Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Нидерландия - 11

 • 18 313
 • 297
 •   4
Отговори
 • София
 • Мнения: 553
Старите теми:
Скрит текст:

Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
Study in Holland
UniFY
Integral
Изложение световно образование
CosmoStudyAbroad ориентиране
Образователна система за висше образование в Нидерландия - видове университети, степени на образование, съпоставка на образователната система в различните учебни заведения

За новоприетите – актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен! Издава се във всяка община и не е необходимо да се прави превод на българският акт за раждане.

DUO Правителствена администрация за управление на образованието
Студентско финансиране  DUO  
Скрит текст:
СТУДЕНТСКО ФИНАНСИРАНЕ

Студенти от други страни могат да кандидатстват за студентски финанси. Който не отговаря на критериите за националност за студентско финансиране може да се класифицира за заем за такси за обучение.


1.   КАК РАБОТИ

Ако сте записани в университет или във висше или средно професионално образование, можете да кандидатствате за студентско финансиране. Трябва да сте холандски гражданин или да имате същите права.

Основание
Вашето участие зависи от вашата националност или статус на пребиваване, възраст и курс.

Варианти:
Студентското финансиране за висше образование се състои от 4 компонента:
-   редовен заем,
-   продукт за студентски пътувания,
-   допълнителна безвъзмездна субсидия
-   заем за такси за обучение.
Ако учите курс в средното професионално образование, можете да получите и основна безвъзмездна помощ.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко студентски финанси можете да получите. Средствата за студентите се заплащат на 24-о число всеки месец.

Подарък или заем
Винаги трябва да си върнете заема. Продуктът за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия се превръщат в подарък, ако завършите в рамките на 10 години. В противен случай трябва да ги върнете


2.   ОСНОВАНИЕ

Независимо дали отговаряте на условията,  студентското финансиране зависи от вашата възраст, курс и националност или статус на пребиваване.
Кредит за учене през целия живот
Ако не отговаряте или вече не отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да се възползвате от кредит за учене през целия живот.

Възраст
Трябва да сте навършили 30 години в деня, в който започва да тече студентското Ви финансиране.
Ако вече получавате студентско финансиране, то ще продължи и след 30-ия ви рожден ден, освен ако не го спрете. След това не можете да го рестартирате.

Форма на обучение
Трябва да сте записани в редовна или дуална форма на обучение от поне 1 година. Курсът трябва да бъде официално признат в Холандия.
Студентите на непълна форма на обучение не се класифицират за финансиране.

Националност или статут на пребиваване
Трябва да имате нидерландско гражданство или разрешение за пребиваване тип II, III, IV от V. Ако имате разрешение за пребиваване тип I, използвайте графиката за националност, за да разберете дали отговаряте на условията.
Национална графика

Гражданин на ЕИП (Европейското икономическо пространство включва страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) или швейцарски граждани
Ако имате гражданство на страна от ЕИП или Швейцария се класифицирате, ако живеете в Холандия в продължение на 5 последователни години или повече. Или ако вие или вашият не-холандски родител или партньор работите в Холандия най-малко 56 часа месечно. Препоръчваме ви да обсъдите това със служител в някой от нашите офиси.

Ако не отговаряте ли на изискванията за гражданство на студенти от ЕИП или Швейцария може да се квалифицирате за заем за такса за обучение.


3.   РЕДОВЕН ЗАЕМ

Вие решавате колко заем искате да вземете.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете колко можете да заемате.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем.
Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Размер на заема
Можете да увеличавате или намалявате заема си всеки месец чрез Mijn DUO.

Изплащане
Винаги трябва да си върнете заема. Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да видите кога колко трябва да платите.


4.   ДОПЪЛНИТЕЛНА СУБСИДИЯ

Ако отговаряте на условията за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнителна безвъзмездна субсидия. Допълнителната субсидия зависи от доходите на родителите ви. Използваме данните за доходите от преди 2 години.

Колко струва?
Използвайте калкулатора (само на холандски език), за да разберете какъв е лимитът за доходите и колко допълнителна субсидия можете да получите.

Кандидатстване
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете да кандидатствате за допълнително субсидия едновременно. Можете да кандидатствате за това по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Вашата допълнителна субсидия е подарък за първите 5 месеца висше образование (или първите 12 месеца на средното професионално образование). Останалите ще бъдат превърнати в подарък, ако придобиете дипломата си в рамките на 10 години.

Непълна допълнителна субсидия?
Ако не получите право на пълната допълнителна субсидия, все още можете да заемете дефицитната сума като заем. Това означава, че всеки студент може да получава една и съща сума на студентско финансиране всеки месец.

Доходът на родителите намалява
Ако доходите на родителите Ви са намалели с най-малко 15%, те могат да поискат референтната година да бъде променена с по-скорошна година. Това може да означава, че се квалифицирате за (по-голяма) допълнителна субсидия. Ако това се отнася за Вас, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти. Предпочитаме да ви обясним тази процедура лично.

Проблеми с родителите ви
Понякога родителите не могат или няма да си сътрудничат при предоставянето на данните си. В този случай можете да поискате DUO да изтегли данните за дохода си чрез формуляра - Verzoek inkomen ouders opvragen (Поискайте доходи от родителите - Този формуляр се използва, ако не можете да получите допълнителна сума, защото бащата или майката ви не иска да изпрати или изпрати данни за родител до DUO. След това DUO се опитва да разбере дохода на вашия родител (и)).

Можете също да поискате изобщо да не се разглеждат доходите на родителите си, например, защото имате сериозен и постоянен конфликт с един или и двамата. Ако това важи за Вас, моля, свържете се с отдела, който обработва тези искания, като се обадите на телефон: +31 50 599 83 43. Предпочитаме да ви обясним лично процедурата.


5.   ЗАЕМ ЗА ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Ако имате право на студентско финансиране, можете да кандидатствате за заем за такса за обучение.
Ако не отговаряте на изискванията за националност за финансиране на студентите все още може да се класифицирате за заем за такса за обучение или за съдействие към курсовите си такси.

Кандидатствайте, ако не отговаряте на условията за студентско финансиране
Ако не отговаряте на условията за студентско финансиране, трябва да отговаряте на следните две условия, за да се ползвате от кредита за такса за обучение:
-   Да сте под 30 години.
-   Да имате националност на страна от ЕИП или Швейцария.

Ако сте в университет или във висше образование, кандидатствайте с формуляра за кандидатстване за заем за такса. Ако учите средно професионално образование или образование за възрастни използвайте формуляра за кандидатстване за съдействие към курсовата такса.

Формуляр за кандидатстване за заем за такса
pdf, 224kb
Формуляр за кандидатстване за съдействие към курсовата такса
pdf, 152kb

Кандидатствайте, ако имате право на студентско финансиране
Когато кандидатствате за студентско финансиране, можете едновременно да кандидатствате и за заем за такси за обучение. Можете да кандидатствате за това и по-късно чрез Mijn DUO.

Подарък или заем
Винаги трябва да изплащате кредита за такси за обучение. Съдействието към таксата за курсове е подарък.


6.   КАНДИДАТСТВАЙТЕ

Преди да кандидатствате, уверете се, че знаете как работи студентското финансиране. Внесете го навреме, за предпочитане 3 месеца предварително.
Номер за обслужване на гражданите
За да кандидатствате за студентско финансиране, трябва да имате номер за обслужване на граждани, на нидерландски "burgerservicenummer" или "BSN". Автоматично получавате такъв, когато се регистрирате в нидерландска община.

Кандидатства се чрез Mijn DUO
-   Поискайте DigiD с потвърждение чрез SMS. С DigiD имате достъп до онлайн услугите, предлагани от холандското правителство. Ще получите код за активиране в рамките на 3 дни от искането си.
-   Кандидатствайте за лична OV-chipkaart. Когато имате право на студентско финансиране, имате право да ползвате обществения транспорт безплатно или през почивните дни, или през делничните дни. Продуктът за студентски пътувания може да бъде зареден само на персонална OV чипкарта.
-   Влезте в Mijn DUO, за да кандидатствате за студентско финансиране. Можете да влезете само с вашия DigiD.
Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат. Предимство - само 1-2 странци е и съдържа обобщени данни.  Не превеждайте данъчната декларация – излишно скъпо е;
-   Акт за раждане (за да удостовери кои са родителите) (на английски или многоезичен);
-   Отделно справка от работодателя (банково извлечение за заплащането), че студентът е работил три месеца без прекъсване по 56 часа месечно.
Разяснения за студентското финансиране:  Britanica-blog

Важно!!! Има уловка в две от студентските финансирания - тези, които стават подарък ако завършите в рамките на 10 години. Допълнителната субсидия се отпуска само през първите 4 години от следването. След тях, независимо през коя година сте започнали да я теглите, се спира. Същото е условието при продуктът за студентски пътувания, но там важи за първите 5 години от следването.

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК

Полезна информация за спешна помощ - Central Doctors’ Service телефон +31 (0) 20 592 34 34
Болници - списък с болниците в повечето градове
Facebook - страница на посолството ни в Хага

Студентски здравни застраховки:
Правителствени разпоредби за здравното застраховане
Търсачка за застраховки
https://www.zorgverzekeringslijn.nl/english/
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/basichealthcare/
https://www.unive.nl/
https://www.loonzorg.com/students/
За възобновяване на здравноосигурителни права след завръщане в България формуляр Е 104

Студентска застраховка за гражданска отговорност към трети лица (полезна е при наемане на квартири)- Liability insurance
сайт, който съпоставя и информира за различните застраховки и за … ователни компании
и тук съпоставят
сайт на информационен център гражданска отговорност

Сайт за връщане на част от направените разходи за здравни застраховки или наем  
TOESLAGEN. Входът за кандидатстване е с DigiD. Но в сайта има и информационна част.
 - Обобщена информация, предоставена от fros Flowers Rose
Скрит текст:
Zorgtoeslag/ Финансова помощ за здравните застраховки в Нидерландия - За да кандидатсваш за тази помощ е необходимо:
•   да имаш базисна здравна застраховка (basiszorgverzekering) в Нидерландия (студентските здравни застраховки не попадат в тази категория);
•   да си на 18 или над;
•   да си от ЕС;
•   да имаш действаща застраховка, която да плащаш редовно
•   да имаш доходи под 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.

Huurtoeslag/ Финансова помощ за наем - За да може да кандидатстваш за тази помощ трябва:
•   да си на 18-23 години - цената на наема ти да е до 442 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);ако си над 23 - цената на наема да е до 752,14 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);
•   да имаш годишен доход до 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да си от ЕС;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш DigiD.
•   Важно е при кандидатстване за huurtoeslag дали самият имот отговаря на изискванията на общината за тази помощ.

!Всички данни във валута се отнасят за 2021година!

Справочен сайт за транспорт – планиране на пътувания в Холандия – маршрути, цени   9292
Карти за пътуване в обществен транспорт (влакове, автобуси, метро – всичко)   ov-chipkaart
Пътувания с влак в Нидерландия
Сайт за пътувания с влак извън Нидерландия

Съвети за пътуване и самолетни билети:
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix
Скрит текст:
StefanB – Предпочитайте директни полети. С прекачване има изгодни оферти, но има и вероятност за издънки – изпускане на полета, закъснение на багаж и др. Имайте едно наум
Silent Smile - Когато търсите билети, задължително изтривайте Cookies на компютъра. Сайтовете запаметяват последните резултати и по този начин няма да ви дадат по-ниска оферта, от тази, която сте видели. Преди да търсите чрез сайтовете на авиокомпаниите или чрез търсачки, отваряйте сайта на летището, за да проверите кои летят на желаните дати.

Изпращане на колети до Холандия:
speedy
aramex
teahousetransport
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.
Сайт на Нидерландските пощи

По-големи банки в Холандия:
ABN AMRO   ING   Rabobank
Небанкови институции за парични преводи:   paysera   wise
Достъпни разяснения как се работи с преводи чрез Paysera, любезно предоставени от Ясмина (темата в bg-mamma за университети в Германия)Flowers Rose
Скрит текст:
Ето какво трябва да направиш:
1. Отваряш сайта на Paysera и си правиш регистрация там. След регистрация ще получиш индивидуален номер на Paysera сметка (това е различно от банкова сметка).
2. Следвай инструкциите от Paysera за да се идентифицираш - искат копие на лична карта, снимка. По спомени можеше да се правят един-два превода преди идентификацията, не знам как е сега. Аз имам сметка от две години.
3. Преводите се правят по следната последователност:
3А). От акаунта си в Paysera получаваш инструкции за захранване на Paysera сметката си. Там ще посочиш, че ще захранваш от друга банка , защото Paysera нямат сметка в Уникредит.
3Б). С тези инструкции си попълваш превода от твоята банкова сметка в Уникредит. Използвай интернет банкиране на Уникредит. Ако нямаш, сега е моментът да си активираш.
3В). След половин до един час сумата ще е налична по твоята Paysera сметка (проверявай редовно Paysera акаунта си). От тук нататък работиш само със сайта на Paysera.
3Г). Правиш обмен на валута - купуваш колкото евро са ти необходими. Преди това ще трябва да получиш еднократен код за потвърждение с цел сигурност.
3Д). Извършваш банков превод по сметката на студента от Paysera акаунта си. В рамките на работния ден парите пристигат по сметката му.
Няма никакви такси за превод, ако правиш до 30 превода на месец. Обменният курс също е изгоден.

Основни мобилни оператори в Холандия:
KPN   Vodafone   Telfort   T-Mobile   Tele2   Expat Mobile   Simyo   Lebara   Lyca mobile   AH Mobiel
Международна студентска програма ЕРАЗЪМ. Сайт за издаване на ESN- cart по програмата.

ВАЖНО!!! Намирането на квартири в Нидерландия става вече изключително трудно, даже непосилно. Моля Ви, не чакайте последния момент! Проблемът е наистина сериозен!!!


Наръчник за намиране на квартира в Нидерландия старателно изготвен от biboranaHeartFlowers RoseHeart
Все още публикувам в Скрит текст старият пост от предишните теми:
Скрит текст:
Полезни линкове:
Сайт за клетки под наем за съхранение на багаж в Нидерландия
Полезен сайт за наемане на колела от pali78 Flowers Rose
Полезна информация относно изгодни магазини в Нидерландия, предоставена ни от rosss Flowers Rose
Скрит текст:
Няколко съвета към новозаминаващите студенти :
-На нас ни е позната Икея, като място за пазаруване за дома, но Икеята не е изгоден вариант, а и се намира обикновено в покрайнините на града.
- За покупка на изгодна посуда ( чинии , чаши, прибори, салфетки), препарати, пособия за почистване, възглавници, завивки, чаршафи, дезодоранти, шампоани, някой лакомства, офис консумативи, закачалки и какво ли още не. Един от най-изгодните магазини е action
Все пак внимавайте с качеството, не всичко става. Там си е сбирщайн и дреха или нещо такова не бих си взела от там. Но си има брандови продукти на в пъти по-ниски цени.
Относно магазините втора употреба. Когато сте там на място, изпишете в google maps : tweedehands winkel или kringloopwinkel и ще ви даде най-близките до вас. Понякога може да има много хубави мебели на смешни цени. Тези магазини предлагат транспорт в рамките на града.
-  За намиране на обзавеждане и вещи втора ръка на символични цени могат да се ползват групи във Фейсбук, като например тази в Бреда: Get rid of it in Breda!

За намиране на работа за студенти могат да се ползват сайтове, като:
indeed - сайт с обяви
randstad - посредническа агенция
adams - посредническа агенция
Полезен сайт за консултантски услуги по европейското законодателство от pali78 Flowers Rose

ОТНОСНО COVID- 19
Актуална информация за COVID-19 от правителствения сайт на Нидерландия
Актуална информация за за определяне на правилата и условията за влизане на територията на Република България
E-mail на РЗИ за отмяна на карантина pek17@srzi.bg и director@srzi.bg /за София/
Актуална информация за разпространението на COVID- 19 в Нидерландия
Световна здравна организация  - секция Нидерландия
Евтин вариант за PCR-тест със сертификат в Нидерландия

Искам специално да благодаря на chervenokoska_2 Flowers Rose. Голяма част от актуалната иформация съм черпела от нея, особено относно правителствените разпоредби за COVID- 19.

И накрая, разбира се и благодарности към Sash за поддръжката на предишните теми и старателно събраните данни Flowers Rose

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 09:07 от Каlista

# 1
 • София
 • Мнения: 269
Здравейте! Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем? Синът ми от една година е студент в Нидерландия. На 02 септември се прибира в общежитието и получава писмо от общината, че дължи 300 евро данък за смет и канализация. Според APV - наемодателите на общежитието му, за да избегне таксите на общината за смет и канализация, трябва да докаже, че в банковата сметка е имал по-малко от 1000 евро през последните 2 месеца. Проблемът е, че трябва да има минимум 1070 за годишната такса за университета, които аз му преведох август месец, за да могат от унито да си ги дръпнат. Как да процедираме? Той не работи все още, няма други доходи.

# 2
 • Мнения: 3 022
Благодаря, Калиста. При синът ми тече стаж вече. Ще работи и допълнително за да се издържа. Студентството някак си неусетно остава зад гърба му.  Надявам се работата да му хареса и да има възможност да я продължи след края на стажа.

  # 3
  • Мнения: 1 091
  Туп! Без особено полезно инфо Sad

  # 4
  • Варна
  • Мнения: 11
  Здравейте! Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем? Синът ми от една година е студент в Нидерландия. На 02 септември се прибира в общежитието и получава писмо от общината, че дължи 300 евро данък за смет и канализация. Според APV - наемодателите на общежитието му, за да избегне таксите на общината за смет и канализация, трябва да докаже, че в банковата сметка е имал по-малко от 1000 евро през последните 2 месеца. Проблемът е, че трябва да има минимум 1070 за годишната такса за университета, които аз му преведох август месец, за да могат от унито да си ги дръпнат. Как да процедираме? Той не работи все още, няма други доходи.
  Синът ми също плаща преди няколко месеца такса смет- 270 евро - и той е на общежитие, но знаехме, че ще има такава отделно да се дължи. Това облекчение при под 1000 евро последните 2 месеца как се тълкува точно (не знаех, че има такава възможност даже) - баланс или движението на средства също се отчита - с наем и такса, които минават през неговата сметка първо, доста надминаваме тази сума, ако гледат и това, макар че тия пари буквално транзит минават през сметката му

  # 5
  • Пловдив
  • Мнения: 269
  Здравейте! Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем? Синът ми от една година е студент в Нидерландия. На 02 септември се прибира в общежитието и получава писмо от общината, че дължи 300 евро данък за смет и канализация. Според APV - наемодателите на общежитието му, за да избегне таксите на общината за смет и канализация, трябва да докаже, че в банковата сметка е имал по-малко от 1000 евро през последните 2 месеца. Проблемът е, че трябва да има минимум 1070 за годишната такса за университета, които аз му преведох август месец, за да могат от унито да си ги дръпнат. Как да процедираме? Той не работи все още, няма други доходи.
  Здравейте,
  Може ли да кажете за кое общежитие/университет/град става въпрос за да питаме и нашите деца ако са от там?

  # 6
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 653
  Ако са в самостоятелна стая в общежитие дължат този данък със сигурност. Дъщеря ми плаща за 2020 и 2021

  # 7
  • Мнения: 1 091
  А ако е в частна квартира? Какво да очаквам като допълнителен разход (сега разбирам за тази такса смет) или си зависи от града и т.н.

  # 8
  • La casa de Mickey Mouse
  • Мнения: 1 265
  А ако е в частна квартира? Какво да очаквам като допълнителен разход (сега разбирам за тази такса смет) или си зависи от града и т.н.
  По принцип всеки живеещ в Холандия дължи този тип данък. Това е общински данък, различен за всяка община и е личен данък. Размерът му също така зависи от броя членове в едно домакинство.
  Най-важното тук е да се разбере, че това не е данък на жилището, това е личен данък. Всеки регистриран в Холандия, без значение от възрастта го дължи

  # 9
  • Мнения: 2 106
  А ако е в частна квартира? Какво да очаквам като допълнителен разход (сега разбирам за тази такса смет) или си зависи от града и т.н.
  По принцип всеки живеещ в Холандия дължи този тип данък. Това е общински данък, различен за всяка община и е личен данък. Размерът му също така зависи от броя членове в едно домакинство.
  Най-важното тук е да се разбере, че това не е данък на жилището, това е личен данък. Всеки регистриран в Холандия, без значение от възрастта го дължи

  Написаното от  Mini Mouse е вярно. Само леко допълвам.
  В Нидерландия всички занят, че е личен данък и почти винаги не е включен в наема. Наемодателите не знаят, че ние не занем това и не го споменават.
  В предната тема имаше въпрос какъв е размерът в различните общини, но никой не отговори.

  # 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 859
  В договора за наем на общежитието на моя син има сложена някаква такса waste disposal - 4.86 месечно. Доста малко ми звучи на фона на цитираните от вас суми. Дали това е "такса смет" в действителност или нея ще я дължи допълнително?
  И още нещо се зачудих. Договорът няма упоменат срок и условието е, че може да ползва стаята в общежитието докато е записан като редовен студент и най-много 6 месеца след завършването. Не е описано обаче ако иска сам да напусне, в какъв срок трябва да предупреди, например. Как е уредено това в другите договори за общежития?

  # 11
  • Мнения: 1 659
  Написаното от  Mini Mouse е вярно. Само леко допълвам.
  В Нидерландия всички занят, че е личен данък и почти винаги не е включен в наема. Наемодателите не знаят, че ние не занем това и не го споменават.

  А според мен отлично го знаят - те дават апартаментите си под наем предимно на незнаещи чужденци...


  Ето един коректен помоему договор. Не съм съгласен с това, че ако не е описано в договора кой трябва да го плаща е коректно. Няма никакво значение кой го плаща - наемател или наемодател. Редно е да са описани Всички разходи и чие задължение са. За после всеки да е доволен, не е толкова трудно да си коректен.

  Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 19:10 от kodbg

  # 12
  • Мнения: 1 133
  Благодаря за новата тема.Записвам се да ви следя

  # 13
  • Мнения: 1 659
  Благодаря за новата тема.Записвам се да ви следя
  Разбираш ли колко досадно е да виждаш за хиляден път това?
  Има бутон за следене.

  Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 07:29 от kodbg

  # 14
  • Мнения: 166
  Здравейте. Дъщеря ми ще кандидатства тази година за специалност Психология в Тилбург. Тъй като математиката ѝ е горе-долу на ниво 5ца (знания, диплома, оценки), бихте ли споделили, ако някой има опит с теста, който изискват за приемане там? И като цяло какво ви е мнението за обучението там?
  П.С. Извинете, че нахълтвам така в темата. Чета ви, но чак сега имах повод да пиша.

  Общи условия

  Активация на акаунт