Притеснения относно развитието на детето

 • 4 528
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 42
Здравейте, синът ми е на 1,4 години и не говори. Под не говори визирам, че не казва думички осъзнато. Казва баба и някакви си негови думи, но не е осъзнато. Осъзнато казваше само ам-ам и от време на време мама, но скоро не съм го чувала да казва дори и тях. Иначе разбира всичко, изпълнява команди. Дори и по-сложни. Днес например беше изцапал пода с банан и му казах да вземе една мокра кърпичка от пакета на дивана и да изчисти и той го направи. Разбира се, не е почистил перфектно, но идеята ми е, че по-скоро разбира и изпълнява инструкции. Разбра всичко, което му говоря и изпълнява. Дори по-сложни “команди”, не просто “седни” или “дай патето”. Като му кажа примерно, че сега ще вземем шапката от Еди-къде си и ще я сложим на главата му, започва да си сочи главата. Показва си и частитв от тялото, когато го попиташ кое къде е, на колко е години, маха за здрасти и чао, дава пет, боц, като му кажеш да се усмихне се усмихва. Показва как се мият ръце и подобни. Играе си с играчките по поредназначение, много обича да реди от тези рингове за нанизване, обича да разглеждаме книжки, посочва с пръст по картинки като го питаш кое къде е. Но буквално не говори нищо осъзнато, дори животните Не иска да имитира. Само магарето един два-пъти и кончето. Нищо друго, нито бръм-бръм за кола, примерно. Струва ми се,
Че в това отношение доста изостава от връстниците си. Много започвам да се притеснявам и въпросът ми е докога може да се изчака преди да се потърси логопед?До две години адекватно ли е да се даде толеранс? Понякога се притеснявам и дали това неговорене не е сигнал и за нещо друго, чета разни материали за аутизъм и започвам да наблюдавам детето под лупа, какво прави, какво не прави и общо взето доста се психирам.
Забравих да допълня, че не яде пасирани храни, дъвчи си добре.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 25 344
Аз по описаното не виждам никакъв проблем. Да, знам, че всяко дете е различно, но моето до 2 години и отгоре казваше само "ъхъ-ъхъ". Не ми е минавало през ума да се притеснявам, при положение, че всичко друго си прави и се развива нормално. На 2 и половина започна да приказва и да се обяснява до безкрай. На приятелка синът на 3 години говореше някакви нечленоразделни неща, там вече се позамислих за ситуацията. Нищо не казах, заобиколена е от лекари, има си педиатър детето, те да му мислят. В момента и това дете си говори нормално (на 8 е). Педиатърът вижда ли някакъв проблем или изоставане в развитието?

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 11:42 от Месечинка виторога

# 2
 • София
 • Мнения: 6 728
Моята дъщеря до 2г. и 2-3 месеца само ънкаше... Не съм го смятала за някакъв проблем. Мисля, че се дава толеранс до 3г. и тогава се ходи на логопед, но се посъветвайте с педиатъра. Детето посещава ли ясла?

# 3
 • Мнения: 42
Ами според педиатъра ни щом разбира значи всичко е наред. Според нея в ранна детска възраст това е ориентирът. Но от четенето ми в интернет, което вече отчитам като грешка, защото само се филмирах, оставам с впечатление, че педиатрите невинаги имат най-добрата преценка относно подобни казуси, защото не са толкова тесни специалисти.

Ясла не посещава все още, имаме съседчета с месец по-големи, с които излизаме и като цяло детето гледа от тях. Започна да дава целувка, защити видя, че едното дете дава и започна да имитира магарето, но го направи само два-три пъти, като чу едно от децата как го имитира.

# 4
 • София
 • Мнения: 6 728
Хората в Интернет също нямат добра преценка още повече, че и детето ви не познават като педиатъра.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 25 344
Сред връстниците на сина ми, с които играеше си спомням само едно дете, което на тази възраст е казвало думи. Всички други си ъ-каха. Сега имам 2 приятелки с деца над година и половина, ни едно от тях не съм чула все още да говори в интерес на истината. Година и четири месеца е мноого много рано, за да се притесняваш.

# 6
 • София
 • Мнения: 29 057
Isor91, може да го заведеш на невролог за твое успокоение, но според мен няма проблем. Не се връзвай на писаниците на майки, чиито деца са проговорили на 6 месеца, а на година са цитирали "Аз съм българче".

# 7
 • Мнения: 7 355
Има логопеди които се занимават с ранно детско развитие,потърсете.Според мен може да се изчака до 2 г,на приятелка едва ли не говорел на китайски и като направил 2 даже и въпроси задавал🙂
И вие го занимавайте,гледайте книжки,обяснявайте.И без тв.

Децата са различни❤️ моята на година и шест м.вече  напредна и се опитва да каже всичко със звуци които може примерно  жаба-аба,кака-тата, луна-аня
А на година и осем на приятели само мама баба подобни затова казвам може да изчакате малко 🙂

# 8
 • Мнения: 999
Моят син е на същата възраст. Също не говори. Батко му проговори след две годишна възраст. Нищо им няма, малки са.

# 9
 • София
 • Мнения: 8 036
Около тази възраст описаното е нормално. Повечето повтарят "да/не" (по-често второто), ба-ба-ба, ма-ма-ма, та-та-та, ам-ам и подобни. Започва се да се приучава как прави кончето/жабата/петлето, но рядко възпроизвежда. Кажи "чао", дай "боц" и пр. също могат да ориентират доколко детето разбира. След като показва части от тялото, означава, че осъзнава значението на думите. Също е важно как се храни, дали дъвче, дали се дави при по-груба консистенция на храната, фината моторика - учи се да прехвърля топчета от сортер/лабиринт от едно място на друго (пинсетен захват с палец и показалец).
Пиша не като специалист, а като родител на дете с проблеми с проговарянето.

# 10
 • Мнения: 42
Има логопеди които се занимават с ранно детско развитие,потърсете.Според мен може да се изчака до 2 г,на приятелка едва ли не говорел на китайски и като направил 2 даже и въпроси задавал🙂
И вие го занимавайте,гледайте книжки,обяснявайте.И без тв.

Децата са различни❤ моята на година и шест м.вече  напредна и се опитва да каже всичко със звуци които може примерно  жаба-аба,кака-тата, луна-аня
А на година и осем на приятели само мама баба подобни затова казвам може да изчакате малко 🙂

Той не гледа телевизия, буквално, без да преувеличавам, телевизорът никога не е бил включен, докато той е буден. Не гледа и клипчета, никакви екрани, може би, затова и очаквах да
Проговори по-рано.

# 11
 • Мнения: 636
Всичко е наред с дедето. Не се притеснявайте. То успешно контактува с вас. Разбира ви и има ответна реакция. Аз ежедневно работя с аутисти и поведението им е съвсем друго. За логопед е рано. Опитайте се да го провокирате като го карате да казва това, което иска.
Дъщеря ми проговори чак след две години. До тогава нико не й се разбираше. Имайте търпение и не гледайте другите деца.

# 12
 • Мнения: 25 892
Събирай го да общува повече с външни хора, дори непознати. Не само деца, но и възрастни.
Да не е заобиколено детето само с близки, които му разбират на ъканиците, а и външни хора, за да има стимул да проговори и да общува с тях.
Отделно, че децата обичат да имитират другите деца и това още повече ще го подтикне да общува вербално.
Четете детски приказки, стихчета, броилки... Всякакви римушки. Има много неща – и от народното творчество, и авторски, предназначени за най-малките. Дори да мълчи и само да слуша, детето трупа речников запас, който в един момент ще започне и да използва.

# 13
 • Мнения: 6 889
По така описаното всичко изглежда нормално за възрастта на детенцето. Продължавайте с книжкитр и заниманията, говорете вие много, назовавайте всяко нещо и действие. В един момент ще се отключи. Принципно толеранс се дава до 2г. Ако и след две няма поне мама, тата, баба, дай, звукоподражания, тогава може да го заведете на логопед.

# 14
 • Мнения: 30
За мен това е гешка малко от станата на родителите не осъзната естественно. Защото му се дава всичко само с ъкане или посочване. Имам по малка сестра кото аз научх да говори примерно като поискаше вода така размахвайки пръсче я питах какво искаш вода ли ,а тя ъъъ демек да  разбирайки ме какво и говоря и казах ,че няма да и дам вода докъто не се опита да ми каже какво иска естесвено аз и помагах буква по буква пъро каза в на следващото пиене во и така на татък,но е много важно да си сигурен че детето разбира както до колкото прочетох твоето си разбира.Имам и по голяма сестра нейното дете също проговори с моя помощ по същия начин само че с играчки и въртене ( племеницата ми много обича да я въртя и като поиска да я въртя я карах по същия начин с буквите )важно е да е нещо което иска или обича сега имам и аз дете момиче на 10 месеца и 14 дни казва осъзнато мама със сигурнос усъзнато защото само като неможе да направи нещо сама ме вика да и помогна или вечер като ставам до тоалетна и тя ме усети пак мамосва. Казва айди ,баба къде осънато къде не тати от време на време и така. Успех ти желая и не се притеснявай на братовчед ми момчето започна да казва различни думи чак около 2 г и 3 месеца мисля така че има време ще се научи

Общи условия

Активация на акаунт