Глиобластом

• 44 171
  • 813
  •   1
Отговори
# 585
Привет!
Нахълтвам с въпрос - на някого предлагали ли са и правил ли е вливки химиотерапия и ако да с какви медикаменти? Какво беше последващото състояние?
Обещавам на по-късен етап да споделя за пътя и при нас, само да събера малко смелост.
Кураж и воля на всички  в изключително трудната всекидневна борба!

# 586
Химиотерапията за този рак е с хапчета...одобрената такава.
Кое влияе по- зле- тя или лъчето...не мога да кажа, но като цяло се приема добре. После идват проблемите, които са комплексни.

# 587
Знам, че е на хапчета и за това съм изненадана, че след приключването й предложението е да се продължи с венозна такава. Всъщност не говорим за България, което разбира се, също има значение.
По мое наблюдение именно лъчето създаде повече щети от химията на таблетки, но и пораженията в последствие също са комплексни.
Отдавна ви чета, повечето разбирам, се лекуват по одобрения протокол в България, но все пак реших да задам въпроса си, в случай, че някой има наблюдения/опит и на други места.

# 588
  • Пловдив
Протокола е такъв навсякъде,не само в БГ.
Има сума клинични проучвания с различни химиотерапевтици ,които НЕ показват по-добра PFS и/или OS от лечението по Stupp протокола. А токсичността на ХТ не е за пренебрегване и значително влошава качеството на живот,за разлика от Темодал-а,който се понася много добре от повечето пациенти. Вече за втора линия след рецидив/прогресия докато се приема адювантно темозоломид след ЛТ , може да се приложат Lomustin/Carmustin+Vincristine, Irinotecan,Avastin(самостоятелно или с Irinotecan).
Vincrisine и Irinotecan имат ниска пенетрация на кръвно-мозъчната бариера и са със съмнителен ефект за забавянето на прогресията.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 09:23 от whitefang

# 589
  • в пералнята
Знам, че е на хапчета и за това съм изненадана, че след приключването й предложението е да се продължи с венозна такава. Всъщност не говорим за България, което разбира се, също има значение.
По мое наблюдение именно лъчето създаде повече щети от химията на таблетки, но и пораженията в последствие също са комплексни.
Отдавна ви чета, повечето разбирам, се лекуват по одобрения протокол в България, но все пак реших да задам въпроса си, в случай, че някой има наблюдения/опит и на други места.
За кой препарат точно става въпрос?

# 590
За кой препарат точно става въпрос?
Campto + Altuzan (в България познат като Авастин)

# 591
Доколкото съм запозната Авастина не се поема от здравната каса при глиобластома и се заплаща от пациентите. И е доста скъп като цена. Бях питала за авастин и лекуващия лекар ли каза че ако искаме болницата ще осигури доставката му срещу предварително заплащане на касата на болницата. Обясниха ми също че смисъла от него не е голям и не води до по голяма преживяемост.
От втора линия направихме 6 приема ломустин. Също е на таблетки. Според мен ползата от ломустина при нас е забавяне на растежа и прогресията, но не и лечение или намаляване на тумора. Общо взето някакъв. Има повече странични ефекти отколкото полза. Допълнително сриване на организма, и влошава кръвните показатели.

# 592
  • Пловдив
Bevacizumab (Avastin- търговско наимвнование в EU) е биологичен препарат -таргетна терапия VEGFR инхибитор. Под лиценз е и няма генерици. Затова и цената му , като на всички модерни биологични терапии е висока. Подтиска васкуларизацията и така забавя прогресията, и толкова , няма как от него да има регресия . За момента не се реимбурсира от касата за приложение като 2-ра линия системно лечение при глиални тумори.
Общо взето 2-ра линия ХТ може малко да увеличи преживяемостта при пациенти в много добро общо състояние с добра поносимост към терапията.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 11:05 от whitefang

# 593
Мама си отиде...

# 594
Съболезнования.Да почива в мир!

# 595
Съболезнования, Белокоска! Да почива в мир!

# 596
Съболезнования!

# 597
Белокоска, съболезнования и от мен! Светла и памет на майка ви!

# 598
Белокоска, светъл път на душата й🥺 А на теб - сили и спокойствие!

# 599
Съжалявам мила! Светъл път, без болка!
Тя...вече е добре, така мисли!

Общи условия

Активация на акаунт