Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко пари месечно трябват на студент в София

 • 2 531
 • 20
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 1 048
Когато аз бях студент ( ВТУ Тодор Каблешков ), едва към средата на втори курс опитах храната в стола и ми хареса. До края на следването се отбивах често, макар че съм софиянец и с голяма, оборудвана кухня вкъщи. Храната беше разнообразна, вкусна, достатъчна за мъж и много евтина, защото е субсидирана.
Съветът ми е да опита - не само финансово помага, но и е улеснение откъм време за пазаруване, готвене, миене и т.н
Ако сега трябваше да уча пак, от първия ден бих ползвал стола.
За другите разходи не мога да помогна много. Зависи от нуждите ( цигари, алкохол, барове, нощен живот, дрехи и т.н ). Може с 500 да се оправя ако ги няма тях, може и с 1000 да не успява ако ги има тези допълнителни харчове.

# 16
 • Мнения: 5
Готвене в стая в студентско общежитие, в която са настанени трима е невъзможно. Най- много да ползват парти -грил за сандвичи и микровълнова печка. 600 лв минимум трябват само за храна и джобни. Отделно всички други разходи за общежитие, учебници, интернет.
Много ги глезите , аз съм студент от 2 години и се издържам с 300 лв на месец, по 10 на ден ми е предостатъчно за храна и джобни но реално 400 лв на месец за глезотийки.

# 17
 • Мнения: 49
Какво значи на ден ? Толкова пари на ден ? Все едно не сме хора и не знаем че един ден харчиш 5 лева, а другия 50. 600 лева на месец биха били адекватно достатъчно, като твърдо се каже че повече няма да има. Направете си онлайн банкиране, в една и съща банка, за да може при спешни случай да изпращате пари. Има доста фирми, които предлагат почасова работа срещу 500 лева на месец.

# 18
 • Мнения: 3 560
Предлагат почасова работа на целомесечна МРЗ? Къде?

# 19
 • Мнения: 2 022
Сметнете
-наем
-около 100лв комунални (ток, вода, не знам как се плащат , ако е в общежитие)
-около 10 лв дневно разходи за храна и джобни

В тези пари не влизат еднократни за семестъра разходи от рода на учебници.

Мисля, че в 5-600 лв в най-лошия случай може да се вместите.

Много важно! - как се придвижва студентът? Маршрутки, наземен транспорт, метро? Маршрутките са с билетчета и не влизат в картите за градския транспорт. Ако е необходима карта, съветвам да заредите за цяла година, разходът е голям, но е еднократен и излиза много по-евтино , като го разхвърляте по месеци.

Маршутки в София вече няма. Поне аз не съм виждала от 3-4 години.
Картата за градски транспорт е 21,50 лв за един месец. Студентите не могат да зареждат карта за цяла година. В началото на всеки семестър се носи уверение/заверена студентска книжка/айсик карта. Максималното зареждане е 3 месеца и зависи от настроението на служителката на гишето. Сега картите се зареждат онлайн, не съм пробвала в системата колко напред може да се зарежда.

# 20
 • 8500
 • Мнения: 87
Погледнете и в тая тема,полезни неща има:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1213990

Общи условия

Активация на акаунт