(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 750
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
При нас е яко сняг и лед 😊 чакам слънце тия дни да разтопи уж и да построителстваме 😁
Обаче оранжерийката не издържа на снега и се сгромоляса, та ще има и там ремонти..
Това е от миналия уикенд. Вече само няма по дърветата, но навсякъде е яко сняг все още 🎅

# 271
  • На морето!
Ама пък е толкова красиво!

# 272
amica2, днес минах през Дряново и видях дворче, пълно със зелен лук, два вида салатки, май само пакчой нямаше.
И ето този храст в противовес на снимката на духи-пухи

# 273
.
Очарована съм от пак-чоя. Доста прочетох как се готви и го правя на stir-fry като го препържвам на почти сух тиган. Даже баща ми, който си е традиционалист абсолютно го приема и казва, че "онуй китайското" го правя много хубаво.

Като райска градина ми изглежда. А  откъде го взе пак чойя, за да го садиш?
Кога го садиш, много са ми интересни нововъведенията Simple Smile

# 274
Обеззаразяване на #почвата чрез пропарване
https://www.youtube.com/watch?v=UaTIsN9iEFc

Заснели са клип за обеззаразяване и с бордолезов разтвор.
Сега не мога да ги гледам, но много се зарадвах.
как така ? защо?
Една от причините за намаляване продуктивността на почвата  са методите на оран, които, обръщайки дебел горен слой на земята, убиват организмите, които я првръщат в плодородна.

# 275
  • София
Здравейте и от мен и ЧНГ, нека да я запълни само с добри новини и зеленчуци Simple Smile
В момента в градинката няма почти нищо, само спанака се зеленее и набрах началото на седмицата за една салата на децата. Покрай хубавото време беше дръпнал, навън е и имаше какво да набера.
Разходих се да видя как се чувства и кейла и се изненадах. Не знаех, че си пуска нови листенца по дължината на стълбото, където съм брала листа преди това. Миналата година насадих един корен за тест, сега близо до него има още две коренчета. Не е пускало семена, освен от корените да е поникнало, но и от това съм изненадана.
Сърбят ме ръцете за новият сезон Simple Smile
Спанака
Скрит текст:
Кейла отгоре, като надолу се виждат и малките листенца по преди това голото стъбло Simple Smile
Скрит текст:
Двете нови коренчета в дясно.
Скрит текст:
Новите листенца по стъблото
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 15:54 от Aila

# 276
Кейла е страхотен,  покривала ли си го?
В ком област на България  е градината с кейла?

# 277
  • София
Кейла е страхотен,  покривала ли си го?
В ком област на България  е градината с кейла?
Не е покриван и кейла и спанака предните две години си виреят спокойно отвън. Покрива си ги снега като вали, после като се стопи и се стопли почват да си растат.
Селото се намира на 4 км от Елин Пелин и на 35 км от София. Надморска височина 555 м. Изцяло равно село е.
Кейла бях решила както и манголда, тъй като вкъщи никой не го ядеше да не го гледам тази година. Раздавах постонно на приятелки, но почна да ме мързи да бера и разнасям.
Само че есента моите откриха в тик-ток рецепта за чипс от кейл, овалват го с мазнина и сол и го пекат във фурната. Даже искаха още, но тъй като както бях писала е само един опитен корен нямаше как да им помогна, това реално беше последното му бране. Ако се задържи още малко толкова топло, може би скоро ще мога да им набера за една фурна Simple Smile
За догодина съм решила да насадя повече, след като ще се яде.

# 278
  • София
Айла, напролет драстично го бери кейла, пуска цветонос и губи ядливост. Режеш цветоносите, береш листата...

# 279
  • София
Айла, напролет драстично го бери кейла, пуска цветонос и губи ядливост. Режеш цветоносите, береш листата...
А ако махна цветоноса? Или пък мога да си го оставя за семе.
Тези новите листенца по цялото стъбло и те ли няма да стават за ядене, когато пусне цветонос? Или те дотогава ще са пораснали и ще съм ги обрала?

# 280
  • София
Пуска цветоноси във всяка пазвичка листо. Като култук на домат. И бясно ги източва нагоре и вдървява.
През пролетта при кейла идват зелеви бълхи на угощение, а и сочни листни въшки.
Аз ги требя с ръце. Не бих оставяла кейл за семе

# 281
  • Бургас
Този "пак чой" изглежда много атрактивно и наистина ли не става да се яде суров, в салата? Или да си поръчам семена и да бъде поредният ми експеримент?

# 282
Става си пак чой за салата, аз дори на манджи го добавям накрая преди сервиране да хрупка. Като спанак си е.

Хич не ми се започва нищо на тоя студ. Сутринта посадихме още една ябълка, трябва да е такава дето седи като клечка без да се разклонява. Другите такива се разклониха Satisfied Не е много на слънце, та ще видим, иначе е готин сорт, лилав. Междувременно ММ обра брюкселското зеле и го даде всичкото на кокошките както си е на клечка. Пробвал с малко, видял че много им харесало и ги зарадвал ¯\_(ツ)_/¯ Те не бяха големи като купешките зелчета, но все пак... Повечето био зеленяш замина натам. Хем им се радвам, хем ме е яд, че съм на второ място след кокошките като приоритет 🤣

# 283
Ефибуш, при нас е същото. ММ само с кокошките се занимава. Моето кудкудякане не било кат тяхното. 😂

# 284
Успешен селскотопански градинарски сезон и от мен Simple Smile Само на читави семена и разсади да попадаме.
И при мен зелениите растат качествено. Даже магданозът е прекрасен, няма нищо общо с мъките по пролетния от м.г. Спанак и салатки има и за нас и за кокошките.
Моят експериментален лилав кейл още е жив и пуска нови листа нагоре, но бавно...здрави и красиви.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 20:59 от Nothinger

Общи условия

Активация на акаунт