Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за онлайн магазин

  • 368
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте, имам един казус, за който искам да се допитам до вас. Имаме две фирми, които имат два отделни физически магазина и двете фирми са регистрирани по ДДС. Как става счетоводното отчитане в един общ онлайн магазин, в който има плащане само с наложен платеж и могат ли да се изпращат стоките само с касова бележка? И ако могат има ли отделна група на касовия апарат.

# 1
  • Мнения: 6 485
Най-добре говорете с вашия счетоводител.
Мога да кажа моето мнение. Няма значение дали двете отделни фирми търгуват чрез един онлайн магазин, или всяка има отделен онлайн магазин, или търгуват с отделни физически магазини. Счетоводството им се води отделно, имат отделни касови апарати, издават касови бележки. А самата програма на онлайн магазина издава допълнителния документ за всяка поръчка. Ако клиентът иска, ще му издавате и фактури, от всяка фирма отделно.

# 2
  • Мнения: 3 571
Не е точно така с двете фирми - ако клиент направи такава онлайн поръчка, че трябва да се комбинира и от двата физически магазина/фирми, ще стане сложно. По принцип вариант е да пратят две пратки с две куриерски такси, което е скъпо.
Най-чисто става с покупко-продажба между фирмите. Пример - едната продава блузи, другата продава панталони. Да , ама клиент поръчва и блуза, и панталон. Фирмата с блузите продава една блуза на фирмата с панталоните, а фирмата с панталоните чуква касов бон за блуза и панталон и праща с наложен на клиента.
Редактирам се, не съм отговорила на половината въпроси.
Фактура може да не се издава.
За бележките от касовия апарат - вие би трябвало да знаете колко групи имате програмирани? Можете да програмирате една група Наложени платежи. Трябва да уточните със счетоводството как ще осчетоводяват тези пари, че при тях е малко сложно - касовата бележка е издадена в един ден, но парите са влезли в друг ден. И то може да влязат по банков път, а не да ви ги изплатят в брой. А може и клиентът да не вземе пратката и да трябва да сторнирате касовата бележка.

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 23:24 от -Narcissa-

Общи условия

Активация на акаунт