Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

какъв е този плод

  • 1 148
  • 10
  •   1
Отговори
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 503
Познавате ли това растение? Плодовете му ядливи ли са?

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 14:17 от Вяра

# 1
  • Мнения: 20 605
Цариградско грозде.

Ядливи, ароматни, много полезни, пълни с витамини, от тях се правят сок, сироп, сладка и компоти.

# 2
  • Мнения: 22 768
На това ми прилича - френско грозде.


Но лошо виждам снимките.

# 3
  • Мнения: 20 605
Цариградско, френското е това.

# 4
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 5 503
Благодаря, момичета!

# 5
  • Мнения: 22 768
Майка го има в градината, храст е. Не знам какво е, френско го наричат, само една съседска май цариградско или нещо друго беше. Потърсих по снимките и ми излезе с название френско, но изобщо не твърдя, че точно така се казва. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 20 605
На снимката е цариградско – то се вижда, че зърната са на индивидуални дръжчици. И са по-едри, мъхнати.

 

Френското е на чепки. Зрънцата са много по-дребни.

# 7
  • Мнения: 3 350
И цариградското грозде е с бодливи стъбла, за разлика от френското. Друга разлика е, че френското зрее през май-юни, а цариградското август-септември.

# 8
  • СИ
  • Мнения: 1 307
Да. Цариградско грозде му казват. Един от няколкото вида касис, които растат при нас. Френското грозде е подобно. И листата им си приличат.

# 9
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 31 581
Simple Smile Йоща - хибрид между френско и цариградско грозде. Simple Smile

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 1 399
Гледах няколко години йоща. Бях купила растенията от една "Флора". Точно така изглеждаха като на снимката - много рехави чепчици, повече отиваха към единични зърна. Кисело. Така и не можахме да го оценим. Цариградското грозде , бяло, бях купила от "Бриколаж", нещо вносно. Сигурно холандски. Раждаше като лудо по 12 кг от един храст, но някаква мана го погуби. Съседката имаше червено и беше по-сладко. Аз правех от него компоти, сладкиши и заготовки за сладкиши /затворени плодове в бурканчета, без захар, без вода, варени 5 минути/; А от червения и черния касис....там вече трябва да ме връзват - компоти, вино, ракия, сокове.....Идеи много, ръце малко.

Общи условия

Активация на акаунт