Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 050
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Не разбрах какво имаш предвид.

# 361
пууу вече и денят след изборите ли им отнеха на децата като неучебен...
То онлайн, онлайн... ама чак пък толкоз Rolling Eyes

Моята няма да я пускам категорично в този хаос. Поне се оправя сама - нямам възможност да съм вкъщи, учат си сами с батко й. Готвят си на обяд, куче разхождат.. За теста изобщо не се притеснявам - достатъчно е отнесла от лудата си майка, така че и на другарчето по чин ще направи.
Но във върха на вълната съм мерси да са присъстсвено, без значение тестове, маски, каски и т.н.

Може би ако в началото поне са по-малко децата в клас (14-5 от 25 да речем) ще е една идея по-лесно на преподавателите да се справят и с тестването.

А после как се съхраняват и изхъврлят? Предполагам, че трябва да имат договор с фирма за извозване на опасни отпадици или нещо такова? Едва ли ще метнат 2 чувала с тестове в казана до училището...

# 362
  • София
Само положителните тестове щели да събират някъде, а останалото в коша.

# 363
Те и лекарите, и сестрите по длъжностна характеристика не трябва да обслужват по 20 болни наведнъж, ама го правят в момента. Добре че не са като Андариел. Smirk
Да, но поне не ограмотяват, изпитват, възпитават и обучават своите пациенти...
Аз съм учител и не желая да поемам отговорности за ангажименти далеч, от спецификата на професията ми. Ясно е, че малцина сме лаборанти, медицински сестри или лекари!
Всички ние, по начало, всекидневно се грижим и опазваме живота и здравето на нашите ученици, но да извършваме медицински манипулации и мониторинг, да водим статистика, анализ на резултати, документация по обезопасяване на медицински отпадъци, отговорност за същите...
Това е прекалено!
Нека се пусне обществена поръчка за екипи, от специалисти, които да извършват тези дейности.
Никога не съм била подвеждана от родител и смятам, че е вариант тестването да се случва у дома, преди закуска и изпращане/водене на детето.
Това е мое мнение, не ангажирам никого с него и не желая да оспорвам мненията на всички, които смятат, че е в реда на нещата учители да се превръщат в лаборанти, за една нощ, без значение дали могат или не, а училището в лаборатория!
Всичко добро желая на всички и дано се видим с децата още в сряда...въпреки всичко!

# 364
  • Варна
Аз пак чела-недочела и недозапомнила да се изкажа, опс, Анди ме превари. Това мернах и аз като информация - положителните в специални чували под ключ, докато специализирана фирма ги вземе, другите - в казана.

# 365
Ето, аз също се записах за доброволец за някои от дните да помагам на класната ни. Имам възможност и желание (за някои от дните).
Аз нямам против да си тествам детето у дома, за да се облекчи учителя, ако трябва и клип ще направя. Но честно не вярвам всички резултати да са реални- майката Х няма да тества детето,.а например таткото и да покаже фалшив резултат. Царе сме в измамите.
Вие сте оптимист. Аз очаквам да тестват кучето.
Където няма възможност да се включат родители, ще се включи непедагогическият персонал.
Ох, нещо се опитвам да не се ядосвам, ама все някой ме провокира. Та сега класната ме ядоса нещо. Има ли някой тук, който няма да пусне детето на училище, независимо по какви причини, и какво са му казали от училището?
Вероятно са Ви казали някоя височайша глупост. Имате ли нужда от помощ? До края на извънредната епидемична обстановка имате право на ОРЕС по желание, независимо какво се опитват да Ви манипулират. И несинхронното ОРЕС не означава да изпратят домашното във Вайбър.
Редактирам се, разбрах от следващите постове - все още няма яснота. Чакаме утре наредбата на просветния министър, в която обещават да има разяснения за всяка една ситуация.

По въпроса за уважението на учителите - уважавам тези учители, които имат педагогически такт, умения да разбират и преценяват постъпките на учениците, да използват най-подходящи похвати и средства за педагогическо въздействие, адекватни на конкретната ситуация. А не тези, които работят с остарели представи и стереотипи на авторитарно общуване, които не се интересуват от преживяванията и очакванията на учениците. И да, ще им платят на учителите и непедагогическия персонал за тестовете, ще има анекс към колективния трудов договор. Родителите са доброволци и пари няма да получат, но ще получат нещо много по-ценно - спокойствие, че тестовете се правят правилно, ще видят с очите си как се спазват мерките в класа на тяхното дете, в училището на тяхното дете.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 20:30 от poems

# 366
Сега не е за пускане, ама който иска, поне да се намали риска. Не го виждам и да проработи.
Ирчик, и да ме извикат, няма да съм от полза, че съм слаботелесна, ама друго си е да извикат някой да носи отговорност с присъствието си. По един, няма повече. Дано майка ти не е пипнала ковида при тесен контакт с болен в стаята.
Ра, ние я тествахме веднага като излезе на пункт пред болницата, ще го направим пак след 5-6 дни, когато ще й пуснем малко контролни изследвания, че... Нали ще ставам лекар без диплома, но с призвание 🥴

# 367
  • Пловдив
Защо пък учителите трябва да се превръщат в заложници на разхайтеното ни общество. Какво направиха родителите? Нищо!Ваксинирани сме вкъщи, запасена съм с тестове. Детето само си бърка в носа. Знае как. Свикна. Хайде сега аз! да ходя и да обгрижвам, на добра воля, и останалите, защото имам време и не работя. Да, не ми е проблем, както и ДО не ми е проблем. Но да дондуркам деца, и родители, които нищо, ама нищо не са направили, че да се случи ПО, не, благодаря. Грижата за нашите деца си е наша грижа. Аз съм се погрижила за моето. Направила съм необходимото да може да ходи на училище. Приела съм и мисълта, че може да се зарази там, колкото и да ми е неприятно, защото дългосрочните последствия от вируса са много по-опасни. И всичко това в общество, което приема смъртта, от вирус, за неизбежна. И са му виновни лекарите и учителите. Няма такъв абсурд.

# 368
Jasmin, не си права. Достатъчно хора се заявихме. Смятам също, че достатъчно работодатели няма да имат нищо против служител да отсъства 2х2 часа седмично, отколкото целоседмично, както е в нашата фирма. Разбира се, ако длъжността на служителя го позволява.
Предполагам, че няма лесно да се допускат външни за класа и училището лица, не само заради отговорността, но и заради нарушаването на правилото за "балона".
На теб лично ти се извинявам, пропуснала съм те❤

# 369
  • софия
Нали 15.11 и 22.11, ако има балотаж, са неучебни за присъственото обучение заради секциите. Що не си почнат експеримента от 23.11.Таман ще имат време да си подредят хаоса...

# 370
  • София
От класа на моя четвъртокласник 23 от 28 деца ще бъдат на училище в сряда. Очаквах процентът да е голям и се радвам, че децата се връщат в класната стая.
Във всеки от дните за тестване ще помагат по трима родители, имаме график за първите два такива. Дотук  шестима вече са се ангажирали.
Аз също ще се включа, както предполагам и почти всички, имащи възможност.
Няма да е толкова невъзможно, колкото изглежда на някои.

# 371
Имам немалко познати с деца в начален етап. Признавам си, че живо се интересувам от развитието на ситуацията в техните класове. Все пак, ако всичко е наред с тестването, ще върнат следващия етап в училище, а там вече са моите деца.
Та ми направи впечатление, ч в т. нар. елитни училища мотивацията е по- силна. И сред родители, и сред учители. И се очаква децата да са присъствено от сряда. В по- кварталните училища обаче положението е направо трагично. Било като мини фейсбук. Родителите се нападат едни други, обиждат се, класната е против ПО. Та ето ви още един признак на разделение на училищата. Не само на елитни и не, а и на такива, в които се учи ПО и в които се учи ДО.

# 372
  • София
В най-кварталното училище още в събота събраха 50+ процента в класовете и на двете ми деца в начален курс. Малко по-полечка с обобщенията, че аман от елитарност и обобщения на килограм.
В единия клас ще искат декларациите с подпис в първия присъствен ден, в другия още не са уточнили детайлно. Явно днес отново ще прицъкваме в очакване на яснота и детайли.

Искам да задам въпроса към всички, които се смущават за пликчетата с плюнки от незаразните деца: преди пандемията, а и в момента, сополивите носни кърпички в екарисаж ли ги извозваше вашето училище?

# 373
Може. Аз казвам за мои наблюдения базирани върху разкази на мои познати. Иначе силно се надявам да потръгне работата с тестването, да се разберат там по върховете и да се започва с ПО. За да може и моите деца да се върнат на училище възможно най- скоро.

# 374
  • София
Искам да задам въпроса към всички, които се смущават за пликчетата с плюнки от незаразните деца: преди пандемията, а и в момента, сополивите носни кърпички в екарисаж ли ги извозваше вашето училище?
Същото важи и за сополивите носни кърпи на заразените и/или карантинираните - все едно някой кой знае къде ги унищожава. Не знам защо медиите ни оставиха сульо и пульо да разсъждава публично над този въпрос от екраните им и така да кара всеки да мисли, че това е много важна тема.

Общи условия

Активация на акаунт