Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 347
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 165
Боже господи, дори не мога да си представя каква прическа трябва да дойде на интервю, за да я забележа и запомня.
Как по-специално трябва да е сресана?!?

# 166
  • София
Някой има ли представа какви са нивата на заплащане за позиции тип Translation/Localization Project Coordinator/Manager? Гледам, че често излизат подобни обяви, но не мога да преценя дали си струва откъм заплащане и възможности за развитие, както и дали има нещо по-специфично, което може да се придобие като умение в сравнение със стандартните координаторски позиции.
Поискай си над 1700-1800.
Аз бях на подобна позиция - превод на документи за един проект и документация.
Ако вкл'чва и мениджърски функции тип одобряване и подписване на документи - вече над 2500.

# 167
  • София
КОсвен това, за да се избегне субективността, на всяка оценка различна от според очакванията, дали в минус или плюс се посочваха конкретни ситуации. При хора от екипа, които бяха оценени под очакваното, разговора на края на оценявания период се провеждаше в присъствието на шефа, не само между мен и служителя.

Просто от любопитство - а как се определя очакваната оценка, от която евентуално би могло да се отклониш? Не е ли съгласно същите критерии, съгласно които се определя и окончателната такава?
Не съм сигурна, че ти разбрах питането.

давам примерна скала:
1- много под очакванията
2 - не покрива напълно очакванията
3- справя се според очакванията
4- справя се над очакванията

За всичко различно от 3 обясняваш с конкретни примери защо си дал тази оценка за всеки един отделен критерии.

За мен това беше ужасно досадно задължение, и го правехме на всеки 6 месеца.

# 168
давам примерна скала:
1- много под очакванията
2 - не покрива напълно очакванията
3- справя се според очакванията
4- справя се над очакванията

Разбрах, благодаря!

За мен това беше ужасно досадно задължение, и го правехме на всеки 6 месеца.

Това вероятно е опит да се намали субективизма при оценяването, като се въведе изискване за обосновка. Подобен подход обаче има неприятен страничен ефект, който имах "удоволствието" да изпитам на собствен гръб при предишен мениджър - тя поставяше средни оценки наред, тъй като не ѝ се занимаваше с писане на обосновки, макар представянето на служителите в звеното да покриваше целия възможен спектър.

Аз този разговор за повишението съм го водила много пъти, съвсем директно- виж, мисля, че допринасям доста за целия екип, че много често излизам извън длъжностната си характеристика по всякакъв повод и съм била опорна точка в няколко от най- критичните ситуации + че съм обучила подобаващо немалко хора. Отговорът винаги е бил повече от положителен... и до там. Обсъждали сме какво ли не като идеи за развитието ми, но на думи. Постоянно имаше някакви внесени документи и идеи за еди- каква си длъжност, но реално няма. Водим разговори, обучения, но и това си остава там.

Именно такава хипотеза визирах, когато писах по-назад, че човек трябва да е готов да си тръгне още след първия отказ, и при всяко положение - след втория. Твоите работодатели явно са те приели за даденост, съответно ако продължаваш да си вършиш съвестно работата, ще те третират съобразно поговорката, според която магарето носи толкова, колкото го товариш. Wink

# 169
Именно такава хипотеза визирах, когато писах по-назад, че човек трябва да е готов да си тръгне още след първия отказ, и при всяко положение - след втория. Твоите работодатели явно са те приели за даденост, съответно ако продължаваш да си вършиш съвестно работата, ще те третират съобразно поговорката, според която магарето носи толкова, колкото го товариш. Wink

За съжаление сега не е точния момент за търсене на работа или поне на по-хубава такава. Аз лично не бих напуснала точно сега, особено във фирма, в която ме ценят макар и само на думи... Ако нещата не се променят до пролетта, тогава ще се замисля сериозно.

# 170
Аз пък смятам, че сега е точно толкова добър момент за смяна н работата,  колкото всеки друг. Миналата година смених работата си два пъти, по свое желание. Няма сила на света, която да ме накара да не търся по-добро, ако съм видяла, че на мястото, на което съм не става.

# 171

За съжаление сега не е точния момент за търсене на работа или поне на по-хубава такава. Аз лично не бих напуснала точно сега, особено във фирма, в която ме ценят макар и само на думи... Ако нещата не се променят до пролетта, тогава ще се замисля сериозно.

А защо не? Януари действително е относително мъртъв сезон за търсене на нова работа, но още от февруари пазарът ще се събуди. А и все пак няма пречка човек да се оглежда, оставайки на настоящата си позиция.

# 172
А, принципно всеки може да прави, каквото си иска. Аз споделям личното си мнение. За смяна на работата на такава с по-висока позиция и заплащане. Ако е за същите условия, не си струва упражнението, освен ако работата/обстановката не е съвсем нетърпима. А не е моментът, понеже бизнесът се е свил в очакване на отваряне/затваряне/ваксини/хоум офис и т.н. нови и неясни моменти. На всичкото отгоре е зима, инфлацията е вече осезаема, сметките са високи, не е моментът човек да остане без доходи. А и в джобса няма особено голям избор поне в сферата, в която се интересувам.
Но, както казах, всеки си знае....

# 173
  • София
В нашата фирма търсенето си върви с пълна сила. Имаме нов клиент на около 9 месеца и още не можем да го обезпечим с кадри. За изнесени финансови услуги става въпрос, с английски или немски език.
Вече са склонни и от цяла България да наемат и пак няма.
Който се чуди как да се преквалифицира, да учи немски.

# 174
То така се учи немски....

# 175
То така се учи немски....
Както се учи и език за програмиране …Което и двете да се избере, няма да е лесно, но пък гарантира добри доходи след това.

# 176
Здравейте. Дарявах кръв за близък и имам 2 дни отпуск допълниетлно.
Има вероятност обаче да не продължа да работя във фирмата, тъй като не влизат в положение заради ситуацията с мой близък. Искам да попитам, сега ли да представя картончето с отпуска или може и при друг работодател, но ще е минало време.
Как стоят нещата с този отпуск, изтича ли, кога трябва да се оползотвори?

# 177
Ralliee, отпускът за даряване на кръв се ползва само на деня на кръводаряване и следващия. Ако си дарила кръв в събота и по принцип не работиш през уикенда, реално нямаш право на допълнителен отпуск. Това е целеви отпуск, за възстановяване след кръводаряването. Не може да се ползва по-късно. Имай също така предвид, че работодателят е длъжен да те освободи от работа, но не е длъжен да ти плати. Това не е задължително платен отпуск. Зависи от практиката на работодателя. Повечето работодатели го заплащат, но КТ не ги задължава и може и да не платят и да го третират като неплатен.

Моментът е идеален за търсене на нова работа. (Разбира се, ако не говорим за сфера с определена сезонност, за която сега не е активен сезон.)
На пазара на труда има осезаемо раздвижване. Обявите са повече, отколкото обичайно по това време. А конкуренцията е по-ниска, защото повечето хора чакат началото на следващата година, за да си вземат бонуса и тогава да напуснат.
Така че, който иска да сменя работа, сега е много подходящо време за активност. Кандидатстване без обява вероятно няма да проработи. Но ежедневно следене на обяви, отваряне на профила в LinkedIn за рикрутъри, дори активиране на LinkedIn Premium и активен контакт с рикрутърите в търсената сфера, дават много голям шанс.
(Да, знам, че 55 лв. на месец за LinkedIn Premium са много пари. Но можете да активирате тази опция само за месец - в рамките на free trial и после да го спрете.)

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 08:05 от Нищо лично

# 178
Отпуската за кръводаряване е в момента на кръводаряване.

# 179
Rockstar, благодаря за инфото! Най-вероятно ще кандидатствам по някоя от обявите, въпреки че предполагам, че това е доста еднообразна работа.

Виждам, че има дискусия за оценяването. За мен то е доста субективно нещо и не винаги отговаря на реалността. Мениджърите, бидейки във властова позиция, могат да манипулират тези оценки както си искат, в зависимост от това дали даден служител им е симпатичен или не, дали изразява несъгласие с дадени решения и идеи или е последовател и т.н. Всъщност, има ли практика служителите да имат право да не са съгласни с оценката и да я оборят на по-високо ниво/ХР отдел?

Общи условия

Активация на акаунт