Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 732
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
Аз също съм на клексан с 4 мутации и проф. Паскалева каза, че ако реша да се ваксинирам препоръчва пфайзер или модерна.

# 286
Здравейте,
А какъв точно аспирин има предвид Вецев? Написал ми е Аспирин 75 мг, но гледам, че има много видове -  акард, протект,,и с други наименования. Имам от преди Аспирин протект, но 100 мг, мога ли от него да взимам 3/4 или друг да търся? Ще попитам и в аптеката утре, но сигурно доста от вас са запознати.

# 287
  • Sofia
Паскалева ми каза, че не е хубаво да се дели Аспирин, защото обвивката, която защитава стомашната лигавица, се нарушава.

Вецев ми изписа Акард 75.
После бях за 50, но такава таблетка няма.
Опитах се да деля Аспирин протект 100 на две половини - много неуспешно. Никога не се получаваха две равни половини. Не виждам как ще нацелиш 3/4, а и не е нужно, при положение, че си има хапчета от 75.
Аз като видях, че не става + казаното от Паскалева, и се отказах. И без това ми се появяват някакви гастритни болки, не е нужно да си дразня стомаха допълнително с рязани хапчета.

# 288
Момичета извинявам се предварително за въпроса, вероятно не е много умен Simple Smile
Излезе ми хетерозиготен носител на фактор 2-протромбин и предполагам ще ми изпишат НМХ след консултация. Тъй като имам разширени вени, възможно ли е да тръгне някакъв тромб ?

# 289
Здравейте,
А какъв точно аспирин има предвид Вецев? Написал ми е Аспирин 75 мг, но гледам, че има много видове -  акард, протект,,и с други наименования. Имам от преди Аспирин протект, но 100 мг, мога ли от него да взимам 3/4 или друг да търся? Ще попитам и в аптеката утре, но сигурно доста от вас са запознати.

Паскалева ми каза Ацетизал Кардио, той е 75.

# 290
За аспирина докторът ме предупреди само да НЕ е ефервесцентна форма. Иначе е все тая коя марка точно.

# 291
  • Sofia
Момичета извинявам се предварително за въпроса, вероятно не е много умен Simple Smile
Излезе ми хетерозиготен носител на фактор 2-протромбин и предполагам ще ми изпишат НМХ след консултация. Тъй като имам разширени вени, възможно ли е да тръгне някакъв тромб ?
Тромб може да се образува и без разширени вени. За жалост това е нещо, което не може да се предвиди, затова по време на бременност ни слагат на профилактика с НМХ.

# 292
Здравейте момичета,

Накратко, след продължителни опити за  забременяване без успех, минах, инсеминации, инвитро, 2 трансфера и сега съм в 13 г.с.. Като част от подготовката за ин-витрото настоях да ми пуснат пакет за вродени тромбофилии, т.к. почти нищо не подсказваше какво може да води до  проблем. Излезе резултат и за 4те   фактора- Хомозигот по нормален алел .

Мутация в ген за Prothrombin G20210A
Фактор V Leiden
PAI-1 (Полиморфизъм 4G/5G в гена за инхибитор на плазминогенния активатор – 1)
Мутация С677Т в гена за метилентетрахидрофолатредуктаза (MTHFR)

От клиниката ми казаха, че всичко е ок и не съм приемала нито НМХ, нито  АП досега. Днес се записах на женска консултация и си носих всички излседвания и АГ-то ми изцепи, ами тая тромбофилия сега какво ще я правим? И аз "амммм , ами тя не е ли наред предвид резултата?" И тя ми каза, че не е специалист по тромбофилии, което малко ме шашна . Нали не съм изкукуригала аз и резултатът ми означа, че няма мутация по гените? И отделно от вашия опит, има ли някои специфични фактори, които е хубаво да се изследват по време на бременност и биха имали влияние върху протичането и ?

Благодаря ви!

# 293
При разширени вени се препоръчва и използването на специални компресиращи чорапи, защото при покачване на теглото и от самата бременност (ако не се лъжа) могат да се появят още. Но лекар трябва да препоръча какви - къси или дълги и с каква компресия. При секцио също се препоръчва използването им, както и понякога без наличие на разширени вени.

Тромб може да се образува и без разширени вени. За жалост това е нещо, което не може да се предвиди, затова по време на бременност ни слагат на профилактика с НМХ.

# 294
Здравейте момичета,

Накратко, след продължителни опити за  забременяване без успех, минах, инсеминации, инвитро, 2 трансфера и сега съм в 13 г.с.. Като част от подготовката за ин-витрото настоях да ми пуснат пакет за вродени тромбофилии, т.к. почти нищо не подсказваше какво може да води до  проблем. Излезе резултат и за 4те   фактора- Хомозигот по нормален алел .

Мутация в ген за Prothrombin G20210A
Фактор V Leiden
PAI-1 (Полиморфизъм 4G/5G в гена за инхибитор на плазминогенния активатор – 1)
Мутация С677Т в гена за метилентетрахидрофолатредуктаза (MTHFR)

От клиниката ми казаха, че всичко е ок и не съм приемала нито НМХ, нито  АП досега. Днес се записах на женска консултация и си носих всички излседвания и АГ-то ми изцепи, ами тая тромбофилия сега какво ще я правим? И аз "амммм , ами тя не е ли наред предвид резултата?" И тя ми каза, че не е специалист по тромбофилии, което малко ме шашна . Нали не съм изкукуригала аз и резултатът ми означа, че няма мутация по гените? И отделно от вашия опит, има ли някои специфични фактори, които е хубаво да се изследват по време на бременност и биха имали влияние върху протичането и ?

Благодаря ви!
Хомозигот по нормален алел означава, че нямате тромбофилия. Тоя лекар нещо се е изказал неподготвен.

# 295
Момичета,

Присъединявам се и аз в групата.
Излязоха и моите генетични след първи неуспешен ин витро опит - миссед аборт. За съжаление не сметнаха ,че е нужно да проверя преди старт на цялата процедура.

Ако правилно съм проучила, когато е хомозиготен тип имаш всички гени за тромфобилия. Записах все пак час за консултация в репродуктивната клиника, макар да имам време до първи ЗЕТ.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 17:21 от Mimi275

# 296
Здравейте, момичета.  Аз съм с хомозигот пай 4г . Вчера на ФМ 22г.с ми изписаха Акард 150мг до 36г.с и вечер да го пия.  Попитах в аптеката по кое време,  казаха ми към 18, 19 часа не е ли твърде рано?  И вие по кое време го приемате?

# 297
  • Sofia
И на мен ми го изписаха към 18-20ч. Но аз гледам да е на 12ч отстояние от НМХ. Ако бия фракси към 9ч30, значи и Акарда го пия към 21ч30. Не знам обаче дали е ок.

# 298
Аз съм с хомозигот пай 4г и съм само на акард понеже всеки ми казва, че кръвотока е добър на бебка и казах вчера на доктора по ФМ, че имам тромбофилия и ако може нещо да ми изпише и ако има нужда,  той ми изписа Акард,  та от вчера започнах да го приемам. Значи ще си го пия към 18,19ч.  

И на мен ми го изписаха към 18-20ч. Но аз гледам да е на 12ч отстояние от НМХ. Ако бия фракси към 9ч30, значи и Акарда го пия към 21ч30. Не знам обаче дали е ок.

# 299
  • София
На третия и четвъртия ред имаш мутации. Хомозигот по мутантен алел е цял дефектен ген, хетерозигот е половин. Аз съм със същите мутации и след мисед заради отлепване на плацентата при следваща бременност бях на терапия с НМХ.

Добре е да отидеш на специалист, който да прецени на каква терапия да си при следващата бременност.

Стискам палци!

Момичета,

Присъединявам се и аз в групата.
Излязоха и моите генетични след първи неуспешен ин витро опит - миссед аборт. За съжаление не сметнаха ,че е нужно да проверя преди старт на цялата процедура.

Ако правилно съм проучила, когато е хомозиготен тип имаш всички гени за тромфобилия. Записах все пак час за консултация в репродуктивната клиника, макар да имам време до първи ЗЕТ.

Общи условия

Активация на акаунт