(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 760
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Някой отглеждал ли е бакла? Прочетох, че от бобовите растения, тя била най-устойчива, и понасяла хладен дъждовен климат.
Даже не знам какъв вкус има, прилича ли на боб, или нещо друго познато?

# 406
Някой отглеждал ли е бакла? Прочетох, че от бобовите растения, тя била най-устойчива, и понасяла хладен дъждовен климат.
Даже не знам какъв вкус има, прилича ли на боб, или нещо друго познато?

На мен ми е гадна баклата, като груб фасул е и има особен вкус.

# 407
Аз също съм отглеждала бакла,но няма да повторя,защото не ми хареса вкуса и е много податлива на въшки.Иначе цъфти много красиво.Ако иска някой да опита с десетина семена(аз бях прекалила с количеството)

# 408
Не е моята храна бакла родителите ми отглеждат, бере се още млада с тънки шушилки или вече с озрелите семена. Обиковено я готвеха с агнешко и зелени джанки. В много източници я дават като алерген.
Капитано ще гледам и тази година и аспержовия.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 08:27 от J_M_M

# 409
Бакла сади комшийката, много я хвали. Вкъщи такова нещо не се яде. То боб не мога да ги накарам моите..

# 410
Аз пускам по някое бобче бакла покрай лука. Обичам я зелена, наляла зърна, но още млечни. Не я готвя, хапвам си я така, затова и покрай лехата с лука, че да ми е удобно като минавам да си скъсам някоя шушулка. Много въшлясва и веднага я скубя и махам от двора. Докато въшляса , все пак съм си откъснала малко. Иначе е устойчива, на студено се развива по-добре. Щом се стопли добре и вече е въшлива, толкова много, че вместо да се белеят цветове, тя се чернее от далеко.

# 411
Някоя добра душа може ли да напише в стъпки 1-2-3 от семето до разсада..
Обикновено ги бучкам директно в пръстта, ама чета, че ги киснете, нещо им баете..
Искам днеска с дребното да се по занимаваме по темата, ама миналата годината половината заминаха, че много рано ги сях, другите късно... Та малко по-прецизно да подходя уж..
Началото на май ще ги засаждам, не по-рано🙄

# 412
  • София
Моите изводи:
Баенето е нужно за стари семена.
Ако са пресни, е по-надеждно семенцето самО да реши кога да погълне, за да оцелее.
Аз имам доста брак с форсирани семена,  достигала съм и 100%!

# 413
Аз ще препоръчам отново видео материалите от канала на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас, за който има време да ги изгледа. Човекът не е стриймър, а просто гуру. https://youtu.be/vIv6hXTmHRo

# 414
Много благодаря на всички за включването по въпроса с баклата. Май ще се откажа, листни въшки си имам и сега в градината... Отказах се и от зелен боб заради белокрилките.

# 415
Бакла сме садили няколко корена, не е имало въшки, но урожаят е мизерен, става колкото да хвърлиш в салата. Аз го знам че се бере съвсем младо-зелено, само като се оформят бобчетата, те са големи и видни, и го късаш, но поне у нас с се оформяха доста неравномерно, едно-две големи зрънца в шушулка и някое мъничко. Повече ми прилича на грах като вкус, стават да се ядат и зелени бобчета, или да хвърлиш в зеленчукова супа, шушулки не съм яла. По-скоро е забавно да се гледа и като добавка към ястия, за основно само бакла манджа не знам, сигурно има, на мен това растение просто не ми е интересно и не ми балансира уравнението усилия-резултат.

Някоя добра душа може ли да напише в стъпки 1-2-3 от семето до разсада..Обикновено ги бучкам директно в пръстта, ама чета, че ги киснете, нещо им баете..
У нас разсадът се слага в малки саксийки само по няколко семенца всяка, после се полива ежедневно, доста си наквасва, стои под прозрачен похлупак и на слънце. Повечето само се слагат на повърхността и се наръсват с тънък слой пръст, други се боцват с пръст на половин-един сантиметър дълбочина, има клипчета в тубата.

# 416
Аз ще препоръчам отново видео материалите от канала на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас, за който има време да ги изгледа. Човекът не е стриймър, а просто гуру. https://youtu.be/vIv6hXTmHRo
Изгледах му няколко клипа на тоз, ама не ми е вдъхновяващ... Аз чак толкоз професионално няма как да го докарам Simple Smile  Намерих си разни други четива по-подробни Simple Smile

# 417
Сега садихме чушлета - натискаш, наквасваш, похлупваш, може и само найлонче, нататък е само поливане. Ако са в топла стая няма нужда от капак. Семенцата са събирани, не са купувани.
Скрит текст:

# 418
  • София
Духи, доматите и нормалните чушки ги сея направо, не ги рътя. Доматите после си ги пикирам.
Миналата година рътих само семенета на тези супер лютите чушки, защото имах по 10 семенца и те принципно по-трудно никнат. Рътих и патладжана, че иначе много ми се бави.
Ако си спомняте и с единият сорт пипер имах проблем и поникна страшно бавно, даже го бях отписала.
Аз още не съм почнала, но днес отскочихме до къщата. Супер студено и всичко е в сняг. Все пак успях да си взема една кофичка пръст от оранжерията и мисля и аз тази седмица да заложа нещо.

# 419
Посях и аз доматите преди ден, вчера и патладжана. Нищо не рътя, никога. Само едни домати натопих за денонощие този път, защото не знам от кога е семето. За оранжерията е време, за другите е рано, но пък от скука посях всичко. Ние сме карантина и взе да ми писва. Утре ще правя тест, във вторник може и да съм на работа, ако е рекъл Господ. ММ има още няколко дни. Дори на дините и пипера се позачудих, пък реших да влезе февруари и тогава.

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 18:25 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт