Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 57

 • 7 714
 • 116
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 6 240
Въпросът мисля, че беше Купувач или Продавач има ангажимент за документи свързани с имота. А не, брокери или клиент.
Продавачът отговаря за документите, а купувачът за парите.
Това, че бил декларирал,  че имотът е чист и т.н....Отдавна, никой не го интересува, кой, какво декларира. Трябва да се докаже.
Не разбирам, защо на продавачите им става лошо, като им дадеш списък с документи...Искат да вземат пари, ами малко да се подготвят...Или ще чакат някой балама да го купи ей..така на дума. 


Аз не смятам, че е задължение на продавача да представи друго освен своя документ за собственост. Била съм и от двете страни. Като продавач, каквото съм имала като документи, съм го дала - моят н.а. и предходният (който съм получила от моя продавач, направила съм си копие, което съм запазила, въпреки че не ми е задължение). Като купувач, съм проверила и събрала всички предходни н.а. (за имот с по-дълга история), копия от които също пазя, въпреки че не ми е задължение. Ако тръгна да продавам, ще ги дам на купувача, за да го улесня, а не да му се гадня - ходи да си ги вадиш сам. Но ако ги нямам - не смятам това за мое задължение. Ако купувачът смята, че това е мое задължение и държи да запише това в предварителния договор - няма да се съглася. Той да си преценява дали имаме сделка или не. Стандартно и в предварителния договор и в н.а. се декларира само, че няма тежести. Със съответните защитни клаузи за купувача. Щом не вярват - аз също не бих се доверила само на това като купувач, ходя аз или брокерът и вадя/вади всичко - и предходни н.а. и удостоверението за тежести. Това, че банката иска това от продавача, си е проблем на банката и на купувача, аз не съм страна по договора за кредит. Има документи, които купувачът не може да извади сам (примерно копие на удостоверение за отказ от наследство) -- там съм ОК, че продавачът трябва да си ги извади. Продавачът дава оригинал или заверено копие на документ за собственост, скица от кадастъра, данъчна оценка, разните там удостоверения от НАП и ЕСГРАОН, завещание да речем, и сигурно някакакви подобни специфични документи. Ангажирам се, и съм го направила, да отворя жилището на оценителя на банката, за да огледа.
Не е коректно да се твърди, че продавачът само чака да вземе парите. Защото обратното означава, че купувачът смята, че щом дава пари, няма да си мръдне пръста за друго, един вид - нА ти парите, айде сега да ми плеснеш всички документи, които поискам. И двете крайни позиции не са ми ОК, но да не бъркаме съдействието на добра воля и коректното отношение със задължения и груб натиск.

# 46
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 569
В закона пише кой какъво дължи да показва по сделката, ако някой ви иска нещо различно му развейте държавен вестник.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 13:24 от Не се сърди, човече

# 47
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 306
То пък един закон...страшна работа, толкова дупки има, че прилича на брюкселска дантела.
Тръгне ли Продавачът да се прави на интересен, после Купувачът ще му се прави на интересен и ще му развява държавен вестник...или ще вика: не знам..тя Банката се бави...,ами като се върна от морето ще наредя парите...сега не мога...и т.н.
Никой няма нужда от това...на кой Продавач му трябва притеснен Купувач...
Купувачът да не би да му е много хубаво да се разправя за всеки един документ..и да се бори с бюрокрация, щото нищо не е уредено в тази държава.

# 48
# 49
 • Мнения: 45
Наскоро попаднах на обява, че на Центъра на София, на Докторската, апартамент от 120кв. е близо 400,000 ЕВРО. Наемите пък са от 1,300лв + . Това нормално ли е според вас ?

# 50
 • Мнения: 6 240
НА центъра на София е нормално, да. Точно в тази част на центъра е само за доста заможни хора, меко казано. Там живееха (и още живеят) дипломати, бивши много големи партийни величия (Людмила Живкова с Батето Славков, само като пример) и така. Накратко, малцина могат да си позволят да купят или наемат жилище в този район.

# 51
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 569
Наскоро попаднах на обява, че на Центъра на София, на Докторската, апартамент от 120кв. е близо 400,000 ЕВРО. Наемите пък са от 1,300лв + . Това нормално ли е според вас ?
Откакто се помня това е било едно от най-престижните места за живеене в столицата, а аз помня от доста отдавна Smile

# 52
 • Мнения: 21 805
Наскоро попаднах на обява, че на Центъра на София, на Докторската, апартамент от 120кв. е близо 400,000 ЕВРО. Наемите пък са от 1,300лв + . Това нормално ли е според вас ?

ОК, ще кажа, че не е нормално и какво? Да почнем да се вайкаме като стари бабички, че доматите били безбожно поскъпнали? Цените са факт, тя и цената на газа в момента е ненормална, ама я ручаме. А цените на имотите отдавна нямат корелация с наемите.

# 53
 • Мнения: 1 630
Намерих брокер, който копира от сайтовете обяви и ми ги пуска на мейла. Не ми е удобен този начин на търсене. На ден преглеждам по 20-30 обяви, подбрани уж специално за мен. Обърквам се вече в това какво съм видяла, какво не. Не мога да отделя нищо и така я караме от месец. Явно това не е моят брокер.
Дайте други идеи как се работи с брокер, защото този начин може да е удобен за други клиенти, но не и за мен. Гледам, гледам и накрая ми се доспива, което значи, че интересът ми не е хванат.
Есме, аз съм изумена! Че тази дейност,  която извършва брокерът си е стандартна функционалност на имотите сайтове: задаваш си параметрите на търсене и се абонираш за нови обяви по мейл. Автоматизирана функция, няма нужда брокер/човек да ти го прави това ръчно, че и после да му плащаш хилядарките, ако случайно си закупиш имот, обявен там.

# 54
 • Мнения: 22
"София е трета в ЦИЕ по най-висок дял на празните офиси. В същото време столицата е трета в региона по най-голям обем нови модерни офис площи в процес на изграждане."
Източник:  https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sofiia-e-treta-v-cie-po- … ite-ofisi-335699/

# 55
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 569
"София е трета в ЦИЕ по най-висок дял на празните офиси. В същото време столицата е трета в региона по най-голям обем нови модерни офис площи в процес на изграждане."
А по брой магазини не е ли същото и дори по-зле? За празните офиси не е много честно, защото тепърва ще се търсят, а и тепърва ще зе довършват, т.е. има перспектива, специалисти липсват, а икономиката се нуждае от такива и ще се внасят.

# 56
 • София
 • Мнения: 7 138
Какви са тия специалисти, които имат нужда от офис, а не от хоум офис?
Един куп чужди компании пратиха служителите си в къщи и освободиха огромни офис площи. Имам няколко приятелки, които ходят по график в офиса, защото им писна в къщи. За целта предварително си запазват бюро, защото има такива само за 1/4 от хората.

# 57
 • Мнения: 305
сега като им сложат да ходят в офиса само тествани, ваксинирани или оздравели още офиси ще се опразнят.  Май за големите компании правилата са общи за всичките им офиси?

# 58
 • София
 • Мнения: 7 138
Да, общи са в световен/европейски мащаб.

# 59
 • Мнения: 1 654
сега като им сложат да ходят в офиса само тествани, ваксинирани или оздравели още офиси ще се опразнят.  Май за големите компании правилата са общи за всичките им офиси?

На някои вече им сложиха. Не е работа, която може да се работи вкъщи и не съм чула някой да е напуснал.

Големите компании още са на ротация, с намален % присъствие или изцяло хоум. Но изобщо не виждам как това може да остане така и след 5-10 години.

Общи условия

Активация на акаунт