Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 247
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 1 185
Зависи. В много случаи ТЛ е бил този, който решава, защото мениджъра движи два-три екипа и няма особено индивидуален поглед върху служителите. Реално оставя ТЛ да избере хората, с които иска да работи, като назначава.

# 1 186
  • София
Явно в шивашката индустрия има доста промени. Преди години взимаха мизерни заплати и работиха по 12ч. Повечто цехове бяха ситуирани по гранични или планински райони с малцинствено население. Радвам се да чуя, че са се подобрили нещата.

Все същото си е. На норма са. Преди две години бях в няколко такива “цеха”. Тук-таме има по-големи предприятия. Даже излезна едно изследване върху този труд у нас, от което ясно се вижда трудовата експлоатация. Не мога да цитирам заглавие, но лесно се намира в гугъл.

# 1 187
Там където фирмите са малко,може и малко да плащат,ама като има много фирми и малко шивачки дават пари.Осигуряването със сигурност е на по-малко.Тука фирмите и фирмичките са много,над 1000 и хич не им пука,днеска си взема чантата от едната,утре отива в другата.И не са на твърда заплата,а на бройка.И в повечето плащат на седмица- в понеделник им плащат за предходната седмица и вторник са в другата фирма,губят един надник и те като знаят,че повече няма да работят, в този ден се мотат номер да отбият.Собствениците нямат сметка да ги карат да работят предизвестие,защото хем ще работят малки,хем изработеното ще е с лошо качество.Будали дето да се впрягат да работят почти не останаха.

# 1 188
  • София
Къде са тези над хиляда шивашки фирми…

# 1 189
Малко ме съмнява шивашките фирми да са толкова много, че шивачките  да диктуват пазара на труда и да не им пука. Други репортажи сме гледали.

# 1 190
  • София
Те за да са толкова много трябва да има и толкова много работна ръка. А вече по малките населени места доста трудно се намира. По 10 жени да работят в “над 1000” фирми, това са 10000 жени-шивачки… а то шиенето на стока не е като кърпенето на гащи и не е добре да имаш брак.

Но последните 20 страници в темата откъде тръгнаха и докъде стигнаха… 🙄

# 1 191
Мисля, че това беше статията:
https://www.dw.com/bg/%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8 … %D1%82/a-59455880

Не ми се вярва шивачките от най-бедните райони на страната да диктуват пазара. За да изкарат 1200-300 лв сигурноседят по 15 ч и са на норма. Това е убийствен труд.

И да има две-три фабрики в регион, вероятно условията са същите и дали ще си в едната фирма, или в другата- все тая!

# 1 192
Хора, излезте малко от тая София, и вземете научете малко за държавата си. Има цели градове, в които шивашката индустрия е водеща и моят е един от тях. Шие се за износ от сто години, огромни фабрики, големи фирми, малки фирми, всякакви. Винаги е било добре заплатено на повечето места, винаги са били на нормирано работно време. Остава след 17ч този , който иска допълнително пари. Вие коментирате само експлоататорите от южните градове, които наемат помакини за половин заплата. Но това не изчерпва целия сектор. Не съм работила в него, но имам достатъчно познати и наблюдения.

# 1 193
И кой е този град с такава развита шивашка индустрия? Шивашкия бизнес изобщо не ми е в таргета, други индустрии ме вълнуват, но да не седя така необразована за държавата си…

Понеже чета периодични подкани да се излезе извън София - ако трябва да излизам извън София ще е направо извън България. Човек гледа да върви напред не да се връща назад.

# 1 194
Може би вие трябва да излезете от вашия балон. Шивашки цехове има във всеки град, вкл.в моя, който е в северозападна България и все още се води населен с българи, а не с малцинства. Заплащането е на норма - на някои места може да е прилично за града, но не е кой знае колко над МРЗ, може би около 6-700 лв, а гърчът е голям. Масовото заплащане така е сметнато,че се върти около МРЗ. Иначе всички касиерки и продавачки щяха да се бият да шият панталони и блузки на HM и Esprit.
И ми е много интересно, като е толкова бляскава тази шивашка индустрия, защо хората не си седят по родните места да шият и гладят, ами бягат към големите градове.
То бива да пишете глупости, ама вземете да се информирате малко или поне разсъждавайте логично.

# 1 195
Производство и физически труд си е натоварващо. И плочки сме лепили любителски ( добре,че само по веднъж на няколко години), и близка в шивашка и производствена база имам,и младеж в строителния бранш спец по машини.  Ми от една възраст нататък си поразбиваш здравето,ако си на смени също,трудови злополуки...всяко нещо си има цена.

# 1 196
Знам, че е натоварващо, нали и това върша, но друга ми беше мисълта. Тука изкараха едва ли не, че България я хранят шивашките и взимат страхотни пари, само мъничко трябва да се напънат и да не излизат да пушат и до тоалетна. Значи браншът или е започнал да се подобрява с някакви светкавични темпове, или някой ама никак не е наясно.

# 1 197
Преди години моя приятелка шиеше за Агресия. Правеха дрехи и на ишлеме за Дика. Разказвала ми е, че цялата себестойност на пола или панталон е около 20 и нещо лв., а се продаваха от 150 нагоре. Шивачките вземали супер ниски ставки за готов продукт.
Разказвала ми е как началничката ѝ (началник смяна ли се казва, не знам) не ѝ е разрешила да излезе, за да си изпие хапчето, понеже е забравила през почивката. Огромни хангари, студени и с течение.... После започна като касиерка на нещо от рода на Изипей и каза, че се е родила. Същите пари ги изкарва на топло, не се напряга за таргет, спокойно ѝ е и т.н.

# 1 198
Ама кой е казал, че шивашката работа е привлекателна или лесна? Разбира се, че не е, цял ден си прегърбен и ти заминават очите. Но за хора, които друго не могат да правят, няма достатъчно места в Кауфланд и Лидл. То и там да не мислите, че е лесно?
България не я хранят шивачките, но една огромна част от българите работят бачкаторска работа, производства, индустрия...При ниско образование, незнаене на езици и никакви специални умения, това е.
Бягането в София (защото ние сме си голям град и няма смисъл да бягаме другаде) също не винаги е решение. Като сметна разходи за квартира и по-високи разходи за колата, тези 1000 лв,  които може би ще вземем в София повече двамата с мъжа ми, точно покриват разходите и сме нула на нула. С 4000 лв в голям град е същото като 5000 лв в София, просто няма смисъл.

# 1 199
  • София
Статията в DW доколкото си спомням е правена по доста сериозно проучване не журналистическо, а социално-икономическо. Но аз вярвам да очите си предимно и на това, което съм виждала.

Това, че се шие за износ (то е ядно, че е за износ предимно) и има големи/познати предприятия, които са основно препитание за населеното място, не означава, че шивачките са цъфнали и вързали и че няма експлоатация, или тя била “само за южните градове”.
Така и не разбрахме кое е мястото с хиляда шивашки фирми.

Общи условия

Активация на акаунт