Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

 • 22 172
 • 686
 •   1
Отговори
# 645
 • Мнения: 5 077
Не одобрявам даването да подаръци под парична и материална форма, защото като дадат девет, се очаква, че и десетият ще има нещо за даване.
Картичка и кутия бонбони/цвете/някоя дреболия - да, но пари в брой, техника, бижута, писалки и какви ли чудесии - твърдо не.
Много ми липсва Германия в това отношение, където подаръкът на стойност над 10 евро се нарича подкуп.

# 646
 • Мнения: 3 969
Като стана дума за подаръци на лекари - тази година наши познати след раждането казаха, че ще дават пликче с пари в знак на благодарност към лекаря водил раждането.
Такава ли е практиката? Длъжна ли съм да давам паричен подарък на лекаря след раждането?
Ето това имам предвид. Да, има алчни "лекари", които си искат. Но масово хората искат да дадат, за да се застроховат. После го изкарват практика.
В болницата, в която родих юни, моя приятелка звъня да ме пита колко съм дала. Тя не живее в моя град и нейна близка я светнала, че ако не плати скъп пакет за абонамент, нямало да я приемат за раждане там. Да кажа, че аз не съм се следила там и никой нищо не е коментирал. Едвам ми върза вяра.
Да, има кофти лекари, но има и голяма доза фолклор.

Подарък не си длъжна да правивиш, камо ли пари.

# 647
 • Мнения: 304
Пари аз не бих дала, изобщо съм против "подкупите" във всяко едно отношение. Камо ли в болницата, където ще раждам,  докторите взимат предполагам достатъчно пари и аз допълнително наливам и давам за пакети/изследвания и от сорта.
Аз мислих нещо персонално с жест на благодарност да взема за лекаря, който ни пое и прави инвитрото и за следящия ми, на който скъсах телефона 9 месеца, но се отказах и реших стандартно просто да взема бонбони и някаква почерпка с картичка с благодарност на двамата по отделно, вероятно за акушерките, които няколко години подред ми биеха инжекциите и винаги са се отнасяли добре към мен. Заслужават моята благодарност със сигурност тези хора, но няма да е под формата на пари със сигурност. Дори би ме било срам да им дам пликче с пари. Въпреки, че живеем в свят, където парите и материалното вълнуват хората най-много, няма нищо по-хубаво от едно искрено благодаря за мен и топло чувство на признателност, да покажеш на някой, че оценяваш работата му не със 100/200/300 лева, а с мила и искрена дума и една нормална почерпка за здравето на детето.

# 648
 • Sofia
 • Мнения: 2 901
Не знам дали въпросът ми е за тук, но като сме отворили темата за раждането...

Знаете ли здравната каса каква сума поема за раждане? Аз родих преди 6 години и половина в частна болница и си спомням, че не платихме цялата сума, защото бях по клинична пътека.
Но не си спомням колко точно беше сумата платена по здравна каса.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 01:15 от Brin de muguet

# 649
 • Мнения: 304
Брин, нека някой ме поправи, ако греша, но май е 960 лева..

# 650
 • Мнения: 2 182
А ти за това раждане не си ли плащаш? Трудът на лекаря не е ли калкулиран в такава сметка? Това с пликчето е страшна ориенталщина. За мен цветя/бонбони/бутилка хубав алкохол е предостатъчна. Дори една снимка на бебето,картичка с благодарност е достатъчна.

# 651
 • Мнения: 444
Абсолютно съм съгласна с Тео и с повечето участнички. Това с пликчето не е ОК и за мен би било срамно да го направя. Пък да не говорим, че с тая практика на някои майки се внедрява корупцията, като нещо нормално и така се стимулират някои доктори след това да си искат. Друг е въпроса вече да си платиш на самата болница за дадената услуга "екип". От тая сума се приспадат пари на целия екип предполагам и естествено за самата болница. За мен е достатъчно да се почерпи с бонбони/ тортичка или сладки и един букет на акушерка и доктор примерно.

# 652
 • Мнения: 181
Дами, малко встрани от темата за парите в плик, може ли да споделите дали сте приемали РегулатПро Био по време на бременност и/или кърмене и какво са ви посъветвали вашите АГ/ФМ? Благодаря.

# 653
 • Sofia
 • Мнения: 2 901
Брин, нека някой ме поправи, ако греша, но май е 960 лева..
На мен ми се върти в главата по-малка сума, нещо от сорта на 600лв, но не съм сигурна. А и аз раждах преди години, сега може да е по различно.
Ако наистина е 900 си е направо супер.

# 654
 • Мнения: 3 969
Пътеката за цезарово сечение е 900 лв, за естествено раждане 1100 лв.

# 655
 • Мнения: 9
“Длъжна” със сигурност - не.
На мен лично дори да дадеш пари в плик на лекар, а не да подготвиш подарък ми се струва обидно. Вероятно е въпрос на виждане.
                                                                                   Аз съм на същотото мнение и аз мисля, че е обидно това с парите затова съм подготвила подарък, предполагам че изказаната ми Благодарност в подарък ще е по добрия вариант от парите.

# 656
 • Мнения: 85
Аз пък съм хем против даване на пари в плик, хем и за това да мина с една кутия бонбони. Материален, скъп подарък бих направила и ще направя, живот и здраве, и то с голямо удоволствие. Ще чуе и думи в знак на благодарност, но ще изразя емоцията си и по този начин като подаря подарък. Това е човекът, от които до известна степен са ни зависили животите на мен и бебето. Ще кажете “Ми, те му плащат!”, плащат му, да но според мен, всеки си има разбирания и няма тук правилно/неправилно, моите са такива.

# 657
 • Мнения: 128
Аз пък съм хем против даване на пари в плик, хем и за това да мина с една кутия бонбони. Материален, скъп подарък бих направила и ще направя, живот и здраве, и то с голямо удоволствие. Ще чуе и думи в знак на благодарност, но ще изразя емоцията си и по този начин като подаря подарък. Това е човекът, от които до известна степен са ни зависили животите на мен и бебето. Ще кажете “Ми, те му плащат!”, плащат му, да но според мен, всеки си има разбирания и няма тук правилно/неправилно, моите са такива.
Абсолютно те подкрепям. Колко алкохол и бонбони са им занесени, не вярвам дори да им обръщат внимание. В болницата, която аз ще раждам (частна) няма платен избор на екип, аз съм се разбрала с доктора, че ако не изникне нещо непредвидено няма как да родя при друг, аз заради него съм в тази болница дори.
Смятам че жеста на благодарност е важен и също бих направила доста скъп подарък.

# 658
 • Пловдив
 • Мнения: 200
Здравейте на всички! Чета с интерес, рядко се включвам, но за мен е много полезна темата. По въпроса за т.нар. държавни болници, аз определено не бих родила в такава, защото има голяма вероятност преживяването да не е приятно не говоря от към стая и условия, а от отношение, както и самото раждане, приятелка ми разказваше за първата си бременност и ужасяващите шевове, при естествено раждане, ребрата й от натискането са я боляли дълго време, общо взето израждащият е нямал търпение да си тръгне, тъй като е било в края на смяната... Не всеки път е така, но бих желала да го спестя за себе си. Имам невероятен късмет да ме следи изключителен АГ, тя ми спестява редица разходи и най-важната й мисия е бебето и моето здраве. Естествено има изследвания, които не се поемат от ЗК, има витамини, добавки и т.н., но тези разходи са поносими.

# 659
 • Мнения: 117
Съвсем съм убедена, че подобно отношение можете да получите и в частна болница. Много мои познати избраха да родят в такава и останаха меко казано разочаровани от вниманието и грижите. И аз разсъждавах като вас, докато не ми се наложи да постъпя в болница, държавна. Бях очарована от отношението и вниманието. Естествено, навсякъде е различно. Имам възможност да избера частната болница,на избирам да родя, живот и здраве, в държвна, заради следящия ме лекар.

Общи условия

Активация на акаунт