Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 410
  • 939
  •   1
Отговори
# 675
  • София
За да сложите камери, обаче, трябва да получите писменото съгласие на всички живущи.
Имаме камера вместо шпионка. Не сме питали никого. Нито пък другите съседи, които имат подобни. От опит знам, че полицията си затваря очите, когато снимаш пред собствения си имот. Остава ми да убедя по един съсед на етаж да си сложи такава и ще стане.

# 676
Илит, може ли да споделиш от къде е закупена? Трябва ли ток във вратата?

# 677
# 678
От този месец "домоуправителят" ни събира пари за каса по идеални части на апартамент, като големите плащат по 25 лв, а малките по 15 лв, имайки предвид, че всеки апартамент според етажа е с различни идеални части, той ги е редуцирал по вид. В същото време от касата се вземат пари за чипове, колчета, за дела, за вещо лице, за абонамент домофонна система. Това нормално ли е? Все едно големите апартаменти трябва да плащат в пъти повече за чипове, за балатум, регулиране на врата, за съдебни разноски, което не е разход за ремонт. На всички разходи пише насреща - неотложен ремонт. Моля запознатите със ЗУЕС да вземат отношение, защото според мен това не е законно.

# 679
Вземам...бива да имате две пера в касата, едно за фонд ремонт, второто за режийни.
Прочети в допълнителните  разпоредби отзад на ЗУЕС кое влиза в режийните.
Останалото е за ремонт на общи части.

На пръв прочит чиповете са към режийните, не към Фонд Ремонт. Заплата на чистач също е режиен разход.

Двете пера / такси се събират по лазличен ред!
Режийните са на брой обитатели.

Съвет- принтирай ЗУЕС и с него на ОС ги изговаряте тези неща.

# 680
Здравейте,

може ли да ми кажете към кое перо се отнасят сумите за закупуване на техника за видеонаблюдение (само записващо устройство ще ни трябва, понеже фирмата строител си го прибра... камери имаме) - ФРО или режийните?

Понеже като закупувахме коренчета да засаждаме храст, жив плет, около сградата, броихме р-дите към ФРО, но еднин собственик (явно за да не плаща, понеже жилището му към онзи момент беше необитаеми), твърдеше че са за режийни и няма да плати,

# 681
Хм....интересно.
На прима виста на мен са ми към режийните.
Въпреки че могат да минат и двете за т.нар.полезни разходи, с които стойността на имота се увеличава.
В &1 от ДР на ЗУЕС са споменати те.

# 682
  • Пловдив
Ако такса фонд ремонт ви е твърда и се събира всеки месец, може с нея да купувате каквото решите. Ако се събират пари, само когато има нужда от нещо е по-сложно, точно заради такива собственици.
Според мен подобни разходи като техника и озеленяване се отнасят към фонд ремонт, защото са "екстра". Ако продаваш имота си, това ще допринесе имота да е по-привлекателен за евентуалния купувач.

# 683
Режийните са разходи за ток, вода, почистване +препарати, абонаментни услуги, заплатата на домоуправител/касиер - ежемесечни разходи. Другото за мен е фонд ремонт - всякаква форма на облагородяване, ремонтни дейности, устройства, материали.

# 684
  • София
Илит, може ли да споделиш от къде е закупена? Трябва ли ток във вратата?
Май от Технополис или Техномаркет. Съвсем обикновена. И да, трябва ток. Изведохме ѝ отделен контакт. Не е на вратата, а отвън.
Приложението, с което гледам през телефона кой е на вратата е MI home.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 11:03 от Илит

# 685
Здравейте
Към кого да се обърна при неуредици и проблеми във вход на жилищен блок. Сигнализирах домоуправителя, касиера, резултат 0.
Сега накъде и към кого?
Благодаря

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 09:56 от bubanka

# 686
  • София
Здравейте
Към кого да се обърна при неуредици и проблеми във вход на жилищен блок. Сигнализирах домоуправителя, касиера, резултат 0.
Сега накъде и към кого?
Благодаря
За какъв проблем става дума?

# 687
Към съда и полицията. Нали в крайна сметка те са институциите за неуредици.

# 688
Зависи за какъв проблем става дума и до колко е значим.

# 689
Те неуредиците могат да бъдат от всякакво естество: един не си плаща сметките, друг е шумен, трети бие жена си, бебето на комшията реве, някой чупи етажната собственост, друг пуши в асансьора, кучето лае или...?

Общи условия

Активация на акаунт