Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо интелигентните жени попадат във връзки с мъже-насилници

  • 2 125
  • 2
  •   3
Отговори
  • Мнения: 67
Дали жените, които попадат във връзка с насилник и остават в нея с години, са просто слаби психически?

Този мит е широко разпространен, но абсолютно погрешен. Психологът Ина Иванова смята, че много често точно силните и успешни жени попадат в капана на отношения, които имат за цел да ги изцедят и обезличат - и обяснява защо.

“Насилниците (психически и емоционално) си избират за обект жени, които са уверени и успешни, като една от главните причини за това е личното удоволствие, което изпитват от факта, че са успели да сломят някой, който е силен и успешен”, споделя Ина.

Насилникът и жената-трофей

“Някой вероятно би казал, че една жена, която е попаднала в токсична връзка, вероятно има занижени стандарти и затова привлича партньори, които не са ѝ на „нивото“. Изследванията обаче опровергават този мит като показват, че интелигентните и силни жени са свикнали да работят здраво за всичко, което имат. По тази причина вярват, че трябва да работят здраво и за спасяването на едни отношения, дори те да са токсични”.“Токсичните мъже винаги ще продължават да търсят жена, чиито успехи и постижения ще могат да припишат на себе си. Така те успяват да блеснат с чужд блясък и успех, без да имат никаква заслуга за това. Постепенно искат да установят пълен контрол върху живота на жената и да обсебят и вземат за себе си всичко нейно – материални придобивки, нейното време, независимост...”, пише още Ина в своя статия по темата, публикувана в сайта на “Наука за хората”.

Като съосновател на компанията, Ина е популярна с това, че помага на клиентите си да трансформират начина, по който гледат на себе си и на взаимодействията си с околните.

Потърсете съвет от Ина Иванова във форума!Сега имате възможност да се свържете с нея и чрез нашия проект “Специалистите говорят” - онлайн, напълно анонимно и безплатно в консултативната тема във форума. Можете да се обръщате към Ина Иванова включително по теми, свързани с психически натиск в семейството или на работното място.

Можете да споделите и в тази дискусия какво мислите по темата! Познавате ли интелигентни и успешни жени, хванати в капана на връзка с насилник?

Ако познавате такива жени, можете да ги насочите към безплатна и анонимна консултация с някой от психолозите в "Специалистите говорят", както и към платформата ПЛАН Z, за която разказваме повече в тази статия.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 13:02 от Редактор (Петя)

# 1
  • Мнения: 46
Мисля, че примерите ни са достатъчно ясни - Харесва им с такива мъже. Малко жени се впечатляват от читав мъж - Хатактер и външност.. може би от комплекс...

# 2
  • Мнения: 2 431
Някой вероятно би казал, че една жена, която е попаднала в токсична връзка, вероятно има занижени стандарти и затова привлича партньори, които не са ѝ на „нивото“. Изследванията обаче опровергават този мит като показват, че интелигентните и силни жени са свикнали да работят здраво за всичко, което имат. По тази причина вярват, че трябва да работят здраво и за спасяването на едни отношения, дори те да са токсични”.

Цитираното много добре описва ситуацията при моя добра приятелка от преди години. Много интелигентно момиче, с добра визия, много умна, но се заби в една такава връзка. Не е имало насилие, поне не физическо, но отношенията им бяха много токсични за нея. Положи огромни усилия да ги поддържа, разби си цялата психика и се озлоби много накрая. След всяко скарване или всеки път като я отсвири приятеля и падаше голям рев и размисли върху всичко, като се успокоеше пак при него и все едно някой изтриваше с гумичка от мозъка и последните събития. И така до следващия път няколко години, беше и първа връзка, много го обичаше и до някъде я разбирам. Обаче тя просто не искаше да види реалността, каквото и да и се говори, накрая пак всичко приключваше по споменатия начин.
От многото теми за насилие забелязвам подобен модел на поведение- темата се пуска след поредния бой или скандал, след няколко дни и получени много коментари за реалността и действия в правилната посока, авторката просто изчезва. Интересно ми е как трябва да се процедира в такъв случай, особено когато става въпрос за твой близък човек, както беше в посочения от мен пример?

Общи условия

Активация на акаунт