Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Напускане на работа

 • 945
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 40
Здравейте. Работих в банка 3 години и 2 месеца, след което бях в майчинство 2 години и в момента до 24.11 ползвам платения си отпуск от годините. Извикаха ме на разговор и ми казаха, че нямат свободно място(да вметна че банката, в която работех я продадоха), т. Е длъжността, на която съм била при тях не съществува и няма кой да освободят, за да ме сложат мен, защото всички били с постоянни трудови договори. Предложиха ми да ме освободят по взаимно съгласие по чл. 331 от Кодекса на труда с изплащане на обезщетение 4 работни заплати. Питането ми е мога ли да отида на борсата и да получавам и от там някакво обезщетение за безработица или нямам право?

# 1
 • Мнения: 3 140
Ще имаш право на минималното обезщетение в размер на 12 лв на ден за период от 4 месеца.
Т.е ако в месеца са 20 работни дни, ще получиш 240 лева.

# 2
 • Мнения: 23 248
По-добре да те съкратят. Все има някакъв член за закриване на мястото.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 415
Доколкото разбирам, детето е на 2 години. Съкращаване на щата трябва да стане с разрешение на ИТ и вероятно да се прави атестация, ако има и други хора, заемащи същата позиция. Това е причината да предложат взаимното съгласие.  В момента авторката ползва защита от КТ.
Може да поискате по-голямо обезщетение от 4 заплати, по договаряне е. Ако много държат да се освободят от Вас, ще преговарят.

# 4
 • Мнения: 6 985
Виж Кодекса на труда, член 328, ал.1, т.2: Уволнение с отправяне на писмено предизвестие поради съкращение на щата.
В този случай обаче ще получиш обезщетение само една работна заплата за срока на предизвестието - ако работодателят настоява да напуснеш веднага, иначе просто ще си отработиш единия месец и ще ти се заплати.
Ако не си намериш работа, ще ти платят максимум още една работна заплата обезщетение.
Тоест, този член, аплнея и точка си имат също недостатък. Въпрос на калкулация е кое е по-изгодно за теб:
1) 4 заплати + 4 месеца * 240 лв или
2) 1 заплата (или 2, зависи) + парично обезщетение за безработица по КСО
За да изчислиш колко е, прочети това:
https://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
Зависи от различни обстоятелства, изброени са в текста.

# 5
 • Мнения: 23 248
Да, добро уточнение. Винаги дяволът е в детайлите, а аз по инерция приех, че заплатата е голяма.

# 6
 • Мнения: 72
Постът ми май няма да е много по темата, защото авторката е задала конкретен въпрос и получи отговор, но...реших да го напиша. Това е просто съвет и тема за размисъл, никой не задължавам с него.

Има много жени, които не си харесват работата, но преди да напуснат, излизат в майчинство. Това с ясната идея, че те повече в тази фирма няма да се върнат. Бъдещ работодател според мен може да реши, че случаят тук е точно такъв. На интервю авторката ще обясни какво е станало, но как ще го докаже? В трудовата книжка ще видят взаимното съгласие, а едва ли банка ще предостави доброволно информация какви позиции има.

Та в този смисъл не е ли по-добре да настоява за съкращение, дори да е финансово по-неизгодно за нея?

Уточнявам, че в никакъв случай не критикувам жени, които избират горния вариант. Бременността не е нещо, което може да се отлага до безкрай и това са си наши права по закон и няма нищо лошо да се възползваме от тях.

# 7
 • Мнения: 7 635
Не могат да съкратят позицията, тъй като тя не съществува, а питащата е със защита. Може да си настоява колкото си иска, но това няма как да стане.
Явно нямат и друга позиция, която да предложат. Ако държиш да се върнеш на работа, могат да ти предложат всякаква позиция в така създалата се ситуация, тъй като реално ти си при нов работодател и няма база за определяне дали предложената позиция е сходна на заеманата от теб или не.
От друга страна "няма кого да освободят, защото всички са на постоянен трудов договор" не е вярно. Има си основание за подобно освобождаване в КТ.
В силна позиция си. Ако откажеш споразумението, те са длъжни да ти предложат позиция за поне година, докато ти изтече защитата.
Въпросът е да решиш ти какво искаш.
Дори и да настояваш за съкращаване, те първо - не могат и второ, няма да взимаш кой знае какво обезщетение. Базата ти за последната година ще е МРЗ. Независимо каква е била заплатата ти преди това, няма да получаваш много.
Моят съвет е да преговаряш за повече заплати. Чл.331 е договорка. Ако се споразумеете - става. Ако не - те са в трудна ситуация, не ти.
Не се изхвърляй много, но според мен можеш да поискаш поне 6 заплати.

# 8
 • Мнения: 2 051
Майка с дете до 3 години - инспекция по труда.
Чакане на решението, въобще неприятна работа с това съкращение на щата.
А предлагането на нова работа (длъжност) с какъв договор ще бъде?

# 9
 • София
 • Мнения: 20 155
Преговаряй за повече заплати, вземи си ги и действай по посока нова работа. В банките се търсят хора, ще си намериш в друга банка.
Дори и да те върнат, ще намерят начин да те накарат сама да си тръгнеш. Моя позната след майчинство се върна във фирмата, където работеше, но по същия начин ѝ заявиха, че мястото ѝ вече не е свободно и ѝ предложила друга позиция, която обаче беше неизгодна за нея от към условия. Махна се сама....

Общи условия

Активация на акаунт