Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

 • 11 019
 • 368
 •   1
Отговори
# 330
 • Мнения: 241
Каква може да е причината за трудно потичане на млякото? Кърмачето е на 8++ и от известно време първите 5 мин. минават в редуване на гърдите, цокне 3-4 пъти ядосва се, че не тече нищо, хваща другата- пак същото и така няколко пъти…
Днес по обяд го направи пак това и започна да плаче, аз опитах да изцедя малко на ръка, за да потече, обаче едва едва излизаха капчици… стреснах се, че количеството е намаляло вече много, обаче като суче я чувам как преглъща…
Кърмения за момента имаме минимум 6 за денонощие, а има нощи, в които се буди през час и половина заради зъби и тогава са доста повече.
Снощи докато си взимах душ, усетих на едната гърда леко уплътнение (както при запушен канал) обаче няма болка и напрежение, само при допир. Същата тази гърда вече не я предпочита много, а като по-малко искаше само нея, имаше повече мляко, а сега е обратното - иска приоритетно другата, която винаги е имала по-малко мляко.

# 331
 • Мнения: 925
Кактус , отново благодаря .
Изобщо не ми се мисли за мимента , в който вече сладката муцунка няма да си цоцка и да и се наслаждавам на мимиките  ❤

# 332
 • Мнения: 939
Включвам се пак с още малко бързи въпроси, за отбиването този път . Тъй като догодина август-септември съм решила да се върна на работа ( почти ще е минала втората година майчинство) ми се иска бебо да е отбит дотогава ( ще бъде на година и девет-десет месеца по това време). Не ми се иска да отбивам рязко, но не знам откъде да я подхвана тази работа, дали да не започна още сега. Сега е на годинка, има четири хранения с твърда храна, не му липсва апетит, не търси мляко после. Въпросът е, че през деня често има едно или две кърмения между храненията - за приспиване, защото за съжаление като сме вкъщи това е основния начин на заспиване. Има кърмене за приспиване преди лягане, после през нощта ако се събуди също му давам да цока - обикновено се буди поне два пъти.
Иска ми се дневните кърмения да опитам да заменя с адаптирано мляко, но не знам няма ли да объркам храненето така, дали пък да не давам малко плод, вода или чай вместо това и как реално би могла да стане тази замяна. Има ли смисъл или да се опитам да върна залъгалката в играта ( от доста време вече не ползваме, не че някога е заспивал с нея, единични случаи са). И другата въпросителна е кога да започна да заменям кърменето преди заспиване, предполагам, че със сигурност ще трябва да давам ам поне до навършване на две годинки. Кога и как бих могла да откажа нощните кърмения, преди или след замяната на кърменето преди сън? Знам, че няма универсална рецепта, но се надявам че има някакъв що-годе еднакъв опит в тази посока , просто се чудех колко време ориентировъчно може да отнеме плавното отбиване.

# 333
 • Мнения: 7 518
Не, залъгалката не я връщайте. Кърменето за приспиване и нощните кърмения се махат последни (може да продължат и след връщане на работа, ако искате  разбира се)
На този етап може да се въведат правила за дневните кърмения и започване на паралелен ритуал по приспиване, с който детето да свикне и чак тогава да се махне дневното приспиване на гърда, прочетете това https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/amp/
Дневните кърмения може да пробвате да замените директно с прясно мляко/айрян, няма защо да е АМ при захранено вече дете с млечни 😉
Какво имам предвид под правила, ще видите и в статията, но например "навън не се кърмим, като се приберем вкъщи" и се предлага алтернативна твърда храна или през деня ще пиеш вече млякото в чашка, а вечер/ за заспиване ще сучеш от мама и т.н.

# 334
 • Мнения: 2 537
И аз с въпрос за отбиване - "пия чай от мента, опитах се да се изцедя.
Усещам тежест само в едната гърда, какво да правя? С топла или студена вода, със зеле ли

# 335
 • Мнения: 1 279
Момичета здравейте. Много моля за помощ и съвет. Колко късно е прекалено късно? Може ли бебе на 3 месеца, на смесено хранене, да се "върне" обратно изцяло на кърма. Храненето е организирано през 3 часа така:
През ноща колкото пъти се събуди го кърмя, без да давам добавка
Сутрин кърмене и понякога 30мл
Второ хранене 120мл АМ (налага се да съм навън и няма как)
Трето хранене- кърмене + 60мл АМ (понякога и това се налага да е изцяло 120мл АМ)
Четвърто хранене- кърма, но явно е символично количество, тъй като огладнява след час и нещо, тогава давам още 60мл АМ.
Пето хранене- винаги изцяло на АМ (120мл)
Шесто хранене- винаги изцяло на кърма.
Общото поето количество АМ на ден е около 480мл.
И за да е още по- интересна задачата- от самото начало, точно както и първото ми дете, бебчо отказва да суче от едната гърда. Пробвах регулярно да давам да суче от нея, но се отказах, защото той категорично отказваше. С изненада установих онзи ден, че при два поредни опита да засуче оттам той НЕ отказа. Изцедих не повече от 10- 15 мл от тази гърда. Има ли някакъв шанс да започне да произвежда отново кърма, не е сукал от нея поне от месец и половина ... Sad
Причината да въведа добавка е, че детето не искаше да суче, извиваше гръб назад и пищеше. Имам предположение за рефлукс, който ще се потвърди или отхвърли в неделя. Искам да спася кърменето и да махна добавката. Разполагам с ограничено време през деня, но ще дам всичко от себе си. Имам помпа и Лактил, сминдух капсули, чай за кърмачки...Много ще съм благодарна, ако някой отдели време и ми даде схема, която да следвам премахвайки добавката изцяло.
Също ще съм благодарна, ако Кактусче се включи. Аз съм и стара познайница 🤣 тя ми каза навремето, аз не я послушах и сега няма да се сърдя, ако ме нахока публично 😁 Благодаря ви предварително!

# 336
 • Мнения: 180
Здравейте! Може ли да ми препоръчате добър зъболекар в гр. Варна, който да е наистина наясно с упойки/лекарства при правене на зъб и кърмене? Знам, че на теория всички трябва да са наясно, обаче се притеснявам защото мъничка кара главно на кърма и да не стане така, че да остане без. Ще изцедя преди прегледа, но все пак.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 08:52 от MintyMohito

# 337
 • :)
 • Мнения: 308
Здравейте! Преди месец отбих малкия. След отбиването започнах отново да спя по корем, нямам бучки в гърдите, но чувствам дискомфорт и някакво усещане понякога, не болка, което от гърдите отива към мишницата. Дали е удачно да пия Рицинус комунис 30СН, лецитин или чай от мента/салвия. Колебая се най вече за хомеопатията,защото мина месец и не знам дали би имало смисъл. Четох, че дори да има останало мляко, то ще се разгради с времето, но не знам доколко е верно. Притеснявам се да не стане мастопатия. Благодаря на отзовалите се!

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 11:13 от Agi_ns

# 338
 • Мнения: 134
Здравейте, има ли някой от вас, който да е приемал L-Carnitine по време на кърмене? Детето вече е голямо, почти на 3г, но все още така заспива, а и през нощта се буди и суче. Много ми се иска да включа тази добавка към тренировките, но се притеснявам да не й се отрази по някакъв начин.

# 339
 • Мнения: 774
Здравейте.
Азакс 500мг и бусколизин съвместими ли са с кърмене? И колко време след приема им мога да кърмя..Детето ми е на 11 месеца..
Благодаря 🌹

# 340
 • Мнения: 7 518
Здравейте! Преди месец отбих малкия. След отбиването започнах отново да спя по корем, нямам бучки в гърдите, но чувствам дискомфорт и някакво усещане понякога, не болка, което от гърдите отива към мишницата. Дали е удачно да пия Рицинус комунис 30СН, лецитин или чай от мента/салвия. Колебая се най вече за хомеопатията,защото мина месец и не знам дали би имало смисъл. Четох, че дори да има останало мляко, то ще се разгради с времето, но не знам доколко е верно. Притеснявам се да не стане мастопатия. Благодаря на отзовалите се!
Няма научни данни тази хомеопатия да дава резултатите. Лецитинът също, но не вреди. Да, ще се абсорбира от организма, дори и да има останало мляко. Аз бих предположила наближаващ цикъл като причина за болките. И може би да се въздържите още малко от спането по-корем и притискането на гърдите Simple Smile
Здравейте.
Азакс 500мг и бусколизин съвместими ли са с кърмене? И колко време след приема им мога да кърмя..Детето ми е на 11 месеца..
Благодаря 🌹
Азакс е с активна съставка Azithromycin
 и е напълно съвместим https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/azithromycin/product/
За бусколизина, ето активната съставка https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/hyoscine-butylbromide/synonym/
Поради липсата на нарочни изследвания за преминаването в кърмата е в средната жълта зона на риск. Иначе в информацията пише, че поради ниската орална бионаличност (една от фармакологичните характеристики), която свежда до минимум присъствието му в плазмата на бебето от погълнатото майчино мляко, мнението на експертите е, че рискът от употреба по време на кърмене е минимален (Hale 2019, Briggs 2017, Reece 2017, Chen 2010, Schaefer 2007). Американска академия по педиатрия го класифицира между лекарствата, които обикновено са съвместими с кърмене (AAP 2001). Ако кърмите недоносено или новородено бебе, може да се пита за алтернативен медикамент.
Здравейте, има ли някой от вас, който да е приемал L-Carnitine по време на кърмене? Детето вече е голямо, почти на 3г, но все още така заспива, а и през нощта се буди и суче. Много ми се иска да включа тази добавка към тренировките, но се притеснявам да не й се отрази по някакъв начин.
Ето за карнитина https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/levocarnitine/synonym/ и https://drlact.com/drug/47823/l-carnitine-in-breastfeeding въпреки, че няма дефинитивни данни, по-скоро в безопасен и няма странични ефекти, предвид, че кърмачето е голямо, умерен прием на добавката ще е ок Simple Smile

Здравейте! Може ли да ми препоръчате добър зъболекар в гр. Варна, който да е наистина наясно с упойки/лекарства при правене на зъб и кърмене? Знам, че на теория всички трябва да са наясно, обаче се притеснявам защото мъничка кара главно на кърма и да не стане така, че да остане без. Ще изцедя преди прегледа, но все пак.
Препоръка нямам, но казвате, че искате без адреналин упойка (дори с адреналин да е, може да кърмите след като Ви пусне упойката без проблем), не се тревожете.

Кристалин, няма как да стане тук, това е казус за продължителна работа с консултант, индивидуална. Ще е трудно, детето на практика се кърми само вечер, изброила си 6 хранения, това е под минимума на хранения за възрастта, интервалът е повече от 3 часа. Първо, ще трябва да се увеличат храненията, да се започне стимулация с помпа и слагане често на гърда, и двете неща, да се започне даването на изцедена кърма малко по-малко, за да се измести част от количеството АМ...много работа е. Не е невъзможно, но ще е трудно, ще изисква много усилия, дисциплина и повече време да се посвети на това. По-реалистично, предвид описаното, е да се целиш на първо време към 50 на 50 смесено хранене и да си прецениш силите и времето след това, за следваща стъпка. Без стимулация на гърдите, няма как, никоя добавка и чай няма да компенсират липсата на стимулация.
Добавките не се пият ей така, освен това, ако имаш проблем с щитовидната жлеза например, дори да не знаеш за него, приемът на сминдух може да предизвиква точно обратния ефект, така, че моля, дами, не си самопредписвайте така добавки.
Да, може да произвежда гърдата кърма, дори с тази пауза, нарича се релактация, но пак казвам, ще се иска много усилия и редовна стимулация, няма как без това. Обади се на някой от консултантите ни близо до теб, за да обсъдите как да действаш от тук на сетне по-конкретно.

Sss,

Кърмя я на поискване, всеки път различно. Обикновено вечер суче доста често, случвало ми се е и през 30 минути да иска. Но през деня прави по-големи паузи и ако минат 2 макс 3 часа от предното кърмене гърдите почват да ме болят и да се втвърдяват. - иницирайте Вие храненето, ако паузата е повече от 2 часа, дайте гърда на 2 часа и половина макс отстояние от последното кърмене
След една такава голяма пауза едната вечер/6 часа.. / нито бебето се събуди, нито аз ии сутринта бях със запушване и почти 39 градуса температура. Сега гледам ако спи повече да я будя, което също не знам дали е правилно. - правилно е, усетите ли гърдите така, дайте на бебето, дори да е в просъница, те хапват много добре и сънливи, гърдите постепенно ще се нагодят към тази нощна пауза, но ако се втърдят, будете бебе помпата и да действа
Имам чувство, че нищо не правя както трябва, а много искам да кърмя. - супер сте си, просто малко повече увереност в собствените Ви инстинкти, вижте как добре Ви водят
Засукването определено не е както трябва, усещам как смуче плитко. Помагам и, както ми показа консултантката, буквално натъпквам зърното и част от ареолата ама тази малка устичка не може да ги побере 😅😅 - вероятно гърдите и зърната са големи, това мога да предположа без да съм видяла и на бебето още му е трудно, Вие имате добро количество обилно кърма и детето вероятно компенсира силната струя с плитко засукване, но това е само предположение, без да видя, мога само да предположа, продължете си комуникацията с консултанта или изберете друг, имаме доста консултанти и в общия случай има избор на имена Simple Smile
Надявам се скоро да се наредят нещата.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 23:15 от LittleCactus🌵

# 341
 • Мнения: 338
Включвам се с едно питане - на какво може да се дължи много често запушване на млечните канали. Кърмя вече почти 6 месеца и такова чудо не е било, през 2-3 дни имам бучка ту в едната, ту в другата гърда, които се махат след няколко дни и с доста усилия от моя страна. Кърмя на поискване, малката дори не прави големи нощни паузи вече, май я мъчат зъби и започна да се буди през час-два часа през нощта и си търси гърда. не мога да си обясня откъде идват тези запушвания постоянно и то след толкова месеци кърмене Thinking

# 342
 • Мнения: 436
Аз имах само веднъж, но на консултацията с гръден ме предупреди, че много често се случва ту едната, ту другата гърда да получават запушвания. Каза че много често пациентки изпадат в този порочен кръг. По принцип ми препоръча изцеждане след кърмене, но аз не съм цедила, не го усетих да е моето решение.

# 343
 • Мнения: 2 924
Може да се получи, ако спите по корем, при удар или при неудобен сутиен също.

# 344
 • Мнения: 7 518
Блистери и/или неправилно засукване, големи паузи, травма в гърдите, спане с натиск върху гърдите, тясно бельо, прием на много хидрогенирани мазнини...може да е една или наколко причини на куп.

В тоя случай бих предположила започнало захранване и едно ядящо вече бебе, което не изпразва гърдите както преди, защото си хапва и/или му растат зъбите и засуква плитко чат-пат, за да си търка венците..
Аз имах само веднъж, но на консултацията с гръден ме предупреди, че много често се случва ту едната, ту другата гърда да получават запушвания. Каза че много често пациентки изпадат в този порочен кръг. По принцип ми препоръча изцеждане след кърмене, но аз не съм цедила, не го усетих да е моето решение.
Ама не е обяснил защо, какво го причинява...точно пък с ненужно изцеждане след кърмене хубаво се вкарват жените в тоя порочен кръг... защото се стимулира едно производство над нуждите на бебето, съответно бебе не го изсуква, гърдите не се изпразват винаги еднакво, ако майката реши да пропусне цедене, забрави, заспи и/или от раз го спре цеденето и хоп запушване.

Общи условия

Активация на акаунт