Косопад - 21

• 51 594
  • 766
  •   2
Отговори
# 525
Лоло30, малко странни референтни стойности за LH - за първи път виждам лаборатория, която казва, че границата е 6 IU/l - обикновено референтните на LH и FSH са много идентични, като се счита, че добрите стойности за тези хормони са около средата (~6) и съотношението им трябва да е 1:1 (т.е. като стойности да са почти еднакви) (пак казвам - при приблизително еднакви референтни граници).
Прогестеронът е малко повишен, бих го проверила както е по правило - 7 дни след овулация.
Щом не си почивала в лабораторията и не е чист ден, пролактинът не е показателен - т.е. тази стойност почти на горна граница едва ли реална и съответно - не е притеснителна.
Останалите неща са ок. Все пак консултацията в интернет не е решение Simple Smile хубаво е да ги види адекватен лекар.

# 526
  • София
the doors, Благодаря 😊 да, задължително ще ги види и лекар, но дотогава просто исках да разбера нещо повече. Мерси още веднъж 🌸

# 527
Започнах от около половин година да разреждам всички шампоани с вода, слагам нужното количество в чашка, добавям малко вода и разбърквам, по този начин имам и по- малко дразнене на скалпа и в същото време нямам разлика в чистотата на косата.

# 528
Започнах да я мия по 1 път с шампоан преди 10 години, тогава от немотия честно казано, защото косата ми е гъста, тогава беше и ужасно дълга и хабях много бързо шампоаните.
Сега причините вече са други, но и косата ми е свикнала така.
Така процедирам аз с къпането:
Слагам малко количество шампоан в ръката, стривам в двете ръце и така нанасям в корените. Трика е косата да е обилно мокра за да може да се разпени добре. После изплаквам като в никакъв случай не прекарвам пръсти през косата си, внимателно с длани отмивам.
После идва ред на маската- разделям косата си на 4-5 части и започвам да нанасям в корените и после по краищата, като пак не прекарвам пръсти изобщо в косата си. Да, по този начин отнема повече маска за да може да покрие добре, но ви гарантирам че шокиращото количество коса което пада при къпане намаля с 1/3.
После като е суха на 80% слагам спрей за термозащита и отново не реша нито с пръсти нито с четка/гребен. Суша със сешоара като го държа само над главата си, по посока на косъма. След като вече ми е суха косата тогава я реша и оформям както искам.
Огромна разлика има количеството паднала коса от както спрях да я "закачам" докато е мокра.

# 529
  • София
Lorinda,

и моя феритин е нисък (22.77), но бях решила да не приемам желязо, защото стойностите на желязото ми бяха в норма (16.1) и знам, че не е безобиден приема му. Но сега стойностите на желязото ми са паднали на 5.4 и то преди цикъл, когато четох, че са най - високи. Затова пия желязо и вит. С разбира се. Но едва ли ще има кой знае каква промяна за месец. А ендокринолога ми искаше да го спра след месец и да пускам изследване. И понеже той отсъства, а и каквото и да коментирам с него той отрича, реших да се посъветвсм тук. Така че мисля да пия поне още месец.

# 530
https://youtu.be/ATMEKIUnfcM
Моята коса много пада от около 3-4 години, а съм на 20. На майка ми също, но нейната коса е много гъста и изобщо не си личи колкото и да пада. Моята обаче е рядка, пада повече при смяна на сезоните и  имам чувството че с всяка година става все по-рядка. Много бавно ръсте също така. Използвах един шампоан на Vichy , изобщо не ми помогна. Сега ще си правя маски с лук и кокосово масло (вижте клипчето), мисля че наистина ще има ефект, в коментарите има много доволни хора и даже под други рецепти в този канал пише, че точно тази им е помогнала. Ще видим дали ще има ефект при мен, но ви я пращам защото наистина мисля че би помогнала на някого, а и не пречи нищо да се опита. Дано помогне.
А за мазната коса. Понеже съм изрусена, освен че не си мия краищата с шампоан, слагам първо обилно балсам там и след това я сапунисвам. Моята коса също се омазнява много бързо, мия я през ден, но наистина няма нужда да се мие цялата (ако не искате да сте толкова екстремни като мен и да слагате първо балсам) напълно е достатъчно когато изплаквате шампоана от корените и той минава за секунди през краищата да я измие. И искам да кажа че косата ми е добре измита, балсама отначало изобщо не пречи. Просто са ми много сухи краищата заради изрусяването и не искам да ги изсушавам допълнително с шампоана. Simple Smile

# 531
the doors , а как ти се струват моите стойности? Навсякъде ми казват, че са добре, а май не са... след като съотношението им трябва да е 1:1 ???
И естрадиола ми се струва малко нисък 🙄

# 532
Естрадиола е добре да е в по-ниските стойности Simple Smile
Най-добре е да пишете на Денис в темата за хормонални изследвания, тя най-добре може кое е добре и кое не точно. Аз лично само от четене не считам, че разбирам колкото нея Relaxed

# 533
Естрадиола е добре да е в по-ниските стойности Simple Smile
Най-добре е да пишете на Денис в темата за хормонални изследвания, тя най-добре може кое е добре и кое не точно. Аз лично само от четене не считам, че разбирам колкото нея Relaxed
Благодаря! Писах и там, но тя не коментира тези хормони, а само феритина и вит. Д.

# 534
Ако някой пазарува от iHerb и не е с медицински проблем, горещо препоръчвам тези суплементи за коса: https://www.iherb.com/pr/new-nordic-hair-volume-with-apple-extra … -30-tablets/57314 Ползвам ги 3 месеца и главата ми е като гора от нови косми. Че и ковид минах преди 2 месеца. Не знам дали е случайност, но съм много доволна. Като почина някоя и друга седмица от тях, пак ще направя един курс от 3 месеца. Говоря за сезонен или инцидентен косопад, който не е обвързан с никакво заболяване.

# 535
Попаднах на реклама, че скоро по ТЛС започва поредица Клиника за косопад. Може да е интересно.

# 536
Здравейте,

От вече 1 месец имам сериозни притеснения за косопад. След лятото забелязах, че косата ми пада по усилено, но реших, че е сезонен косопад, който имам всяка година и после отминава. Само че не минава вече 3ти месеца. Ходих на фризьор и тя също отбеляза, че косата ми пада доста и досега не е било така. Стресирах се още повече и сериозно почнах да се замислям. Попринцип си дуржа косата вързана и не я реша всеки ден тъй като е чуплива и при разресване се разваля формата.. мислех си, че многото коса при къпане е точно заради това, но след фризьора се замислих. Ще си позволя да прикача снимки за да ми кажете виждате ли оредяване, защото аз виждам , но мои приятелки ми казват, че си втълпявам. Да добавя, че имам сърбеж по скалпа и понякога пърхот. Уж ползвах козметика за пърхот, но помага за малко.
Можете ли да ми препоръчате добър дерматолог за косопад в София? Знам, че повечето дерматолози не се занимават с "козметични" проблеми като косопад.

П.п относно снимките, по темето не виждам оредяване. Както виждате при челото ми изглежда окей, но отстрани сякаш имам петна. Извинявам се за лошото качество

# 537
Уви, има си оредяване. Не е от връзването. Трихологът, при който  бях го питах дали връзването на опашка има значение за косопада, отговори, че има, ако това е ежедневно и опашката(кокът) са стегнати като на състезателка по художествена гимнастика. Но, при такъв вид косопад оредяването е около слепоочията и челото.
Щом имаш и проблеми със скалпа бих ти предложила да ползваш шампоан с кетозал или низорал. Те помагат и за косопад, особено ако е андрогенен.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 09:12 от mariat

# 538
Уви, има си оредяване. Не е от връзването. Трихологът, при който  бях го питах дали връзването на опашка има значение за косопада, отговори, че има, ако това е ежедневно и опашката(кокът) са стегнати като на състезателка по художествена гимнастика. Но, при такъв вид косопад оредяването е около слепоочията и челото.
Щом имаш и проблеми със скалпа бих ти предложила да ползваш шампоан с кетозал или низорал. Те помагат и за косопад, особено ако е андрогенен.

От София ли сте? Ако да, може ли контакт на трихолога. Засега съм видяла в интернет само център Лилия за косопад, но за там има само негативни мнения. Благодаря!

# 539
Не, не съм от София, но посетих Клиника Галатея, която е там. Координати има в нета. Моят доктор е Зарев.

Общи условия

Активация на акаунт