Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 034
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
Защо пък да няма желаещи? При нас поне 5-ма заявиха възможност, но други имат проблеми с часа, тъй като са на работа от по-рано.

# 346
  • София
Всички работим извънредно.И аз чета сума неща по някой случай, за да мога по-добре да направя програмата на някое дете и да му направя по-полезно занятието. И това го правя в извънработно време, вкъщи. А не съм длъжна, нали така! И какво? Учителите и те работят извънредно. И лекарите работят извънредно, и касиерките също работят извънредно. Не, не си излишна в училище - щ е допринесеш за бързото и правилно правене на тестовете, за да могат децата по-бързо да започнат часа.

# 347
Когато стигнат до випуска на моето дете ще заявя желание - имам сертификат и възможност за плаващо работно време. Дано да стигнат до по-големите.

# 348
Май тези със зелени сертификати са многознаещи,  нито един не заяви в темата желание на помага в тестването. Или само един, ако не се лъжа.
Останалите ще се ваксинираме не когато ни нареждат, а когато е безопасно. Да работят по признаване на антителата и ще се отзова.
В предишното ни основно училище родител и то на дете от училището можеше да влезе само с уговорка със съответния учител, който го взима от при портиера и после го изпраща до там от където го е взел. Винаги! И това много преди пандемията.
 Не мога да си представя  да пуснат напълно непознато за всички лице и то при най-малките.
Кой би поел такава отговорност?Абсурд!
Вие как си го представяте?

Що се отнася до решението Ви да не се ваксинирате напълно го уважавам,стига то да не ограничава правото на деца със ЗС да посещават училище,школи и тренировки. И стига да не отнема правото на хора със ЗС да се лекуват от нещо различно от covid сега, а не някога си,когато бъде възможно!

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 18:49 от mamamari

# 349
Ако имах дете 1-4 клас, щях също да ида да помагам. Хем да видя дали тестовете се правят правилно, хем в началото да следя за хигиената на моето и други деца.
Сега четох, че  трябвало 30 мин да не се яде преди тези тестове. Ето затова за такива неща трябва да се събират експерти, да обсъждат и да решават, а не да питат Пенка и Драганка какво искат, защото последните нямат никаква представа кой тест какво представлява.
А тези, които държат на тестове вкъщи, не знам как си представяте, че една определена общност ще провежда  тестове вкъщи. Там дори и за тестовете в клас ще трябват медиатори и яко подкрепление.

# 350
Кучето скача според тоягата. Въпросът е дали тоягата е в ръката на някой, готов да я ползва или още си е клон и се вее от вятъра на дървото.

# 351
  • София
Както казах, бях принудена миналата зима да върша работа, която не е включена в характеристиката ми, заради колегите с по-малки деца на ДО. Не само аз. Не възроптахме, не казахме нищо, когато бяхме попитани от управата, има ли нужда да наемем нови хора. Не защото сме взели двойни и тройни заплати, а защото знаехме, че наемем ли нови хора, няма да има място за колегите ни, които са в неплатени отпуски. Дали това е обществено полезно, дали сме проявили отговорност, не знам. Ти, Анди, явно имаш друго мнение.
Jasmin, не си права. Достатъчно хора се заявихме. Смятам също, че достатъчно работодатели няма да имат нищо против служител да отсъства 2х2 часа седмично, отколкото целоседмично, както е в нашата фирма. Разбира се, ако длъжността на служителя го позволява.
Предполагам, че няма лесно да се допускат външни за класа и училището лица, не само заради отговорността, но и заради нарушаването на правилото за "балона".

# 352
  • София
това са ваши, междуколегиални отношения. Нямат особено общо с обществото. Извадили сте късмет, че началството не е решило, че щом вие сте успяли да свършите работата, значи може и без длъжностите с неплатените отпуски и на бърза ръка да ги съкратят. Разсъждавам от гледната точка на работодателя в момента, а не на работника. Не ми скачай, просто това е много често икономическата логика в бизнеса - ако един човек може да върши работа за две длъжности, то значи няма нужда от човек за втората длъжност.

# 353
Външни не, за родители от класа става въпрос, аз доколкото разбрах.
За София и особено за големите ученици мисля, че изискването за 30 минути след хранене няма да е проблем - повечето пътуват, горе долу толкова,  който не пътува ще си направи сметката.

Може да се направи, само че трябва ясно указание и делегиране на права и отговорности и то писмено и подробно. Стаматов си е прав в много отношения. Аз ако съм учител ще искам ясно и писмено да ми е разписано.
Ако ме налети някоя родителка на детенце с положителен тест и почне да се разправя , че няма пари за ПСР какво правим? Една ми е писала във фейса учителката ли ще и плати ПСРа на детето.

Вие си нямате представа с какво се сблъскват учителите и не, не говоря за "онези" училища с не знам каквато среда.

# 354
Аз също съм ваксинирана и съм заявила готовност да помагам в тестване на децата ✌️Ама в малко по-нормална обстановка, сега е абсурд за мен пускането на децата.
Ако все още на някого е интересно - В нашия клас се получиха 50%+1 заявления.
2 отказват тестове, но единия иска присъствено.
Другите сме ок за тестване, но... Обстановката, нали... 🤕
Чакаме началото на седмицата, за да ни светнат какво следва.
Ако още ви е любопитно пак ще пиша като се изясни ситуацията.
Бъдете здрави 🍀
П.П. Майка ми се подписа, за да я изпишат от Пирогов защото вече психиката й не издържаше. Видя доста умиращи и гаснещи хора, в стаята им интубирали влошил се пациент (не хванат Ковид) , пък после пръскалки (космонавтите). Днес като си я взимах, един човек паднал от леглото... Събират се всички налични сестри и викат доктора, за да го качат на леглото...
Пиша докторА, защото е сам в цялото отделение 😲
Някои са много смели 🥴 Аз явно съм страхлива и не смея да пусна децата сега на училище...

# 355
  • Варна
Така и не знам как да нагласите в нашия клас. От 6 майки, с които контактуваме и обсъждаме и шестте нямат нищо против тестването, но само една е абсолютно решена да пусне нейното веднага. 2 се колебаят, две засега няма да ги пускаме, шестата не знам. Иначе когато реша да го пусна също нямам против да помагам с тестването, училището ми е на път за работа, и часът ме устройва. Сертификат имам. Но първо искам ситуацията да стане малко по-нормална.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 19:34 от Месечинка виторога

# 356
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
В четвъртък пуснахме в училище запитване до родителите ... МОН още не се бяха натуткали ... От 27 първолаци - 20 съгласия за пускане веднага и тестване. МОН се натуткаха и от петък вече събирам и официалните декларации - до момента 14, но срока е утре 12 часА. Нито един! - пак пиша - НИТО ЕДИН! родител не отговори на поканата ми да се присъединят и да видят как се тестват децата, да помогнат. Аз не искам да тествам, не ме е гнус, не ме е и страх, но ми е гадно да се обвързвам с биологичните материали на толкова хора. Ще го направя, но не защото трябва, а защото си мисля за тези 27 малчовци, които трябва ... абе, м@мк@ му - трябва да имат нормално детство и нормално училище. И, ако това е начина - колкото и да не ми е приятно ще го направя. Но явно помощ няма да имам ...

П.П. за 45 години на тази земя съм се изпускала да ругая ... може би 7-8 пъти ..., но тази липса на съпричастност към това как ще се правят тестовете на децата ... ме изкарва извън нерви ... Както и чувството на безсилие, което ме обзема, когато се замисля що за живот водят в момента и първолаците ми, и собствените ми деца. Искам си нормалността! И ако цената е ваксини, да правя тестове ... ами ще правя!

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 19:33 от Почти безобидн@

# 357
Сега не е за пускане, ама който иска, поне да се намали риска. Не го виждам и да проработи.
Ирчик, и да ме извикат, няма да съм от полза, че съм слаботелесна, ама друго си е да извикат някой да носи отговорност с присъствието си. По един, няма повече. Дано майка ти не е пипнала ковида при тесен контакт с болен в стаята.

# 358
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Сега не е за пускане, ама който иска, поне да се намали риска. Не го виждам и да проработи.
...
И аз го виждам да проработи от 16.11 ... Няма да се оправят до 10-ти, пък и то няма смисъл за 3 дни. На 15.11 - понеделник, сме онлайн, защото в сградата ще има изборни секции. Мисля си, че директорите ще забавят готовността, за да се отпочне след 16.11 ... Поне така си мисля и се надявам ...

# 359
  • София
Колективът в една фирма е мини общество,  точно каквото е и класът. И, да, тези хора имаха късмета да не останат без работа. Няма да ги споходи обаче втори път, защото вече имат избор.

Общи условия

Активация на акаунт