Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 946
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Излезе заповедта https://www.mon.bg/bg/61 Не ми е ясно какво чакаха цял ден, честно.

# 196
"Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини."

Чакали, ама не дочакали Simple Smile

# 197
  • София
Може ли някой да потвърди, че и начален курс в София утре ще бъдат онлайн?

# 198
  • София
Да, и начален курс е онлайн.

# 199
В област Габрово пълното преминаване към ОРЕС е само за община Габрово. Интересна е последната част от съобщението на РЗИ.
Регионална здравна инспекция Габрово съобщава на всички родители и ученици от I-ви до XII-ти клас от община Габрово, че с оглед достигнатото ниво на заболяемост от КОВИД-19 – 941 на 100 000 души, считано от утре 21.10.2021 г. (четвъртък) присъствените учебни занятия се прекратяват и се преминава на обучение от разтояние в електронна среда.

Горното остава в сила до снижение на заболяемостта от КОВИД-19 под 700 на 100 000 души.

# 200
  • София
Ама, разбира се, що да не си поимпровизират малко по заповедта на министъра? Joy Със съобщение налагат противоепидемична мярка, различна от наложената от министъра. Царе!

# 201
  • Варна
Защо да е различна?

# 202
  • София
Защото трябва да е до снижаване до 750/100 000.

# 203
Заради прага от 700. Не съм сигурна дали не е стиковано с МЗ. Възможно е да се търси някаква устойчивост на границата, за да не става днес ОРЕС сме всички, утре пък сме ПО, после пак сме ДО. Ако се появи официален документ, ще споделя.

# 204
  • Русе
Не виждам нищо толкова драстично в избора на РЗИ-Габрово.  От доста време имам много добри впечетления от организацията и болничната помощ в Габрово. Лично и чрез близки. Мисля, че там някой си използва главата и поема отговорност. Което не се наблюдава на ниво министър, нито пък в нашето регионално РЗИ.

# 205
Заповедта, затова е заповед, за да се изпълнява. Безпрекословно! До нейното изменение, допълнение или отмяна. Няма значение кой какво мисли, иска или сънува....
Главата можеш да си я ползваш до степен, ако искаш да обжалваш заповедта например. След като е казано 750, значи е 750. Точка

# 206
  • Варна
Ами аз в заповедта не виждам текст, че всички минават присъствено при спадане на болните под 750. Пише, че над 750 минават онлайн. То това е и глупаво, действително ще се получи ден така, ден онака. Предполагам, че е съгласувано това за 700-те, а не са го сънували.

# 207
  • София
Не виждам нищо толкова драстично в избора на РЗИ-Габрово. 
Заповедта на министъра, който е висшестоящ орган спрямо РЗИ, не само, че определя конкретен праг, но и изрично отменя всички решения на местно ниво. Наред с това, дори и да има възможност за налагане на противоепидемични мерки на местно ниво, налагането става със заповед на директора на РЗИ. Налагането на мярка със съобщение е не само драстично, но направо нищожно.

# 208
Това е съобщение до родителите, вероятно има и заповед на РЗИ Габрово.

# 209
  • София
Ако Дидева не е намерила такава заповед, значи няма. Joy

Общи условия

Активация на акаунт