Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 051
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 620
Денков на масата за преговори като проекто-министър. Просто нямам думи.

# 1 621
Новите НАСОКИ
❗ Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

ℹ️ Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

❗ Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

➡️ Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

ℹ️ Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на  Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

⚠️ МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

ℹ️ По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

❗ Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

➡️ Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите тук:⤵️
https://www.mon.bg/upload/28768/zap_MON-MZ-AktNasoki_24112021.pdf

# 1 622

ℹ️ Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Без да съм имала време да чета другите файлове- това нали значи, че ако родител на дете в ДУ му направи тест, детето ще може да тръгне.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 19:25 от Fancy

# 1 623
Нямам шампанско, но и Божолето, което закупих по-рано днес ще свърши работа.

# 1 624
  • София
Дидева, благодаря много!
Почнах да разпространявам където успея информацията Simple Smile
Имам само един въпрос. Ако детето ще се връща с пср или антигенен тест, как може да сме сигурни предварително, че ще има 50% процента деца в случай, че то може да излезе положително?

# 1 625
  • София
Пак няма и дума за децата със СОП, които посещават ЦСОП (бившите помощни училища). При нас има деца с всякакви диагнози. Родителите ги пазят от всякакви дори дребни настинки. Им преболедували Ковид, но са малцинство. За ваксини не ми се споменава. Хората се страхуват много. Означава ли това, че децата ни скоро няма да се върнат в клас? За тях училището е не само образование, но и социализация и терапия.
Възмутена съм и огорчена. За пореден път децата ни са забравени и отхвърлени. Все едно не съществуват!

# 1 626
  • София
Е, това вече е друго нещо. Айде, честито!

# 1 627
  • София

Без да съм имала време да чета другите файлов- това нали значи, че ако родител на дете в ДУ му направи тест, детето ще може да тръгне.
Аз чета т.4.1. от насоките и още не мога да отговоря на този въпрос. Отивам да я чета трети път. Smirk

# 1 628
И аз пак четох:
б) при наличие на най-малко 50% от учениците в паралелката с изразено съгласие
за провеждане в училището два пъти седмично на изследване за доказване на COVID-19
чрез неинвазивен бърз антигенен тест и/или с валиден документ за ваксинация,
преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно
изследване съгласно изискванията, въведени със заповед от министъра на
здравеопазването.
Присъственото обучение е само за учениците с изразено съгласие и за
тези с валидни документи;

Ако в ДУ има50% съгласни да се тетсват (това когато дойдат тестовете) и/или 50% ваксинирани, преболедували или лабораторен тест.

Което е по-зле от предишната опция на Денков да си купуват по един или друг начин неинвазивните тестове от аптеките. И срещу, което всички родителки гракнаха, че е дискриминационно.
Лабораторните са поне 3 пъти по-скъпи.

# 1 629
Разбирам, че вариантът не устройва всички, защото реално тестовете в лабораторията излизат по-скъпи, отколкото ако се купят на едро от училището, но такъв е вариантът в момента, за мен е постижение, че са стигнали до такова решение. Митева, как можа да напишеш това? Познавам мои съученички, които учеха в частни училища, както и родителите им - не са нито милионери, нито потомствени богаташи и тузари. Хората имат адекватни за образованието си доходи и просто желаят да осигурят добро образование за децата си, което смятат, че може да се случи в ЧУ. Аз самата съм завършила държавно училище и съм много доволна, но разбирам позицията и желанията и на другите хора. Защо на преден план при децата от ЧУ винаги трябва да излязат парите, а не амбицията, таланта и дарбата, които притежават? Защо, когато видим, че някой е по-добре от нас, се опитваме отново да го натирим в калта? Олеква ли ни, по-добре ли ни става, когато целокупно всички сме зле? Нали ти е ясно, че точно тези "богаташчета" две години плащаха за ДО, което колкото и добре да е било осигурено, колкото и иновативно да е, се различава от това, което биха получили при присъствената форма на обучение. Така че предлагам малко да се смирим и да не създаваме напрежение в и без това напрегнатата обстановка. Единственото, което се надявам, е скоро да се осигурят тестове от държавата, за да могат всички деца да тръгнат на училище и да няма ощетени. Да, сега ощетени вероятно ще има, защото не всеки родител би могъл да си позволи, особено ако има 2-3 или повече деца, да дава по толкова пари на седмица. Но не можем да стоварим всичко върху главите на "богаташчетата" от ЧУ.

# 1 630
Леко тъпо за населени места, в които има една единствена лаборатория, работеща от 8 до 12. Чака се по 1-2 часа за тест. Да не говорим как родителите ще си плащат тестовете. Имам възможност и бих плащала, но не виждам физическа възможност 2 пъти в седмицата да висим през учебно време за тест.

# 1 631
  • София
Да де, Фенси, но ПО може да се провежда при едновременното наличие и на трите условия:

Скрит текст:
а)  в  училището  е  осигурено  необходимото  количество  неинвазивни  бързи
антигенни тестове за COVID-19
, включени в Общия списък на взаимно признати бързи
антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС. Тестовете се
осигуряват  със  средства  от  държавния  бюджет  за  всички  училища  –  институции  в
системата на училищното образование на територията на Република България, като за
частните  училища  се  допуска и те  сами  да  осигуряват  тестове,  отговарящи  на
изискванията  в  точка  6  от  Покана  за  закупуване  на  бързи  антигенни  тестове на
Министерството на здравеопазването;
б) при наличие на най-малко  50% от учениците в паралелката с изразено съгласие
за провеждане в училището два пъти седмично на изследване за доказване на COVID-19
чрез неинвазивен  бърз  антигенен  тест  и/или  с  валиден  документ  за  ваксинация,
преболедуване,  наличие  на  антитела  или  за  отрицателен  резултат  от  лабораторно
изследване съгласно  изискванията,  въведени  със  заповед  от  министъра  на
здравеопазването. Присъственото обучение е само за учениците с изразено съгласие и за
тези с валидни документи;
в)  в  училището  е  създадена  необходимата  организация  за  провеждане  на
изследване за COVID-19 два пъти седмично с неинвазивни бързи антигенни тестове
на
учениците  и  на  педагогическия  и  непедагогическия  персонал,  които  присъстват  в
училището, с изключение на тези, които притежават валиден документ за ваксинация,
преболедуване,  наличие  на  антитела  или  за  отрицателен  резултат  от  лабораторно
изследване съгласно  изискванията,  въведени  със  заповед  от  министъра  на
здравеопазването.
А след като ДУ не могат сами да си купуват тестовете, те не могат да отговорят на другите условия. Пак я свършиха като кучето на нивата.

# 1 632
Оф, да всички точки от а до в едновременно. Пу, да...... Това от радост го бях изпуснала.

Т.е. нали правилно разбирам, че няма нищо общо с казаното вчера, че се връщат, ако има 50% със сертификати. Не могат, щото не отговарят на точка а).

# 1 633
  • София
Ами, не знам какво са искали да кажат, но това, което де факто са казали е... Joy Те просто няма как да отговорят на условията по букви а) и в), ако държавата не им даде тестове.

# 1 634
Наистина е голям бълвоч сътвореното. Аз си мисля, че не това са имали предвид главите. Или поне се надявам, че не е умишлено, а некомпетентност на съставителя на текста.

Хахаха, сега чета и канала във вайбър на МОН, т.е. постнатото от Дидева. Там си пише, че ако имат сертификат 50%, могат да се върнат без да са тествани. Останалите ще са онлайн докато се осигурят тестове.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 19:19 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт