Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 951
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
Кацаров по БТВ,  до колкото разбирам всички от  1-12 клас в София в четвъртък минават он-лайн. Чакаме заповедта. .

Да, потвърди го. Трябваше много по-рано да го направи. Видя ми се доста притеснен. А самият факт, че дори и малките минават онлайн, ме навежда на мисълта, че положението е доста сериозно. Сега от нас възрастните зависи колко време ще са децата ДО. Ако пак не се спазват мерките, както се заканват Алибеговци и подобн, ще следва локдаун.Дано се вразумят повече хора и да бъдат отговорни. До 5 ноември има време, да се надяваме бройките заболели да спаднат. Сега явно е пикът на вълната.

# 166
аз от всичкото, което чета по-нагоре, виждам всякакви вариации на претенции и никой не казва аз пък съм съгласен - каквото и да въведат, ще се съобразя. Всеки иска на него да му е най-удобно. Което всъщност е в основата на липсата на мерки - то правителството и парламентът на практика са се пръкнали от нас...

Ето ти един и не, не ми е удобно, но това няма никакво значение.

Аз съм съгласна - каквото се въведе, ще се съобразя.
Ще го спазвам и ще изисквам и от децата си да го спазват.
Маски, ваксини, тестове - be my guest.
Така е било до момента, така ще бъде и занапред.

Анкета за тестове нямам, информация за болни деца и учители - също.
Всички над 12 г. у дома са напълно ваксинирани.
Спазваме всички мерски и носим маски на закрито.
Пазим околните и уязвимите, сторили сме всичко възможно, КОЕТО ЗАВИСИ ОТ НАС.
Аз искам само информация и шибан контрол на всички малоумници, които си носят маската под носа; които не носят маска, където трябва; които въобще си помислят за фалшив сертификат; които не се изследват и които не спазват карантина.
Има хора, които не могат да се ваксинират по наистина медицински причини, а не по малоумни неграмотни съображения, така че всички починали такива са на съвестта на горепосочените от мен малоумници.

знаете, че като вас са единици, нали? То в това е проблемът

# 167
  • София
И сега какво се оказва? На заведение може с тест, а на училище не може, защото родителите не искат.
Е, сега тези, на които много ще им се стресират децата от тестовете, ще си ги държат вкъщи нестресирани.
Просто нямам думи от човешката глупост.
Децата нямат нужда от сертификат /тест/, за да отидат в заведение. Имат свободен достъп. Само училището им се забранява.

# 168
  • Варна
Кацаров по БТВ,  до колкото разбирам всички от  1-12 клас в София в четвъртък минават он-лайн. Чакаме заповедта. .

Да, потвърди го. Трябваше много по-рано да го направи. Видя ми се доста притеснен. А самият факт, че дори и малките минават онлайн, ме навежда на мисълта, че положението е доста сериозно.
Ами сериозно е. Вчера, когато аз пусках данните София беше под 700 на 100 000. Днес явно е над 800. И естествено, че всички ще минат онлайн, нали така беше и при предишните вълни. И дори смятам, че трябваше да го направят за всички, поне за всички със заболеваемост над 500, а не да чакат и те да пламнат, че да ги затворят. И като чета коментарите под новините свят ми се завива, още много вълни ще преживеем с тоя масов безумен манталитет, докато в Европа забравят за вируса.
п.п. Моят син днес си е вкъщи, класната пуска всяка сутрин линк за онлайн часове. Замислям се изобщо да не го пускам повече, така или иначе е въпрос на дни да затворят и при нас... Не знам.

# 169
За мен в заповедта има противоречие.
В едната точка пише за лица над 12 години.
А в другата пише, че за лица под 18 г. не се търси сертификат.

Пише за кръжоците - че ги забраняват.
Обаче после ги разрешават, ако са до 5 деца в група
И двете ми са неясни, честно казано

# 170
  • София
В коя точка пише за лица над 12 години?

# 171
Синът ми ходи на курс по БЕЛ, в групата са 10 деца, от другата седмица ги разделят - 5 наживо, 5 онлайн и ще ги въртят. Предполагам, че повечето школи ще минат на някакъв подобен вариант.

# 172
Права си, не пише 12 г. Нещо не съм догледала.

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед № РД-01-733от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването или
 бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане вобекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостовереночрез валиден документ съгласно Заповед № РД-01-733от 27.08.2021 г. на министъра наздравеопазването.

в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст

16.Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове,образователни центрове и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряванена физическа дистанция от най-малко1,5м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция

# 173
Стойчо обясни, че е размислил, над 18 е подписал.

# 174
В медиите пише, че на пресконференцията са казали 12 години, но след консултация с юристи в заповедта е записано 18 години.

# 175
В медиите пише, че на пресконференцията са казали 12 години, но след консултация с юристи в заповедта е записано 18 години.

да, и по нова току-що казаха, че има поправка. Само не разбрах трябва ли им придружител или не.

# 176
По старата заповед им трябваше придружител, макар че никой не спира 17 годишни МОЛа Simple Smile. Не знам сега новата отменя ли старата?

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 12:46 от BoeL

# 177
НОВАТА ОТМЕНЯ ВСИЧКИ СТАРИ. тОЕСТ ОТПАДА изискването за метър и половина между облегалките на столовете и прочие неща. Сигурно за МОЛа ще отпада придружителят. Луда работа е това, недомислица голяма

# 178
  • Бургас
Най-прецакани са тези, които са го изкарали (доказано) преди повече от 6 месеца.

Редактирам се. Сега чета заповедта. Там пише:

31. Въведените противоепидемични мерки по т. 2, 4, 5, 6, 15, 17, 19, 20, 21, 25 и 26,
може да не се прилагат при следните условия:
а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са
ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от
проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни
документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01-
733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването

Да разбирам ли, че отпада ограничението за 6 месеца?

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 14:16 от Irene Adler

# 179
  • София
Най-прецакани са тези, които са го изкарали (доказано) преди повече от 6 месеца.

Редактирам се. Сега чета заповедта. Там пише:

31. Въведените противоепидемични мерки по т. 2, 4, 5, 6, 15, 17, 19, 20, 21, 25 и 26,
може да не се прилагат при следните условия:
а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са
ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от
проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни
документи
за ваксинация, преболедуване или изследване
по смисъла на Заповед № РД-01-
733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването

Да разбирам ли, че отпада ограничението за 6 месеца?
Сертификатът за преболедуване важи 6 месеца. Ако е издаден преди повече от 6 месеца, няма да представлява валиден документ, защото ще е с изтекъл срок.

Общи условия

Активация на акаунт