Отговори
# 150
  • до най-прекрасния мъж
Прието е, дано и други благоприятни новини за българските майки да гласуват. Това 380 лв беше подигравка на фона на липса на места по ясли и градини. Не че 650 лв са много, но поне са малко по-добра помощ за родителите. Силно се надявах да вдигнат и еднократната помощ от 250 лв да стане поне 1000 лв за първо дете, но уви. Сега с бонуса за образование на родителите в нашата община ще вземе общо 550 лв. Пак не е като нищо, но искат раждаемост, а помощите ги взимат знаете кои.

# 151
Прието е, друг е въпросът, че е до края на годината. За следващата година първо трябва да се одобри бюджет, но едва ли пак ще го смъкнат... много, много е трудно да се кара с 380 лв, ние с мъжа ми огромен зор видяхме с второто дете, с първото успях да заделя от първата година майчинство, но беше отдавна, вече всичко е толкова скъпо. С второто едва избутахме, при все, че беше карантина и не ходихме никъде, нито на почивка, нито на заведение, нито сме си купували дрехи/обувки. Буквално само храна, сметки и ежедневни консумативи и свършваха. Сега ще дишам една идея по-спокойно ако се задържат тези пари

# 152
На мен малко ми е странно защо например ИТН са гласували против.. дали е вярно? И сега ако го пуснат до края на годината и после пак го направят да кажем 420лв доста от жените ще се вдигнат. Особенно тези, които са точно в началото на тази втора година или тепърва влизат и да кажем за януари трябва да Го вземат. Но нека да сме позитивни. Няма да посмеят да го бутнат.

# 153
Силно се надявам да го приемат и занапред. Тази сума от 380 лв. не е актуализирана от 2014 г., за разлика от цените за сметки, продукти, гориво и така нататък. То като цяло и за първата година би следвало да се обвърже със сумата от 650 лв. Много майки се осигуряват на МРЗ, вкл. и аз, и се получава, че за първата година се взема по-малко.

# 154
Мисля че е добре да се обвърже с МРЗ или с % от осигурителният доход тази втората година, та да се актуализира от само себе си. Аз почти не познавам хора дето я ползват и добре че сте вие да се почувствам по-нормално с намерението си да ползвам (да видим какво ще се получи в действителност), повечето ми приятелки и колежки се връщат на работа след първата.

# 155
Marchelsi, това , което чух сутринта по новините , е , че днес ще стане ясно окончателно за тези 650лв втора година. А за до края на годината е май само за добавките от 120лв към пенсиите .
Блу , нашата община дава допълнително за първо дете на родители с висше още 500лв.
Одри, покрай мен всички си ползват втората година. Приемат ли увеличението , живот и здраве и голяма част от третата година мисля да си стоя вкъщи. Аз също си мисля, че по-добрият вариант е втората година да бъде обвързана с някакъв процент от това , на което си се осигурявал.

# 156
Като ви слушам с процентите разбирам, че и вие сте на големи заплати .. и да го обвържат не им изнася. Защото така ще дават дори и 50% да го направят за втората година ще дават повече от 650лв а те искат да върнат хората които внасят осигуросвки в държавата..
А иначе наистина ако се получава по-малко майчинство първата от втората година е добре и това да се премисли.. Аз не мога да си представя да взимаш 650лв освен ако нямаш някакъв допълнителен доход или мъжът ти да взима много, много повече.

# 157
Дори и да го обвържат с проценти, добре е да има минимална сума. Примерно да е 80% да кажем, но не по-ниско от МРЗ.

Първата година се изплаща 90% от средното дневно брутно трудово възнаграждение, върху което са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца преди отпуска по бременност, но само ако има натрупан 12-месечен общ осигурителен стаж. На мен ми обхваща и няколко месеца, когато заплатата беше 610 лв. Фактически, сега докато съм в болничен вземам 520 лв.

# 158
Аз смятам, че е логично това увеличение и даже много зкакъсняло. 340лв е прието през 2014г. със средна заплата от 820лв. Сега средната заплата е 1460лв.
Аз самата няма май да успея да се порадвам на втората година майчинство, колкото и да имам желание. Единственият ни шанс за ясла в нашия квартал е догодина и ако кандидатствам и ни приемат до Декември трябва да пусна малката на ясла и да ми прекратят майчинството. Но имам познати, които нямат шансове за ясла и гледат децата по принуда по-дълго.

# 159
тия 340 лв са пълна пародия.най вече и за такива като мен които сами си плащаме осигуровки е за да вземе обратно от държавата същите тия.Не че и за другите нее подигравка де.Но като цяло те преди не помня колко но около точно 4-5 години ги бяха вдигнали за МРЗ защото точно имах приятелки които успяха е така да се порадват и после пак си ги върнаха тия 300 лв .Беше буквално за някакво късо време и край. Аз как да проверя какво ми се полага от държава в софия щом сме с висше и двамата ? тия там за първо дете или как се водят точно.

# 160
Еднократна помощ за първо, второ дете е за всички - 300лв за първо, 600лв за второ. Подавa се в общината към адреса на майката с акта за раждане. За вишисти няма доп.помощи. Имаше преди за учащи студентки, но смениха условията и сега са трудни за взимане. Иначе масово всички записваха висше, полупаваха помощта и после прекъсваха.

# 161
Това си е еднократната помощ от държавата.Доколкото разбрах, някои общини имат отделно помощи, примерно Несебър.

# 162
Момичета може ли да ми кажете тези които сте в 28ма седмица или когато сте били колко ви казаха,че тежи бебчето?

# 163
28 + 1 ден - 1230гр.

Бочинка аз сега звъннах в общината, точно заради висшето. Няма такива неща в нашата община ( не сме от София). 200лв са за първо дете ако родителите имат средно образование това е. И аз им казах “Аха супер значи да отида да покажа на кметицата шезлонга който съм харесала. Може и да реши тя да го купи като види цената спрямо 200лв.”

П.П. Наистина се възхищавам на майки, който отглеждат и възпитават децата си по най-добрия начин дори и с тези минимални доходи!

Момичета може ли да ми кажете тези които сте в 28ма седмица или когато сте били колко ви казаха,че тежи бебчето?

# 164
Marchelsi, значи вашата община дава 200 лв., а отделно от държавата 250 лв., така ли?

Общи условия

Активация на акаунт