Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На море в Гърция 2021-VII/2022

 • 10 587
 • 159
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 382


COVID Update - ВАЖНО! Прочети, преди да питаш!

Влизането в Гърция понастоящем става с един от следните документи:

1. Сертификат за завършен преди поне 14 дни ваксинационен курс.
2. Отрицателен PCR тест в срок до 72 часа преди преминаване на границата.
3. Отрицателен антигенен тест в срок 48 часа преди преминаване на границата.
4. Стар положителен PCR или антигенен тест, с който се удостоверява боледуване (нe по-стар от 180 дни).
Тестове за антитела НЕ СЕ ПРИЕМАТ като документ за преминаване на границата.

Гръцкото приложение, с което можете да проверите дали медицинският ви документ е валиден.

Преди влизане в страната трябва да се попълни PLF на адрес https://travel.gov.gr/#/. Вече не е нужно да се прави по-рано и да се чака до 0:00 часа в деня на пътуване - веднага се получава QR код, който се представя на границата заедно с останалите документи.
Пътуващите в една кола, независимо дали са едно семейство или не, попълват един PLF! При пътуващите със самолет е препоръчително да има отделен за всеки, с изключение на децата (те се записват към възрастен), макар че има минали безпроблемно и със семеен PLF.

За връщане в България е необходим: ваксинационен сертификат ИЛИ отрицателен PCR тест ИЛИ отрицателен антигенен тест. Той може да се направи в Гърция и представи на границата. В противен случай с влизането у нас ще бъдете карантинирани – можете да свалите карантината, като изпратите отрицателен резултат от направен в следващите 24 часа тест до съответното РЗИ (Благоевград за Кулата, Кърджали за Маказа). Засега Гърция е оранжева зона, което означава, че хората със сертификат влизат свободно у нас.

Деца до 11.99 години влизат в Гърция и в България без тест. За преминаване на туристи са отворени ГКПП Кулата-Промахон, Маказа, Илинден и Орменион.

За пътуване с ферибот от сушата към островите: ако нямате ваксинационен сертификат, нужно е да представите PCR с валидност до 72 часа или антигенен с валидност до 48 часа. За пътувания от остров към континента и от остров към остров може да се мине и със селф-тест от аптеката и декларация.
Препоръчително е преди пътуване с ферибот да се регистрирате на този линк https://sea.travel.gov.gr/#/, но фериботните компании дават и хартиена декларация за пътуване като миналата година.

От 13 септември мерките за неваксинирани в Гърция се затегнаха сериозно. Достъпът до закрити части на заведения, културни и спортни обекти и т.н. е само със сертификат.
Затова пък през октомври постепенно отпаднаха почти всички ограничения за ваксинирани - вечерен час и др.Най-близкият плаж до София не е Бургас - на 383 км, а Офринио - на 291. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и т.н. пък си ходят на северния бряг на Егейско море направо по чехли. Тази лесна достъпност и близост обясняват защо напоследък повече българи посещават през ваканциите си Беломорието.
С 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които са населени, Гърция обяснимо е топ плажната дестинация на Европа (на континента само Норвегия има повече море от нея, а там едва ли бихте искали да се топнете).

С изключителната брегова ивица на Гърция можете да се запознаете чрез Tripinview

Поради изобилието на артефакти от няколко цивилизационни пласти и апломба, с който местните власти експлоатират историческото наследство, е и сред най-популярните места за културно-музеен туризъм в света - може би втора след Италия. Всичко това води до над 30 милиона туристи годишно, като от 2007 г. насам бройката е пораснала с над 50%.
Най-важното, което може да се каже за Гърция като дестинация, е, че е изключително гостоприемна и фотогенична. Всички отиват там заради топлото и чисто море, хубавата храна и безкрайните плажове, а и за да се снимат Simple Smile Грозен остров досега не съм видяла. Континенталната част също има доволно какво да предложи. Както всяка друга балканска страна, и тази е с изключително начупен релеф (връх Митикас на Олимп е само няколко метра по-нисък от Мусала - 2918 м), големи реки, езера и разнообразен ландшафт.
Напоследък е разтърсвана последователно от вътрешно- и външнополитически кризи: първо заради банковата си задлъжнялост към ЕС, второ - заради огромния поток бежанци от Близкия Изток. Засега нито едно от двете събития не се е отразило пагубно на туризма, нито на безвремието, което обхваща човек край белите къщички със сините прозорци, поръсени с розови цветове от бугенвилия.
Но да оставим поезията.

КАК ДА СТИГНЕМ

*С кола, разбира се.
Най-често използваният път е Е79 през ГКПП Кулата, има още четири възможности за преминаване на гръцка територия (когато няма коронавирус) - Илинден при Гоце Делчев, Златоград, Маказа и Ивайловград-Кипринос.
В Гърция винетни стикери няма. Плащат се тол-такси по магистралите.
Тол при Кулата-Промахон - 2 евро, има и още един преди Солун - 1 евро.

От това приложение можете да се информирате къде и колко - http://diodia.com.gr/greece-tolls.html

Такси и информация за Егнатия - инженерно чудо с 60 тунела и почти толкова виадукти, водещо до западните части и острови
Всички пунктове и тол такси (за съжаление на гръцки език)

Грубо казано, пътуването София-Атина с лека кола ще глътне около 40 евро пътни такси в посока. Избягването на тол-пунктовете е възможно, но непрепоръчително за дълги разстояния - пътуването е значително по-бавно.

Заплащат се и някои други пътни съоръжения - подводният тунел Актио при Превеза (3 евро); мостът Рио-Антирио на западния бряг на Пелопонес (13.20 евро мост, 6 евро ферибот отдолу).

Сайт с газостанциите в Гърция
Малко информация за пътни глоби и нарушения, на български

*Със самолет

От София до Атина
Aegean Airlines
Bulgaria Air
Райън еър
Летище "Елефтериос Венизелос" - Атина

"Райън ер" лети директно и София-Ханя (Крит) в летния сезон. От тази година "България ер" планира полети до Крит, Родос и Корфу.

Вътрешни полети
За далечните острови, които се достигат трудно и скъпо с кола + ферибот, е удачен и вариант със самолет от Солун. Колата се оставя на платен паркинг в околностите на летището. Оттам летят:
Aegean Airlines
Olympic (От 2013 г. "Олимпик" и "Ейджън" са една компания)
Astra
Sky Express


*С кораб

Ултимативният начин за пътуване в Гърция Simple SmileСайтове за търсене на фериботи
Greek Tourist Pages
OpenSeas
Ferryhopper
Ferries.gr

Разписания за предстоящия летен сезон се качват между януари и април. Тази година вероятно ще се забавят заради противоепидемичните мерки и неясноти.

Най-близките до България ефективно действащи пристанища са:
Кавала - за Тасос, Лимнос, Лесбос, Самос
Керамоти - за Тасос
Александруполи - за Самотраки
Волос - за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Има и малък остров във водите край Атон - Амулиани, до който се стига с 10-минутно плаване от пристанище Трипити.

На юг:
Глифа, Аркица - за Северна Евия
Агиос Константинос- за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Кими, Евия - за Скирос
Мандуди, Евия - за Скиатос, Скопелос, Алонисос

Атинските портове са три - Пирея, Рафина и Лаврио.
Пирея работи целогодишно и оттам тръгват фериботи за навсякъде, с изключение на Йонийските острови. Другите две пристанища са на източния бряг на Атика и обслужват ограничен брой острови, обикновено сезонно. Рафина е съвсем близо до летище "Eлефтериос Венизелос".

Пристанища за Йонийско море:
Игуменица - за Корфу, Паксос; Бари и Бриндизи в Италия
Астакос и Василики (Лефкада) - за Кефалония и Итака. Вече няколко години пристанище Василики е в ремонт и корабите тръгват от Нидри
Килини (Пелопонес) - за Кефалония и Закинтос

Два от гръцките острови - Лефкада и Евия, могат да бъдат достигнати и без ферибот, тъй като са свързани със сушата с мост.
След прокопаването на Коринтския канал полуостров Пелопонес се превръща практически в остров, който се достига по мост - Коринт на изток (безплатен) и Рио-Антирио на запад.

ПО-ВАЖНИ ФЕРИБОТНИ КОМПАНИИ:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
ANEK
Ionion Pelagos
Dodekanisos Seaways
Seajets


ВРЕМЕТО
Много често се задават въпроси като "Ще бъде ли достатъчно топла водата за къпане на датата X?" "Ще става ли за плаж в месеца X"? На този въпрос отговарят следните сайтове:
www.weather.gr
www.meteo.gr
Графика за температура на водата
Полезно е да се знае, че макар северните части на Гърция да са най-хладните, водата в заливите на  Халкидики се стопля по-рано, отколкото в открито море (по-голямата част от гръцкото крайбрежие).

МАЛЪК ГРЪЦКИ РЕЧНИК
Тук можете да потренирате най-често употребяваните думи и фрази  Simple Smile

БАНКОВИ ПРЕВОДИ
Най-евтиният и бърз начин за превод в евро е чрез Transferwise

ОБЩИ РЕСУРСИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪРЦИЯ:
http://www.greeka.com/
http://www.greece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.greecetravel.com/
http://www.feelgreece.com/
http://www.greekisland.co.uk/
http://www.cycladia.com/
http://www.gr-beaches.com/
  
Многобройните гръцки острови се делят административно и териториално на няколко групи.
 
ЦИКЛАДИВизитната картичка на Гърция (белите къщи със сините покриви). Наричат се така, защото са подредени приблизително в кръг около светилището на Аполон на о. Делос. Най-туристическите са Санторини, Миконос, Парос, Наксос, останалите - за ценители. Могат да се достигнат със самолет (освен на тези четири летища има на Милос и Санторини), останалите - с ферибот от Пирея, Рафина или по-рядко Лаврио.
Санторини
Миконос
Наксос
Парос и Андипарос
Сирос
Аморгос
Сифнос
Милос
Астипалея
Куфонисия
и др.
 
СЕВЕРНОЕГЕЙСКИ ОСТРОВИ

Благодарение на близостта си до България, тези острови стават все по-популярни. Всички с изключение на Самотраки са достъпни с ферибот от Кавала, като за Тасос по-удобно е този от Керамоти. Някои от тях са изключително близо до турския бряг и съществуваше редовна връзка оттам, но при сегашната политическа ситуация е малко по-сложно положението.
Най-близките до България и популярни Тасос и Самотраки не принадлежат административно към групата на Северно-егейските острови, но пък местоположението им е тъкмо там.
Тасос
Самотраки
Лимнос (Лемнос)
Лесбос (Митилини)
Хиос
Икария
Самос

СПОРАДИ

Четири прекрасни зелени острова. Фериботът се хваща от Волос, с изключение на Скирос, и след 2-3 часа си там.
Скиатос
Скопелос
Алонисос
Скирос
Евия - огромен остров, свързан със сушата, който понякога се причислява към Спорадите (името им означава "разпръснати")
 
ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ


Единствените, които не се намират в Егейско море. С добре развита туристическа инфраструктура, лесно достъпни по Егнатия одос. Лефкада е практически част от сушата, останалите се стигат след кратко пътуване с ферибот.
Корфу (Керкира)
Лефкада
Кефалония
Закинтос
Итака
Пакси и Антипакси
Меганиси

Към Йонийските острови принадлежи и доста отдалеченият от тях о-в Китира

САРОНИЧЕСКИ ОСТРОВИ

Тази островна група е разположена съвсем близо до Атина, в Сароническия залив. Обитаемите са Егина, Саламина (индустриална зона, не става за туризъм), Ангистри, Хидра, Порос и Спецес, като последните три се намират съвсем близо до бреговете на Пелопонес. Хидра и Спецес не са достъпни за МПС.
Хидра
Порос
Спецес
 
ДОДЕКАНЕЗИНякога наричани и Южни Споради. Сегашното им име означава "12". Най-отдалечените и поради това, достъпни най-вече със самолет от Атина или Солун. Кос, Родос и Кастелоризо са лесно достъпни и от турския бряг. Все пак има и фериботи от Пирея, които пътуват "девет дни с камили".
Родос
Кос
Лерос
Калимнос
Патмос
Сими
Нисирос и др.
 
КРИТ

Най-големият остров на Гърция, почти цяла държава. Лесно се стига със самолет, има и ферибот от Пирея, които обикновено пътува цяла нощ.
Плажовете на Крит
Крит и прилежащите два малки острова в Либийско море Гавдос и Хриси (Гайдурониси)


 ДРУГИ АТРАКТИВНИ ОБЛАСТИ

Пелион
Пелопонес  
Мани - пътеводител
Елафонисос
Епир - Парга, Превеза, Загорохория
 
ПОПУЛЯРНАТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ

Халкидики, разбира се!Обща информация и настаняване,
още настаняване,
още
и ощe едно
Районът на Никити - хотели и плажове
Сарти и околности
61 плажа на Атон
Педиатри в Халкидики
Вурвуру - много нагледна карта с къщи, вили, студиа и плажове
Един от много варианти за наемане на лодка във Вурвуру
Седмични улични пазари в Халкидики
Обществен транспорт в Халкидики - автобуси

остров Амулиани

Кавала и околности
Район Ксанти

НЯКОИ ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ИЗТОЧНИЦИ:Таверните в Гърция - по карта
Минерални извори и бани в Гърция
Къмпинги в Гърция

Български сайт за резервации в Северна Гърция
И още един на български

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. Голям талон на колата - или малък талон по новия образец, който се издава от КАТ срещу 9 лв.

Нашата последна тема - На море в Гърция 2021-VI. Тук сме вече 12 години! Ако имате въпроси, първо потърсете отговора им на 1-ва страница, след това използвайте гугъл или търсачката на бг-мама и най-накрая - попитайте Simple Smile

Καλό ταξίδι!

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 23:45 от Параход

# 1
 • Мнения: 6 033
Този път първа!
Да си поговорим за изгреви, залези, манджа, Гърция и още нещо Sunglasses

# 2
 • София
 • Мнения: 13 309
Вече имам резервации за другото лято. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 146
Вече имам резервации за другото лято. Simple Smile
Къде?
Аз съм си харесала Китира за догодина, но за сега нищо конкретно не съм планирала.

# 4
 • София
 • Мнения: 801
Параход, благодаря за новата тема!
И аз имам резервации за следващия юни. Мечтая за по-специално пътуване за 20-та ни годишнина от сватбата. Ще започнем със Санторини, после Фолегандрос и Иос. Дано да успеем да го осъществим в тези нестабилни времена.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 097
Това е любима тема - дано да успеем да посетим Гърция отново.

# 6
 • Мнения: 281
И аз се включвам в очакване на лято 2022.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 047
Параход, благодаря отново Simple Smile Първата снимка е от Фарос, Сифнос?
Аз резервации не правя, планове също не смея. Но ще сънувам и мечтая любимата Гърция цяла зима. А догодина живи и здрави се надявам да стигнем до нея отново.

# 8
 • Мнения: 6 399
Хоп троп и аз тук, обмислям след 17.10 .да отскоча за седмица.
Тасос

# 9
 • Мнения: 8 382
Параход, благодаря отново Simple Smile Първата снимка е от Фарос, Сифнос?
Точно така Simple Smile

Миленка, супер план. Дано успеете да го осъществите.

И да споделя с вас един готин рекламен клип на Пелопонес, който ме зарадва тези дни. И аз обичам да казвам, че от края на XIX век Пелопонес е остров Simple Smile
https://youtu.be/V8x2dweXaiQ

# 10
 • София
 • Мнения: 10 236
Пътуваме из дъждовна и хладна континентална Гърция.
Ще спрем за обяд в любимото ни село до Волос и продължаваме към София.
През седмицата ще разкажа и покажа.

Обмисляме да посрещнем Коледа и Нова година в Пелион. Ще видим какво ще стане.

# 11
 • Мнения: 8 382
Обмисляме да посрещнем Коледа и Нова година в Пелион. Ще видим какво ще стане.
Ние сме го правили. Имаше доста сняг. Не сме се качвали високо в планината, на югозападния бряг бяхме, но на 1 януари на главния път в Аргаласти едвам издрапахме. На юг към Агия Кириаки и Кукулейка обаче си беше слънчево и топло, виждаше се бяло само в далечината на върха.

Кое е любимото село до Волос? За някой друг път, препоръчвам семейна таверна Цонгас в Ахилио, до Глифа.

# 12
 • Мнения: 6 033
Потвърждавам за Цонгас. Посетихме я тази година и се размазахме.
Посeтихме и единствената работеща в Глифа на тръгване. Най - добрите доматени кюфтета!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 047
Тази таверна в Ахилио все я пропускаме, защото като минем вече не работи. Поради тази причина все още не сме посетили и таверна Елени на Пелион.

# 14
 • Мнения: 8 382
Тодоричка,
имам спомен от разговори с персонала, че е целогодишна - има и много уютно вътрешно помещение с камина, доста голямо. Но може би извън сезона е само вечер или само в края на седмицата, или не знам и аз.
Елени много рано затваря, още първите дни на септември.

Общи условия

Активация на акаунт