(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 762
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
За кокошките да добавя, че е полезно зимата да се слагат в храната им стрити сухи люти чушки, за да поддържат телесна Т.
Това е интернетски слух, всъщност лютото няма абсолютно никакъв ефект върху кокошките, те нямат рецепторите за да го усетят въобще. Най-много чушките да са полезни заради вит.С. А температурата зависи от метаболизма и не чушките а зърнени храни всъщност помагат повече.

# 226
  • София
Ехааа, Aila, светът е малък Hug
Nothinger права си, не е добре изорано, много е плитко, само е разровено и полуобърнато. Но тракторчето е малко, плугът му беше къс, явно и момчето не го управляваше както трябва. Има кооперация с големи машини, но никого не познаваме още, питахме, отказаха ни...
 Ще го оставя така зимата. Напролет има някаква възможност да започнем да строим и така или иначе ще засипем почти всичко с изкопна пръст. Ако не, ще фрезоване, ще оформим няколко повдигнати лехи и ще се борим с тревата Simple Smile
За кокошките, зимата и не само, снасянето се увеличава с балансирани смески, които може да се попарват с вряла вода предварително. Така се усвояват по-добре и по-лесно. Това важи и за прасенцата, хранени по този начин, правят много малко сланина и повече месце.

# 227
На нашите кокошки даваме пелети от смеска, но ММ си е наумил зимата да ги размива на кашичка с топла вода, за да им е като топла супичка Smile То сигурно и водата ще тръгне да замръзва, още не сме измислили какво ще правим по този въпрос Rolling Eyes

# 228
  • Бургас
Аз наръсих в оранжерията и парцелчето, където садим домати, с вар и комбинирана тор и обърнах с вилата на едри парчета. Това за тази астрономическа година. Но все пак, в оранжерията посадих малко айсберг под тунелчета ,покрити с плат срещу слана , за да им е по-топло и дано да пораснат малко до Коледа , че от 6-7 бройки да направим една салата. Наблюдавам ги, убедена, че с нищо повече не мога да им помогна.
Скрит текст:
За кокошките, една истинска случка: Преди около десетина години, по време на едни избори в селото спря токът. Извадиха в комисията един генератор, за да има ток и да продължи всичко както си му е редът. Но отиде един съселянин при комисията, с една торба люти чушки, и поиска да му ги смелят, защото кокошките му снасяли яйца с меки черупки. Трябвало им люто. Разбира се, отказаха му. И той се заинати и им се закани да не отиде да гласува. Държа ги до най-късния възможен час. Хората в селото са много малко , но са един от друг по-въртоглави. Някои са направо за  връзване.

# 229
  • София
На нашите кокошки даваме пелети от смеска, но ММ си е наумил зимата да ги размива на кашичка с топла вода, за да им е като топла супичка Smile То сигурно и водата ще тръгне да замръзва, още не сме измислили какво ще правим по този въпрос Rolling Eyes
Ако не им правите по много, те ще ги изядат преди да замръзнат. Или начесто по-малко. Подгряване на храната на кокошките иначе ми изглежда екстремно решение, но зависи от това за колко кокошки и количество храна става въпрос.
На всички, които обещах ягоди, този уикенд изобщо не стигнахмем до къщата. Дано да успеем следващият уикенд, ще пиша ако донеса.
Тази година съвсем забравих за салатки в оранжерията. Имам киселец и манголд, които оставих и не изорах, а навън спанак. Късно ли е вече за сеене в оранжерията на салати? Или от разсад може отнякъде?

# 230
Закуската на кокошките от зърнена смеска я бъркаме зимата с гореща вода, кълват без проблеми, не са се оплакали да им пари Simple Smile. След тях вече закусват врабчетата, но тях не ги мисля. В поилката сипваме директно гореща вода. Ако е много студено, през деня се сипва нова порция топла вода.
Не знам колко е фалшива информацията за лютите чушки, при нас е ОК. И протеинова добавка хапват, и смлени препечени яйчени черупки, въпреки че щяли уж да се научат да си кълват яйцата. Не са се научили.

При мен салатките са супер. Нали не съм много наред Wink, поръчах си разсад чак от Петрич и съм много доволна. Вече има големи точно за една салатка, тия дни ги почваме...

# 231
Не знам дали съм споделяла тук, но на къщата имаме съсели или нещо подобно между керемидите и ламперията. ММ иска да залага капани. Според вас има ли някакво друго решение?
До къщата има висок лешник, чийто клон се допира почти до покрива. Ако го отрежем дали ще могат да се катерят и дали ще си намерят друго място?

# 232
  • София
Нямам опит със съсели, може би да звъннете на Дивите животни и да попитате, какво може да направите евентуално.
Гората бг -ПОДАРЯВАМЕ 7000 АРОНИИ

Някой ако иска семена от люти чушки - шоколадово хабанеро, червено хабанеро, български морков и мисля черен огън и алепо пипер може да ми пише. Дълбоко препоръчвам да не отделяте семена на толкова люти чушки с голи ръце. Три дни ме боляха ръцете буквално. Пареха и боляха и нищо не помагаше. При миене и затопляне, ставаше още по-зле положението.

Можете ли да ми препоръчате, откъде мога да поръчам още корена касис и евентуално череша. Намирам много разсадници, но искам да е читаво растението по възможност.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 10:57 от Aila

# 233
Не знам дали съм споделяла тук, но на къщата имаме съсели или нещо подобно между керемидите и ламперията. ММ иска да залага капани. Според вас има ли някакво друго решение?
До къщата има висок лешник, чийто клон се допира почти до покрива. Ако го отрежем дали ще могат да се катерят и дали ще си намерят друго място?
Няма оттърване.. Имаме си, няма оправия Sad живеят по двойки и пльокат малки съселчета на поразия Simple Smile Лешникът им е за храна, не за достъп до къщата - качват се и без дърво наблизо...
Капани - с праскова, ябълка обичат - и ги носите вдън горите тирилейски : ) Ако е наблизо се връщат.

Лти чушки - с олио се мият.

# 234
  • София
Лти чушки - с олио се мият.
Опитах, не помогна. Четох, че е добре преди да почнеш да се намажеш с мазнина. Следващият път съм с ръкавици просто, няма да си го причиня втори път категорично Simple Smile

# 235
Баща ми някога имаше други гадинки на тавана. Сложи звънец там и им звънеше, като ги чуе. Избягаха след седмица. Минаха през курника в другия край на двора, убиха кокошките и не се появиха повече.

# 236
За разни животинки на тавана, като започнем да ги чуваме, оставяме включено радио и светната лампа за няколко денонощия. Не им харесва и си тръгват. След време идват пак, и така си се гоним...

# 237
  • Бургас
Тази вечер излязох с един челник на двора да откъсна целина за салатата. След обед бях посадил 20 малки салатки . И като ги налазили едни малки голи охлювчета- ужас! Кога ги усетиха, кога ги попъплиха?! Сложих в една кофичка от мляко малко пепел и набързо ги събрах и пуснах да се пудрят. Утре- пак.
 Относно съселите: аз писах и питах преди време за тях. Четох, питах, четох...Накупихме капани, махнахме мрежите с орехите от тавана, скъсихме една ябълка , но предстои да скъсим поне и ореха. Нищо не сме хванали. Веднъж намерих един умрял, мумифициран съсел на двора под ореха и според съсед, който си призна, че и те имали няколко, го е хванал и убил нашия джак ръсел. Чела съм, че е добра идея, даваща резултат, да кача кучето на тавана и съселите щели да избягат. Не съм пробвала. Според ММ, нямаме животинки на тавана, защото не ги чувал вече. Но ние и преди не ги чувахме. Не успяхме да хванем нито един с капаните, макар че слагах нектарини, орехи, примамка с фъстъчено масло...Намирах си капаните затворени, но празни.Хитри животни.

# 238
Моето куче се къса да ги лае... На игра обаче я избива лая, не на лов 🤣🤣🤣
Като ъпгрейднем къщата се надявам да не се намърдат пак, ама знам ли.. Наоколо е пълно с орехи и лешници, рай им е.

# 239
  • На морето!
Мумифицират се от една отрова. Много внимавайте с тях, страшно хитри и отмъстителни са, съсъпват всичко наред.
Ние включихме някакви устройства против гризачи и съсели и едни капсули отровни високо в гредите. Повече не се появиха, но и капсулите не са пипнали.
Една съседка ми каза, че им пускала звуци от сова вечер, вършило ѝ работа.

Общи условия

Активация на акаунт