Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 36

 • 22 565
 • 746
 •   1
Отговори
# 555
 • Варна
 • Мнения: 1 890
Привет, момичета, отново съм тук Hug
Засега при мен всичко е в период на очакване и се наслаждавам на вашите красоти Heart Eyes

# 556
 • Мнения: 11 780
Флокси няма такова нещо като розов/розовеникав корен при фаленопсиси. Може листата са да отдолу червени/винени.лилави на някои разцветки, може листат ада са червеникав, кант, цветоносите може да са червеникави, като прецъфтява цвета може цветоносът да става розов, цветовете също, изхънхналите листа може да почервенняват НО розови корени при фаленопсиси няма и това е. Сребтисти където има веламен, свежозелени на върха. Може да има покафеняване тип изгаряне по редица причини, което не прави корена лош или развален но розови корени няма. Така че е фузариум. Друг е въпроса стрували си рязането. Философски погледнато няма как по едно растение тук да има фузариум а тук да няма. Има си явно но именно там масата превалира. Сега тук е върпоса какво може да бъде направено. ами растението да го следиш и да го поддържаш здраво, без да го подлагаш на стрес заради виски ниски температури, пряко слънце преполиване застудяване и подобни. Ако се чувстваш по добре среши корена, запечатай мястото с някаква кашичка и гледай нататък.

Готова съм следващата доза поправки към библиотеката и това са материалите за ПАБСТИЯТА И ЗИГОПЕТАЛУМА. Моля за проверка!

ПАБСТИЯ
https://docs.google.com/document/d/1LJm6vaNBcgYU2iIlehcptUPCatgC … =true&sd=true

PABSTIA / ПАБСТИЯ

1.   Пaбстия от www.orchdee.ws
https://docs.google.com/document/d/1v43SqUPTP9k_AvgfU0l2z2ZbrNDr … =true&sd=true


2.   Пабстия от сайта Leplant.ru
https://docs.google.com/document/d/1gtTnJmDgaRncUSoQzS08RiHPxvM3 … =true&sd=true

3.   Пабстия НЯКОИ ВИДОВЕ от сайта Leplant.ru
https://docs.google.com/document/d/1HdCd3HebEv9WbPd_5e3luYQPkfUw … =true&sd=true


ЗИГОПЕТАЛУМ
https://docs.google.com/document/d/1Gl6Qh3RNd-yHhPYU8R5LtZAOYZHA … =true&sd=true

ЗИГОПЕТАЛУМ

1.   Зигопеталум грижи според www.orchidee.ws
https://docs.google.com/document/d/1LV6gRBZJc-McmE24cYdPMbvGldhJ … =true&sd=true

2.   Зигопеталум видове
https://docs.google.com/document/d/12sTWHwRRvS7gIdnjPgogHH-ORvNM … =true&sd=true

3.   Зигопеталум- грижи според Инна Ляпин
https://docs.google.com/document/d/12byV4qGNiA-Wich-n2_E9SaORomm … =true&sd=true

4.   Зигопеталум – грижи- според различни източници
https://docs.google.com/document/d/1ak8J3ZLIQe6-zRhmjJHQfMOFMZww … =true&sd=true

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 14:42 от _re_ge

# 557
 • Мадрид / София
 • Мнения: 4 847
При липса на фосфор в субстрата се получава червеникаво оцветяване по краищата. Може и при по-силна светлина да се получи червеникав цвят обагряне.

# 558
 • Мнения: 2 797
Рени, предполагах че е така Cry но се надявах да е нещо по-безобидно, жал ми е за цветето. Ясно ми е, че си ги купувам с фузариум. Бях сложила няколко растения на по-хладно и ги засуших, повечето извадиха цветоноси, но болните си показаха че са болни. Вчера изхвърлих една друга с фузариум, нямаше вече какво да се спаси от нея, беше засегната от корените чак до последното току-що покарало листенце. А тя беше ароматна и от разсадник.
Но тази е здрава, освен петното на корена изглежда много добре. Сложих я пак на топличко, и се надявам да оцелее.

# 559
 • Мнения: 11 780
За да са по-нагледни нещата показвам със снимки от интернет каква е разликата между червеникав корен и фузариум

здрав корен с червеникаво оцветяване само в частта върху която няма веламен и то е намек на червеникаво , при хибриди с определени цветове и родители.корени на орхидея в лошо състояное с фузариум , тук е мнго червено но бива и по-леко розово когато състоянието не е толкова запуснато.флокси бих направила като теб, ще се боря до последно, пък каквото сабя покаже.

# 560
 • София
 • Мнения: 2 703
Първият линк води до описание на PABSTIA JUGOSA, a не общо Пабстия. Този:
1.   Пaбстия от www.orchdee.ws
https://docs.google.com/document/d/1v43SqUPTP9k_AvgfU0l2z2ZbrNDr … =true&sd=true

Линкът с източника в материала 2. Зигопеталум видове / Орхидея Зигопеталум (ZYGOPETALUM) отваря нещо съвсем друго. Ей този:
Източници : http://greenhome.org.ua/zigopetalum-vidy-uxod-razmnozhenie/
http://www.sad2.info/?p=6198

Другите са наред според мен Simple Smile

# 561
 • Мнения: 11 780
Първият линк води до описание на PABSTIA JUGOSA, a не общо Пабстия. Този:
1.   Пaбстия от www.orchdee.ws
https://docs.google.com/document/d/1v43SqUPTP9k_AvgfU0l2z2ZbrNDr … =true&sd=true

Линкът с източника в материала 2. Зигопеталум видове / Орхидея Зигопеталум (ZYGOPETALUM) отваря нещо съвсем друго. Ей този:
Източници : http://greenhome.org.ua/zigopetalum-vidy-uxod-razmnozhenie/
http://www.sad2.info/?p=6198

Другите са наред според мен Simple Smile

Благодаря много Рая
първия документ го поправих, че е конкретно за пабстия югоса.

За съжаление долния линк не работи. Отново се въртим в ситуацията когато този хост или не хоства ( изглежда да еименно това ) или човекът качил документа не може да плаща за хостване. Така че го броим към неработещите линкове обаче с наличен документ.
http://greenhome.org.ua/zigopetalum-vidy-uxod-razmnozhenie/


иначе този линк работи http://www.sad2.info/?p=6198

# 562
 • Бургас
 • Мнения: 118
Изненадващо за мен 10 от 14 орхи изкараха цветоноси по едно и също време. Чакам с нетърпение, вече съм забрарвила кое кой цвят е Simple Smile

# 563
 • София
 • Мнения: 8 835
Моите, не че са кой знае колко, но съм им сложила етикети с имената, за да не се чудя коя каква е.

# 564
 • Мнения: 156
Мили мами,

Здравейте! Не съм писала досега в темата, от скоро я следя, но, гледайки красивите цветя, които коментирате, съвсем се отчаях за моите опити да спася една орхидея, която ми беше дадена. И все пак, ако има шанс, моля ви, помогнете!

Така изглежда по-здравото стебълце:


Имам я от около две седмици и за момента само я накисвам във вода веднъж седмично за 10-тина минути, отцеждам и я връщам на мястото. Сигурна съм вече, че не е достатъчно, но се боя да не я нараня повече, ако предприема грешно действие... Може ли съвет какво да правя?

# 565
 • Варна
 • Мнения: 24 115
Ама този цветонос защо е бучнат в корите? Той няма корени и няма никакъв шанс да изхрани бебето, да не говорим, че е изсъхнал и дори вода не може да му достави. То буквално умира от жажда, отделяй го и го слагай него самото в субстрат, не забивай цветоноса... Пак е малък шансът да оцелее, но със сигурност по-голям от това в момента.

# 566
 • Мнения: 18 545
Изглежда дехидратирано кейкито, най-вероятно, защото цветоноса е отрязан и бучнат в корите.

Аз също бих го прехвърлила самостоятелно (без пръчката - или я махни или я отрежи и остави около 1см от всяка страна) в кори - просто го нагласи отгоре, без да заравяш корените. Ако имаш прозрачна, достатъчно голяма кутия или в отрязана туба от минерална вода, сложи саксията. Целта е поддържане на по-висока влажност на въздуха около наличните корени. Коренчетата са въздушни и са рискови да се насилват в корите - трябва им висока влажност на въздуха. Влажните кори пък, ще стимулират разтеж на нови коренчета, които да влязат в субстрата сами.

# 567
 • София
 • Мнения: 2 703
Medlinniel, хващате кейкито (бебето) в основата и със завъртане го отчупвате от цветоноса (пръчката) или може да отрежете по един сантиметър от цветоноса над и под мястото на свързване на кейкито. Поствяте го цялото в топла (не гореща) вода за около 10 минути. После го оставяте по корени на салфетка да поизсъхне. На следващия ден потопете пак за 10-тина минути само корените и го засадете в малка саксийка (около 6 см. в диаметър), като избирате по-дребни кори. След два дни накиснете саксийката за 10-15 минути, за да се напоят корите. Следващото поливане нека бъде след като коренчетата стана сребристи, а корите изсъхнат. Това при условие, че имате температура над 20 градуса. Иначе - следете корените да станат ярко зелени при напояването и после чакате, колкото се наложи докато станат с цвета, с който са в момента.
Майката не виждам да има листа, но тя всъщност не е снимана добре. Ако сложите и нейна снимка, ще може да се каже и за нея.

# 568
 • Мадрид / София
 • Мнения: 4 847
+1 за отделяне на кейкито. Дехидратирано е и иска да се напои. Момичетата са дали добри съвети за поливане, така че действайте.

# 569
 • Мнения: 156
Много ви благодаря, момичета, много сте мили и детайлни! Захващам се със спасителната мисия, дано е успешна. Hug

Общи условия

Активация на акаунт