Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прахосмукачка-робот - 22

 • 18 275
 • 442
 •   1
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 6 421
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  


Старите теми:
Скрит текст:
Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11
13 14, 15, 16,17,18192021


Кой робот да избера?

1. Какъв робот да си купя? Обикновена прахосмукачка или с моп?
2. Бюджет?
3. Марката. Има ли за Вас значение тя или не?
4. От къде да го купя? Чужбина, БГ или Китай?
5. Екстри?


Насоки към горните въпроси


1. Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот. Всички роботи притежват смукателна мощност. Средната четка, както и страничните (една или две) насочват и повдигат боклуците и те биват засмукани в контейнер. В по-старите модели в средната четка се заплитаха космите и те се почистваха трудно. В по-новите модели средната четка вече е подобрена, гумена или силиконова, което не позволява заплитането на космите в нея, и не се налага да се чисти.
Разлики в марките: видовете мощност ( която е важно ако имате килими примерно, тогава се включва турбото за да изчисти по-добре), във височината, в броя четки, във вида на  филтрите... Тук избирате според изискванията си. Имате ли килими, домашни любимци, мебели под които да влиза робота, килими, алергии, мобилно приложение...


- сухо и мокро почистване с моп. Комбинирно почистване.  Не чистят/не се качват по килими.
Тук има два варианта:
I-  само със сух моп. В задната част има сваляем моп който спомага за събирането на финните боклуци.
II- с мокър моп. Пак в задната част има сваляем моп над който има контейнер с вода, който от своя страна навлажнява мопа. Т.е. един път трябва да пуснете да събере боклука, да изчисти и килимите а после да го пуснете да бърше.

Обяснение пак за "мокрият" моп
 
Скрит текст:
Мокрият контейнер навлажнява мопа и той мие. Не се върти вода от чист на мръсен контейнер. Просто отпред смуче а отзад мокрият моп "мие", като водният контейнер периодично навлажнява мопа.
Т.е. за всяка стая или периодично мопа трябва да се препира за да не замазва мизерията от едната стая в друга.
Т.е. робот на който му трябва слугуване за да забърше пода с влажен моп.

2. Бюджет

Тук всеки според чергата. Има бюджетни китайки предлагани в бг магазини или китайските сайтове. Никой не твърди че са по-лоши от другите. Цени до към 500 лв
Среден клас- Да кажем от 500 до към 8-900 лв. Тук разнообразието е огромно и има невероятно добри модели. ЛГ, Румба, Шиоми, ...  Видеонаблюдението на ЛГ 12 серия в момента не работи за БГ и че цената иска следене-все пак аз я взех под 700 лв.
Висок клас - тук говорим за цени над 1000 лв. Последните серии на Румба и ЛГ.

3. Марката  и има ли тя значение за нас? Името на робота е последното, която трябва да Ви вълнува. То служи само като някаква гаранция за качество (доказано - не всеки път оправдано). Функциите, бюджета, МНЕНИЯТА  и екстрите са по-важната част.

4. От къде да го купя?
Независимо от къде го купувате, продавачът трябва да Ви предостави гаранция. Само ЛГ имат международна. Всички останали купени от чужбина трябва да се връщат до съответната държава. Китайците имат европейски складове и така се пести от от мито и ДДС. Амазон са известни с коректността си.  От където и да го купите, проверете дали някъде другаде го има на по-добра цена и условия.

5.Екстрите
Последно време кой знае какви екстри няма. Новите модели идват вече с мобилно приложение. То служи да командвате робота от телефона си, както и да следите статистиката. Можете да променята часа, мощността, от къде да тръгне и т.н.Може би бюджетните и базовите модели нямат такова. Преценете дали на Вас ви трябва такова.


Други видове роботи:

- само за миене. - за момента няма още положителни коментари за определена марка.

- робот за прозорци, стени - Тук изборът също стана голям. Темата във форума.

- косачка робот -Изборът да се прави според квадратурата на райграса.Косачката само се прибира и зарежда.Има сензор да дъжд-тоест прибира се тогава и после пак излиза.Трябва да работи всеки ден или през ден в зависимост от гъстотата на тревата.Ако е по нарядко окосеното ще задуши новата трева.Програмират се веднъж и това е.

- за басейни


Разни други обяснения:

Програмите: Най-прецизна е клетка по клетка-робота минава 3 кв м на зиг заг после периметъра на тези 3 кв,и започва следващите 3.Накрая отново минава по обиколката на цялата стая.
Зиг-заг програмата е ясна,а тази на спирала е за да почисти само конкретно място.
Едно от най-задължителните неща в един робот е средната четка. Тя спомага за повдигането на всички боклуци и прах и по-лесното им засмукване. Страничните са в плюс но голям
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato, Шиоми
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон или Алиекспрес за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.
Новите модели са вече с достатъчно мощни батерии така, че вече не е толкова важно да се погледне капацитета й, но все пак го имайте предвид. При правилна експлоатация батерията трябва да издържи поне две години.
Роботът трябва да стои постоянно на док станцията

Обяснение на Renydent за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.


Сравнителен клип на нови модели Румба
https://www.youtube.com/watch?v=6DrekGUvAIw&feature=youtu.be


Полезни статии в сайтът на Дедал
https://dedal-robot.com/shop_news.php?news=36688

Румба 960 vs 980Ето на кратко информация за роботите на XIAOMI.[/size]
Скрит текст:
Всичките работят с приложение, може да се пускат и ръчно, но по този начин не могат да се ползват повечето им функции. Всички имат 4 различни мощности, които могат да се избират само от приложението.
Xiaomi Mi robot vacuum cleaner - първата генерация, без моп, бял. Смукателна мощност 1800Ра. Систематичен, прави си картата с лазер. Батерия 5200 mAh. Режими за чистене - всичко, зададена зона, спот (петно около метър на метър).
Xiaomi Roborock - втората генерация, с моп. Има две разновидности, разликата е само в цветовете. S50 - бяла, S55 - черна, Смукателна мощност 2000Ра. Систематичен, прави си картата с лазер. Батерия 5200 mAh.  Режими за чистене - всичко, зададена зона, спот (петно около метър на метър). Може от приложението да се забрани зона, която да не се чисти (например килим, ако се ползва мопа - само този модел го има).
Xiaowa са нови, по-евтини роботи отново на Xiaomi. Отново са систематични, но не ползват лазерен датчик за ориентация, а жироскоп, което ги поевтинява. Няма режим чистене на зона, не може да се ползва виртуална стена. Имат моп. Имат две разновидности:
Xiaowa е20. Смукателна мощност 1800Ра. Батерия 2600 mAh.  
Xiaowa e 35. Смукателна мощност 2000Ра. Батерия 5200 mAh.

Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenter
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
https://www.amazon.es/


БГ сайтове за продажба на китайски роботи с местен сервиз

https://brosbg.com/prahosmukachki-c82,0

http://dedal-robot.com/

https://mobisector.com/ - имаше оплаквания от тях в темата
https://www.irobotforyou.com/

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Сравнение между Румба моделите 880 и 980.
Скрит текст:
При 880 има един режим на почистване - почиства хаотично като минава по 100 пъти през едно и също място. Чисти дълго време. Примерно хола ми, който е 38 кв.м го чисти около 40 минути.
980 има три режима на работа - автоматичен (същия като този на 880), Once Cleaning Pass (минава по веднъж през едно място) и Two Cleaning Passes (по два пъти).
980 има и три mode-a - автоматичен (автоматично усилва всмукателната си мощ когато открие замърсена повърхност), Eco-Mode - почиства с ниска мощност през целия цикъл на почистване с цел да удължи времето за почистване и Performance Mode - винаги с най-висока мощност. 980 има опция за почистване на ъглите, която може да бъде изключена. Управлява се изцяло от приложението на телефона, няма дистанционно.
След почистване прави report за колко време е почистила помещението, колко кв метра е почистила и прави карта на почистената площ.
880 има витруални стени, които са и навигатори.
980 има само два вида стени (лъч и кръг) и няма нужда от навигатори. При отворени врати в апартамента го почиства целия и се връща обратно на докинг станцията без да има нужда да бъде навигирана.
И двата модела са предназначение да почистват до 185 кв метра жилищна площ и са с по-дълъг живот на батерията в сравнение с по-ниските серии. Предназначени са за семейства с килими и домашни любимци.
Аз лично очаквах 980 да има повече предимства, които обаче се изразяват основно в дистанционното й управление от телефона, статистики и карти, които има след всеки цикъл на почистване.
В заключение - 880 е перфектен модел и може би малко съжалявам, че просто не си купих една нова батерия, а вместо това взех 980. Не виждам чак толкова много плюсове, които да оправдаят толкова по-високата й цена.
Със сигурност 980 би се харесала много на притежателите на 5, 6 и 7ма серия, но тези с 8ма надали ще намерят големи разлики.

Инфо за Xiaomi Second Generation
Скрит текст:
Моделът Xiaomi Mi robot 2 Roborock се отличава с изключително интелигентна система за систематично почистване. Посредством лазерни сензори, които се въртят на 360 градуса и сканират 1800 пъти в секунда и 3 процесора, които следят движението на робота в реално време, прахосмукачката следва възможно най-ефективният алгоритъм за планиране на почистването. Xiaomi Roborock разполага с мобилно приложение за контрол на всички финкции на робота, чертаене на прецизна карта с почистените зони, а също така и възможност за чертаене на виртуални стени и опция за повикване на робота на определена точка. Мощната литиево-йонна батерия 5200 mah осигурява почистване до 150 мин.! Ротиращата основна четка, високата всмукателна мощност от 2000 Pa и възможността за използване на сух или мокър моп, чрез резервоар за вода осигуряват ефективно почистване на Вашия дом или офис. Xiaomi Roborock притежава датчици за разпознаване на типа на повърхността, която почиства, така че да оптимизира мощността си в зависимост от настилката. Роботът разполага с миещ се HEPA филтър, може да прекосява препятствия от 2 см и да се движи по наклон до 20 градуса

Сайт със сравнителна таблица за Xiaomi

Ето от същия сайт и за Робороците на Xiaomi

Инфо за робот за прозорци Alfawise WIN 660
Скрит текст:
Та: роботизиран моп за прозорци.
Това определено по мога да го приема защото по прозорците няма косми, лиги, храна и други подобни неща.
За около час и нещо успя да изчисти две стаи, като едната е с повече прозорци. Кофтито е ако прозорците не са мити тази година, като моите. Затова се наложи да минава по няколко пъти. Добре се справи. Хареса ми.
Хареса ми също това че е с кабел а не само на батерия, защото не ме ограничава във времето което искам да чистя. Кабелът е достатъчно дълъг за да не ограничава движенията.
Лесно се оправлява, има и дистанционно което ползвах. Мобилното приложение не мисля да го ползвам.
Дойде с 4 мопа, като въпреки мизерията изхарчих само два но цяло шише препарат замина(наистина бяха много мръсни отвън  Embarassed)
Ооо, и двамата със Шишо спокойно биха заглушили реактивен самолет Smile Но не мисля да чистя прозорци посред нощ.

Инфо за Conga 4090
Скрит текст:
Аз от скоро съм с CONGA 4090, нямала съм друг робот преди това и не мога да сравня, но съм много доволна. За сухо и мокро почистване е, събира всичко и забелязвам в приложението на картата, че всичко е маркирано, че е минал, но на някои места се връща пак, за да вземе нещо пропуснато и така докато изчисти.
Аз нямам килими, но ходих на гости с него за да го тествам на черно. Имам приятелка с чисто черен теракот и бял килим естествена заешка кожа, изобщо не му направи впечатление. Слиза от килима на плочките и обратно без проблем. Изчисти идеално. Понякога го местя ръчно без станцията и се връща до мястото от което съм го пуснала. След това му отварям вратата, задавам му да се прибира в къщи и той след известно въртене си я намира, въпреки, че не е тръгнал от нея. От приложението може да се управлява и ръчно, като количка с дистанционно, може и да се маркират на картата по замърсените места и той чисти доста време там. Не съм разбрала още дали и от къде мога да му поставям виртуални стени

# 1
 • Мнения: 1 167
Тъкво навреме за новата тема идвам.
Имам следния проблем - когато купувах моя робот, дойде от продавача с резервни консумативи. Сега дойде време да сменя филтъра и прахосмукачката не го разпознава. Видях, че на самия филтър има нещо като пластина/чип, може би. Да не би да трябва някак да "излъжа" робота, за да го разпознае.
Когато сложа новия филтър не си казва думичките "контейнерът за отпадъци е поставен" и съответно дава грешка, че няма филтър.

S5max ползвам.

# 2
 • Мнения: 100
Здравейте, благодаря за темата.

Искам да закупя робот както за сухо, така и за мокро почистване за къща- гланциран гранитогрес, ако е от значение. Съотношение цена-качество.

Спряла съм се на следните варианти:

1) Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
2) iRobot Roomba Combo 113 2в1

Ще се радвам да ми помогнете в избора. Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 16:34 от Charmante

# 3
 • Русе
 • Мнения: 6 421
Мисис Л, питай във ФБ групата. Може да дадат идея. Или да има някъде в необятния нет. Ако е китаец, пиши на продавача.

Charmante, в предната тема има доста коментари за Pro, а на последните страници има и за Комбо-то.

# 4
 • Мнения: 1 167
Ели, реших първо тук да проверя, че много назидателно ми идва в групата, но ще пробвам и там.

# 5
 • Мнения: 249
Здравейте, вчера получих Roborock s7, но
за съжаление още не съм го изпробвала - просто покрай децата нямам 1 час да седна да го разуча.
С две думи, докато намеря време да се оправя с приложението, мога ли просто да го пусна без интернет, така само да изчисти 1 стая пробно? И без моп?
Знам, че има много инфо в нета, но за момента физически нямам време да търся и да разучавам, надявам се да стигна до инструкциите утре, но ми се искаше да го пробвам поне. Благодаря

# 6
 • Русе
 • Мнения: 6 421
Би трябвало да можеш да го пуснеш от копчето, докато имаш време да го разучиш.

# 7
 • Мнения: 59
Здравейте! Днес пристигна и моят робот Xiaomi Mi robot Vacuum-Mop. Първото, което направих, след като го сглобих, беше да го включа към зарядното. Сега обаче се затруднявам при първото пускане на робота и свързването му към приложението Mi home. Ако някой има същия робот, ще съм много благодарна ако ми съдейства. Blush

# 8
 • Мнения: 335
Здравейте, вчера получих Roborock s7, но
за съжаление още не съм го изпробвала - просто покрай децата нямам 1 час да седна да го разуча.
С две думи, докато намеря време да се оправя с приложението, мога ли просто да го пусна без интернет, така само да изчисти 1 стая пробно? И без моп?
Знам, че има много инфо в нета, но за момента физически нямам време да търся и да разучавам, надявам се да стигна до инструкциите утре, но ми се искаше да го пробвам поне. Благодаря

Здравейте!
Честита ви придобивка!Да си я ползвате със здраве и дълго време да ви служи безаварийно!
А ние днес получихме нашият S7, но имах повече време да се позанимавам с него.
Първо инсталирайте и включете зарядната станция, после включете робота с продължително натискане на бутона и е хубаво първо да се зареди ( първите зареждания са важни за всяка една батерия ). За да се зареди натискате бутона със символ къщичка и той сам ще си намери зарядната станция.
Със сигурност нямате търпение да го изпробвате, но моя съвет е да отделите време да инсталирате и разгледате приложението Roborock, да активирате опцията запаметяване на карти, след това да отворите вратите на всички стаи и да го пуснете, за да картографира помещенията.
Иначе няма никакъв проблем да го пуснете без приложение и без интернет да изчисти една стая, само затворете вратата. А относно мопа - по принцип е препоръчително мопа да се слага само когато имате намерение да чистите с моп. Когато не е поставен, ще е само прахосмукачка.

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 10:44 от mishi_tatko

# 9
 • Мнения: 249
Mishi_tatko , много благодаря за споделеното, честито и на Вас 😊, дано да ни върши добра работа.
Определено ще го разуча в най-скоро време, но нали знаете това първоначалнито любопитство, поне да го чуя как бръмчи 😆, а точно това се чудех - трябва ли да го зареждам.
Тази вечер като всички заспят ще се пробвам на книжката с инструкциите, но пак благодаря за съветите по-горе, много ми помогнахте.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 758
Мерака е голяма работа. Пусни го , пък ще го разучиш.  И аз така направих първите 1- 2 дни го пусках , а след това го свързах към приложението.

# 11
 • Мнения: 249
Мерака е голяма работа. Пусни го , пък ще го разучиш.  И аз така направих първите 1- 2 дни го пусках , а след това го свързах към приложението.
Да, да, ще действам 😊👍

# 12
 • Мнения: 1
Здравейте ако може малко повече информация относно робот прахосмукачка Roborock S6 Pure.Въпроса ми е робота сканира дома ми запаметих картата но понякога когато го включа да работи почиства коридата и 2 стаи и приключва работа връща се на док станцията батерията му е пълна почиствам го редовно винаги му бърша сензорите преди употреба изпразвам контейнера и пак си прави същото използвам приложението Роборок ако някой се е сблъсквал с подобен проблем ще съм много благодарна да сподели.

# 13
 • Мнения: 3 147
Вижте внимателно какво сте маркирали по картата, когато го пускате, и следващия път просто го пуснете от копчето му, а не през приложението.

# 14
 • София
 • Мнения: 59
Тъкво навреме за новата тема идвам.
Имам следния проблем - когато купувах моя робот, дойде от продавача с резервни консумативи. Сега дойде време да сменя филтъра и прахосмукачката не го разпознава. Видях, че на самия филтър има нещо като пластина/чип, може би. Да не би да трябва някак да "излъжа" робота, за да го разпознае.
Когато сложа новия филтър не си казва думичките "контейнерът за отпадъци е поставен" и съответно дава грешка, че няма филтър.

S5max ползвам.
Ползвам същия модел (както и s6), когато стане време за смяна на консуматив процедирам по следния начин:
- в приложението най-горе в дясно има три точки (една под друга), кликвам там
- излиза меню, от което избирам Maintenance
- там се визуализират различните консумативи и колко живот им остава. Кликвам върху консуматива, който ще сменям, във вашия случай Filter
- Натискам Reset

Филтър досега съм сменяла два пъти - първият си беше част от комплекта, вторият - от али експрес, и двата пъти смяната мина без проблеми. Не-оригиналният филтър имаше прозрачна материя върху самия филтър (нещо като допълнителна защита), не съм го махала. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт