Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 308
Цитат на: boo
Момичета, трябва да знаете, че България се е подписала под този документ. Ако сте от Пловдив, родилните домове са запознати с него, както и вероятно ако сте в друг голям град (не съм уверена, че е известен във всяка болница).
Когато раждате, търсете правата си, и правете това, което е най-добро за вашето дете.
ДЕСЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕШНО КЪРМЕНЕ (УНИЦЕФ/СЗО)


Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

(Това е официалният превод, признат от СЗО в Копенхаген.)

За съжаление нищо подобно не се случи в болницата, в която родих - никакво окуражаване.

# 1
 • Мнения: 210
Звучи добре но на думи на дела .......
Аз имах толкова много кърма а каналите ми не се отпушхваха и бебо беше гладен защото неможе да засмуче а кърмата ми тече и сменям нощница след нощница. Няма кой да ми покаже как да се изцедя. Ужасна болка, вднигнах и температура и като резултат кармата ми секна и дотук с кърменето. Замалко да направя мастит. Да не говорим че няма единно мнение с топло или със студено трябва да налагам гърдата за да се отпусне. То не че имаше топла вода в болницата де.
Искам да кажа на всички които им предстои да кърмят да си носят помпичката в родилния и да се изцеждат добре. Научете се предварително как става това защото няма кой да ви обърне внимание

# 2
 • Мнения: 356
Аз родих в болницата в Добрич и с чиста съвест мога да кажа, че всичко това се спазваше. Разбира се съвсем не беше така преди 5 години когато родих дъщеря си / в същата болница /.

# 3
Момичета, здравейте! искам да питам тези от вас, които вече си имат бебчовци (да са им живи и здрави!), освен кърма давате ли им водичка или залъгалка? Моля за отговор, тъй като ми казват най-различни неща.
Благодаря ви и много усмивки! Stuck Out Tongue

# 4
 • София
 • Мнения: 1 842
Аз родих преди 2,5 месеца в болница Лозенец.Секцио,планирано.
Нищо от тези неща не ми се случи.Или поне не в степен, която смятам за задовилителна.
В общи линии доста мрънках от акушерките, но постепенно установих, че вповечето  АГ болници положението е доста по-трагично.
Не е необходимо да почна точко по точка да изброя какво Не Ми Беше Обяснето.
След секциото сложих бебето на гърдата за първи път на 5 -ия ден/преди това не можеш заради поставен по-специален антибиотик/Иначе там ги даваха на 3 ден.Нали Али е инат, та не се беше отучили от това, че я хранеха с биберон.Нощното хранене пак го правиха те с шише.
Цитат
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

Тук не мога да се въздържа да кажа какви ЛОШИ АКУШЕРКИ има по белия свят.В деня преди изписването решавам аз да поразпитам акушерката това онова за бебето-какво да  правя като се прибера вкъщи.Милата тя ми дава мъдри съвети, като да пие по 200мл вода на ден/аз сега знам какво означава това количество, тогава нямах и понятие/.И ми вика:"То твоето, като се приберете вкъщи, почвай капките за колики.Вие сте захранени с изкуствено мляко, така че 100% ще имате колики" -А аз ли изливах това изкуствено мляко в устата на малката, все едно да може после да страда и да се гърчи ."И понеже е едро бебе/роди се 3,580,изписаха я 3,400--чак пък толкоз едро/, със сигурност няма да ти стига кърмата след седмица -две, така че си купи една кутия НАН 1, да я дохранваш, за да си спи."
Ето така стимулират кърменето.Вярвайте ми, очите си изплаках,защото си мислех, че е права въпросната дама с бяла престилка,демек авторитет, разбира си от работата.Нямах достатъчно инфо,бях уплашена и т.н Вместо да ме насърчи, дами препоръча нещо за болезнените гърди, да ми покаже подходящи стойки за кърмене,да каже да не се отказвам, въпреки всичко, тя....

А на госта мога да кажа, че всяко бебе е различно.Нашето ползва залъгалка от 10 ден.Но е доста упорита.Както казах я закърмих едва на 5 ден и тя си засука без проблем.Не прави и досега разлика между биба и зърно. Ние само се кърмим и Али просто не иска вода, ако сте на адапт. мляко ще пиете повече водичка вероятно.
А лично на мен не ми се струва логично да караш бебето да пие по 200мл вода на ден.пРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ, КОГАТО детето и без това се буди трудно от жълтеницата, да го тъпчеш с голо вода, е леко смешно.А тези 200мл се равняват на около2-3 похапвания на бебо. И после да се чудиш защо нямаш кърма, като бебо не суче достатчно.Аз хиляди пъти предпочитам да пие кърма, отколкото вода.

# 5
 • Мнения: 1 753
Нищо подобно не се случи и при мен... В резултат - кърмата ми спря. Дълга е историята, но както вече писах в една тема - ТЕЗИ БОЛНИЦИ СА ЗА СЪД!

# 6
Аз родих преди месец в Хасково. Добре, че момичето с което бях в една стая вдигна температура та дойдоха да ни обяснят за кърменето.И пак не беше достатъчно, защото повече от 2-3 капки не можах да изцедя, та Дани караше 5 дена в болницата само на вода.Когато се прибрах в къщи веднага бабите ми обясниха всичко и си я нахраних за първи път.

# 7
 • Мнения: 2 051
Цитат на: andulina
Аз родих в болницата в Добрич и с чиста съвест мога да кажа, че всичко това се спазваше. Разбира се съвсем не беше така преди 5 години когато родих дъщеря си / в същата болница /.

Болницата в Добрич е сертифицирана по програмата на Уницеф "Приятели на бебетата". Доскоро бяха сертифицирани само 10-тина болници в България Cry .

# 8
 • Мнения: 2 807
Нито една от 10-те стъпки; напротив - всичко наобратно...за съжаление...

# 9
 • Мнения: 4 402
Ния беше в интензивното/МД-София/, но на момичето в стаята акушерките нищо не обясниха. дойде едната и каза "слагай бебето на гърдата. 10 мин. на едната и 10 на другата" и това беше. горкото девойче беше с 10 шева и не можеше ни да седне, ни да легне, камоли да се намести удобно, че да кърми... добре че си носех Спок, та там гледахме разни пози и четохме за кърметето. на мен като ми се втвърдиха гърдите, отидох и питах - показаха ми как да се цедя на ръка...аз все не успявах, та няколко пъти ходих да ми показват - не са ми отказвали.
на всички бебета има даваха и вода и адаптирано мляко от биберони:(
като извадиха Ния от кувьоза, една акушерка дойде и всичко ми обясни - как да хвана бебето, как да го държа..какво да правя, ако се задави...ама те в неонатологията са друга работа...
Цитат на: vedrra

Болницата в Добрич е сертифицирана по програмата на Уницеф "Приятели на бебетата". Доскоро бяха сертифицирани само 10-тина болници в България Cry .


а кои са другите, знаеш ли?

# 10
 • Мнения: 2 051
Цитат на: agneshka
Цитат на: vedrra

Болницата в Добрич е сертифицирана по програмата на Уницеф "Приятели на бебетата". Доскоро бяха сертифицирани само 10-тина болници в България Cry .

а кои са другите, знаеш ли?

Значи, само допреди 1 месец в unicef.bg имаше малко информация за 10-тте болници. Вчера гледам - няма го сайта. Но пък той беше безобразно стар, може би го ъпдейтват в момента, та ще карам по памет. Имаше една варненска болница, една пловдивска, тази в Добрич и мисля в Ловеч също.
От софийските - Св. София и 2-ра градска са сертифицирани, но последната май отскоро. Не си спомням кои са другите, съжалявам, че не копнах овреме инфото.

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
В Пловдив няма Болница, приятел на бебето. Документа е разпространен (от Центъра за бременни жени) и в петте родилни дома, всички шефове са се подписали, че ще го спазват, но дефакто никой не го прави.

Общи условия

Активация на акаунт