В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 24 926
  • 584
  •   1
Отговори
# 30
  • Плевен
  • Мнения: 976
Пиша Ви една любима на моето семейство рецепта, за Памук погача.

Памук Погача

Продукти:

    1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
    1 ч.ч. (240 мл) топла вода
    1 ч.ч. (240 мл) олио
    2 с.л. захар
    1 с.л. сол
    ½ пакетче прясна мая
    около 1кг брашно
    1 жълтък с малко прясно мляко за намазване


Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.

Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.

В купа се слага част от предварително пресятото брашно.

В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото,добавя се захарта и солта и се меси до меко тесто.Става изключително меко и пухкаво.

Дели се тестото на 2 топки и се разточва на тънко и в кръг,правят се триъгълници, като за кифлички.Завиват е и се подреждат в намазана с олио тава.

Втасват 40-50 минути на топло,аз, за да спестя време, слагам в загрята на 100градуса фурна.

Мажа се с жълтък +1-2с.л. прясно мляко .

Ръси се със сусам по желание.

Пече се при 180°C за 40-50 минути.След изваждането се маже с масло и се завива с кърпа.

# 31
  • Мнения: 29 254
Сиренки

От около 1 кг. брашно се замесва тесто с жива мая + топло мляко и яйце. Престоява 1-2 часа да втаса. Размесва се и се оформят сиренките като пълнежът е сирене с яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват с мак. Пекат се на 200 гр. до готовност.

# 32
  • Мнения: 686
Моята погача е със 1 кг брашно, 20 мл топло мляко, 1/2кубче мая, 1 ч.л сол 3 ч.л захар, 3 яйца. Правя кладенче в брашното, слагам прясното мляко със разтворена та мая. Добавям яйцата, солта и за месвам меко тесто. Втасва два пъти по половин час.

# 33
  • Мнения: 11 635
Мъфини-банички.

Бързи, лесни и много вкусни.

Продукти за 12 броя:
4 яйца
100 г кисело мляко
1/2 каф.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио
200 г сирене
6-7 листа кори за баница

Разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко със содата, солта, олиото и натрошеното сирене. Натрошете в сместа корите за баница и разбъркайте добре.
Напълнете до 3/4-ти от обема им гнездата в силиконови форми за мъфини и изпечете на 180 градуса до готовност.

# 34
  • Плевен
  • Мнения: 976
Пиша Ви любима рецепта, останала от моята майка, която става дори за недотам изкусни кулинарки...Това беше и първата рецепта за питка, която направих в първата година от семейния ми живот. Бях много изненадана, че се получи от първия път, а след това се отдадох на много експерименти, но тази рецепта си остана най-мила, и най-бърза. Пиша и рецептата за:

Мамината питка

Продукти:
мая-1кубче
захар-1с.л. с връх
сол-1с.л.
кисело мляко-2-3с.л.
яйца-2бр
олио-2-3с.л,
топла вода-600-700мл
брашно-1-1,200кг

Приготвяне:

Начупва се кубчето мая, добавя се солта и захарта, намачква се с лъжицата, докато се втечни. Добавят се последователно киселото мляко, олиото, яйцата (без единия жълтък, който е за намазване на питката), топлата вода. постепенно се добавя брашното и се меси меко тесто. Оформя се по желание,тук съм я направила на питки (аз дори първия път направо я сложих в тавата без да я оформям). Слага се в намазана с олио тава и се оставя да втаса- аз го правя във фурната на 100градуса. След като удвои обема си,мажа с разбития жълтък с малко олио и оцет и усилвам фурната на 180градуса.Пека около 40-50минути до готовност.Вади се, маже се с масло и се завива да се задуши.

Да Ви е вкусно!

# 35
  • София
  • Мнения: 35 911
Виенски щрудел

Необходими продукти:
Кори за баница
Пудра захар - за поръсване
Mасло Президент - за намазване
Плънка:
4-5 ябълки / около 1 кг/ обелени и нарязани на едри кубчета
50 гр. стафиди - накиснати
2-3 сл. Амарето
1 сл канела
1 чл. ванилия
100 -120 орехи, нарязани
2-3 сл галета – за поръсване

Начин на приготвяне:
По 3 кори, всяка намазана с масло.
Ръси се с галета.
В единия край се слага плънка 3-4 пръста и се навива  на руло. Краищата се подгъват.
Отгоре се намазва с масло.
Нареждат се върху хартия за печене.
Правят се леки разрези под наклон / 4-5 на брой/
Пече се 20 мин. на 200 градуса, до покафеняване.

Обилно се ръси с пудра захар, преди сервиране.

# 36
  • Мнения: 389
Коледна питка:

Продукти: 500 гр брашно + за омесване 1/2 кубче прясна мая, 250-300 мл вода, 2 ч.л сол, 1 ч.л захар, 2 с.л олио, 1 с.л оцет.
В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме около 20 минути. Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая. След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките (изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.

# 37
  • Плевен
  • Мнения: 976
Пиша една от любимите ми рецепти, взета е от настолен календар на София Мел преди доста години, и бързо стана любима на семейството ни.

Дърпана баница с яйца

Продукти:
3 яйца
1 чаена лъжичка сол
600 грама брашно
1 супена лъжица олио за тестото
1 супена лъжица оцет
250 мл топла вода
200 мл олио за отпускане на питките
250-300 г сирене
Приготвянето- дълго, но резултата си заслужаваше...
Две от яйцата разбивам с вилица и към тях добавям водата, солта, оцета и супената лъжица олио. Пресявам брашното, и в него изливам разбитата смес. Започвам да меся, като добавям по малко от брашното.Готовото тесто разделям на 6-8 приблизително топчета. Оформят се добре. В подходяща тава наливам 200мл олио и подреждам в нея топките за дърпаната баница, като ги притискам, за да се сплескат и покрият с мазнината,Покривам ги с фолио и ги оставям да почиват така 30минути. След като си починат, вземам една от питките и започвам да раздърпвам топката като за мекици.Постилам на масата една стара покривка,слагам кората в средата на кърпата и започвам да дърпам нежно дебелите краища на тестото, за да я изтъня. Когато кората стане тънка и прозрачна и равномерно издърпана от всички страни, слагам върху кората от натрошеното сирене.Навива се  кората на охлюв и се подрежда в тавата.Раздърпват се по същия начин и останалите кори.Пече се около 25минути на 180 градуса до прекрасен златист цвят. След изпичане може да се поръси с малко студена вода и да се покрие с кърпа за 10 минути, а ние обичаме да е хрупкава, затова не я завиваме, и не и даваме да изстива....
Прилагам и снимки на баницата от неделя!

# 38
  • Мнения: 1 202
Домашна баница
Окоро 500гр. брашно, 1 пакетче мая, щипка сол и захар, 1бр. яйце, оцет и олио. Корите се поръсват с масло и сирене.

# 39
  • Мнения: X
Баница с готови фини кори
Продукти: 1 пакет фини кори за баница, 4 яйца, 250 г. кисело мляко, 1 ч. л сода бикарбонат, 250 г. сирене, 125 г. масло, 120 г. брашно.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с киселото мляко и содата. Прибавят се натрошеното сирене, разтопеното масло и брашното и сместа се разбърква добре. От нея се отделя 1 чаена чаша.
Корите две по две се намазват с част от плънката и се навиват на не много стегнато руло. Рулата се нареждат спираловидно в кръгла тава, намазана с масло. Отгоре баницата се наръсва с отделената плънка. Пече се в силна фурна.
Да ви е вкусно!

# 40
  • Мнения: 913
Необходими продукти:

240 мл. топло прясно мляко
240 мл. топла вода
240 мл. слънчогледово олио
5 супени лъжици (72 гр.) захар
1 супена лъжица (15 гр.) сол
1 супена лъжица (11 гр.) суха мая
 840 гр. брашнo
+ малко брашно за разточване на тестото
1 жълтък за намазване преди печене
Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата. Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от предвиденото брашно. Размесва се докато се получи еднородна смес. Купата се покрива с памучна кърпа.Оставя се на топло за около 10 минути или докато маята шупне. Солта се смесва с останалото брашно, след което се добавят към втасалото тесто заедно с олиото. Замесва се тесто. Оставя се 30 минути. Пак се размесва. Оформя се погачата .Оставя се пак да втаса. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар.

# 41
  • Мнения: 328
Пухкава питка


- 2бр. яйца
- 7 гр. суха мая
- 4 с.л. вода /топла, за маята/
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 85 гр. масло
- 500 гр брашно
- 170 мл прясно мляко /топло/

Начин на приготвяне:
Към маята добавяме щипка захар и топлата вода и оставяме да се активира.
В купа разбиваме яйцата с останалата захар, добавяме солта, брашното, надигнатата вече мая и затопленото мляко. Разбъркваме всички съставки и добавяме маслото. Замесваме меко, гъвкаво тесто. Оставяме тестото да втасва час и половина, след което отново го замесваме. След още половин час втасване тестото е готово за оформяне по желание и намазване с жълтък. Печем в предварително загрята фурна на 180° до готовност.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 20:07 от Lettie

# 42
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 742
В момента баницата ми се пече. Обичаме я топла и хрупкава. Пакет кори, 3-4 яйца, половин буца сирене, няколко лъжици кисело мляко, половин пакетче масло, малко олио и малко прясно мляко.

# 43
  • Мнения: 939
Баница с ориз
1пакет кори за баница, 2-3 яйца, ориз- половината на малка купичка, сирене, масло/ маргарин
Предварително сварявам ориза, осолявам на вкус, добавям маслото/ маргарина, сиренето и като е изстинало и яйцата- това е плънка. Две по две /ако са много фини и по 3/ кори намазвам доволно с плънката и овивам. Редя в предварително намазнена тава. Изпичам на горна и долна фурна на 180-200 градуса.

# 44
  • Мнения: 2 127
Празнична питка
Продукти: 750гр.брашно, 30гр.прясна мая, 1ч.л.захар, 2ч.л.сол, 370мл.прясно мляко, 2 яйца, 100мл.олио/масло, 1 жълтък за намазване, семена за поръсване.
  Приготвяне: В топлото мляко се активира маята със солта, захарта и малко брашно.Оставя се да шупне.Разбиват се яйцата, добавя се мазнината,добавя се малко, по малко брашното, което е хубаво предварително да се пресее. Отначало се тестото е много лепкаво, но като усвои всичкото брашно става мекичко .Оставя се да отпочине около 45мин.
Вече втасало, още веднъж се примесва.Натискате го с върха на пръстите си да се разширява.Оформя се пожелание в намаслена тавичка.Оформената питка оставяме отново да втаса около 35мин.Намазваме с разбит жълтък+малко пр.мляко, посипваме със семена и печем на загрята фурна на 170° до готовност.

Общи условия

Активация на акаунт