Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 419
  • 939
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Перманентен маркер се маха със спирт или ацетон.

# 646
Простотията няма почивен ден и час.. уикенда по светло ни надраскаха входната врата с графити.
Моля предложете как да се справим с тези грозотии - черни драсканици на бяла метална врата?
Първоначално ми хрумнаха няколко идеи, но несъм сигурен кое ще проработи и дали си струва:
1. Препарат, разтворител, обезмаслител;
2. Пребоядисване с бял графит върху заврънкулките;
3. Залепване на PVC фолио;
4. Почистване с пароструйка или пясъкоструйка;
5. Извикване на специализирана фирма за почистване;
6. Обява за художник на графити или проф. бояджия;
7. Просто да го оставим така за известно време;
Предполагам, че ще трябва да сложим и видеонаблюдение пред входа, защото решението може да не се хареса на младия автор и да "твори" отново..
Едно мога да ти гарантирам със сигурност - изчистите ли вратата и направите ли я пак бяла, няма да оцелее дълго време. Графоманите, видят ли бяла, чиста, врата или стена, просто няма сила на света която да ги спре да я нашарят. Ако не искате да я пипат повече, оставете я колкото си може по-мръсна и зацапана с боя. Никой няма да я рисува повече.

# 647
Ако не искате да я пипат повече, оставете я колкото си може по-мръсна и зацапана с боя. Никой няма да я рисува повече.

Значи да си жевеем на мръсно, изрисуванео и т.н., щото пак ще има кой да прави мизерии. Не одобрявам този подход. За мен е крайно невъзпитателно към обществото и обидно спрямо останалите живущи.

При нас се случи подобно нещо, с фасадата, гражни врати и входна врата. Почистихме, дори два пъти се случи!
Направихме и жалба със снимки при кварталния. Но нямаше и как да живеем с грозните надписи, закани, и знаци, с които бяхме нашарени...
Засега нямаме рецидив!

# 648
  • София
И аз това си мисля (по подобен повод) - дали да оставим мизерията и мизерниците да вземат надмощие или да продължаваме да се борим, като поправяме поразиите?! Може би си мислят, че ни плюят, а ние знаем, че дъжд вали!!!

# 649
Снощи предложих на съседа да му повогна да премести боклуците от общата стълбищна тераса. Гледа ме странно.
Питам любезно какво ще ги прави-хвърля или ползва, щял да слага пэтеките вътре, като ги изпере. Кога...неясно кога.
От над година том са струпани мърляви пътеки, сгънат мърляв мокет който може и да е с мухъл вече, рязани вик тръби, радиатор чугунен, хладилник, плочки.
А вътре на стълбището стои облегнат гръб за кухня 2 м висок. Стои си. Чака нещо, не знам какво.

Намекнах че е грозна гледка, не ме кефи всеки ден да я гледам поне по 2 пъти като минавам нагоре.

Амииии....не се усещат някои хора.
Не знам вече какво и как да подходя.
ММ отказва да говори и той с него, явно му е все тая. Не е лошо момче иначе съседа...ама що така...

ПС..същия с виещото куче е..

Аз съм отчаяна просто. И тъжна...

# 650
  • Бургас
какво чакаш - изчакай лятото след като сега си му казала - и пиши до общината за боклуците

# 651
Имам питане - какъв е срокът, в който при промяна в броя на живущите в апартамент трябва да попълнят декларация за актуализиране на обстоятелствата?
В конкретния случай - формата- строител държеше непродаден един апартамент и от седмица насам настани свои служители да живеят. Изпратил съм  им декларацията за попълване, но още не са я върнали. Помня, че имаше срок, но не го намирам сега из ЗУЕС.

# 652
Две седмици мисля, че беше срока.

# 653
Няма го това в закона.
Аз бих казала своевременно..влизат, попълват си в рамките на няколко дена, вписват се в книгата.
Виж в някоя наредба общинска да не е...щом си го срещал.

# 654
По спомен, и аз мисля, че беше  2 седмици. Даже на бланките за декларации, намерени в нета, има написано, че при промяна в броя на обитателите трябва да се попълни в срок от 15 дни.

# 655
Каква всъщност е тази декларация, за къде е?
Не ги ли вписваш просто в домовата книга новодошлите?

# 656
ами, виждах, че има такива декларации. Бяха попълвали на предишния домоуправител (фирма беше). Домовата книга също им я връчвам, да.

# 657
Да  ама къде ще я носиш тая декларация, за каква цел ти трябва..това не разбрах...
Нещо като добавка към домовата ктига ли?

# 658
да, добавка. Доколкото разбрах от предишните, и това се попълвало. Ама може и да е излишно с оглед на данните в домовата книга.

# 659
teta75, да, разбирам, че си тъжна или безсилна. До скоро имахме подобен проблем с мотор, пречеше откровено, няколко пъти говорихме със собственика, съгласи се и го махна. Но преди това си отвися поне 3-4 години.
Може жалба да пуснеш към пожарната, или към общината, за замърсяване.
Не се научиха, че някакви общи пространства не са им собствени, и че не се държат боклуци/лични вещи там.
Ако всеки си затрупва с нещо някъде си - какво става??!
Липса на възпитание, неспазване на правила за живеене в общност и липса на гражданско общество.
Ако има критична маса нетърпимост от съседи като теб, няма да има такъв проблем!

Общи условия

Активация на акаунт