Домакини 77/ На младо вино и сладка раздумка

  • 50 020
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 10 251
Добро утро!
Взимам си от кафенцето веднага. 😉
Мария,  благодаря за рецептата!
Аз правя гръцка салата, която има някакво подобие на айвар, но ми се струва доста по богата. Много я обичаме.
Джейми, ще правя миш маш в събота. Моля, сподели и твоята рецепта!
Вчера правих сладко от сливи. Изложих се тотално! Сладкото стана, супер, идеално. Но накрая, слязох до мазето да извадя буркани, по забавих се, забравих го и то за лепна. Сега мирише на загоряло.... Сложих му ванилия. Е, яде се, нооо..... А тенджера та не искам да ви казвам на какво прилича. Пробвах с препарати, с оцет и сода, ефект няма.
Ако знаете някой трик или препарат, ще е идеално.

Тая сутрин писах мейл до учителката на Бубка. С баща и след дълго умуване решихме, че ще е дистанционно. Поне засега. Не може. Това пътуване в претъпканото метро, никакви те мерки в училищата, фактът, че около нас, вече има случаи на повторно заразени познати.... Аз, да кажем съм страхлив, та основно разчитам на мъжа ми и неговото мнение. Категоричен е и той.
Тъжно е, това и е последна година в училище, писле идея нямам дали ще намерим подходящ център, поне по няколко часа да ходи сред хора...
Не искам да мисля хич за бъдещето. За днес само.

# 166
  • при късмета
  • Мнения: 25 594
Добро утро!
Джейми, аз затова хвърлям боклука като излизам, не се разхождам специално. Че и на мен са се случвали такива неща и то точно заради боклука. Сега и да искам няма как да стане и асансьора е с чип, та не мога да сляза без ключове.
Вале, аз една тава прецаках преди време с чушки, че така ги пека, няма оправяне
Аз мислех да не правя лютеница, но май ще размисля. Исках само сурови чушки да сложа във фризера и вчера взех малко, за пълнене, да видя как ще се белят. Вкусни са, но не се белят лесно, та трябва други да пробвам, ама не може само чушки да ядем Joy Ще направя малко, колкото да си уцеля чушките. Още една доза краставички трябва да сложа. Уцелих и люти чушлета на мъжа ми, та днес ще взема за 3-4 бурканчета. Това ще е и с повечето ще се занимавам другата седмица. Миш маш взимам от кауфланд. В апартаментски условия не си заслужава мърлянето да правя аз като е 2 и нещо буркана, а и няма къде да стерилизирам големи буркани. Много го обичам, но правя за мен и мъжа ми като гарнитура на нещо, като за шефа има друго, че не го яде.
Още пия кафе и не знам от къде да подхващам вкъщи. Врати имам да мия, а лайсните на праговете на стаите още не са сложени. Рамото ме боли все повече и повече, въпреки бестифлекса който пия и поморийския крем с който мажа, та и с него не знам какво да правя. Май само чушлетата ще взема и ще затворя
Хубав ден на всички Hug

# 167
  • Мнения: 4 132
Добро утро! Аз чакам техник за пералнята. След 40 дни може и да стане пущината. Добре, че самата машина си пере, проблемът е само във вратичката, че не ми се мисли, ако не работеше… Да ги чакаш повече от месец за една част, която най-често се разваля….
Имам и още задачки да върша. За съжаление имам само летни дрехи с мен и ще трябва да мина отнякъде да си купя нещо, че доста захладня.
Тази година май няма да правя нищо… Най-много някоя друга чушка, ако има още по пазарите, като се върна. И без това смятам да минавам на много ограничаващ режим на хранене, където домати, чушки, патладжани и т.н. не са разрешени. Да видим де, доколко се устискам, ама се надявам да е по-дълго.

# 168
  • Мнения: 12 123
Добро утро и от мен!
Аз се успах Laughing При мен отново е невероятна жега 27-30гр..... Снощи стоях в градината до среднощ на хладно, че в къщата е ужасТ.
Дългун започна училище - още не е осъзнал, че вече е голям, че изискванията са други, облеклото, отношението м/у съучениците... С доста нови неща се сблъсква, вкл. нови съученици и най вече съученички LaughingLaughingLaughing
Днес има срещи с преподаватели да уточни какви предмети ще учи.
Ще ми е интересно, когато е в среда на амбициозни деца дали ще се промени.
"Зимнина" правя периодично през годината. Единственно с къпините не е така, че си ги бера сама.
Стерилизирани краставички има в магазина - 2л. буркан е около £1
Днес ще правя печен пипер+пържен патладжан в марината, че тази салата много се хапва, а е останало 1 бурканче.
Другата седмица евентуално ще е лютеница, че там ми останаха 3 бурканчета Laughing
Вале възхищавам се на Мими Kissing Heart За Бубка сте взели правилно решение - не е необходим допълнителен стрес.
Смърфи аз си реших от раз проблема с пералнята - започна да трака и направо взехме друга. Понеже сме на квартира, ограничени в пространството и не се знае кога ще се изнасяме - купувам възможно най-евтината пералня над 1000 оборота и клас А++ , обикновенно около 200 кинта и работи безотказно около 5г.
От домакинските уреди май само кафе-машината е "маркова" и скъпа LaughingLaughingLaughing
Джейми и аз имам цъфнали чушки, но знам, че ще са до там. Обаче картофите...... ще се съберат около 5-6кг, въпреки катериците Laughing

# 169
  • Мнения: 4 132
Калинка, тя пералнята е на една година. Смени една 16 годишна. Joy Оправиха я сега, смениха развалената част. Дано не създава повече грижи.

# 170
  • Мнения: 43 902
Вале, накисни хубаво тавата със сода бикарбонат и я сложи на котлона да заври. После пак отлежаване. Дано да падне чернилката.
Лейди, с нетърпение ще чакам да разкажеш за съученичките. Ще бъде интересно.

# 171
  • при късмета
  • Мнения: 25 594
Добро утро!

Калинче, бързо ще се ориентира в новата обстановка.
Каза къпини, та се сетих за вино. Аз както не пия червено, преди бяхме взимали от един манастир малиново, не беше лошо. Сега си взехме от Соколския манастир ягодово, ми и то замина, трябваше повече да взема, че мъжа ми даже не се дореди Joy
Вчера затворих лютото, за тази седмица не знам дали ще имам време да се занимавам с друго. Ще ходя до офиса, че имам една разсрочка да пусна и да взема лаптопа. А тук вали от време на време и духа, а не е кой знае колко студено, откачено време.

# 172
  • Мнения: 4 132
Добро утро!
Ама какво е това време?! Искам пак да е топло. И това преброяване - нищо не разбирам - да се броя ли или не, нали уж живея в чужбина...

# 173
  • София
  • Мнения: 10 100
Привет, момичета!
Намирам ви в добро здраве и настроение. Радвам се.
Правите зимнина. Аз ще разчитам на магазина. Нищо не произвеждаме на село, така че няма смисъл да купувам и да правя. Във фризера слагам основно чушки за пълнене, смокинови листа за чай, тиквички, патладжани. вишни за пай.
Изчезнах за седмица. Бяхме на селската ни къща. Малко почивка, малко чистене след внучетата, доволна съм.
Почти ви изчетох, остана ми малко. Сега ще се разходя до Метро-ежегодното запасяване с продукти - олио, варива, брашно, захар, консерви.
Да ви попитам-вие в какви съдове готвите? Щерката се разпореди и разкарах няколко алуминиеви тави, та сега и тави ще трябва да купувам.

# 174
  • при късмета
  • Мнения: 25 594
Като стане дума за тави, се сещам за Смърфи и проблема с кръглите тави в Колумбия. Joy Фло, сега като се замисля, всичките ми стари тави, които са от майка ми, са в пъти по-читави от всичко ново, което съм купила. И фабричните от печките са ми издръжливи и в нормален вид. Уж незалепващите нови, съм сменила няколко пъти. Сега искам да си взема керамична.
Имам голяма драма с едни чинии. Пак са на 40 години. От дълбоките, за супа, ама не купички, а чинии. Имат един златен кант по ръба и не мога да ги ползвам в микровълновата. Затова, че са големи ги ползвам непрекъснато, за пържени картофи примерно, нещо като е топло и не трябва да минава през микровълновата и т.н. Непрекъснато са в миалната, която свали на всичко друго, всякакви шарки. Само на 40 годишните шарките и канта не са мръднали, че да ги ползвам и в микровълновата Joy
За зимнината, правя краставички и лютеница (като съм на кеф), защото много ни вървят и преди да започна да слагам, винаги като ми потрябват трябва да ходя до магазина, а уж все повече взимам. Да ми е под ръка. Сладко правя само от ягоди и то не всяка година, като ходим някъде купувам от горски и си затварям бели череши за козунак. Това вече няма от къде да го купя
И аз искам да е топло, още се назландисвам да изляза

# 175
  • Мнения: 12 123
Добро утро и от мен!
Смърфи да ти пратя топло - вчера в големия град колата показа 32гр Rage добре, че в градината е около 25гр.... Чакам си дъжда....
Кръгла тава и аз си взех от България Laughing точно алуминиева Laughing тя е за баници - ами не стават същите в други тави. За лазаня ми е от огнеупорно стъкло, за печене на месо ми е като тавата от печката, но по-малка и с решетка и още една по-дълбока от този тип за печени ястия. Общо имам 5 тави Laughing Тенджерите и те толкова - комплект от 3 различни големини за сосове, една от България,от онези стари руски с картинки и една с дебело дъно, незалепваща от тук. "умната" тенджера е бонус Laughing
Чиниите ми в употреба са 4 порционни, 4 салатни, 4 купички и 4 купи за салати:laughing: Още толкова има в кашон Laughing
Обаче да не казвам колко покривки за маса имам Laughing това ми е слабост, а и обичам да се храня на застлана маса.
Всеки с лудостите си LaughingLaughingLaughing

# 176
  • Мнения: 4 132
Ами наистина нямаше кръгли тави в таз' Колумбия, хаха. Joy А аз и гювеч мъкнах натам, подарен ми от Марчето. По-старите в темата се сещат за нея. После в Малайзия ми го доставиха счупен...

Калинка - изпращай топлото. Навън е студено, а аз имам тук само джапанки и еспадрили. Сега даже вали, а имам излизане. Вярно, че с колата, ама си представям каква ще стана.

Фло - тенджерите ми са неръждаема стомана, тавите керамични. Имам само една алуминиева (кръгла Stuck Out Tongue Winking Eye) за питки и баници. Ама тях пък рядко ги правя.

# 177
  • София/Севлиево
  • Мнения: 12 451
Здравейте.
Готвя в керамични тавички и йенска тенджера.Имам и един тефлонов тиган и една алуминиева тенджера,а също и една тава за печене дето е от някакъв метал ама и аз не знам какъв,но в нея винаги готвя като я покривам с хартия за печене.
Говорите за зимнина.Я кажете какъв е този миш маш в буркани?И има ли как да се направи без домати, защото съм алергична към тях(а така ги обичам)...

# 178
  • Германия
  • Мнения: 1 026
Ма ко, от толкова кафе изгубих ума и дума, до сега се крих с него да си го изпия и никой да не ми го вземе Joy

Фло, алуминиеви съдове никакви, ама никакви не използвам. Права е дъщеря ти. Най си обичах тавите на хром Силистра, то и тенджерите и тиганите ми бяха техни.
И тук да ви кажа не уважават кръглите тави, правоъгълни, елипсовидни - да, но не и кръгли.

# 179
  • Мнения: 4 132
Излязох, свърших си работата. В източна София не вали силно в момента, но пръска неприятно. Ни с чадър, ни без чадър да си. За щастие, нямаше голям трафик, та бързо успях със задачата.

Сега като Баба Яка каза хром Силистра се присетих нещо и влязох в нета да проверя. Поправям се - кръглата ми тава не е алуминиева, а неръждаема стомана. Blush

В Украйна пък е много популярна емайлираната посуда - огромен избор има на форми и големини, направо луд да станеш.
Ето такива:

Общи условия

Активация на акаунт