Сто и първа есенна плетаческа тема

• 46 585
  • 760
  •   1
Отговори
# 195
100% алпака е тази прежда. Не слагам никаква друга. Свива се, но го предвиждам. Дори с дъщеря ми се  разбрахме този да го изплета по-дълъг, малко като блузон и докъдето се свие.

# 196
Диорелка, наистина много хубав и стилен пуловер, а алпака как хубаво топли Heart Eyes
Pilito, дамата от този канал е туркиня и обикновено плете с прежди,които има и у нас,което иначе е проблем ( не че не гледам латиноамерикански, азиатски и всякакви плетачки вече,че и разбирам Joy ).А моделчета са лесни, но ефектни Simple Smile

# 197
Diorela, браво! Бието наистина много добре стана. Вообще по снимката няма да кажеш че е 200м/100 гр. Макарче, знам че 100% алпака, която без дълъг косъм, стои като копринена. Нежно да гушка дъщеря ти. Не помня дали тук писах, че бяхме в зоо Алис до Перник и гушках алпаки, това е незабравимо чувство.
Happy, баретка такава малинка🥰. Ще дава хубаво настроение през зимните дни. Браво!
На всички който плете или има нещо запланирано - приятно плетене.

# 198
Благодаря ви! Heart
Анжи, тя и на живо не изглежда дебела като другите прежди, които са 200м/100гр. След прането бухна доста, но пак не е толкова дебела, а изглежда по-скоро като 300м. Не зная защо така, не е тежка прежда, за да идва от там този ефект. Дължината на този пуловер е под дупето, а е 440 грама. Наистина усещането е като копринена мекота, много нежна прежда, а как топлиии. Много съжалявам, че нямат повече от нея, а когато я купувах, нямах представа от прежди и цени. Поне се уредих с последните 420 грама тъмно кафяво. Simple Smile А и сивите цветове бяха много хубави. Ето на този пуловер, от дебелата, има 2 от сивите цветове.
Скрит текст:
А бието, наистина става нежно и ми харесва така, независимо, че е двойно, кух ластик.

Но се изморих много, докато го изплета, бързах, че става студено, а загубих няколко дни в мъдрене на разни варианти и много разплитане. Simple Smile

ЕДИТ
Искам да стимулирам всички, които сега започват да се учат. През 2018 се регистрирах във форума, заради плетаческата тема, бях начинаеща. Много неща научих тук, благодарение на пишещите в темата. Срещнах много подкрепа и помощ.
И вие ще се научите.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 21:51 от Diorela

# 199
Диорела, стопли ми сърцето🌺
Много разплитане ми спестявате , благодаря♥️

# 200
  • Бургас
Браво, момичета, много сте продуктивни!

Аз плетох т.н. нек уормър, шал, който се нахлузва, но е около врата.Обаче се получи един проблем.Плетох отдолу нагоре и  първия ред стана стегнат, а последния хлабав и така не се получава равно , а разширено нагоре.  Може би трябва да се плете странично за да няма този ефект или  може би с по-голям номер ако се плете първи ред, тогава няма да се получава тази разлика в стегнатостта на първи и последен ред.За една кука става въпрос.
Плетох от една много красива прежда Ярн Арт Мелоди, леко е мъхеста, но ми направи впечатление, че много трудно се разплита, особено първия ред не можах да го разплитам и доста "начала" изхвърлих.

# 201
  • София
Аз плетох шапка преди време от Gazzal Rock`n roll, която е подобна, ако не и същата на две куки, с двоен конец /от вътрешната и външната част или просто две кълбета/ в линка по-долу е и модела на шапката.
https://www.pleta.bg/en/rock-n-roll/
Галчудо За една кука ако имаш предвид първи ред, който за мен е синджир бримки - добре е да се започва или с хлабави бримки, или по-голям номер кука. Не е еластично тъй или иначе ... Явно и плетеш по-специфично, че последен ред ти е хлабав - тогава пак минаваш с някаква малко, по-малка кука - примерно от 4мм, на 3,75мм или 3,50mm ...
Скоро си говорихме по тази тема с колежка по кука Nerd - та, всеки от плетачите си плете наистина индивидуално - на врат, на пръсти, ляво-дясно, континентално и т.н. и тн., та няма канон. Важното е, да ти харесва на теб лично и да ти доставя удоволствие процеса Simple Smile

# 202
  • Бургас
Пиле, харесва ми да плета, обаче като не ми харесва резултата и се демотивирам.Старах се максимално хлабаво да започвам, не случайно хвърлих няколко първи реда синджира, но ще пробвам и тези методи, че дано стане естетично, искам да го подаря.Само, че се чудя с каква прежда, тази е красива, но трудно се разплита, трябва и да не боцка, но да има малко вълна или нещо друго.

# 203
Галчудо, виж меринотата на Performance yarn.
Иначе за 2 куки има много начини за хлабаво или еластично започване, както и завършване. Но за 1 работи най-добре смяната на куката. Можеш също да започнеш отгоре и да завършиш надолу. Накрая ако избацаш един ред рачешка стъпка, това отпуска. Редовно го правя, за да разширявам снуда надолу и да ми ляга удобно на раменете. За свободно начало плета синджир на кука 5мм например, после връщам на 3мм.

# 204
https://youtu.be/RnUDU3blPZI това съм го плела даже два пъти, много приятно и лесно, а ефекта е уау Simple Smile и няма да имаш проблема с началния ред Simple Smile защото се плете настани Simple Smile ползвала съм една прежда подарък, пак пухкава и мека, малко хвърлих, че не се разплита Simple Smile но после свикнах и модела върви много лесно ( на 1 кука е)опитай

# 205
  • Бургас
Благодаря ви, сега за утеха ще си правя елхичка / https://www.youtube.com/watch?v=FMndFkItYb0 /, а след ден като ми свърши карантината отивам за нова прежда и ще експериментирам , а този ще остане за мен.

# 206
Девойката си взе пуловера, много добре й стои, направо заспа на нея. И звездичките на платката се виждат и стоят много хубаво. Доволна съм. Simple Smile

Помолих Анжи да потърси клип за плетенето на шала с лъжливия жакард, в помощ на dany_nik. Ето какво е намерила:

Цитат
Този тип шалове - бактусы - не са типични за рускоговорящи плетачки.

Ето намерих как се казва това на английски
На руски може - ленивый жаккард, двухцветные ткацкие узоры спицами.
Дани, приятно плетене! Simple Smile

Галчудо, не се отказвай. Аз разплетох половин пуловер, докато измъдря какви украски да направя на платката, как да скрия наддавките, да са по-естетични. Може би наистина по дължината ще е по-добре, отколкото да го плетеш отгоре надолу на 1 кука.
По-важно е да оздравеете.
Желая оздравяване на всички болни!

# 207
Галчудо, и на мен ми се получава първия ред много стегнат. И да взема голяма кука, някак стягам синджирчето въпреки това. Измислих си друг начин. Синджира го правя с друг конец, най-добре някакъв гладък изкуственяк, да се разплита лесно. След това когато е готова плетката, разплитам или разрязвам синджира, нанизвам бримките на обръч и завършвам тази страна също като последен ред.

# 208
Gazzal Rock`n roll изглежда много ефектна, особено сребърната. Става ли за зимна шапка това или трябва да се комбинира с някаква друга прежда като мохер, за да топли? Може ли да се плете с обръч или е за 1 кука?

# 209
Опитай по добре начина от клипа- да не почваш със синджир, а така https://youtu.be/5t691HnQpBM или https://youtu.be/SyjAiEhFFYQ
Така става по еластично, а и бързо
И да ви покажа за малко новата занимавка Joy по този клип https://youtu.be/2gqzCzSUzcE

Общи условия

Активация на акаунт