Косопад - 21

• 51 598
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
За пролактин трябва да си лежала или седяла в покой поне 20 мин. в лабораторията, без секс или пипане на гърдите последните 1-2 дни. По принцип се изследва на чист ден, но повечето лаборатории го слагат в пакетите за 3-ти ден. Прогестероните са 2 вида, на трети ден май е важен OH-прогестерона. Погледни темите за съветите и разчитане на хормоналните изследвания.

# 511
Момичета, пак аз,  спешно ми е да ви попитам нещо за изследването на хормоните (знам,че някои от вас са го правили) и понеже стана така,че аз днес разбрах,че утре трябва да го направя това ии не съм много подготвена...  Искам да пусна полови хормони:  Пролактин, Прогестерон, Естрадиол, тестостерон и LH, FSH. А Това,което знам е,че това изследване се прави на 3ти ден от цикъл, само за прогестерона не съм сигурна.. за него знам и,че трябва да съм в пълен покой и да бъде изследван няколко пъти в поредни дни, не само веднъж. Въпросът ми е нали не е проблем утре сутрин да ги пусна всички тях заедно. И понеже имам страх от вземане на кръв и ми става зле, искам така и така ще ме бодат поне да изследвам и още неща.. Това са:   вит. Б12, вит. Д, глюкоза, инсулин, глюкоза, желязо, феритин, хемоглобин ...  Проблемът е ,че не знам дали е удачно те да бъдат изследвани по време на цикъл. За хормоните на щитовидната жлеза, разбрах,че не може заедно с половите хормони да се пуснат... (Вероятно и желязото би следвало да не е добра идея за изследване по време на цикъл)  Нямам направления, по моя инициатива е. Ще съм  много благодарна за отговор, за да знам утре кое от това мога да изследвам.
Точно преди няколко страници имаше синтез кой ден какво се пуска.

# 512
  • София
Мноого ви благодаря, ще погледна.

# 513

Ивета, казваш, че си дала много пари за козметика и лекарства, а дерматолог ли ги е изписвал? Какво казва той за вида косопад?

Преди 2 години, когато започна големият ми косопад, ходих при двама дерматолози. Изписваха ми доста скъпа козметика дълго време, но без никакъв резултат. Писна ми и продължих сама да купувам всичко, което чувах, че помага при косопад. Аз съм с хронични заболявания, които влияят на косопада /Хашимото и желязодефицитна анемия/, но уж държа всичко в норма. От 2 месеца пия и таблетки Парусан, аз си ги изписах Simple Smile От тях сякаш малко намаля косопада, но то вече и не остана какво да пада. И понеже ситуацията е трагична, пак реших да тръгна по лекари... Диагнозата ми е алопеция от андрогенен тип и ми препоръча мезотерапия. Сигурно накрая и това ще направя, поне да знам, че съм пробвала всичко Disappointed Relieved

# 514
И моята диагноза е такава. Точно обратното ми казаха- че мезотерапия и подобни процедури не биха ми помогнали. Успех. Още един- два въпроса- И двамата ли дерматолога потвърдиха диагнозата? И с какви изследвания я поставиха?

# 515

Ивета, казваш, че си дала много пари за козметика и лекарства, а дерматолог ли ги е изписвал? Какво казва той за вида косопад?

Преди 2 години, когато започна големият ми косопад, ходих при двама дерматолози. Изписваха ми доста скъпа козметика дълго време, но без никакъв резултат. Писна ми и продължих сама да купувам всичко, което чувах, че помага при косопад. Аз съм с хронични заболявания, които влияят на косопада /Хашимото и желязодефицитна анемия/, но уж държа всичко в норма. От 2 месеца пия и таблетки Парусан, аз си ги изписах Simple Smile От тях сякаш малко намаля косопада, но то вече и не остана какво да пада. И понеже ситуацията е трагична, пак реших да тръгна по лекари... Диагнозата ми е алопеция от андрогенен тип и ми препоръча мезотерапия. Сигурно накрая и това ще направя, поне да знам, че съм пробвала всичко Disappointed Relieved

Iveeta_S,
При желязо дефицитна анемия,предполагам са назначили лечение, изписаха ли желязо, колко време го приемаш? Какви други добавки приемаш? Мезотерапията ще помогне,на вече започнал процес на лечение.
Т.е. ти трябва да лекуваш дефицити и да следиш резултати от изследвания.

# 516
Анемията ми е от дете, вливам желязо всяка година по един-два пъти, защото иначе не го усвоявам. С Хашимото се сдобих преди 7 години и всеки ден си пия лекарствата, отделно витамин Д, селен, фолиева киселина и каквото още съм забърсала от аптеката Laughing
Предишните дерматолози не помня дали са ми казвали точна диагноза, с алопеция от андрогенен тип ме диагностицира последния лекар, който ми препоръча мезотерапия. Значи някои доктори пък не препоръчват това... то стана като с ковид - половината лекари не препоръчват ваксина, другата половина искат да се слагат по няколко Smiley

# 517
Сега с риск да изглеждам като най-големия неандерталец, ще кажа, че за първи път чувам за миенето на косата с шампоан само в корените. Ми аз си я мия цялата винаги. Разтърквам първо хубаво по скалпа и после по дължините. После слагам балсам по дължините. При тая мазна коса, която имам, не мога да си представя да мия само скалпа.
Бихте ли казали защо това е "правилно" миене?

# 518
Sharpy,
И аз бях така учудена да прочета за правилото за измиване:
"Ако нанасяте шампоан върху корените и след това добавяте още малко към останалата част от косата, може да повредите краищата. Корените често са най-мазни и трябва да нанесете шампоан върху скалпа, а не по дължината на косата. Краищата обикновено са по-сухи, а измиването им с шампоан ще ги накара да изглеждат още по-дехидратирани."
Изплакването на косата поне за минута преди да нанесете шампоан, помага да се премахнат всички остатъци от последния продукт за грижа за косата, който сте използвали. Оставянето на косата ви да се намокри напълно преди да нанесете шампоан е съществена стъпка за ефективно измиване. Ако косата ви е достатъчно мокра, шампоанът ще се разпени по-добре и ще се разпредели по-равномерно. Освен това ще ви помогне да използвате по-малко шампоан при миене на косата.
Прилагането на балсам върху скалпа ще направи вашите корени още по-мазни. Косата и краищата ви се нуждаят от най-много хидратация. Поставянето на балсам върху или близо до скалпа ви може да запуши космените фоликули, забавяйки растежа на косата и увеличавайки производството на себум.
Най важното което прочетох за обем на тънката и финна коса е:
Свикнали сме първо да слагаме шампоан на косата си и след балсам, но обратната рутина действително работи по-добре за някои типове коса. Прилагането на балсам преди шампоана ще направи косата ви да изглежда по-обемна. Този метод работи най-добре за фина коса, която се нуждае от влага, но повечето балсами могат да я направят тежка и дори да я накарат да изглежда мазна.
Това обеснява чудодейното влияние на еластаизера на Филип Кингсли.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 08:12 от Lorinda

# 519
Наистина зависи от косата и продуктите.
Моята, когато имаше дължина, беше с мазни корени и сухи, заплетени краища, нормално дебел косъм, но скромно количество. Абсурд да сапунисвам краищата, съвсем на метла ставаха. Също не ми действаше добре да слагам балсам накрая, защото, колкото и да плакнех след него, косата ми клепваше на същия ден.

Та, първо слагах лек балсам (коeто ми помагаше да отмия по-лесно себум и маслени маски), изплаквах, после достатъчно шампоан в корените (при изплакване сапунената вода минаваше и по дължините) и резултатът беше чиста коса с обем, без да е премита и без да е утежнена.

Но косите ни са различни. Не виждам причина да сменяте рутина, която работи добре за вас. Няма един правилен начин.

# 520
За мазна коса и мазни корени бих ви препоръчала натурален шампоан от коприва , от 2седмици ползвам и съм доволна не се омъзнява бързо , но за косопада още си го имам , надявам се да спре от него след време ..

# 521
Аз не го боря вече омазняването, а се грижа подобаващо за косата и в мия през 2 дни.Това е за моята коса най-добре, установих го с много четене и маблюдения.
Да я държа мръсна и да я мия рядко е зле( с идеята да привикне уж и да не се омазнява толкова), а да я мия с шампоани за мазни корени още по-зле.
Та си я мия при нужда, като в момента редувам хидратация и протеин.

# 522
  • София
Привет от мен, попитах в темата за разчитане на резултати, но реших и тук да ги пусна все пак, знам,че и преди са били коментирани такива. И искам да се успокоя докато чакам часовете за гинеколог и еднокринолог (засега сама си ги назначих ето тези):            
Резултат:                    Референти стойности за жени във фоликулна фаза
LH       7.62               IU/l                          /1.95-6 ?        
FSH    5.42               IU/l                           / 3,5- 12.5    
Prolactin    630.80        mIU/l                / 125.00 -635.00
Estradiol         219.00      pmol/l             / 46 - 607      
Testosterone    0.78   nmol/l               / 0.22 - 2.90    
Progesterone    3.090   nmol/l              / 0.18 до 2.84  ?        

търсих какви са референти стойности за жена на 25г. и намирих, че обявените тстойности на някои от показателите  от една лаборатория се различават от обявените реф.стойности, които дава друга лаборатория...и се обърках.

Пролактина разбрах,че трябва да се пусне за изследване в ,,чист'' ден ,така че ще го правя пак.  А в лабораторията ми взеха кръв почти директно от вратата без време за покой, въпреки,че казах, че знам, че ще е нужно такова.

И резултатите от щит. жлеза,които са от пролетта и не са всички, но скоро май ще ги пусна пак.
MAT   0.46 IU/ml 0               5.61
TSH   1.874 uIU/ml              0.350 - 4.940
fT3      2.910 pg/ml                1.580 - 3.91

Желязо  15 umol/l      М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0

Дали виждате нещо нередно, което може да е свързано с косопада? Sweat Благодаря Ви.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 14:58 от LoLo30

# 523
  • София
Явно само аз си премивам косата, като слагам шампоан по 2 пъти. Но иначе не я усещам хубаво измита. А и сега, като нанасям ампули всяка вечер допълнително се омазнява. Иначе я мия през 2 дена. Исках да попитам след едномесечен прием на Малтофер фол /след изследване на желязо и ниски стойности/ има ли смисъл да си изследвам желязото? Не е ли необходимо поне още месец да приемам желязо?

# 524
Явно само аз си премивам косата, като слагам шампоан по 2 пъти. Но иначе не я усещам хубаво измита. А и сега, като нанасям ампули всяка вечер допълнително се омазнява. Иначе я мия през 2 дена. Исках да попитам след едномесечен прием на Малтофер фол /след изследване на желязо и ниски стойности/ има ли смисъл да си изследвам желязото? Не е ли необходимо поне още месец да приемам желязо?
Bubalina,
Аз също използвам понякога двойно шампоаниране с различни шампоани. Всичко зависи от състоянието на косата и как я усещаш.
Относно приемането на желязо след 6 месечен прием при мен нивото на феритина ми е от 30 на 53 еденици,препоръчваната стойност е над 80. Така, че на мен лекар ми препоръча да не спирам приема на желязо и то в задължителна комбинация с витамин С.

Общи условия

Активация на акаунт