Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 679
  • 766
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, момичета Simple Smile
В 19 гс съм и на БХС ми излезна риск от прееклампсия. Следователно реших да пусна изследвания в геника като ми се потвърди риска, но ми излезна
генотип1PAI-1 4G/5GХетерозиготен носител, генотип 4G/5G2,
1ACE I/DХомозиготен носител,
 генотип D/D1Factor XIII (p.Val34Leu)Хетерозиготен носител, Val/Leu

В момента съм на аспирин 150мг. Някоя да е имала подобно нещо и какво са й предписали
Здравей, аз съм със същите мутации и също ми излезе повишен риск от прееклампсия.
От около 12г.с започнах приема на Аспирин 100мг. (след 30 седмица го спрях, по препоръка на генетика и гинеколога) и Клексан 0,4 всеки ден (в момента продължавам само с него, до към седмица две преди датата на термина и след раждане 2 седмици поне).
Всеки месец пускам изследване за Д-димер, АПТТ, фибриноген, тромбоцити, Анти-Ха и протеин в урината. Следя си и кръвното, както и за повишени отоци.

От коя седмица сте на клексан? Тъй като аз може би леко късно го хванах
От около 12-13 седмица, веднага след направените изследвания и предписаната терапия.

# 376
Аз съм с PAI 4G/4G, хетерозигот Асе, хомозигот TAFI  и хетерозигот Vegfa. Казаха ми, че са средно тежки. Проф. Лисичков каза нмх, АГ каза след забременяване ще се реши. Но този аспирин ме притеснява защото съм чела, че прави плацентата рехава и затова исках да чуя опита на момичета, които са приемали аспирин преди забременяване и как е било в начална бременност при тях. 
Здравейте! Освен няколко мутации имам и затруднен кръвоток в маточните артерии и две загуби. Като подготовка за следваща бременност имам назначен аспирин вечер. Бих искала да попитам дали има някой друг с такава профилактична терапия и какво е обяснението за прилагането му. Много благодаря! И успех!
При мен са по същия начин нещата. Обясниха ми, че аспирина подобрява кръвообращението и при следваща бременност не би трябвало лошия кръвоток да е причината за някакъв проблем. Вие с какви мутации сте и имате ли назначена терапия при забременяване?

# 377
Здравейте, искам да споделя моите мутации и терапия, тъй кaто виждам, че тук има доста адекватни и разбиращи от тромбофилия хора. Разбира се, обсъждала съм мутациите, терапията и всички редовни кръвни изследвания с два АГ и хематолог.

Имам следните генетични мутации: хетерозиготна мутация factor V Leiden (R506Q) и хомозиготна мутацията PAI-1 (4G/4G). Доколкото разбрах от стр. 1 на темата - първата се води високорискова.

От трансфера, АГ-репродуктивен специалист ми назначи клексан 0.4 или фракси 0.3 всеки ден, и акард 75 мг през ден. След БХС към Майчин дом, дозата акард бе увеличена на всеки ден, тъй като PAPP-A (плацентарен протеин) беше нисък - 0.28. АГ ме уведоми, че съм с висока рискова бременност и през 3 триместър мога да вдигам високо кръвно, и развтието на бебето да изостава.

Разбира се, това доста ме притесни.

По указания на АГ - акард трябва да го спра в 28 г.с. (или по-рано), а клексан/фракси - до 34 г.с. (или по рано).

Започнах да се следя при друг АГ, защото репродуктивният беше само за 1 триместър. Новият лекар приема бременноста ми за нормална. Изпрати ме на хематолог, който потвърди, че терапията за момента е ОК и не вижда повод за притеснение.

Следва да отбележа, че се чувствам добре, пия много течности, разхождам се - все неща, които трябва да се отразяват добре на кръвта. Никога не съм имала високо кръвно или тромбози в семейството. До момента кръвните ми изследвания - фибриноген, APTT, PT, d-dimer и т.н. (правех ги на 3 седмици, вече веднъж месечно) са ОК. Също, при последен преглед - разтивието на плода нe изостава, а напротив, беше по-напред от стандратите.

В края на 17 г.с. съм и съм малко объркана - трябва ли да се притеснявам - единият АГ ме наплаши, пък другият спокойно гледа на нещата? Другото, което ме е обърква е, че виждам, че повечето дами с тромбофилия приемат аспирина 1-2 седмици преди термин/секцио, а НМХ - до 1-2 дена преди раждане (ако е планирано). На мен пък са ми дадени доста по-ранни крайни срокове. Даже за акард беше категоричен, че трябва да го спра в 28 г.с. Също така от темата научавам, че някой продължават НМХ и след раждане.

Със сигурност около 28-30 г.с. ще направя нова консултация със специалист, но ми се ще да чуя и вашето мнение Simple Smile

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 14:27 от elle.july

# 378
Според мен последният триместър трябва най-много да се внимава. Не случайно точно тогава на много жени им вдигат дозата.
Няма какво да се плашите, на терапия сте, важно е да пускате изследвания и АГ да следи кръвотока.
За аспирина седмицата на спирането е окей, но аз не бих рискувала да остана без терапия НМХ в последния месец.

# 379
Читав хематолог няма да Ви спре НМХ в 34-ма седмица при Лайден, за мен това е абсурд. Консултирайте се с такъв, оставете ги всичкоразбиращите АГ-та.

# 380
  • София
Аспирин/акард може да се приема до 34гс, АГ ще прецени в зависимост от кръвотока и състоянието на плацентата. НМХ не се спира, особено в трети триместър, когато кръвотока се променя защото организма се приготвя за раждане и кръвосъсирването се повишава физиологично.

Аз съм с нискорискови мутации, последната инжекция ми беше 23ч преди секцио, след това продължих 8ч след секциото за още две седмици. Читав АГ също не би ти спрял НМХ, още повече месеци предварително, без да знае как ще се развива бременността.

Стискам палци 🍀

# 381
Благодаря на всички! Ще внимавам и пак ще се консултирам!

# 382
Аспирин/акард може да се приема до 34гс, АГ ще прецени в зависимост от кръвотока и състоянието на плацентата. НМХ не се спира, особено в трети триместър, когато кръвотока се променя защото организма се приготвя за раждане и кръвосъсирването се повишава физиологично.

Аз съм с нискорискови мутации, последната инжекция ми беше 23ч преди секцио, след това продължих 8ч след секциото за още две седмици. Читав АГ също не би ти спрял НМХ, още повече месеци предварително, без да знае как ще се развива бременността.

Стискам палци 🍀
Искам да попитам, при секцио е ясно, но когато сме с естествено раждане как се процедира… на мен ми казаха до 37-38 седмица да спра Клексан, това е по препоръка на болницата в която ще раждам. С няколко нискорискови мутации съм.
Малко ме притеснява факта на своя глава да вземам Клексан, когато за здравето ми ще отговарят други хора, които са ми казали ( няколко различни АГ и генетик), че е редно да спра, когато не е ясно точно кога ще настъпи раждането.

# 383
Някоя от вас да знае случайно къде може да се намери Клексан или Фракси? Обиколих къде ли не и никъде няма..

# 384
Някоя от вас да знае случайно къде може да се намери Клексан или Фракси? Обиколих къде ли не и никъде няма..

Пробвайте да звъните в Марешки. В някоя от групите бяха писали вчера, че вече има по складовете и от днес ще е по аптеките.

# 385
Алегрия, попринцип нито на АГ, нито на генетик му е работата да ти определя дозата на кръворазреждащите. За това се прави консултация с хематолог. Аз съм с ниско рискови мутации, но 7 броя. От началото на бременността бях на Клексан 0,4, като от средата ми включиха и аспирин. Аспирина го спрях в края на 36гс. В 8 месец хематологът ми увеличи дозата на НМХ на 0,6 като с такава доза трябваше да продължа и месец след раждането. Клексан не слагах само в деня преди секциото, като АГ каза, че мога да го сложа, мога и да пропусна. Може би е добре, че съм пропуснала, защото и без това операцията ми е била доста тежка с кръвозагуба и кръвопреливане.
Съни, през Санофи можеш да си поръчаш Клексан.

# 386
  • Sofia
Съни, през Санофи можеш да си поръчаш Клексан.
Санофи вече не се занимават с това, а  Swixx BioPharma :
https://www.swixxbiopharma.com/contact.htm

# 387
Може. Преди 2 месеца родих, а съм поръчала преди три и вече не ги следя. От Санофи преди месец ми се обаждаха някъде с анкета за инжекциите и бременността като цяло.

# 388
А какво правите в случай че не намерите? Замествате ли с нещо или пропускате? Не ми се е случвало до момента, но се замислих в такъв случай какво се прави

# 389
Когато не намерих тук Клексан , заместих с турските Оксапар и Енокс ( второто ми хареса повече). Винаги съм гледала да имам запаси поне за месец напред и като намалеят да набавя пак. Слава Богу стигнах до успешен финал.

Общи условия

Активация на акаунт