COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 9

• 1 283 394
  • 23 518
  •   1
Отговори
# 23 295
На мен темата за войната ми е в пъти по-стресираща от тази. Влизам там за по две минути и ми стигат като че ли.

За тестовете: при нас е важно дали е корона, защото болничният се плаща от държавен бюджет за пандемии, а не от здравната каса или работодателя. А и те освобождават 60 дни от тестване, за да не цъфнеш неочаквано например преди операция "позитивен", а вече да си "оздравял".

Наистина вирусът е много странен. Алфа на мен почти нищо не ми стори, а Омикрон го усещам вече пети ден. Не е нещо страшно, "луксозни" са ми оплакванията, но е факт, че първият беше почти незабележим в моя случай.

ПП Добавям, че сме/бяхме трима от четирима болни и всеки един беше/ е със съвсем различни оплаквания, като никой не кашля и няма температура.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 11:16 от Анонимен

# 23 296
За съжаление и преди 2019- 2020 година тенденциите в България са намаляване продължителността на живота.
Може ли линк към статистика потвърждаваща това твърдение?
Лилу, може ли да споделиш оплакванията?

# 23 297
Смятам, че темата вече не е актуална. Време е човечеството да спре да се влудява и да си живее живота нормално. Там, където има задължително носене на маска, то трябва да отпадне. Има ваксини, има маски, който иска да се пази може да го прави.

В Гърция на скоро почина 3 годишно дете. Било е прието в педиатрично отделение с температура и други неразположения. Докато направят нужните изследвания и да поставят диагноза, детето е починало от полиорганна недостатъчност и белодробен арест. Два месеца по рано цялото семейство е карало Ковид, като всички са били с леки симптоми, а детето без никакви симптоми. Семейството настоява за разследване за лекарска небрежност.
ПП: От интервюто с лелята не личеше да приема Ковид на сериозно. По памет каза нещо от сорта - " Абе какъв Ковид? На детето нищо му нямаше докато карахме Ковид. Другите бяхме само с хрема и малко кашлица."
     Та едни си живеят живота, а други си скубят косите.
      За лекарите, които са неглижирали състоянието на детето пък думи нямам. 10 дена им е отнело диагностицирането Triumph
Да ти разкажа ли как във Великобритания не изписаха нищо на детето ни (2.6 г.), а 4 дена по късно в България установиха двустранна пневмония? Направо настръхнах.
Никаква диагноза не чакаха. Половин час след поставяне на абоката вече беше на системи.

# 23 298
Лилу, може ли да споделиш оплакванията?
Едното специфично при всички ни е, че позитивирахме късно. Малкият беше с три негативни PCR теста (във форма на гаргара, тестваха се заради клъстер в класа).

Симптомите:
Скрит текст:
При сина само хрема, като преди да се появи, спа неспокойно. Оставихме го вкъщи и събота вече заедно с отвратителната хрема се оказа корона. Два дни носът му течеше нонстоп, ужасно. И от раз - край. В теста му числото CT беше точно 30, тоест водеха го незаразяващ и карантината му беше пет дни. За всеки случай обаче го тествахме с PCR и беше напълно негативен.

Аз започнах с внезапно запушено ухо, не чувах добре. После се появи главболие, болки в тялото, днес през нощта дори си въобразих, че ме боли една пломба и ще ида да ми я проверят след една-две седмици. Имам нещо като мускулна треска в момента. Също ми изтича карантината утре.

Мъжът ми получи рязко влошаване на ревматизъм и главоболие. Позитивен е от два дни, преди това само отпадналост и негативни тестове. Неговитят CT e 26 и той може да се тества на петия ден. Ако е 30, излиза от карантина. Не зная обаче как ще му се развият нещата.

Големият син няма нищо, тестваше се до вчера за училище всяка сутрин - негативен, никаква причина да мислим, че има симптом.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 11:50 от Анонимен

# 23 299
За Украйна си има друга тема. Имаше много интересни потребители тук. Не мисля, че темата е само за статистика. В началото, пък и доста време имаше много интересни мнения. И колкото до наблюденията на хората, мен лично си ме интересуваше, пък и много хора. Съжалявам, че се появиха някои нелепи спорове между потребители с доста добри наблюдения. Дори ми бяха забавни мнения като - това е една тъпа китайска кашлица, няма ковид и т.н. Но когато се отказаха да пишат хора, които имаха много интересни наблюдения, нещата се промениха. Защо хората да не казват какви наблюдения имат върху положението с ковид? Преди беше така. Сега имам чувството, че основното е потребители като мен, които не смятат, че ковид е безобиден и в миналото, да признаят, че грешат. Иначе - защо ще се пише в тема, която е далеч от вълненията на даден човек? Може да има и друго обяснение.

# 23 300
https://www.google.com/amp/s/amp.france24.com/fr/europe/20220505 … 3%25A9t%25C3%25A9 "Нови подварианти на Omicron: "нова вълна в Европа в началото на лятото"?"                    
                                                                                 "В момента Южна Африка преживява нова вълна от заразяване с Covid-19.  Два нови подварианта на Omicron, BA.4 и BA.5, са причината и „изглеждат по-преносими“ от тези, които познаваме в момента, обяснява епидемиологът Антоан Флао.  Южна Африка отново се превръща в център на научното внимание относно Covid-19.  Миналия ноември Omicron беше открит за първи път там, преди да се разпространи по света.  Този път две нови подлинии на същия този вариант причиняват началото на нова епидемична вълна в Южна Африка, според предупреждението, издадено в края на април от Центъра за иновации и отговор на епидемиите.

„Южноафрикански учени (...) сега посочиха два други подварианта на Omicron, BA.4 и BA.5, като отговорни за скок на случаите в Южна Африка“, каза в сряда, 4 май, генералният директор от Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време здравните показатели се подобряват в Европа и във Франция: според данни за общественото здравеопазване Франция, 47 925 души са били положително тествани в сряда (-29,2% за седмица), 6 767 хоспитализирани и 723 приети в критични грижи за седем дни (- 24% и -24,1% за една седмица), или 693 души, починали за седем дни (-15,7% за седмица).Националната агенция за обществено здраве също уточнява в последната си седмична актуализация, че 99% от тестовете, секвенирани във Франция, са резултат от под-варианта на Omicron Ba.2-който доминира в останалите в продължение на седмици.  Но новостта, случай на Ba.4 и два случая на Ba.5 бяха идентифицирани в края на април във Франция.  И тъй като тези под-варианти "изглеждат по-преносими от предишните", според епидемиолога Антоан Флахо, рискът от Европа да изпита нова епидемична вълна "в началото на лятото".                                        
    - France 24: Защо Южна Африка сега e в нова епидемична вълна?

Антоан Флао: Южна Африка видя появата на два нови подварианта Omicron BA.4 и BA.5, които изглеждат по-преносими от предишния.  Те причиняват нова вълна от инфекции, но не се знае очакваната величина, нито въздействието върху тежките (хоспитализации и смъртни случаи, NLDR).  Досега южноафриканските власти не са открили значително увеличение на тежестта на тези нови варианти.                                                            
 - Какво в момента се знае варианти на новата под-BA.4 и BA.5?

Подварианти на Омикрон растат със скоростен рекорд досега.  Има няколко, които гарантират особен интерес за международната научна общност: BA.2.12.1 - това е активно циркулиращия в Съединените щати - и BA.4 BA.5 и под-варианти. Обикновено тези подварианти се разпространяват в млади, активни и мобилни сегменти на общността и следователно не към тези, които се очаква да бъдат хоспитализирани.  Следователно е трудно точно да се оцени вирулентността на тези нови под-варианти на този етап, т.е. процентът на сериозните форми, които те причиняват.  Знаем, че те са по -преносими (от другите варианти, бележката на редактора), тъй като те са от съществено значение в Съединените щати и в Южна Африка. На вирусологично ниво две мутации, засягащи подвариантите BA.4 и BA.5, предполагат повишаване на тяхната трансмисивност и имунно бягство.  Всичко това наподобява условията на възникване, които преживяхме с BA.1 и BA.2 (доминиращи през последните месеци в Европа, бележка на редактора).    

- Могат ли BA.4 и BA.5 – от които няколко случая са били открити в Европа – да заменят настоящите доминиращи подварианти в средносрочен план?

Ако е преждевременно да се правят прогнози дори след няколко седмици, можем да се върнем към историята на разпространението на BA.1 и BA.2: те също бяха идентифицирани първоначално в Южна Африка и имаше само месец и половината между пика на вълната Omicron в Южна Африка (15 декември) и този, наблюдаван във Франция (края на януари за BA.1). Това предполага, че ако BA.4 и BA.5 бяха разпространени в Европа и следват същия път като техните предшественици, така че нова вълна може да възникне в Западна Европа между средата на юни и началото на лятото.  Настоявам: тази вълна не е непременно свързана със значително увеличение на хоспитализациите и смъртните случаи, но трябва да следим отблизо текущото развитие на Южна Африка и да се подготвим.                                                            
  - Какво казва тази ситуация за еволюцията на епидемията COVID-19 в света?

От самото начало тази пандемия беше непредвидима.  В края на почти всяка вълна политици и много експерти предричат ​​края на пандемията.  Ясно е, че досега успяхме в Европа да ограничим въздействието на пандемията до известна степен, тъй като имаме ваксини и налични лечения.  Успяхме да избегнем нови затваряния, особено по време на последните пандемични вълни.Но ние все още не са успели да се избегне силно смъртност свързана с COVID-19: във Франция, имаше 65,000 смъртни случая през 2020 г., 60000 през 2021 г. и още 22,000 през първите четири месеца на 2022 г., достатъчно сравним темп след началото на пандемията. Именно поради много силната трансмисивност на вариантите на Delta и след това на Омикрон, ние виждаме толкова високите цифри на смъртността през последните месеци, в абсолютен брой. Но там, където покритието на ваксинация на възрастните хора и уязвимите е било несъвършено като в Хонг Конг, Омикрон направи значителни щети, както по отношение на хоспитализациите и смъртта.Изправени пред евентуална нова вълна, два въпроса трябва да се повдигнат: първият е хората да се ваксинират, за да  избягват най-тежките форми на COVID-19, а уязвимите  хора да се възползват ефективно наличните лечения.  Вторият, в дългосрочен план, е да се справим с много механизми на предаване на този респираторен вирус.  Ние знаем, че тя е по същество предава чрез аерозол в затворени и с лоша вентилация места, затова е препоръчително да се подобри качеството на вътрешния въздух на всички затворени пространства, които получават публично: жилища, обществения транспорт, барове, ресторанти и клубове, училища, университети и споделени офиси."

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 12:15 от daisy12

# 23 301
Не знам дали важи за цяла България, но във Варна почти всеки таксиметров шофьор ми обясни, че пандемията е измишльотина и че ваксините убиват и осакатяват. Последният ми каза, че искал хубаво да се разболее за да има имунитет и се разболял два пъти.

На летището в момента има хора без ваксини и тест и се карат със служителте с аргумента "то вече няма пандемия" и "Егати глупостта!".  Добре че има тест център наблизо.

# 23 302
За съжаление и преди 2019- 2020 година тенденциите в България са намаляване продължителността на живота.
Това изобщо не е вярно. С изключение на периода 2013-2015, продължителността на живота в България е вървяла нагоре, макар и с малко. А и правим разлика между нищожно еднократно намаление и това, което имаме сега, нали?
Информация в pdf-файла (7 стр.), ако някой се интересува:
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Population2021_6IY8TD4.pdf

# 23 303
  • Буркина Фасо
Това изобщо не е вярно. С изключение на периода 2013-2015, продължителността на живота в България е вървяла нагоре, макар и с малко. А и правим разлика между нищожно еднократно намаление и това, което имаме сега, нали?
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Population2021_6IY8TD4.pdf
а пък от 2017 е само надолу Smiley

# 23 304
За съжаление вече за почти всички пандемията приключи и вирус няма.
Отивам преди няколко дни в кварталната меса Ница. Седи си на витрината надписът за само двама клиенти вътре, а аз виждам четирима... Слагам си маската и чакам на вън. Идва мъж, поглежда ме тъпо и тръгва да влиза. Едната продавачка се повиква да влизам. Аз соча надписа, а тя заявява, че нямало вече пандемия. Не го махали, защото можел пак да се появи. И така - натъпкваме се на тясно, няма как да се обслужват едновременно повече от двама човека... С маска аз и един възрастен мъж.
До миналата седмица всички чинно чакаха на вън на дистанция...
Като сме такива, може за съжаление да не ни е спокойно лятото.

# 23 305
  • София
Е, има места, на които още не са махнали надписите за задължителни маски. Явно са забравили или не им се занимава.

# 23 306
https://www.thelocal.at/20220505/ba-4-and-ba-5-covid-variants-de … you-need-to-know/ "Ba.4 и Ba.5 Covid варианти, открити в Австрия"

"Австрийските медии съобщиха, че новите подварианти на Covid-19, известни като BA.4 и BA.5, са открити за първи път в страната. Град Виена съобщи за първите си случаи в Министерството на здравеопазването, а някои отделни случаи бяха установени и в Щирия и Залцбург. Министърът на здравеопазването Йоханес Раух каза , че подвариантите омикрон осигуряват малко повече инфекции от доминиращия в момента вариант BA.2. Има подозрение, че те биха могли да бъдат по-добри в избягването на текущите защитни сили на организма срещу Covid-19.Това обаче се разглежда като знак, че настоящата тенденция към намаляване на броя на инфекциите може да се забави, но не и че ще спре или че процентът на заразяване ще се повиши отново. "

# 23 307
Скрит текст:
а пък от 2017 е само надолу Smiley

Не вярвах, че и по картинки не можем да се ориентираме. Първо, досега говорих за периоди, не години. Второ, спадът през 2018-2020 се дължи на смъртността през 2020 г. (сега вече ще намеся и годините). И това е така, защото преди това няма никакви индикации за спад на продължителността на живота. Вече през 2019-2021 г. се добавят и данните за 2021 г., които са трагични. Така че, моля, спрете с инсинуациите, че положението ни се е влошавало отпреди Ковид. Това просто не е вярно.

# 23 308
Бях написала, че колега е с "вирусна пневмония". Всичко се е случило много бързо. Имало е заповед за извънреден труд, аз не съм била в нея и не знам случката, но човекът е дошъл, поработил е малко и е казал - не мога повече. Когато си направил теста - отрицателен. Той е с доста заболявания, тежичко си я кара. Има бустер, беше от първите с ваксина. Отдавна не бях чувала за пневмония, повечето си караха заболяванията с температура и болки. Възможно ли е човекът да е с делта или просто организмът му се е сринал? Човекът си минаваше през всички грипове, но сравнително леко.

# 23 309
  • София
Може и с грип да е. Назад писах за колега с грип, който кара много тежко. Кашля ужасно и от чист инат не иска да отиде на снимка и слушалка, та не знам дали не е с пневмония и той...

Общи условия

Активация на акаунт