Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 670
  • 766
  •   1
Отговори
# 390
Здр момичета имам геноцид 4g/4g и сам на клексан 0.4 от вчера минах на био химичен скрининг и сам с повишен риск от преклампсия казаха да пия акард 150мг всяка вечер имам и зацапвания плацента  покрива малко цервикалният канал ще се надявам да се вдигне но ме притеснява дозата на акард 150мг в 12 седмица сам моля за мнение имали момичета които са го пили в такава доза

# 391
Здр момичета имам геноцид 4g/4g и сам на клексан 0.4 от вчера минах на био химичен скрининг и сам с повишен риск от преклампсия казаха да пия акард 150мг всяка вечер имам и зацапвания плацента  покрива малко цервикалният канал ще се надявам да се вдигне но ме притеснява дозата на акард 150мг в 12 седмица сам моля за мнение имали момичета които са го пили в такава доза

При мен също излезе на Бхс риск от прееклампсия, също акард150 ми изписаха, но хематолога, който ме следи понеже съм с тромбофилия и съм на клексан 04 и натаспин ми каза, че по добре да ползвам протект 100мг, че да не прокървя, тва беше след 12 г.с, сега съм 22, послушах го и съм на протект 100мг. Ако ходите на хематолог искайте съвет и от него.

# 392
  • София
Аз го пия в такава доза от инвитрото насам в комбинация с фраксипарин 0,4, а впоследствие и с натаспин. 150 се води профилактична доза, а не лечебна - 6 месеца вече съм на нея, не ми е предизвикала проблеми (имам много леко зацапване в последните месеци, което се появява по превръзките от време на време, но съм и с полип на шийката на матката и според лекаря ми полипът прицапва така, а не кръворазреждащите).

# 393
Аз също съм така и съм на Клексан 0,4 сутрин и вечер на акард 150, като на акард съм от 12 седмица, а Клексана от скоро. Ще видим как ще е при мен, досега с акар да нямах проблем. Имайте предвид че акард за да има ефект се пие слвд 18ч

# 394
Здравейте,

Моля за насоки, кога е оптималното време за изследвания за риск от развитие на прееклампсия? Не ми е правено такова излседване  при ранния скрининг, урината ми е ок и нямам високо кръвно, но искам да съм подготовена, за момента нито един АГ не ми е казал, че трябва да изследвам, а виждам, че доста жени правят такова изследвание в 11-14 г.с.

# 395
Здравейте,

Моля за насоки, кога е оптималното време за изследвания за риск от развитие на прееклампсия? Не ми е правено такова излседване  при ранния скрининг, урината ми е ок и нямам високо кръвно, но искам да съм подготовена, за момента нито един АГ не ми е казал, че трябва да изследвам, а виждам, че доста жени правят такова изследвание в 11-14 г.с.

Да, на мен ми беше включен в БХС, не са ме питали, просто се прави заедно с останалите изследвания. Мисля си, че никога не е късно..

Аз искам да попитам някоя от вас да е била с тромбофилия + прееклампсия съответна на Клексан и аспирин и да не е развила високото кръвно.. защото взех да се замислям, че кръвното се вдига от сгъстяване на кръвта, а така като се разрежда достатъчно както с НмХ така и с аспирин не знам дали съвсем не се намалява шанса? Как мислите вие

# 396
Аз бях с риск, но не съм вдигала кръвно.

Бях на акард и клексан, ограничавах сладко ,кафе и газирани напитки.
Повече вода и плодове.

# 397

Повече вода и плодове.

А с колко мг акард сте били?
Аз съм с Клексан 0.4 сутрин и вечер аспирин акард 150мг. Леко множко ми се струва или е нормално?

# 398
Сгъстената кръв води до тромби.
А високото кръвно често е вследствие увеличение обема на кръвта, поради задръжка на течности, затова често с лекарствата за високо кръвно се изписват и диуретици.
Преекламсията не е само високо кръвно налягане и рисковите фактори не се ограничават само до тромбофилията, а например предишни хронични заболявания като високо кръвно, диабет, бъбречни заболявания, затлъстяване. НМХ и аспирин редуцират риска, но не го изключват напълно.

# 399
Сгъстената кръв води до тромби.
А високото кръвно често е вследствие увеличение обема на кръвта, поради задръжка на течности, затова често с лекарствата за високо кръвно се изписват и диуретици.
Преекламсията не е само високо кръвно налягане и рисковите фактори не се ограничават само до тромбофилията, а например предишни хронични заболявания като високо кръвно, диабет, бъбречни заболявания, затлъстяване. НМХ и аспирин редуцират риска, но не го изключват напълно.

Благодаря за информацията 💕

# 400
Цитат на: Sunnygirl_ linktopic=1383737.msg44158665#msg44158665 date=1642533951

Повече вода и плодове.

А с колко мг акард сте били?
Аз съм с Клексан 0.4 сутрин и вечер аспирин акард 150мг. Леко множко ми се струва или е нормално?

В същите количества.

Няма причина за сравнение, всяка жена е индивидуално устроена, както и бременностите протичят по рязличен начин..

Вяжното е че са предприети мерки навреме.🍀

# 401
  • София
При естествено раждане се процедира по същия начин - не се спира, и се продължава НМХ в постпарталния период. По време на раждане организмът физиологично повишава кръвосъсирването и именно тогава рискът от тромбообразуване е най-голям. Действието на НМХ е 24ч, затова инжекциите се поставят ежедневно по възможност в един и същи час.

Отношение към терапията по време на раждане би трябвало да имат хематологът, анестезиологът и израждащият АГ. Болницата няма как да има отношение, всеки случай е различен и изисква конкретни мерки в зависимост от състоянието на родилката по време на раждането.

Аспирин/акард може да се приема до 34гс, АГ ще прецени в зависимост от кръвотока и състоянието на плацентата. НМХ не се спира, особено в трети триместър, когато кръвотока се променя защото организма се приготвя за раждане и кръвосъсирването се повишава физиологично.

Аз съм с нискорискови мутации, последната инжекция ми беше 23ч преди секцио, след това продължих 8ч след секциото за още две седмици. Читав АГ също не би ти спрял НМХ, още повече месеци предварително, без да знае как ще се развива бременността.

Стискам палци 🍀
Искам да попитам, при секцио е ясно, но когато сме с естествено раждане как се процедира… на мен ми казаха до 37-38 седмица да спра Клексан, това е по препоръка на болницата в която ще раждам. С няколко нискорискови мутации съм.
Малко ме притеснява факта на своя глава да вземам Клексан, когато за здравето ми ще отговарят други хора, които са ми казали ( няколко различни АГ и генетик), че е редно да спра, когато не е ясно точно кога ще настъпи раждането.

# 402
При естествено раждане се процедира по същия начин - не се спира, и се продължава НМХ в постпарталния период. По време на раждане организмът физиологично повишава кръвосъсирването и именно тогава рискът от тромбообразуване е най-голям. Действието на НМХ е 24ч, затова инжекциите се поставят ежедневно по възможност в един и същи час.

Отношение към терапията по време на раждане би трябвало да имат хематологът, анестезиологът и израждащият АГ. Болницата няма как да има отношение, всеки случай е различен и изисква конкретни мерки в зависимост от състоянието на родилката по време на раждането.

Аспирин/акард може да се приема до 34гс, АГ ще прецени в зависимост от кръвотока и състоянието на плацентата. НМХ не се спира, особено в трети триместър, когато кръвотока се променя защото организма се приготвя за раждане и кръвосъсирването се повишава физиологично.

Аз съм с нискорискови мутации, последната инжекция ми беше 23ч преди секцио, след това продължих 8ч след секциото за още две седмици. Читав АГ също не би ти спрял НМХ, още повече месеци предварително, без да знае как ще се развива бременността.

Стискам палци 🍀
Искам да попитам, при секцио е ясно, но когато сме с естествено раждане как се процедира… на мен ми казаха до 37-38 седмица да спра Клексан, това е по препоръка на болницата в която ще раждам. С няколко нискорискови мутации съм.
Малко ме притеснява факта на своя глава да вземам Клексан, когато за здравето ми ще отговарят други хора, които са ми казали ( няколко различни АГ и генетик), че е редно да спра, когато не е ясно точно кога ще настъпи раждането.
Следя се в чужбина, всичко се следи от екип АГ консултиращ се с хематолог, както и се консултирам с генетик от България, като мнението на всички съвпада - спиране на Клексан малко преди термин, като след  раждане продължавам минимум 2 седмици. Изследванията за коагулация  и анти-Ха са добри и в норми, както и кръвотока.
Интересно ми е ако има родили естествено на терапия, да споделят, кога са поставили последната инжекция преди раждането.

# 403
Мисля, че се срещат доста противоречиви мнения, кога се спира Клексана при не планирано раждане, било то естествено или секцио.

Но в повечето случай съм попадала на мнение, че не се спира и в двата случая.
Преди раждането ми съм се консулитарала с анестезиолог и агто което ме израждаше, и двамата бяха на мнение, че Клексана няма такова влияние и че няма значение кога е поставен, докато за аспирина-той се спира още 30-34гс.

В крайна сметка всеки се доверява на следящия си лекар, въпреки многобройните мнения.
Аз се доверих и не сгреших.

Всеки сам си преценя, имайте впредвид че ние тук споделяме само мнения и опит и няма място за сравнение една с друга, повтарям за кой път.

# 404
Здравейте, аз съм в 26та седмица с 2 нискорискови мутации - хетерозигот PAI-1 4G-5G и MTHFR (c.677c>T)
На терапия съм с фракси или клексан 0.4. и аспирин протект по 1 на ден
На БХС ми излезе повишен плацентарен протеин, което разбрах тогава че е предпоставка за прееклапсия.
От известно време кръвното ми е по-високо - при нормално 90-95 на 60 в началото на бременността, сега е 110 на 70-80 варира.
Ще се консултирам с АГ следващата седмица, но все пак ако има някой запознат ще се радвам на мнение препоръка или просто споделяне на опит. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт