Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На море в Гърция 2021-VII/2022

 • 10 287
 • 158
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 380


COVID Update - ВАЖНО! Прочети, преди да питаш!

Влизането в Гърция понастоящем става с един от следните документи:

1. Сертификат за завършен преди поне 14 дни ваксинационен курс.
2. Отрицателен PCR тест в срок до 72 часа преди преминаване на границата.
3. Отрицателен антигенен тест в срок 48 часа преди преминаване на границата.
4. Стар положителен PCR или антигенен тест, с който се удостоверява боледуване (нe по-стар от 180 дни).
Тестове за антитела НЕ СЕ ПРИЕМАТ като документ за преминаване на границата.

Гръцкото приложение, с което можете да проверите дали медицинският ви документ е валиден.

Преди влизане в страната трябва да се попълни PLF на адрес https://travel.gov.gr/#/. Вече не е нужно да се прави по-рано и да се чака до 0:00 часа в деня на пътуване - веднага се получава QR код, който се представя на границата заедно с останалите документи.
Пътуващите в една кола, независимо дали са едно семейство или не, попълват един PLF! При пътуващите със самолет е препоръчително да има отделен за всеки, с изключение на децата (те се записват към възрастен), макар че има минали безпроблемно и със семеен PLF.

За връщане в България е необходим: ваксинационен сертификат ИЛИ отрицателен PCR тест ИЛИ отрицателен антигенен тест. Той може да се направи в Гърция и представи на границата. В противен случай с влизането у нас ще бъдете карантинирани – можете да свалите карантината, като изпратите отрицателен резултат от направен в следващите 24 часа тест до съответното РЗИ (Благоевград за Кулата, Кърджали за Маказа). Засега Гърция е оранжева зона, което означава, че хората със сертификат влизат свободно у нас.

Деца до 11.99 години влизат в Гърция и в България без тест. За преминаване на туристи са отворени ГКПП Кулата-Промахон, Маказа, Илинден и Орменион.

За пътуване с ферибот от сушата към островите: ако нямате ваксинационен сертификат, нужно е да представите PCR с валидност до 72 часа или антигенен с валидност до 48 часа. За пътувания от остров към континента и от остров към остров може да се мине и със селф-тест от аптеката и декларация.
Препоръчително е преди пътуване с ферибот да се регистрирате на този линк https://sea.travel.gov.gr/#/, но фериботните компании дават и хартиена декларация за пътуване като миналата година.

От 13 септември мерките за неваксинирани в Гърция се затегнаха сериозно. Достъпът до закрити части на заведения, културни и спортни обекти и т.н. е само със сертификат.
Затова пък през октомври постепенно отпаднаха почти всички ограничения за ваксинирани - вечерен час и др.Най-близкият плаж до София не е Бургас - на 383 км, а Офринио - на 291. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и т.н. пък си ходят на северния бряг на Егейско море направо по чехли. Тази лесна достъпност и близост обясняват защо напоследък повече българи посещават през ваканциите си Беломорието.
С 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които са населени, Гърция обяснимо е топ плажната дестинация на Европа (на континента само Норвегия има повече море от нея, а там едва ли бихте искали да се топнете).

С изключителната брегова ивица на Гърция можете да се запознаете чрез Tripinview

Поради изобилието на артефакти от няколко цивилизационни пласти и апломба, с който местните власти експлоатират историческото наследство, е и сред най-популярните места за културно-музеен туризъм в света - може би втора след Италия. Всичко това води до над 30 милиона туристи годишно, като от 2007 г. насам бройката е пораснала с над 50%.
Най-важното, което може да се каже за Гърция като дестинация, е, че е изключително гостоприемна и фотогенична. Всички отиват там заради топлото и чисто море, хубавата храна и безкрайните плажове, а и за да се снимат Simple Smile Грозен остров досега не съм видяла. Континенталната част също има доволно какво да предложи. Както всяка друга балканска страна, и тази е с изключително начупен релеф (връх Митикас на Олимп е само няколко метра по-нисък от Мусала - 2918 м), големи реки, езера и разнообразен ландшафт.
Напоследък е разтърсвана последователно от вътрешно- и външнополитически кризи: първо заради банковата си задлъжнялост към ЕС, второ - заради огромния поток бежанци от Близкия Изток. Засега нито едно от двете събития не се е отразило пагубно на туризма, нито на безвремието, което обхваща човек край белите къщички със сините прозорци, поръсени с розови цветове от бугенвилия.
Но да оставим поезията.

КАК ДА СТИГНЕМ

*С кола, разбира се.
Най-често използваният път е Е79 през ГКПП Кулата, има още четири възможности за преминаване на гръцка територия (когато няма коронавирус) - Илинден при Гоце Делчев, Златоград, Маказа и Ивайловград-Кипринос.
В Гърция винетни стикери няма. Плащат се тол-такси по магистралите.
Тол при Кулата-Промахон - 2 евро, има и още един преди Солун - 1 евро.

От това приложение можете да се информирате къде и колко - http://diodia.com.gr/greece-tolls.html

Такси и информация за Егнатия - инженерно чудо с 60 тунела и почти толкова виадукти, водещо до западните части и острови
Всички пунктове и тол такси (за съжаление на гръцки език)

Грубо казано, пътуването София-Атина с лека кола ще глътне около 40 евро пътни такси в посока. Избягването на тол-пунктовете е възможно, но непрепоръчително за дълги разстояния - пътуването е значително по-бавно.

Заплащат се и някои други пътни съоръжения - подводният тунел Актио при Превеза (3 евро); мостът Рио-Антирио на западния бряг на Пелопонес (13.20 евро мост, 6 евро ферибот отдолу).

Сайт с газостанциите в Гърция
Малко информация за пътни глоби и нарушения, на български

*Със самолет

От София до Атина
Aegean Airlines
Bulgaria Air
Райън еър
Летище "Елефтериос Венизелос" - Атина

"Райън ер" лети директно и София-Ханя (Крит) в летния сезон. От тази година "България ер" планира полети до Крит, Родос и Корфу.

Вътрешни полети
За далечните острови, които се достигат трудно и скъпо с кола + ферибот, е удачен и вариант със самолет от Солун. Колата се оставя на платен паркинг в околностите на летището. Оттам летят:
Aegean Airlines
Olympic (От 2013 г. "Олимпик" и "Ейджън" са една компания)
Astra
Sky Express


*С кораб

Ултимативният начин за пътуване в Гърция Simple SmileСайтове за търсене на фериботи
Greek Tourist Pages
OpenSeas
Ferryhopper
Ferries.gr

Разписания за предстоящия летен сезон се качват между януари и април. Тази година вероятно ще се забавят заради противоепидемичните мерки и неясноти.

Най-близките до България ефективно действащи пристанища са:
Кавала - за Тасос, Лимнос, Лесбос, Самос
Керамоти - за Тасос
Александруполи - за Самотраки
Волос - за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Има и малък остров във водите край Атон - Амулиани, до който се стига с 10-минутно плаване от пристанище Трипити.

На юг:
Глифа, Аркица - за Северна Евия
Агиос Константинос- за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Кими, Евия - за Скирос
Мандуди, Евия - за Скиатос, Скопелос, Алонисос

Атинските портове са три - Пирея, Рафина и Лаврио.
Пирея работи целогодишно и оттам тръгват фериботи за навсякъде, с изключение на Йонийските острови. Другите две пристанища са на източния бряг на Атика и обслужват ограничен брой острови, обикновено сезонно. Рафина е съвсем близо до летище "Eлефтериос Венизелос".

Пристанища за Йонийско море:
Игуменица - за Корфу, Паксос; Бари и Бриндизи в Италия
Астакос и Василики (Лефкада) - за Кефалония и Итака. Вече няколко години пристанище Василики е в ремонт и корабите тръгват от Нидри
Килини (Пелопонес) - за Кефалония и Закинтос

Два от гръцките острови - Лефкада и Евия, могат да бъдат достигнати и без ферибот, тъй като са свързани със сушата с мост.
След прокопаването на Коринтския канал полуостров Пелопонес се превръща практически в остров, който се достига по мост - Коринт на изток (безплатен) и Рио-Антирио на запад.

ПО-ВАЖНИ ФЕРИБОТНИ КОМПАНИИ:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
ANEK
Ionion Pelagos
Dodekanisos Seaways
Seajets


ВРЕМЕТО
Много често се задават въпроси като "Ще бъде ли достатъчно топла водата за къпане на датата X?" "Ще става ли за плаж в месеца X"? На този въпрос отговарят следните сайтове:
www.weather.gr
www.meteo.gr
Графика за температура на водата
Полезно е да се знае, че макар северните части на Гърция да са най-хладните, водата в заливите на  Халкидики се стопля по-рано, отколкото в открито море (по-голямата част от гръцкото крайбрежие).

МАЛЪК ГРЪЦКИ РЕЧНИК
Тук можете да потренирате най-често употребяваните думи и фрази  Simple Smile

БАНКОВИ ПРЕВОДИ
Най-евтиният и бърз начин за превод в евро е чрез Transferwise

ОБЩИ РЕСУРСИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪРЦИЯ:
http://www.greeka.com/
http://www.greece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.greecetravel.com/
http://www.feelgreece.com/
http://www.greekisland.co.uk/
http://www.cycladia.com/
http://www.gr-beaches.com/
  
Многобройните гръцки острови се делят административно и териториално на няколко групи.
 
ЦИКЛАДИВизитната картичка на Гърция (белите къщи със сините покриви). Наричат се така, защото са подредени приблизително в кръг около светилището на Аполон на о. Делос. Най-туристическите са Санторини, Миконос, Парос, Наксос, останалите - за ценители. Могат да се достигнат със самолет (освен на тези четири летища има на Милос и Санторини), останалите - с ферибот от Пирея, Рафина или по-рядко Лаврио.
Санторини
Миконос
Наксос
Парос и Андипарос
Сирос
Аморгос
Сифнос
Милос
Астипалея
Куфонисия
и др.
 
СЕВЕРНОЕГЕЙСКИ ОСТРОВИ

Благодарение на близостта си до България, тези острови стават все по-популярни. Всички с изключение на Самотраки са достъпни с ферибот от Кавала, като за Тасос по-удобно е този от Керамоти. Някои от тях са изключително близо до турския бряг и съществуваше редовна връзка оттам, но при сегашната политическа ситуация е малко по-сложно положението.
Най-близките до България и популярни Тасос и Самотраки не принадлежат административно към групата на Северно-егейските острови, но пък местоположението им е тъкмо там.
Тасос
Самотраки
Лимнос (Лемнос)
Лесбос (Митилини)
Хиос
Икария
Самос

СПОРАДИ

Четири прекрасни зелени острова. Фериботът се хваща от Волос, с изключение на Скирос, и след 2-3 часа си там.
Скиатос
Скопелос
Алонисос
Скирос
Евия - огромен остров, свързан със сушата, който понякога се причислява към Спорадите (името им означава "разпръснати")
 
ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ


Единствените, които не се намират в Егейско море. С добре развита туристическа инфраструктура, лесно достъпни по Егнатия одос. Лефкада е практически част от сушата, останалите се стигат след кратко пътуване с ферибот.
Корфу (Керкира)
Лефкада
Кефалония
Закинтос
Итака
Пакси и Антипакси
Меганиси

Към Йонийските острови принадлежи и доста отдалеченият от тях о-в Китира

САРОНИЧЕСКИ ОСТРОВИ

Тази островна група е разположена съвсем близо до Атина, в Сароническия залив. Обитаемите са Егина, Саламина (индустриална зона, не става за туризъм), Ангистри, Хидра, Порос и Спецес, като последните три се намират съвсем близо до бреговете на Пелопонес. Хидра и Спецес не са достъпни за МПС.
Хидра
Порос
Спецес
 
ДОДЕКАНЕЗИНякога наричани и Южни Споради. Сегашното им име означава "12". Най-отдалечените и поради това, достъпни най-вече със самолет от Атина или Солун. Кос, Родос и Кастелоризо са лесно достъпни и от турския бряг. Все пак има и фериботи от Пирея, които пътуват "девет дни с камили".
Родос
Кос
Лерос
Калимнос
Патмос
Сими
Нисирос и др.
 
КРИТ

Най-големият остров на Гърция, почти цяла държава. Лесно се стига със самолет, има и ферибот от Пирея, които обикновено пътува цяла нощ.
Плажовете на Крит
Крит и прилежащите два малки острова в Либийско море Гавдос и Хриси (Гайдурониси)


 ДРУГИ АТРАКТИВНИ ОБЛАСТИ

Пелион
Пелопонес  
Мани - пътеводител
Елафонисос
Епир - Парга, Превеза, Загорохория
 
ПОПУЛЯРНАТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ

Халкидики, разбира се!Обща информация и настаняване,
още настаняване,
още
и ощe едно
Районът на Никити - хотели и плажове
Сарти и околности
61 плажа на Атон
Педиатри в Халкидики
Вурвуру - много нагледна карта с къщи, вили, студиа и плажове
Един от много варианти за наемане на лодка във Вурвуру
Седмични улични пазари в Халкидики
Обществен транспорт в Халкидики - автобуси

остров Амулиани

Кавала и околности
Район Ксанти

НЯКОИ ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ИЗТОЧНИЦИ:Таверните в Гърция - по карта
Минерални извори и бани в Гърция
Къмпинги в Гърция

Български сайт за резервации в Северна Гърция
И още един на български

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. Голям талон на колата - или малък талон по новия образец, който се издава от КАТ срещу 9 лв.

Нашата последна тема - На море в Гърция 2021-VI. Тук сме вече 12 години! Ако имате въпроси, първо потърсете отговора им на 1-ва страница, след това използвайте гугъл или търсачката на бг-мама и най-накрая - попитайте Simple Smile

Καλό ταξίδι!

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 23:45 от Параход

# 1
 • Мнения: 5 998
Този път първа!
Да си поговорим за изгреви, залези, манджа, Гърция и още нещо Sunglasses

# 2
 • София
 • Мнения: 13 297
Вече имам резервации за другото лято. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 136
Вече имам резервации за другото лято. Simple Smile
Къде?
Аз съм си харесала Китира за догодина, но за сега нищо конкретно не съм планирала.

# 4
 • София
 • Мнения: 800
Параход, благодаря за новата тема!
И аз имам резервации за следващия юни. Мечтая за по-специално пътуване за 20-та ни годишнина от сватбата. Ще започнем със Санторини, после Фолегандрос и Иос. Дано да успеем да го осъществим в тези нестабилни времена.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 077
Това е любима тема - дано да успеем да посетим Гърция отново.

# 6
 • Мнения: 280
И аз се включвам в очакване на лято 2022.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 047
Параход, благодаря отново Simple Smile Първата снимка е от Фарос, Сифнос?
Аз резервации не правя, планове също не смея. Но ще сънувам и мечтая любимата Гърция цяла зима. А догодина живи и здрави се надявам да стигнем до нея отново.

# 8
 • Мнения: 6 355
Хоп троп и аз тук, обмислям след 17.10 .да отскоча за седмица.
Тасос

# 9
 • Мнения: 8 380
Параход, благодаря отново Simple Smile Първата снимка е от Фарос, Сифнос?
Точно така Simple Smile

Миленка, супер план. Дано успеете да го осъществите.

И да споделя с вас един готин рекламен клип на Пелопонес, който ме зарадва тези дни. И аз обичам да казвам, че от края на XIX век Пелопонес е остров Simple Smile
https://youtu.be/V8x2dweXaiQ

# 10
 • София
 • Мнения: 10 232
Пътуваме из дъждовна и хладна континентална Гърция.
Ще спрем за обяд в любимото ни село до Волос и продължаваме към София.
През седмицата ще разкажа и покажа.

Обмисляме да посрещнем Коледа и Нова година в Пелион. Ще видим какво ще стане.

# 11
 • Мнения: 8 380
Обмисляме да посрещнем Коледа и Нова година в Пелион. Ще видим какво ще стане.
Ние сме го правили. Имаше доста сняг. Не сме се качвали високо в планината, на югозападния бряг бяхме, но на 1 януари на главния път в Аргаласти едвам издрапахме. На юг към Агия Кириаки и Кукулейка обаче си беше слънчево и топло, виждаше се бяло само в далечината на върха.

Кое е любимото село до Волос? За някой друг път, препоръчвам семейна таверна Цонгас в Ахилио, до Глифа.

# 12
 • Мнения: 5 998
Потвърждавам за Цонгас. Посетихме я тази година и се размазахме.
Посeтихме и единствената работеща в Глифа на тръгване. Най - добрите доматени кюфтета!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 047
Тази таверна в Ахилио все я пропускаме, защото като минем вече не работи. Поради тази причина все още не сме посетили и таверна Елени на Пелион.

# 14
 • Мнения: 8 380
Тодоричка,
имам спомен от разговори с персонала, че е целогодишна - има и много уютно вътрешно помещение с камина, доста голямо. Но може би извън сезона е само вечер или само в края на седмицата, или не знам и аз.
Елени много рано затваря, още първите дни на септември.

# 15
 • София
 • Мнения: 10 232
Kato Gatzea е любимото ни село.

В Глифа сме яли при една циганка. Бяха най-вкусните пържоли в живота ми.

# 16
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 7 477
Да се запиша в новата тема.
Не резервирам предварително, а и план нямаме още. Виси ни един Елафонисос от плана за 2020та. Да видим Simple Smile

Ние не се впечатлихме от Елени преди време. Особено от обслужването.
В Ахилио сме яли, ама като не помня точно къде. Хубаво и вкусно беше.
В Глифа и ние сме хапвали при едни по-чернички, не знам дали са цигани.

# 17
 • Мнения: 620
Отново благодарности за страхотната тема!

# 18
 • Мнения: 3 242
Колко сме различни хората във вкусовете си.
В Елени ядохме страшно заешко + най-хубавите маслини евър. С лимон и подправки. Даже си изпросихме буркан за у дома.

А до Глифа, в Ахилио във въпросната Цонгас само хориатикито беше Ок. Че и поръчахме маслини и други разядки. Останаха си.

# 19
 • Стара Загора
 • Мнения: 288
                                                                                                                                              Един залез от Потос на Тасос 21.09

# 20
 • Мнения: 1 033
Благодаря за темата. И аз с мечтите си тук. Иска ми се Пелопонес догодина, но планове не правя...

# 21
 • София
 • Мнения: 13 297
Вече имам резервации за другото лято. Simple Smile
Къде?
Аз съм си харесала Китира за догодина, но за сега нищо конкретно не съм планирала.

Корфу. Досега не успяваше да ме грабне този остров. Миналата година го загледах, но после се отплеснах към Милос и Сифнос (до които така и не стигнахме). Сега, обаче, имам едно нетърпение да отида там, което означава, че някак му дойде времето. Трудно ми беше да избера локация, но мисля, че Agios Georgios Pagon е добро място, не е пренаселено и е удобно за обикаляне. Влюбих се и в апартамент и сега мога само да се надявам, че всичко ще е наред до август догодина. Simple Smile
Другата резервация засега отмених. Иначе беше в покрайнините на Каламата - пак като отправна точка за обикаляне на западната част на Пелопонес. Но засега не съм измислила пътуването добре и май с нощуване на едно място и лашкане по пътища насам и натам няма да стане.

# 22
 • София
 • Мнения: 211
Параход, благодаря за прекрасната тема  отново Flowers Rose

Това лято  сме само с една почивка в Гърция за съжаление. Корфу се оказа  голямо разочарование за мен. Успяхме да го обиколим целия с малки изключения . Видяхме къщите на Даръл - тази от серилала и тази в която е живял Лари със жена му в Калами. Стария град Керкира който наистина е страшно красив , но беше толкова претъпкано на всякъде, че чарам му се губи в тълпите туристи и боклуците около кофите . Не посетихме двореца Ахилион, защото се оказа в ремонт и не си заслужаваше  пълната такса за градината и част от първия етаж. Мон Репо също го пропуснахме.  Бяхме на почти всички  препоръчвани плажове, но никой не ме впечатли. Водата около Палеокстрица, Порто Тимони и Агиос Георгиус Пагон беше ледена , там не можех да влезна във водата  дори, а почивката ни беше от 15 до 29 Юли, уж в  сезона  Laughing . Храната не ми хареса също, гръцката кухня тотално липсва. Пътищата са  неподдържани, за разлика от Лефкада например. Около Керкира са жестоки задръствания по всяко време на деня.
Отидох там със смесени чувства  и определено негативните неща който ме притесняваха  се оказаха много разочароващи. Не бих повторила този остров.
За догодина плановете ми са Кефалоня или Пелопонес през август. Имам седмокласник и няма как по-рано . Може и един септемврийски Пелион да направим. Дано!

# 23
 • София
 • Мнения: 1 047
Абсолютно съм съгласна за Корфу. Независимо, че бяхме по Великден, когато мятат делвите, да, беше интересно, но навалицата беше умопомрачителна, въпреки добрата организация по отношение на паркирането. Мръсно, много боклуци преливащи от кофите, кофти храна, и скъпа. Нищо гръцко не усетих в този остров, другото място на което нямаше нищо гръцко останало за мен беше Санторини, въпреки спиращите дъха гледки, не бих повторила изобщо.

# 24
 • София
 • Мнения: 10 780
Аз пък на секундата събирам багажа пак за Корфу 😃 Да се губя рано сутрин из лабиринта на празните улици, лежа под кривите маслини и да си мечтая лятото да няма край. 🌞 Даже гледахме за Великден да отидем, но с абитуриентка вкъщи ще ни дойде нанагорно.
Края на лятото около Атина са плановете засега.

# 25
 • София
 • Мнения: 13 297
И ние имаме абитуриент - кандидатстудент тази година. Затова първата ни резервация е чак за втората половина на август. За всеки случай. Макар да се надявам още през юли всичко да  е приключило. Ама знае ли се.....

# 26
 • София
 • Мнения: 800
Vivi, и ние сме с абитуриент и кандидат-студент, но ще го оставим за 2 седмици през юни да се справя сам - нали е пълнолетен гражданин вече. Все пак и ние сме хора и се надявам да успеем да отпразнуваме годишнината от сватбата подобаващо с първото ни цикладско бягство. 20 години брачен живот си е сериозно постижение (не че беше толкова трудно, мина неусетно). Откога го чакам само това пътуване...

# 27
 • София
 • Мнения: 1 047
Vivi, и ние сме с абитуриент и кандидат-студент, но ще го оставим за 2 седмици през юни да се справя сам - нали е пълнолетен гражданин вече. Все пак и ние сме хора и се надявам да успеем да отпразнуваме годишнината от сватбата подобаващо с първото ни цикладско бягство. 20 години брачен живот си е сериозно постижение (не че беше толкова трудно, мина неусетно). Откога го чакам само това пътуване...
При вас 20, а  при нас са 30 години брачен живот догодина Simple Smile Да сме живи и здрави само, надявам се да ги отпразнуваме на патерица септември догодина (че датата ни е 16 август, и хич не е за ходене в Гърция тогава, макар че преди ходехме, ама ни дойде акъла и оценихме всички предимства на септемврийското море Simple Smile )

# 28
 • София
 • Мнения: 13 297
ШеОмра! Не съм си дала сметка, че и ние догодина правим 20 години брачен живот. Като стана дума за годишнини - осмятах и нашата. Simple Smile Но нашата сватба беше през ноември, така че - ако искам да празнуваме на морски бряг, ще трябва да се огледам за нещо в южното полукълбо.

Миленка, права си. Simple Smile А и аз едва ли ще изтърпя до втората половина на август и - само да сме живи и здрави- ще заминем някъде и преди това. Пелопонес сигурно е идеален през юни. Simple Smile

# 29
 • Мнения: 3 136
Аз харесвам Корфу. Била съм септември 10 дни, втората половина, нямаше въобще тълпи и беше много приятно, макар и дъждовно.
И зимата съм ходила за Нова година.
Пак искам да отида, но надали, просто има твърде много места на които не съм ходила, че да повтарям.

# 30
 • София
 • Мнения: 10 780
ШеОмра! Не съм си дала сметка, че и ние догодина правим 20 години брачен живот. Като стана дума за годишнини - осмятах и нашата. Simple Smile Но нашата сватба беше през ноември, така че - ако искам да празнуваме на морски бряг, ще трябва да се огледам за нещо в южното полукълбо.

Миленка, права си. Simple Smile А и аз едва ли ще изтърпя до втората половина на август и - само да сме живи и здрави- ще заминем някъде и преди това. Пелопонес сигурно е идеален през юни. Simple Smile
Личи си кой кога е правил абитуриентите😂😂😂 16 ноември 2002 е нашата сватба. Въобще, големи поводи за специални пътешествия.

Моите искат да повторим района на Неа Макри, имали още какво да гледат, пък и някаква зоологическа градина откриха в близост, не били разбрали за нея миналия път. 😃

# 31
 • Мнения: 903
Добре, че ме подсетихте и ние тази година имаме годишнина - 10!

Благодаря за новата тема!
И аз ако не ни мине котка път, догодина съм в Гърция. Моята половинка го поканиха на някакво обучение в Солун за две седмици и той предожи всички да отидем  дотам. Вероятно ще отседнем в Агия Триас или Переа, не е много добре, но поне аз и децата на море, а той ще пътува всеки ден до Солунски университет. Иначе събота и неделя ще мръднем на по-хубави места.

# 32
 • Мнения: 3 242

Моите искат да повторим района на Неа Макри, имали още какво да гледат, пък и някаква зоологическа градина откриха в близост, не били разбрали за нея миналия път. 😃

Я кажи, този Schinias Beach наистина ли е толкова хубав, колкото изглежда на снимки?

С тази гора ми прилича на Калогрия до Патра.

# 33
 • София
 • Мнения: 10 780
Наистина е много хубав, само гора, пясък и море. Ние го открихме съвсем случайно, като отидохме да търсим олимпийския гребен канал и попаднахме в пуста дива гора.😀 И зад нея огромен плаж.

# 34
 • Мнения: 365
Ние това лято също ходихме в Корфу и бяхме почти по същото време като nellyli. Като цяло ни хареса и бихме повторили, защото останаха доста непосетени места, но първо бих предпочела други места, където изобщо не сме били, и някога по-нататък отново Корфу. Назад в темите съм писала какво не ми хареса.
Vivi, първите ни 4 нощувки на Корфу бяха в Agios Georgios Pagon и не ми допадна. Има 10-ина таверни, няколко смесени магазина, нито една пекарна не видях, няма забавления нито за деца, нито за младежи. Удобно е за посещение на плажовете на север и евентуално Палеокастрица и Керкира. По мое мнение е неудобно за плажовете на юг от Палеокастрица, защото ще прекарвате много време в път. За обиколка на северната част на острова аз бих предпочела Сидари.

# 35
 • София
 • Мнения: 13 297
Divi, благодаря за споделеното.
Нашият начин на почивка е малко по-различен, може би. Щом има 10-тина таверни, значи има повече, отколкото очаквам. Simple Smile От пекарни не пазаруваме, дори и да са на отсрещния тротоар. Забавления за деца не ни трябват. Планът ми е поне 1 от дните да наемем лодка и да обикаляме малките заливчета около Палеокастрица и това да е най- южното място, до което да стигнем на западния бряг. Единствено Исос ми е любопитен - има 300 и кусур дни да решим бие ли ни се път до там. Simple Smile Сидари ще го видим, но не бих отседнала там - твърде ми е пренаселено. А разстоянието до там е 12км - не е кой знае колко. Като цяло - никога не си поставям за цел да видим всичко възможно когато пътуваме. Набелязвам няколко неща, интересни за нас, с които редуваме мързеливите дни на лежерна почивка.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 00:10 от Vivi

# 36
 • Мнения: 365
Vivi, щом е така, значи може и да ви хареса Agios Georgios Pagon. Исос според мен не си заслужава да биете толкова път, но много хора биха ме опровергали. Сидари като място за плажуване също не е уау, на мен ми хареса Каналът на любовта и като място за настаняване. Потвърждавам, че около Agios Georgios Pagon и Палеокастрица водата е студена - имайте го предвид, за да не останете разочаровани. Около Сидари и Касиопи, както и на юг - около Агиос Георгиос Аргирадес и Исос, е много по-приятна като градуси.

# 37
 • София
 • Мнения: 800
Vivi, защо така недолюбваш пекарните? Не обичаш тестени изделия или нещо друго? Аз лично съм им голям фен, особено на баниците и хляба.

# 38
 • Мнения: 605
Записвам се в темата и аз, но с една лоша новина в момента. Крит е ударен от земетресение, 6.4 по Рихтер и има опасения за цунами. Дано всичко да е наред!

https://news.sky.com/story/crete-earthquake-holiday-island-hit-b … -warning-12432033

# 39
 • Мнения: 3 136
Vivi ние бяхме настанени в студио в района до Санта Барбара. На мен там много ми хареса, но имаше страшно много комари. Таверна имаше само 1 към нея магазинче и всичко друго с колата. 10 дни изкарахме и от там обиколихме почти целия остров, като на някои места само спирахме да разгледаме без да плажуваме. Бяхме след 15 септември и на някои места имаше вълнии, водорасли. Сидари на мен не ми хареса, Палеокастрица също - и двете сатват само за фотосесися. Керкира ми харесва, обичам малките тесни улички и магазинчетата, от там си купих 2 чифта ръчноправени кожени сандали, септември бяха и с намаление. Дворецът е красив, а гледката от градините му е божествена.

# 40
 • София
 • Мнения: 10 780
Divi, благодаря за споделеното.
Нашият начин на почивка е малко по-различен, може би. Щом има 10-тина таверни, значи има повече, отколкото очаквам. Simple Smile От пекарни не пазаруваме, дори и да са на отсрещния тротоар. Забавления за деца не ни трябват. Планът ми е поне 1 от дните да наемем лодка и да обикаляме малките заливчета около Палеокастрица и това да е най- южното място, до което да стигнем на западния бряг. Единствено Исос ми е любопитен - има 300 и кусур дни да решим бие ли ни се път до там. Simple Smile Сидари ще го видим, но не бих отседнала там - твърде ми е пренаселено. А разстоянието до там е 12км - не е кой знае колко. Като цяло - никога не си поставям за цел да видим всичко възможно когато пътуваме. Набелязвам няколко неща, интересни за нас, с които редуваме мързеливите дни на лежерна почивка.
Исос не е толкова впечатляващ като околна природа, дюните са покрити само с клек. Докато северната част на лагуната - Халикунас е поразителна с хълмовете, покрити с пясъчни лилии.
Вместо Сидари, по-близо е нос Драстис с величествени гледки към скалите в морето.

# 41
 • София
 • Мнения: 13 297
Vivi, защо така недолюбваш пекарните? Не обичаш тестени изделия или нещо друго? Аз лично съм им голям фен, особено на баниците и хляба.

Нищо лошо не искам да кажа. Досега един път не сме влезли в пекарна да купим нещо, а първото ми гръцко лято беше след първия клас на абитуриента. Повечето лета сме ходили в Гърция на 2 почивки, на различни места и от пекарна не сме взели нищо. Закусваме други неща, а обядваме и вечеряме в таверните. Затова те са ми важни, а пекарните - не. Simple Smile

yovanka, ще ги забода на картата. Благодаря! Simple Smile

# 42
 • Мнения: 5 998
Блазе ти,  Виви.  Като влезна в пекарна с три кила излизам. И все не ми стига  Close Joy

# 43
 • софия
 • Мнения: 17 734
Пекарните, ох, пекарните!
Не знам как го правят, но много малко са били пекарните, от които не излизам с три пъти повече неща, отколкото можем да изядем. Не обичам сладко, но със солените закуски не мога да се спра. Всичко има вкус.

# 44
 • Мнения: 266
Vivi Сидари на мен не ми хареса, Палеокастрица също - и двете сатват само за фотосесися.
+1, Сидари е сигурно последното място, което ще избера за настаняване. Водата е топла и плитка, което би било удобно за хора с много малки деца и до там. Навяваше ми спомен на неприятен черноморски курорт, без останал въздух за дишане, но с много инглиш брекфаст.
От Палеокастрица също очаквах повече.
Това е може би единствения остров, за който не мога да изкажа категорично мнение. Изкарахме там две страхотни отпуски, но основно на юг, където не е особено живописно. Бих се върнала отново, но при първоначалната непопулярност на района. При второто ни посещение и народът, и чадърите, и всичките негативи от това бяха Х 2 най-малко. С храната е зор наистина, първия път едно свястно ядене не улучихме, втория случихме 1-2 пъти.

# 45
 • Мнения: 365
И ние търсим спокойствие, но не за сметка на удобствата. В Agios Georgios Pagon се чуствахме като в дълбока провинция. Аз държа да има пекарни, защото ми омръзва да ям сандвичи за закуска, а не искам да губим време в сядане на заведение сутрин. Там нямаше дори откъде да си вземем гироси някоя вечер по-небрежно. Нямаше и добре зареден магазин, от който да си напазаруваш нещо свястно, за да си приготвиш вечеря, когато не ти се излиза на таверна. Магазините бяха тип смесени с пакетирани продукти. Нямаше сладкарници, а малкото удоволствия като сладоледа бяха скъпи. Сидари от своя страна действително е пълно с повече хора, отколкото бих предпочела, но и предлага много по-богат избор за изхранване - в заведение, на крак или в мястото за настаняване, което за мен е важно, защото не искам да се чуствам длъжна да се храня все навън, когато например ми се е искало да останем до по-късно на плажа и след това детето трябва по-скоро да го сложим да спи. Въпрос на мнение, разбира се. Най-добрият вариант е спокойно място, но и осигуряващо повече разнообразие откъм магазини, таверни, пекарни, сладкарници, място за разходки и забавления, но такова ние не намерихме Stuck Out Tongue Winking Eye

# 46
 • София
 • Мнения: 800
Относно пекарните на мен любими са ми:
Бугаца с ванилов крем (отгоре наръсена с пудра захар и канела)


и спанакопита


И тъй като съм на вълна Фолегандрос, ви поздравявам с една гръцка песен, посветена на острова:
https://www.youtube.com/watch?v=CHKagOrjPVY

# 47
 • Мнения: 365
Миленка_д, и аз ги харесвам. В магазинчето до светофара преди Бела Виста пък ядох страхотен лимонов пай 😊

# 48
 • Мнения: 389
Този септември посетихме и ние о.Корфу. Бяхме отседнали близо до селцето Пелекас. На мен ми хареса, въпреки, че имам както каза някой по-нагоре смесени чувства Simple Smile. Керкира е прекрасна, но наистина дори и в 1-то десетдневние на м.Септември беше лудница. Пазара, край пристанището си заслужава да се види. Селцето Пелекас е интересно, има едно место там Kaiser Throne, от където има прекрасна гледка към морето и целия остров, а също може и да се наблюдава залеза. На мен плажа Исос ми хареса, не успяхме да слезем по-надолу на Юг към плажа Санта Барбара, който беше препоръчан в темата.  Около Палеокастрица също беше лудница, двореца на Сиси е красив, но беше половината в реставрация и беше затоворен 2 етаж. Михахме през няколко селца по-екзотични, където беше толкова тесен пътя, че бабите седящи на пейките трябваше да си отместват краката Simple Smile. Има си собствен чар острова. Най-добрoто попадение, беше малък плаж близо до нас, с прекрасна таверна, който си заслужава да се посети - Yaliskari.

# 49
 • София
 • Мнения: 4 321
Започвам и аз с мечтите и плановете за лято 22, с надеждата да сме здрави и тази ковидотия да е приключила.

# 50
 • Мнения: 60
Винаги съм си мислила, че ще отида на Корфу някой ден(повлияна от Дарълови и тяхното безвремие), и даже миналата година бяхме направили почти план, но заради едно или друго се разминахме..., а напоследък пък не чета и много постоянни хубави неща, не че няма, де.., но ние сме без кола и идеята беше за две основни места+Керкира за накрая, за да се приберем от там със самолет, но  особено това със студената вода си е риск за мен.., щото аз на плаж съм основно във водата, даже някой път се чудя защо ли взимаме чадър, да пази на сянка багажа.. Grinning
Но все пак оставам в очакване на едно лято без сертификати..., за да се правят планове за полети, автобуси/коли, плажове, хотели, ресторанти/таверни и т.н., а нееее... не ми се говори даже..
Да видим! Balloon

**Параход, много красива темата Two HeartsTwo Hearts

# 51
 • Мнения: 365
Aretka, значи си от моята партия Blush И аз ходя на море заради самото море. Ако морето е красиво, чисто, топло, плитко, мога да направя компромис с доста неща (не всичко, разбира се).
Да не останеш с впечатление, че на Корфу не съм се къпала. Къпах се и то много. Въпросът беше, че в района на Agios Georgios Pagon и Палеокастрица на всяко влизане ми трябваха по около 20-ина минути, за да ми стане долу-горе приемливо (преди това - треперене Joy), но както казах, мноооого обичам морето и когато видя такава красива и кристална вода, искам да й се наслаждавам максимално въпреки не много високата температура. В южната част водата е много приятна като температура и щом обичаш да киснеш, може би там ще ти е по-приятно. Просто не е толкова живописно там. Около Сидари и Касиопи водата също е по-топла.
В този ред на мисли - как е водата на Лефкада и Кефалония? Студена ли е пак, зависи ли това от плажа, наистина ли на повечето места бързо става дълбоко, морето често ли е бурно?

# 52
 • Мнения: 8 380
В този ред на мисли - как е водата на Лефкада и Кефалония? Студена ли е пак, зависи ли това от плажа, наистина ли на повечето места бързо става дълбоко, морето често ли е бурно?
На Кефалония и Закинтос е топла, с някои екзотични изключения (като Хигия, където има студен минерален извор). На Лефкада е по-топла на изток, където са гадните плажове, и на юг, на запад по-хладна.
Дълбоко и по-често бурно е пак на красивите плажове на запад (важи за всички острови), на вътрешните - не.

# 53
 • Мнения: 266
Наистина е много хубав, само гора, пясък и море. Ние го открихме съвсем случайно, като отидохме да търсим олимпийския гребен канал и попаднахме в пуста дива гора.😀 И зад нея огромен плаж.
Ау, проспала съм я тази публикация. yovanka, имаш ли представа дали плажът е все още изцяло достъпен? Неорганизираната част имам предвид.

# 54
 • София
 • Мнения: 10 780
Наистина е много хубав, само гора, пясък и море. Ние го открихме съвсем случайно, като отидохме да търсим олимпийския гребен канал и попаднахме в пуста дива гора.😀 И зад нея огромен плаж.
Ау, проспала съм я тази публикация. yovanka, имаш ли представа дали плажът е все още изцяло достъпен? Неорганизираната част имам предвид.
Покрай гребния канал продължихме навътре и през някаква отбивка стигнахме плажа. Не сме имали проблем с достъпа до него.
Само че, става въпрос за 2018, догодина как ще е не знам. Тогава имаше табели, че е национален парк, без никакви забрани. Тази година имаше рестрикции навсякъде по парковете заради пожарите.

# 55
 • София
 • Мнения: 211
Smiley

В този ред на мисли - как е водата на Лефкада и Кефалония? Студена ли е пак, зависи ли това от плажа, наистина ли на повечето места бързо става дълбоко, морето често ли е бурно?
За  Кефалония не знам , но за Лефкада  мога да кажа , че западните плажове водата си беше супер на температура миналата година. Бяхме там от 20 юли до 2-3 август. Повечето плажове от запад става бързо дълбоко и не са подходящи за малки деца особено когато е бурно морето. За източните нищо не мога да кажа, не сме ходили освен на разходка вечер.
За Корфу  и плажовете : Исос не ми хареса , очаквах повече. Съседния Chalikounas духаше ужасно и бързо се изнесохме , но не беше  никак лош. Санта Барбара  ми хареса , но имаше страшно много народ за моя вкус.
Учудващо плажа който най-много ми хареса е супер непопулярен Арахави. Беше си пясъчен и пуст, разкошен Simple Smile

# 56
 • Мнения: 365
Май ми се затвърждава мнението, че на Лефкада не е подходящо за нас.
Ние минахме покрай Арахави и ми се стори приятен, но този ден бяхме планирали Касиопи и не остана кога да го посетим.
Учудвам се за Санта Барбара. Когато ние ходихме, хора имаше основно в платената зона. На безплатната зона хората бяхме през 20-ина метра и то, защото бяхме застанали сравнително близо до платената зона заради това, че сме с малко дете и много багаж, които не искахме да носим надалече по жегата. По-далече от платената зона имаше места, където хората бяха сигурно на 50 м едни от други.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 21:34 от Divi_86

# 57
 • Мнения: 3 136
И аз се учудвам за Санта Барбара, този плаж е толкова дълъг, че пренаселването му ми се струва невъзможно. Разбира се ако си говорим само за платената зона тя си е малка.

# 58
 • София
 • Мнения: 800
змия, моля те пусни някое разказче за Крит и снимчици, че нещо темата тотално замря Sad. А аз оттук черпя вдъхновение за работа, та и то изчезна. Може и някой друг да се включи, ако е забравил нещо да сподели и да ме зарадва Hug.

# 59
 • София
 • Мнения: 10 232
змия, моля те пусни някое разказче за Крит и снимчици, че нещо темата тотално замря Sad. А аз оттук черпя вдъхновение за работа, та и то изчезна. Може и някой друг да се включи, ако е забравил нещо да сподели и да ме зарадва Hug.

Чакам мъжът ми да довърши албума и ще пиша, надявам се да е преди края на работната седмица.

# 60
 • София
 • Мнения: 2 518
От мен малко критски кулинарни открития.
Стака/staka, можете да си поръчате с яйца или без. Уникално вкусно нещо, това е каймак/масло, в което се запържва лъжица брашно.


Ако някой е в Ханя в събота да мине непременно през съботния пазар на улица Minoos, където от едно хотелче, Poco Loco, само в пазарния ден вадят скара отпред и пекат сувлакита на дървени въглища, ама много мераклийски ги правят! Топят ги в марината, поливат ги с лимон при печенето, хлебчето го пекат и поливат със зехтин, страшно вкусно и автентично преживяване!Не на последно място бирите. Много са дръпнали в последните години с производството на местни бири. Cretan Kings много ни хареса и Charma, особено тъмната.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 12:47 от evhen

# 61
 • Мнения: 167


Момичета, знаете ли защо се получава така? Да не би да е твърде рано? Идеята ми е да проверя поне ориентировъчно цени за ферибота за догодина.

# 62
 • София
 • Мнения: 1 047


Момичета, знаете ли защо се получава така? Да не би да е твърде рано? Идеята ми е да проверя поне ориентировъчно цени за ферибота за догодина.

Още е много рано за разписания.

Тук прегледам за фериботни връзки и се вижда дали има актуални разписания

https://ferries.gtp.gr/greek-ferries/ferry-ports

# 63
 • Мнения: 167


Момичета, знаете ли защо се получава така? Да не би да е твърде рано? Идеята ми е да проверя поне ориентировъчно цени за ферибота за догодина.

Още е много рано за разписания.

Тук прегледам за фериботни връзки и се вижда дали има актуални разписания

https://ferries.gtp.gr/greek-ferries/ferry-ports
Здравейте, благодаря!
Знаете ли колко по-рано е добре да се купят билети?
Интересуват ме Корфу и Скопелос.
Също ако имате ориентировъчно информация за цени юни/септември 2ма възрастни и автомобил. (обикновено комби) Детето е на 2,преддполагам не се таксува?

# 64
 • София
 • Мнения: 10 780
За Корфу няма смисъл от предварително купуване на билети, има кораб през час-час и половина.
Редовната цена е около 60 Е в посока за вашата конфигурация, но на място правят отстъпка при купуване на двупосочни билети. Почти наполовина пада цената.

# 65
 • Мнения: 167
За Корфу няма смисъл от предварително купуване на билети, има кораб през час-час и половина.
Редовната цена е около 60 Е в посока за вашата конфигурация, но на място правят отстъпка при купуване на двупосочни билети. Почти наполовина пада цената.

Супер, мерси! 60 Евро на човек?

# 66
 • София
 • Мнения: 10 780
За Корфу няма смисъл от предварително купуване на билети, има кораб през час-час и половина.
Редовната цена е около 60 Е в посока за вашата конфигурация, но на място правят отстъпка при купуване на двупосочни билети. Почти наполовина пада цената.

Супер, мерси! 60 Евро на човек?
Не, кола + двама възрастни в посока.

# 67
 • Мнения: 8 380
Анелия Иванова,
за Скопелос бих казала, че около 2 седмици предварително дава сигурност в сезона. За никоя дестинация досега не сме вземали билети по-рано (за доста - 4-5 дни преди ферибота или в последния момент).

Тук искам да уточня, че фериботните билети могат да се връщат по много либерален режим, както и да се заменят с отворени (т.е. да се използват на друга дата по ваш избор), ако случайно решите да ги купите месеци предварително. Условията ги има в сайта на компаниите, но общо взето във висок сезон трябва да ги върнете между 7 и 14 дни преди плаването, за да получите пълната сума обратно, а в нисък - може и ден преди.

Аз веднъж ги върнах пет минути преди отплаването на кораба, щот ми кефна да се кача на друг, ама друга тема, не правете това у дома Simple Smile Иначе е забавна история.

# 68
 • София
 • Мнения: 800
Анелия Иванова, за Скопелос от Волос оперират 2 компании - Blue Star Ferries и Anes. Първите са доста скъпи - 31 евро за пътник и 89.50 за кола на посока. Отстъпки няма за двупосочен билет. И това са цените от тази година. Следващите може да са по-високи. Пътуват всеки ден, като тръгват около 8 ч. и пристигат на обяд, към 12 ч. Анес не пътуват всеки ден и цените им зависят от сезона. Можеш да ги разгледаш на сайта им. В ниския и средния сезон има отстъпка за двупосочен билет.

# 69
 • Мнения: 167
Joy Благодаря, дано събера смелост да се запътим с малката натам, че до сега най-далече с нея сме били на Тасос.
Обачее много ми липсват южните части..
Ще питам пак ако се навия 😀

# 70
 • София
 • Мнения: 800
Ние (както някои вероятно си спомнят) трябваше това лято да пътуваме до Алонисос, но в последния момент смених плана заради медузите. Иначе мисля, че това пътуване е доста щадящо, но предполага нощувка във Волос, защото фериботите тръгват сутрин към 8 ч. Пътят от София до Волос се взима за 5-6 часа, което ми се струва съвсем приемливо. Ако тръгнете сутринта, по обяд сте във Волос и имате време за плаж и разходка, а сутринта - отпочинали се качвате на ферито. Спорадите със сигурност си заслужават, но на мен засега ми се изплъзват. Два пъти правя планове за Алонисос и после ги отменям. Някой ден ще му дойде времето, защото знам, че ще ми хареса - зелен и не толкова натоварен откъм туристи. Много странно, но като чета за някои острови и се "влюбвам" в тях, а за други - не усещам нищо и не ми се ходи толкова. Не че ще откажа да ги посетя ако ми се отвори възможност, но някакси не са ми в приоритетите. Така беше и за Закинтос - хареса ми, радвам се, че го видях, но толкова. А Кефалония и Икария си запазиха място в сърцето ми. Също и Патмос, Арки и даже Самос. Но стига с излиянията, че малко странно звучи цялата история.

# 71
 • Варна
 • Мнения: 3 127
в Ханя в събота да мине непременно през съботния пазар на улица Minoos, където от едно хотелче, Poco Loco, само в пазарния ден вадят скара отпред и пекат сувлакита на дървени въглища, ама много мераклийски ги правят! Топят ги в марината, поливат ги с лимон при печенето, хлебчето го пекат и поливат със зехтин, страшно вкусно и автентично преживяване!

Колко тъжно , да се радваме че в Гърция сме намерили вкусно автентично сувлаки  Sad  !
Преди времената на гироса , пиците , хамбърга , панкейка , т. е . преди 40 - 50 г. буквално на всеки ъгъл имаше мангали , най - елементарни , често от отрязан варел , шепа дървени въглища и парче картон за раздухване.Разбира се и месото си беше друго , а не замразено и машинно нарязано.И за бира рядко се сещаха гърците , караха си на узо с водичка , рацина и краси.На крайбрежната на Пирея имаше няколко продавници с намсистотин литрови бъчви и купчина пластмасови шишета - 100 драхми/л.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 72
 • Мнения: 22
Включвам се с малко снимки и впечатления от кратката ни почивка в Агия Триада.Доста изоставено и занемарено малко селце, но въпреки това на нас ни хареса.Спокойствие, романтична атмосфера и тишина.Морето много плитко, топла вода, по-скоро приличаше на езеро.Посетихме две от таверните, храната беше много вкусна, обстановката повече от приятна.Бихме посетили пак за по-дълго време, въпреки че има къде по-красиви места 🙂.[/img][/img][/img][/url][/img][/img]

# 73
 • София
 • Мнения: 800
Ани76, извинявай, но снимката ти не се вижда при мен.

# 74
 • София
 • Мнения: 9 919
Беше ми интересно да видя снимките и си поиграх да оправя малко линковете:

Включвам се с малко снимки и впечатления от кратката ни почивка в Агия Триада.Доста изоставено и занемарено малко селце, но въпреки това на нас ни хареса.Спокойствие, романтична атмосфера и тишина.Морето много плитко, топла вода, по-скоро приличаше на езеро.Посетихме две от таверните, храната беше много вкусна, обстановката повече от приятна.Бихме посетили пак за по-дълго време, въпреки че има къде по-красиви места 🙂.


# 75
 • Мнения: 22
Беше ми интересно да видя снимките и си поиграх да оправя малко линковете:

Включвам се с малко снимки и впечатления от кратката ни почивка в Агия Триада.Доста изоставено и занемарено малко селце, но въпреки това на нас ни хареса.Спокойствие, романтична атмосфера и тишина.Морето много плитко, топла вода, по-скоро приличаше на езеро.Посетихме две от таверните, храната беше много вкусна, обстановката повече от приятна.Бихме посетили пак за по-дълго време, въпреки че има къде по-красиви места 🙂.Таня 67 , благодаря!

# 76
 • Мнения: 262
Записвам се и аз при вас Simple Smile
Тази година посетихме Крит и Родос, много ми харесаха. Бяхме с колата и фери от Пирея, пътя до Родос е дълъг, но с каюта не го усетихме. Наспахме се и сутринта бяхме на острова.
За догодина още нищо не съм измислила, чета ви с удоволствие. Благодаря за темата

# 77
 • Мнения: 5 998
Милена12345, може да ни зарадваш с някоя снимка ☺
Би ли казала повече за ферито? Време, стойтост, с кола ли бяхте?

# 78
 • Мнения: 128
Аз имах идея за Родос тази година, но нещо  не ни се получи. Ще остане за догодина и ще се радвам на препоръка за място за отсядане. Предпочитам не особено диво, да има хубави места за хапване, пийване и разходка.

# 79
 • Мнения: 143
Къде проверявате за вътрешни полети в Гърция? Интересува ме летището в Солун като отправна точка. Гледах wizz / ryanair, но няма почти никакви дестинации.

# 80
 • София
 • Мнения: 1 775
Къде проверявате за вътрешни полети в Гърция? Интересува ме летището в Солун като отправна точка. Гледах wizz / ryanair, но няма почти никакви дестинации.
Вижте Aegean air за вътрешни полети.

# 81
 • Мнения: 8 380
Другите две са Sky Express и Ellinair, но те имат малко полети и основно сезонни през лятото. За съжаление Астра еърлайнс, която беше солунска компания, прекрати дейността си.

# 82
 • София
 • Мнения: 2 518
И Елинеър може да ги пишем към приключилите!

Останали са с два самолета и то големи.
Онези малките, с които пътуваха вътрешно са ги сдали сигурно.

Много жалко, бяха много щедри😀

# 83
 • Мнения: 3 242
Elin са собственост на Музенидис. Които пък от своя страна имаха лятото сериозни финансови проблеми и спряха обслужване на групи. Сега не съм ги следила дали обявиха несъстоятелност. Но аз от Елин не бих купувала билети.

# 84
 • София
 • Мнения: 2 518
Нали почина собственикът, от Ковид.

# 85
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 32 163
момичета и момчета, предстои ни еднодневна екскурзия до Гърция.
при предишната посетихме Атина, исторически забележителности и музеи.
сега ми се искаше Пирея. по-скоро за забавление - разходка и хапване.
ще съм благодарна за всяка препоръка.

# 86
 • София
 • Мнения: 800
Пирея е приятно място, но мисля, че 3-4 часа са достатъчни и то ако времето е хубаво за разходка. Най-интересно е около яхтеното пристанище Марина Зеа. Ние бяхме през април и го съчетахме с малко плаж в района на Вула. Има удобен автобус между Глифада и Пирея. Мисля, че можете да отидете и до езерото Вулягмени, но аз не съм ходила там за съжаление. Друга мечта ми е нос Сунио, но за там вероятно трябва кола.

# 87
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 32 163
ние общо взето толкова време имаме. Sad
пристигаме на летището рано сутринта - 7-8 часа и заминаваме в късния следобяд.
пътуването до Пирея ще е час-час и половина, връщането пак толкова...
смятах да пием кафе някъде, да се разходим, евентуално морска разходка, късен обяд някъде и да се върнем на летището.

# 88
 • Мнения: 8 380
момичета и момчета, предстои ни еднодневна екскурзия до Гърция.
при предишната посетихме Атина, исторически забележителности и музеи.
сега ми се искаше Пирея. по-скоро за забавление - разходка и хапване.
ще съм благодарна за всяка препоръка.
Пълно е с кръчми в Пирея, и луксозни на яхтеното пристанище, и народни, но не знам колко време може да уплътните така, а и доколко е в интересите ви Simple Smile Около големия порт със сигурност не става за приятна разходка, шумно е, мръсно и огромен трафик.
По-скоро отидете до о. Егина. Фериботите са на всеки 30 минути, отнемат към час и ще се разходите в града там.

# 89
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 32 163
благодаря за предложението. Simple Smile сега поне имаме някаква опорка Wink

# 90
 • София
 • Мнения: 800
Здравейте! Тъй като началото на зимата, студените дни и изолацията не ми се отразяват добре на настроението, се опитвам да се развличам с плановете за следващото лято. Както вече споделих, надявам се средата на юни да сме за 10 нощувки на Цикладите и по-точно Санторини, Фолегандрос и Иос. Засега трудности ми създава планирането на трите дни на Санторини, всъщност единият ще прекараме на разходка с лодка, така че остават два пълни дни за планиране. Ще бъдем двамата със съпруга ми, без кола, ще се придвижваме с автобус. За спане съм избрала Месария, но мога и да го сменя. Предпочитаме природни забележителности и плажове пред исторически (още обмислям дали да включим Акротири в програмата). От винарни не се интересуваме. Приемам съвети за местата и плажовете, които са ви впечатлили. Изчела съм публикуваните мнения, но се надявам да се включат повече хора.

# 91
 • София
 • Мнения: 1 775
Здравейте! Тъй като началото на зимата, студените дни и изолацията не ми се отразяват добре на настроението, се опитвам да се развличам с плановете за следващото лято. Както вече споделих, надявам се средата на юни да сме за 10 нощувки на Цикладите и по-точно Санторини, Фолегандрос и Иос. Засега трудности ми създава планирането на трите дни на Санторини, всъщност единият ще прекараме на разходка с лодка, така че остават два пълни дни за планиране. Ще бъдем двамата със съпруга ми, без кола, ще се придвижваме с автобус. За спане съм избрала Месария, но мога и да го сменя. Предпочитаме природни забележителности и плажове пред исторически (още обмислям дали да включим Акротири в програмата). От винарни не се интересуваме. Приемам съвети за местата и плажовете, които са ви впечатлили. Изчела съм публикуваните мнения, но се надявам да се включат повече хора.
Това беше обиколката ни от това лято, но ние бяхме с рент а кар. Гледките от Акротири са впечатляващи и не е за изпускане. Има приятни ресторанти с изумителни гледки към калдерата, които са значително по-малко натоварени от тези в Иа. Пиргос е приятно традиционно село, с хубави ресторантчета.
Червеният плаж е интересен да се види, но не и за плажуване. От другите плажове никой не ме впечатли особено. На Влихада има интересни скали. Плажът Камари е ужасен - а ла Слънчака. Периса става.
За Иос и Фолегандрос, ако имаш въпроси, кажи.

# 92
 • Мнения: 3 242
След Акротири има фар Акротири. На мен гледката там на залез ми конкурира тази от белите градчета. Като екстра, че и тях ги виждаш, освен залеза. Както и качване на Moni Profiti Ilia. Там е също невероятна гледката на залез към целия остров.
Иначе, ние снимахме залеза от едно голо място/нещо като паркинг в дясно от мястото, където започва спускането за пристанището. Не се блъскахме с тълпата.
36.38290182416904, 25.434060801231148

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 09:42 от Fancy

# 93
 • София
 • Мнения: 800
dechy, благодаря за споделеното - определено ще ми е полезно. Знам, че Санторини не е типичната плажна дестинация, но смятам да отделим по малко време точно на споменатите Влихада, Червения и Периса. За другите два острова нямам толкова дилеми, там ще караме лежерна почивка, но ще се радвам да прочета впечатленията ти.

# 94
 • Мнения: 8 380
Няма да ви е лесно с обществен транспорт да видите много за два дни. Автобусите за Акротири, Периса и Камари спират в Месария, но за Имеровигли и Иа трябва да се прекачвате във Фира. Също и от летището е директен до столицата. Освен това често са претъпкани.

# 95
 • София
 • Мнения: 2 518
За Акротири да добавя, трябва с гид да се влиза, че иначе гледаш едни купчини пръст само.

# 96
 • София
 • Мнения: 1 775
миленка_д, Фолегандрос също не е плажна дестинация, поне не с типичните пясъчни плажове. Но затова пък Хората е впечатляваща. Атмосферата, която цари в нея е страхотна. Вечерният живот и таверните са нещото, което го прави уникален. Само до 1-2 плажа се стига по път ( с кола или с автобус). До другите достъпът е с водно такси. От плажа Агали има водни таксита до Аг. Николаос за 5€ в двете посоки. На него има 2 таверни. Ние не успяхме да се доредим до места в никоя от тях - в едната имаше сватба, а всички маси в другата бяха резервирани, тъй като поемаха останалите посетители. Другите водни таксита са от пристанището Каравостаси до плажа Катерго, мисля, че струват 10€ двупосочно. Но като духа, не плават.
По наше време (втората половина на август), имаше много народ на Фолегандрос. Едвам си намерихме места за настаняване. Доста късно резервирахме де.
За Иос нямам много за разказване. Голямото и малкото Манганари са супер плажове по моите критерии. На голямото Манганари шезлонгите вдясно са безплатни - уж срещу консумация, но никой не идва да събира поръчки. Simple Smile
Очаквах повече от Хората. Има 2 много вървящи заведения там. Oбаче за сефте разбрах как се правят резервации с начален и краен час за напускане на масата. Simple Smile Едното е много добро, с интересна кухня - Катоги, но другото доста ме разочарова откъм бавно обслужване (въпреки лимитираното време за престой), а и като храна - Sainis.

P.S. само да добавя, че единствено съжалявам, че не се сетих навреме да отидем от Фолегандрос на еднодневен трип с ферито до Сикинос. Не са много удобни и часовете за отиване и връщане обаче. Иначе навръщане видях от кораба, че плажът на пристанището на Сикинос е много приятен.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 00:35 от dechy

# 97
 • Мнения: 8 380
Фолегандрос е този от трите, на който не съм ходила, и понякога ме е яд, че толкова години не е дошъл на дневен ред, защото стана доста "модерен" и натоварен туристически напоследък.
От друга страна, май от не чак толкова скоро - една позната от Гърция разказваше, че още през май 2001-ва е била изумена колко чужденци има на острова (отишли са да живеят там тогава, мъжът й - млад лекар е бил "по разпределение" и съответно единствен на Фолегандрос, който е с целогодишно население от сорта на 750 души).

На Иос, ние все в някакви далечни кръчми ходехме, както и на Милопотас и Ялос. В Хора-та май не сме сядали изобщо да ядем. Но бяхме с кола.
"Младежкият" сезон на Иос започва на 17 юни, шведския празник Мидсомар. Това ако искате да го избегнете, миленка_д Simple Smile

# 98
 • София
 • Мнения: 800
Параход, май няма да можем да го избегнем младежкия сезон на Иос, тъй като би трябвало да сме там от 20 до 24 юни. Надявам се да не е толкова страшно. Притеснява ме повече автобусът от летището на Санторини. Самолетът каца привечер и ще е доста неприятно ако трябва да сменяме 2 автобуса. А и вечер не са много начесто. Според тази табела (не знам колко е актуална) автобусът от Монолитос би трябвало да минава през Месария и летището. И той е отделен от директния автобус до Фира. Всъщност май е един и същ, защото часовете се припокриват напълно. Разбира се може да няма удобен час за нас през юни, ще се разбере вероятно малко преди да тръгнем. Все още имам известни колебания за мястото, където да спим, но в Месария съм харесала страхотна автентична къща за гости на прилична цена с много висок рейтинг. Има даже и включена домашна закуска, където си е допълнително изкушение. За Фолегандрос ще ви пиша утре какво планирам, че стана късно.
Благодаря на всички за споделеното! Страхотни сте (както винаги Hug)!

# 99
 • Мнения: 8 380
Този от Монолитос ще свърши работа. Директният е Airport Express.
Ето виж за подробности тук, всъщност пише и за другия със спирките от Монолитос:
https://santorinidave.com/santorini-buses
и тук
https://santorinibus.com/

Моля те, сподели за къщата! Както и за останалите планове Simple Smile

# 100
 • София
 • Мнения: 800
Къщата е тази.
Редактирам и допълвам вчерашния си пост:
Първоначалните ми планове бяха да комбинирам супер кипящия от туристи Санторини с относително спокойния Фолегандрос. Оказа се обаче, че съпругът ми не иска да ходи и на двата острова, особено като разбра, че няма много хубави плажове. И така реших да разделя нощувките на Фолегандрос с Иос заради хубавите му плажове. Освен това между трите острова има удобни фериботни връзки на нормални цени от 8-9 евро (Seajets ми идват твърде скъпи). За съжаление така ни остават само 3 нощувки на Фолегандрос, но колкото толкова, ще се радвам и на това. За този остров чух преди доста години, още преди да се разпали страстта ми по гръцките острови и даже в началото не можех да му запомня името. Имам бивша по-възрастна колежка, която прекара няколко лета на острова, работейки в луксозен семеен хотел в Хора-та и може би тя донякъде ме запали с разказите си. Ако зависи само от мен бих прекарала поне седмица там, но мъжът ми не е на това мнение.
Към момента плановете ми са следните:
- Пристигане на Санторини привечер на 13 юни /понеделник/ и 3 пълни дни на острова
- В петък сутринта към 9 ч. отплаваме за Фолегадрос и оставаме за 3 нощувки в Каравостасис. Предполагам, че на втория ден ще направим обиколка на острова с корабче и така ще решим за следващия.
- В понеделник /20 юни/ по обяд хващаме ферито до Иос и оставаме там до петък по обяд, когато се връщаме на Санторини за вечерен полет до София.
Тези сметки са съвсем груби, защото още нямам билети за самолет, а и да имам няма гаранция, че няма да направят промени по часовете на полетите, възможно е и изцяло да анулират. Но нищо не може да ме спре да мечтая за желаната цикладска почивка и да се надявам да се осъществи.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 16:47 от миленка_д

# 101
 • Мнения: 8 380
Програмата е чудесна. С дадения брой дни не бих я направила по друг начин - ако искате пясък и почивка, наистина Иос е най-подходящото място. А пък Манганари е просто божествен. Единствено ми се струва, че на Фолегандрос да се отседне в Хора е незаменимо.
Пожелавам да се осъществи безпроблемно и ще чакаме впечатления - ей го юни къде е!

# 102
 • София
 • Мнения: 800
Благодаря за пожеланията и съветите! Може и да си права за Хора на Фолегандрос, но там пък няма плаж. Ще отиваме вечер за хапване и разходка. Като си помисля, че чакам следващото лято с нетърпение, а още зимата не е започнала... А и трябва доста работа в офиса да отхвърля предварително, за да мога да отсъствам 2 седмици през юни. Дано само да сме живи и здрави, всичко друго се постига!

# 103
 • Мнения: 1 600
Как протича в момента минаването през границата? Обмислям евентуална кратка разходка през ноември или декември с 2-3 нощувки. Обаче ако правят тестове на всички на границата, не ни се виси. А и децата ги е страх още да им бъркат в носа. И има ли нещо интересно в близката Северна Гърция, което да правим?

# 104
 • София
 • Мнения: 1 775
Нашата програма беше подобна на вашата, също за 10 дни, но в обратен ред - първо кацане на Санторини и фери същият ден до Фолегандрос - 4 нощувки (малко множко ни бяха, но ако бяхме отишли за 1 ден на Сикинос, щяха да са ни точно). Но това зависи от часа на кацане на самолета и часа на заминаване на ферито. После 3 нощувки на Иос и накрая 3 на Санторини.  
И аз съм на мнение, че отсядането в Хората на Фолегандрос е задължително. Таверните в Хората са няколко нива над тези в Каравостаси, а и са много повече. Има чудна пекарна. Тиквеникът е жесток. Да идете да ядете сладолед в  Парасагас. Най-хубавият смокинов сладолед с мастикс, който съм опитвала.
Каравостаси е доста малко и безинтересно пристанище, а плажът там за нищо не става.
Има доста редовен рейс, който стига от Хората до плажа Ангали, а от там има водни таксита до плажа Аг. Николаос, на който има тамарискови дървета за естествена сянка. Тези 2 плажа не са кой знае какво, но са по-добри от плажа на Каравостаси.
Пак напомням да имате предвид и о-в Сикинос. За еднодневен трип или защо не и 1 нощувка.
Чудя се дали има автобуси до Манганари на Иос. Не си спомням да съм виждала.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 17:12 от dechy

# 105
 • Мнения: 3 242
Има редовен. В пик сезон дори е много начесто.

# 106
 • София
 • Мнения: 800
Мъжът ми ще е много разочарован от спане в Хора-та. Той иска да е до морето. Ще се побърка като му кажа, че трябва автобус, за да стигнем до плажа. И без това искаше Фолегандрос да отпадне изцяло. Наистина плажът на пристанището не става, но на пешеходно разстояние е Ливади, който е съвсем приличен по думите на моята колежка. И на мен ми изглежда приемлив. Катерго също ми изглежда много добре, а водните таксита пак са от пристанището. Плюс това единият ден мисля да прекараме на морска разходка, ако времето позволява, а те тръгват от Каравостаси. Времето ни е малко и не си струва постоянното пътуване с автобуса. А вечер може и пеша да вървим в едната посока до Хора, за да направим разходката и да хапнем. Пекарната и сладоледа задължително ще ги уважим. Реално имаме само 2 пълни дни - единият ако сме с корабче, остава само един. Вероятно тогава ще отидем до Ангали. Затова и Сикинос няма как да го включа - по-добре да видим повече от Фолегандрос.
За Иос може и да вземем кола за ден-два, за да разгледаме острова, но ще решаваме на място.

# 107
 • Мнения: 8 380
И има ли нещо интересно в близката Северна Гърция, което да правим?
Големите градове - Солун и Кавала. На морето е мъртвило в малките селца. Разбира се, при хубаво време пак си е приятно да виждаш морето и да се разходиш по брега, но не е като лятото (а и не е сигурно, че ще е хубаво времето). Исторически забележителности може да се видят, ако са в интересите ви - по-добре е, отколкото в жегите на открито.
Коледното селище в Драма, Онируполи, може да е интересно за по-малки деца, точно вчера питаха за него в друга тема.

За границата - не знам, май кампанийно тестват. Ние също не бяхме ОК с това да ни бъркат в носа, искахме да минем само със сертификата за ваксина и затова избрахме друга средиземноморска дестинация лятото. Гърция вече много ми липсва, но това е. Ще дойдат и по-добри дни, надявам се.

# 108
 • Мнения: 5 998
Параход, два пъти ходихме и двата пъти минахме само със сертификати. Сега, не знам как е.

# 109
 • Мнения: 8 380
Е, то въпрос на късмет, ама можеш ли на късмета да разчиташ. Аз съм си малко control freak. Разнообразихме се, де Simple Smile
Иначе, казват, сега покрай оредяването на потока и ажиотажа около фалшивите сертификати от България, повечко тествали.

Миленка_д, имаш достатъчно време да работиш над мъжа си за Фолегандрос, според мен Simple Smile А на Иос ще сте до плажа. То там и си струва. Препоръчвам горещо нашите домакини, Island House и Island Mare, ако решите за Милопотас (настрани са от клубния живот, би трябвало да е плюс).

# 110
 • София
 • Мнения: 800
Параход, надали ще постигна повече в убежденията. Все пак той не искаше изобщо да ходим на Санторини и Фолегандрос. Пък и аз не съм убедена, че в нашия случай ще е удобно, въпреки че наистина е атрактивно. Мисля да заложа на комфорта, дори и да съжалявам после. За Иос съм резервирала студио в Хора, може и да е шумно. Макар че музиката на мен не ми пречи да спя, стига да не е чалга. Едно време в Поморие до рано сутрин се чуваше музика и си спяхме, а сега след полунощ е гробна тишина, направо плашеща.
Благодаря ви за искрените съвети, но човек трябва да може и някоя грешка да направи, важното е да не е фатална. Догодина, като се върна, ви позволявам да ми триете сол на главата, ако се оплаквам за избора си Laughing

# 111
 • Мнения: 8 380
И в Хора да е, то пак зависи близо ли е до нощни заведения. Те са в един район повечето.

Не че ти се меся, но все пак е малко странно на Фолегандрос да сте до плаж, а на Иос да не сте до плаж Simple Smile Да, до Гялос може да се слезе пеша, пияната младеж и до Милопотас слиза пеша, но аз лично не си представям да го бъхтя всеки ден, особено второто.

А че няма да се оплакваш с такива дестинации, то е ясно Stuck Out Tongue

# 112
 • София
 • Мнения: 800
Меси се, на мен ми е приятно да има обсъждане. За Иос реших да сме на пешеходно разстояние от повечето важни неща - пристанище, автобуси, магазини, вкл. и до Милопотас можем да стигнем пеша, ние обичаме да вървим. Цената също повлия на избора, студиото е супер изгодно. Не изглежда никак зле, дано ни хареса. За нас 1-2 км. до плажа са ОК, ако може да се върви спокойно. Проверих и твоите препоръки, но в момента не предлагат резервации за юни. Иначе изглеждат супер и сигурно ще ми се видят скъпи. Това, което съм избрала, е близо до мелниците. Има даже и пералня и тъй като мисля да сме с минимум багаж, може и да се окаже полезна.

# 113
 • София
 • Мнения: 1 775
миленка_д, аз никога, ама никога не съм си избирала настаняване според населеното място дали е оживено, дали има таверни, дали е близо до брега и плажа и т.н. Просто гледам да ми хареса самата къща или апартамент и изобщо не ме интересува дали е насред нищото или в оживено място. Но Фолегандрос може би е единственият гръцки остров, за който съм 100% сигурна, че настаняването в Хората е почти задължително и носи само позитиви, особено като сте без кола. И някак не си предтавям да ходите пеша от Каравостаси до Хората. Ама вие си се познавате най-добре. От абсолютно всички хотели в Хората предлагат трансфер от пристанището, който е безплатен. Това никъде по другите острови не съм го срещала така масово. Освен това на Фолегандрос се предлагат предимно хотели, които аз не обичам. Винаги съм предпочитала къщи и самостоятелни апартаменти с кухня. Не че много готвя, но да има. Simple Smile
За Фолегандрос избрахте ли си вече хотел, тъй като сподели за Санторини и Иос?

# 114
 • Мнения: 8 380
Даже проверих - 57 eвро сме платили за трима. Тази цена е сравнима с околните острови, но като цяло в Иос ми се стори доста по-евтино. Някои заведения особено, направо без пари ми се видяха след скъпотията на Сифнос, от който пристигнахме тогава. Това е свързано, разбира се, с младежкия профил на аудиторията.

П.П. На Иос също имаше безплатен транспорт от и до порта, не че сме го ползвали, но хората много настояваха Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 22:13 от Параход

# 115
 • София
 • Мнения: 800
Аз почти винаги резервирам къщи с кухня, за да можем да си правим салатки с узо на балкончето. На Фолегандрос съм избрала Coral Apartments на пристанището, но не съм резервирала, защото искат капаро, а още нямам самолетни билети. Моята колежка е работила в северната част на Хора и каза, че спокойно се върви пеша до Каравостаси, а тя е била към 60 г. тогава. На Фолегандрос са доста високи цените на спането и почти няма резервация без предплащане.
Иос действително е по-евтин - студиото ми е 131 евро за 4 нощувки. Аз мисля да отидем и до плажа Колицани, кажете нещо за него.

# 116
 • Мнения: 8 380
Не сме ходили на Колицани ние, безполезна съм Simple Smile Но сега, докато го разглеждах, ми мина пред ум, че и на двата острова според мен е добре да огледаш денивелациите към Хора, като планираш пешеходните маршрути Simple Smile Щото... стръмничко е.

Колежката не знам как е ходила, на мен ми се вижда доста рисково да се върви 3 км по това, като знам как карат


Откак има ковид, аз не съм попадала на хотели без предварително теглене на парите - нито в България, нито в чужбина. Преди бяха изключение...

# 117
 • Мнения: 1 033
И аз да споделя планове за лятото. Отдавна мечтая за остров Крит, но две седмици, че една ми се вижда малко. В тази връзка едната седмица смятам в Ханя да спим, за другата някакви идеи, предложение да имате, за да разгледаме другата част на острова?

# 118
 • София
 • Мнения: 800
Параход, точно за денивелацията нямам никакъв проблем - гръцки баири изкачваме всякакви Smile Слава Богу, засега сме в добра физическа форма и обичаме да вървим. Със сигурност, ако има доста движение от коли няма да става за пеша до Хора на Фолегандрос. Също и по тъмно. В такъв случай ще ползваме автобуса. Но то реално ще е две вечери, надали ще има време за повече. Затова ми се струва неоправдано спането там. Мисля, че ще ме затрудни. Но нищо не е сигурно, понякога настъпват промени, заради които си изменям плановете. И все пак за мен е важно да стъпя на острова, макар и за 3-4 дни и да усетя атмосферата. Може и да е различна в Каравостаси и в Хора, но все пак е Фолегандрос. Засега това ми стига. Честно казано, на мен и в северната, по-пуста част, ми се ходи, но вероятно няма да стигнем дотам без кола за това кратко време.
Относно предплащането - все още има опции без такова. И за Санторини, и за Иос резервациите са ми без капаро. Около 2 седмици преди настаняването обаче ще ми дръпнат пари. Но като наближи ще го мисля. За Фолегандарос обаче има само 1 опция без предплащане, която не става. Не че съм против капарото, просто искам първо да купя самолетните билети. После ще запазя и студио, защото обичам да ми е избрано предварително.

smimbite, в самата Ханя ли искате да спите? Аз не бих си го причинила за повече от ден-два. Страшна лудница е там. И си е град, не е курорт. Около нея има доста по-атрактивни места за почивка. Кой месец мислите да ходите на Крит? Две седмици са чудесен вариант, една определено е малко (от опит го казвам Disappointed).

# 119
 • Мнения: 8 380
И аз да споделя планове за лятото. Отдавна мечтая за остров Крит, но две седмици, че една ми се вижда малко. В тази връзка едната седмица смятам в Ханя да спим, за другата някакви идеи, предложение да имате, за да разгледаме другата част на острова?
Предполагам и други хора, както и аз, биха ти препоръчали южния бряг на острова (Либийско море). Там е истинският чар на Крит. Къде - с оглед и на плажовете, може да изберете Палеохора, Франгокастело, Родакино, Плакияс (макар че  Плакияс не го харесвам, но сме спали в единствения хотел с три стаи на друг плаж в близост).
Относно спането в Ханя, много я харесвам и сме отсядали през зимата, но през летния сезон не бих. Натоварено е, трудно е с кола, плажовете са извън красивата стара част.Има други варианти в северната част, в района на Ханя, но извън самия град. Много хора отсядат във Фаласарна, заради близостта до плажа, както и защото е удобно за Балос и Елафониси. То най-удобен за тях е Кисамос, но той пък е отвратителен. Аз лично горещо препоръчвам селцата във вътрешността, които не са толкова далеч от Ханя и Кисамос, а може да се наеме цяла вила с градина на цената на една хотелска стая, с разкошни домакини и много почерпки.
Две седмици със сигурност е по-добре от една, ще видите повече, без да се утрепете от път.

# 120
 • София
 • Мнения: 10 232
На нас и три седмици не ни стигнаха на Крит.
Няма да коментирам местата за настаняване, но бих разделила нощувките на повече от 2 места.
На мен също южния бряг ми хареса повече.

# 121
 • Мнения: 1 033
Благодаря, момичета! Приемам всякакви идеи къде да спим, даже може и конкретни места да препоръчате. Не сме били там. Впечатления имам единствено от форума:)

# 122
 • София
 • Мнения: 800
Съгласна съм, че южният бряг е по-интерен. Но като за първо ходене не бих пропуснала Балос, Фаласарна и Елафониси - поне по веднъж трябва да се посетят според мен.
змия, ти май не ни разказа много за вашата почивка?

# 123
 • София
 • Мнения: 10 232
Съгласна съм, че южният бряг е по-интерен. Но като за първо ходене не бих пропуснала Балос, Фаласарна и Елафониси - поне по веднъж трябва да се посетят според мен.
змия, ти май не ни разказа много за вашата почивка?

Права си, нищо не разказах. Не ме бива в писането, а и ме мързи, честно казано.

Съгласна съм, че Балос и Елафониси трябва да се видят по веднъж, но за Фаласарна съм на друго мнение. Яд ме е, че загубихме време в път до там.

Ние успяхме да обиколим почти целия остров с изключение на частта на изток от Йерапетра и Агиос Николаос.
Беше изключително ветровито, а това на нас ни влияе много повече в сравнение с нормалните туристи, които си наемат хотели/апартаменти и се движат с коли.

Със сигурност ще се връщаме отново там, но и със сигурност няма да посетя отново посочените горе туристически плажове.

Най-много време на едно място изкарахме в Сугия - 2 дни и половина. Това е най-хипарското място, което съм виждала досега. Там се запознахме и с много симпатично семейство - французин и германка, които преди 10 години отишли на екскурзия и не си тръгнали повече. Детето им е родено там и вече ходи на училище.

Слагам в скрит текст малко снимки.

Скрит текст:


# 124
 • София
 • Мнения: 800
змия, благодаря Hug. Това е вече друго нещо. И снимките са супер - особено №3 и последната са ми фаворити. Всъщност откъде е третата? Не мога да позная.

# 125
 • София
 • Мнения: 10 232
От Ханя е третата снимка.

# 126
 • София
 • Мнения: 800
Явно се провалих с броенето. Извинявай, имах предвид четвъртата. Ханя я познавам.

# 127
 • София
 • Мнения: 10 232
Четвъртата е от крепостта на върха на Грамвуса.

# 128
 • Мнения: 8 380
Грамвуса страшно ми хареса, може би повече и от самия Балос (освен за снимка), затова и преди съм препоръчвала да се отиде с корабче, и сега ще го кажа Simple Smile
Грамвуса е остров и друг начин няма - ходещите с кола до Балос не могат да го видят.

Но май зависи и от разписанието, маршрута на корабчето, големината му, сезона - при нас беше добро стечението на всички тези обстоятелства. Други хора не са толкова доволни.

# 129
 • София
 • Мнения: 800
Да, ние бяхме с кола и затова не съм видяла тази гледка. Най-добре е да се отиде и по двата начина, за да се види всичко. Защото ако си с корабче, за да видиш гледката откъм пътечката от паркинга, трябва да се качиш специално и да се върнеш, а за мен това е може би най-красивата гледка от Крит - просто оставам без думи. Красива е по всяко време на деня и дори при облаци. Освен това веднъж видиш ли я, не се забравя. За тези, които не са били на Балос, могат да усетят част от емоцията като гледат началото на това видео. Всъщност цялото си заслужава. Любимо! Има и още по-дълга версия за западен Крит, която включва не само плажове.

# 130