Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да спася себе си от... себе си

 • 7 559
 • 148
 •   1
Отговори
# 135
 • Мнения: 17
То е ясно, че няма как изведнъж да почне да се сдържа, трябва си време и за да подейства терапия и изобщо психологът да може да си свърши работата. Мен от всичко написано ме стресна най-много друсането и псуването на бебето. Затова да го оставя на някого като усети, че изпушва, опасно си е това. А и псуването... Това детенце като расте с майка, която по цял ден крещи и псува, какво друго да се очаква от него? Отидеш на детската площадка и гледаш 5-6 годишни псуват като каруцари. Затова авторката на поста, ако не иска детето й да продължи този модел и да има нейното детство, трябва да вземе много спешни мерки. Смяна на средата, ако няма кой да й помага, да даде детето на ясла, докато малко си посъбере нервите.
 
Да добавя още малко. Sad(((
Мъжът ми (27) е супер, Проблема ми с него е, че аз обичам да пътувам, а той не. Примерно като е виновен за нещо не обича да си признава, отрича. Държи на семейството си(майка,баща,сестра) повече отколкото трябва. Ако да речем са виновни за нещо, все ги защитава и т.н и се караме за това. Аз не харесвам това да защитаваш своя човек, като има грешка, само защото е твой човек.
И като му говориш нещо сериозно, веднага сменя темата, рови се в телефона, все едно говоря на стената.
Разказвам му тези истории, а той - аз съм уморен, поглени детето и тн. Иначе помага, пита ме проблем ли ще е за теб, ако изляза с приятели? За мен тези неща са много важни. И ако беше друг мъж до сега да ме е пребил 13773829 пъти. Обичаме се, но се караме за тези неща. Просто от моите преживявания аз съм на 40-45,а той не е виждал подобно нещо и се държи като на 15. Мъжете без това съзряват по-бавно.

И да опитвам се да не псувам, да не се нервя, да не викам. Днес гледах един документален филм, препоръчан ми от една психоложка, в една онлайн страница. Казва се "Мъдростта на травмата". Гледайте го и вие, тези които сте като мен.

Преживели сме също блудство от страна на роднини-трима... Две челни катастрофи... Безпаричие до такава степен, че нямахме пари за дамски превръзки, а бяхме 3 жени, нямали сме пари за автобуса за училище, който струва 2 лв. Ходили сме за билки, за да спечелим някой лев. Разбира се бащата ги харчеше за алкохол. Слава на Бога се сме повече от добре.
Събуждахме се 9-10 ч. а те отдавна се бяха напили.
Чупел е касетофон, телевизор, телефон (един път моя защото имах 3ка по История, а той е историк) прозорци(за което са го шили).
Магазина ни работеше на пълни обороти, но фалира заради него, даваше на вересия бол.. Около 30 хил.лева са в боклука. Той в момента няма деца, съпруга, родители, приятели които да го уважават, обичат. Няма свой дом .. Само грозно минало, никакво бъдеще. Не пие от няколко години, но си е същия смотаняк. Не му вдигам телефона от два месеца, защото той без да се срамува ни беше поискал доста пари, а ние бачкаме за собствен дом. По телефона майка ми му е казала, какво той е дал на нас и той е казал, че любовта не се купува с пари. Хаха. Ква любов, кви 5 лева. И е казал да не му звъним повече. От тогава не вдигам, спря да се обжда.
На сватбата ни беше пиян, не знаеше в коя зала ще се празнува, дойде облечен не както трябва. На мястото, където се правят снимки със семейството не дойде. Само исках да не ни изложи.

# 136
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 10 738
Супер е, че си се събрала с такъв свестен човек, но не го гледай на криво, защото е прекалено добър Simple Smile

Иначе този ужасен баща, те е направил по- силна от останалите, не зная дали това е някаква печалба в случая, но е факт и защо не погледнеш от тази страна

Ти си такава каквато си, благодарение на всичко и на доброто и на лошото. Клише, но е факт. И все пак има любов в теб. Този мъж, с когото си също те обича, а за детето си си цялата вселена в момента Simple Smile Познаваш слабаците, зависимите алкохолици, които вместо да говорят, за да решават проблеми, изпиват парите и бият.

Не зная какво работиш, но ако успееш да се измъкнеш от този кръг, би могла да помагаш на такива жени, като теб. Защото това може само човек, с подобен опит. Може би можеш да се свързеш с организации и да помогнеш и на себе си и на други.

Имай предвид, че детето колкото повече те обича, толкова по- смело те провокира ...а ти трябва уверено и настоятелно, но меко, да го отказваш...все едно си маса, шкаф или стена Simple Smile непоклатима, но добра

Аз също непрекъснато се терзая, че не съм достатъчно добра майка, въпреки, че съм израстнала в семейство пълно с любов  грижа. И си изпускам нервите и т.н...

Таа, казвам, нямам опита да ти дам добър съвет, но от сърце ти желая успех.

# 137
 • Мнения: 20 376
Newmomy, не се ли замисляш, че ако продължаваш в същия дух, някой ден и твоите деца ще пишат за теб така, както ти сега за баща си?
Замисли се и вземи мерки да не се случи това.
Ако искаш, разбира се.
Иначе съм сигурна, че и баща ти си има куп истории за разказване и куп обяснения защо е такъв, понеже в детството му така и така...

# 138
 • Мнения: 765
Newmomy, не се ли замисляш, че ако продължаваш в същия дух, някой ден и твоите деца ще пишат за теб така, както ти сега за баща си?
Замисли се и вземи мерки да не се случи това.
Ако искаш, разбира се.
Иначе съм сигурна, че и баща ти си има куп истории за разказване и куп обяснения защо е такъв, понеже в детството му така и така...
Тя беше споменала, че дядото също се държал отвратително със сина си. Явно са били някакви тежки битовизми и алкохолизъм и е трудно такъв модел да се прекъсне.
Newmommy, преди бременността останах с впечатление, че си работела. Може би трябва да се върнеш на работа сред хора, някои жени по цял ден с бебето изкрейзват. Но не пренебрегвай лечението, че ако така крещиш на работа... Имала съм такива колеги и колкото да влизаш в положение и да не обръщаш внимание, след 8 часа 5 дни седмично, почват да натоварват. Нямаш ли желание да си повишил квалификацията примерно и да започнеш някакъв курс? Направи нещо само за себе си.

# 139
 • Мнения: 394
Newmomy, гледай напред, а не назад - каквото било - било. Уж си прекъснала връзката с баща си, но пак те човърка какво бил казал и след време ще продължиш да му се връзваш на изпълненията. Режи и забрави,   престани да превърташ непрекъснато в главата си гадните случки.
Ясно е, че в ежедневието ти има и ще има много неща, които да те изнервят /с всички ни е така/, но помисли си  за хубавото, което имаш. Какво те радва? Какво те разтоварва?

# 140
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 10 738
Как да реже, когато баща ѝ е част от нея ?

Кое да реже?
Себе си?

Може би трябва да го опитоми, да си го измисли друг, такъв какъвто тя би искала.

При всички случаи трябва да прости, но как се случва, когато това е като физическа рана.
Не можеш само с желание да я затвориш

# 141
 • Мнения: 394
Да прости, ако може, -добре. Но и да не може - да прекъсне връзки, да не се интересува от състоянието и мнението му, да не се връща към миналото. А тя човърка - от постовете ѝ личи как възстановява все повече детайли,  как се интересува от сегашното му състояние, как преживява какво е казал на майка ѝ. Хем се нахъсва повече, хем оправдава своето поведение. Не ѝ помага това, тегли я назад.
Давам пример за скъсване от моето семейство - баба ми се е развела с мъжа си през далечната 1936 г. с 3-годишно дете. Аз бях някъде в гимназията, когато случайно разбрах, че имам жив дядо! Единствено майка беше споменала, че след като са го пребили в полицията, е залитнал съвсем по чашката и е започнал да посяга. От баба - никога нищо, за нея този човек не съществуваше.

# 142
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 10 738
А тя човърка - от постовете ѝ личи как възстановява все повече детайли,  как се интересува от сегашното му състояние, как преживява какво е казал на майка ѝ. Хем се нахъсва повече, хем оправдава своето поведение. Не ѝ помага това, тегли я назад.

Така трябва. Не я тегли назад. Всичко трябва да се преработи, премисли, за да се изтърка като емоция и да спре да я тормози. Да се човърка, докато се изчовърка всичко. Да се преработи от сегашния опит и емоция. Така мисля аз. Не знам дали съм права

# 143
 • Мнения: 765
Според мен нищо не й помага на ден по 100 пъти това преживяване на терора в детайли. Мъжът й явно я обича и държи на нея, но ако е чул 2875 пъти историята отпреди 30 г. как майка й получила шамар докато била бременна, ами разбирам го човека защо си гледа в телефона и го пуска покрай ушите си. Никой не може да промени миналото си. Да гледа настоящето и да си мисли за бъдещето, защото цялото бреме, което носи ще рефлектира в детето й и брака й.

# 144
 • Мнения: 17
Как да реже, когато баща ѝ е част от нея ?

Кое да реже?
Себе си?

Може би трябва да го опитоми, да си го измисли друг, такъв какъвто тя би искала.

При всички случаи трябва да прости, но как се случва, когато това е като физическа рана.
Не можеш само с желание да я затвориш

Благодаря на всички ви, че коментирате. 🙂 Проблема може би е че прекалено приличам на него, дори и външно съм същата (поне е доста готин 😁). Просто не разбирам как се случва това. Миналата година бяхме на почивка заедно(аз,мъжът ми, майка ми, сестра ми и "бащата"). Тогава за пореден път разбрах колко съм чувствителна и как това ми пречи.
Моя ме изнерви за дреболия и аз седя намусена(както винаги-гипс).
И бащата дойде при мен и ме попита за една снимка, която бях качила на бременното си коремче(на него пишеше "little angel"). Попита ме какво означава "little" и аз му отговорих с леко изнервен тон. После се качихме на трамвая и там почнах да плача като луда. Просто сълзите се стичаха непрестанно, добре че носех маска и никой не разбра. И почивката ни беше към края си и той щеше да замине за неговата си държава.
Разплаках се заради това, пе се почувствах виновна без той да има вина да му отговоря така. Та защо разказвам тези подробности?!?!
Когато ние бяхме малки и невинни, нямахме вина за НИЩО най-много ние го отнесохме. На него хич не му беше жал тогава. Причини ни сумати неща. А тогава (на почивката) аз въпреки всичко се разплаках заради него. Защото той живееше сам, а ние четиримата, защото беше доста отслабнал, подъртял. Искам да кажа,че причиняваш лоши неща на дете без да има никаква вина, а след време когато ти си бил виновен стотици пъти, то плаче за теб.
Това е разликата. Той като остарее не мен ще ми е жал за стареца, а на него никога не му дожаля за дечицата. 😑

# 145
 • Мнения: 331
Цитат
Това е разликата. Той като остарее не мен ще ми е жал за стареца, а на него никога не му дожаля за дечицата.

Това е прекрасна новина. Не е успял да те превърне в себе си. Не те е счупил. Това трябва да те зарежда, не натъжава. По-добра си от него.

# 146
 • Мнения: 17
Цитат
Това е разликата. Той като остарее не мен ще ми е жал за стареца, а на него никога не му дожаля за дечицата.

Това е прекрасна новина. Не е успял да те превърне в себе си. Не те е счупил. Това трябва да те зарежда, не натъжава. По-добра си от него.

Благодаря! 🙂 Може би в мен живеят две личности. Едната съм си АЗ, а другата (лошата) е тази личност ,която копира неговото поведение. Просто трябва да затрия 2рата и да наблегна на СЕБЕ СИ.
На 26г. съм и ми писна да живея така. Само през бременноста бях нормална, тогава за пръв път осъзнах, че мога да се смея често 🙂. Може би беше заради хормоните, нали на 18 имах фиброаденом и ми казха, че е заради хормонален дисбаланс.

# 147
 • Мнения: 331
Нямаш "лоша" личност, просто си травмирана. Тези неща не изчезват с магическа пръчка. Важното е, че го забелязваш. Някои хора цял живот не стигат и този етап. Дано някой ден и го пребориш.

# 148
 • Мнения: 17
Нямаш "лоша" личност, просто си травмирана. Тези неща не изчезват с магическа пръчка. Важното е, че го забелязваш. Някои хора цял живот не стигат и този етап. Дано някой ден и го пребориш.

Ох дано! 😊

Общи условия

Активация на акаунт