Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Приемане на загуби/грешки

  • 450
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 30
Здравейте! На под 30 съм и от последните 5-6 години наблюдавам в себе си следния проблем: След като направя грешка (било то преди време на изпит в университета или сега на работа), започвам ужасно много да си "трия сол на главата" докато не се докарам до положение, в което мисля, че от мен нищо не става. От 1 малка неточност нещата ескалират дотам, че забравям всичко постигнато дотук и започвам да се чувствам най-глупавият/бездарен човек на света. Губя желание за всякакви дейности, които биха ме разведрили и ми носят удоволствие, с мисълта, че не ги заслужавам.
Дори и някой отвън да ми казва, че грешката ми не е фатална, че всичко е наред, аз си го преживявам като края на света. Като че ли утре ще ме бесят...
Това състояние се отключи едва преди няколко години, преди това успявах "нормално" да приема грешките си. Никога не съм се чувствала притисната от вън да постигам високи резултати - сама си вдигам летвата, сама не успявам да си я прескоча и после сама се удрям със същата тая летва по главата. 😀

Някой минавал ли е през подобни състояния и има ли идея как да ги предотвратим?

# 1
  • Мнения: 706
За съжаление и аз съм така, в момента, в който с бъркам губя желание да правя каквото и да е и изпадам в депресивно състояние. Започнах да сравнявам моите грешки с тези на други хора, или пък да мисля, че може и по-зле, почвам да търся решение, предимства и недостатъци.
Това не оправя напълно нещата, но донякъде ме успокоява.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 3 567
Усещам ви като сродни души, обаче признавам, че не разбирам защо се вторачвате в миналото и не извличате опит от грешките.
Бихте ли дали пример за грешки, които ви тормозят?
Аз имам своите грешки, но и съм наясно защо съм ги допуснала. Разбирам се със себе си.

# 3
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 2 801
Ами започни и да се самопохвалваш за нещо което си направила добре. Още по-добре ако си намериш някой дето да ти прави комплименти, но ако нямаш не го брой за поредната загуба/грешка, по-скоро си направи план за вбъдеще да подобриш нещата по тая точка Wink Ако съвсем нищо не ти хрумва винаги можеш да се огледаш и да видиш че има и хора дето са по-зле и по-неможещи, така че ти все си по-добра в нещо от някой друг. Ако и това не се получи, иди си купи някоя от ония книжки за самопомощ и като ти се скофти настроението седни да почетеш малко, ако не друго поне ще ти се отвлекат мислите от това сама да си набиваш канчето. Може и романчета да си накупиш, пак ако почнеш да мислиш за грешки и глупости седни и се зачети, важното е да не се задълбаваш в самоукоряването. И не забравяй че по всяко време между тези дейности може да идеш при джипито да ти изпише  хапчета някакви, в медицината всичко има измислено отдавна.

# 4
  • Мнения: 11 195
Започни да се обичаш и да не се отнасяш с лпбов към всяка твоя мисъл и действие. Приеми се такъв, какъвто си и си прости, че си бил строг със себе си.

Общи условия

Активация на акаунт