Памук Погача
Продукти:
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
½ пакетче прясна мая
около 1кг брашно
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
В купа се слага част от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото,добавя се захарта и солта и се меси до меко тесто.Става изключително меко и пухкаво.
Дели се тестото на 2 топки и се разточва на тънко и в кръг,правят се триъгълници, като за кифлички.Завиват е и се подреждат в намазана с олио тава.
Втасват 40-50 минути на топло,аз, за да спестя време, слагам в загрята на 100градуса фурна.
Мажа се с жълтък +1-2с.л. прясно мляко .
Ръси се със сусам по желание.
Пече се при 180°C за 40-50 минути.След изваждането се маже с масло и се завива с кърпа.