10 години ще направят верига зарядни станции в БГ? Ако не го видя, няма да го повярвам. А едва ли ще го видя...

   # 142
   • онче бонче бонбонче
   • Мнения: 3 287
   И за 10 години ще направят верига зарядни станции в БГ?
   Ама първите в бизнеса винаги ще спечелят.  Всъщност не е необходимо въобще да развиваш бизнес, по-лесно е да имаш терена или сградата.

   Съответно очаквай декември 2029г. петорен скок в продажбите на автомобили - автокъщите ще се спраскат от спекула, защото един дизеляк "на старо" през януари 2030г. ще струва повече отколкото му е била цената като нов.
   Като са навлизали автомобилите смяташ ли че цената на каретите с коне се е увеличила драстично? 🤣