Препарати за съдомиялна - 12

• 60 673
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
  • Paris, France
25 години съм мила със всякакви прахове. Не съм попаднала на прах (или таблетка), която да чисти филтъра така, както го чисти Fairy platinum plus. Откакто ги ползвам съм чистила машината веднъж с препарат, а от две години никак и филтърът е като нов. С прах по филтъра остава едно като лепило, дори на мека вода, дори с топ прах.

В България Sun се казва Svelto. Според artemida, но ни две мои приятелки Somat Gold или Pril Gold мият по същия начин загоряло, но не миришат гадно като Sun/Svelto. Вземи си Somat Gold таблетки!

# 646
Откога ароматът е фактор при избора на таблетки /прах/гел/капсули и т.н. за съдомиялна?
Не е ли нормално след края на миенето всичко да е добре изплакнато ,без пяна , аромати и всякакви такива ?
Или вече е нормално хората да си душат чинията дали мирише на лимон , ванилия и подобни ?

# 647
Ами най-обикновеното веро също има аромат... така че не виждам нищо странно и за съдомиялна препаратите?
Чак толкова на нищо не мирише. Като отворя само лееееко парата....

# 648
  • Paris, France
За мене ароматът на препарати за миялна, пералня, препарати за ръчно пране и миене винаги е бил фактор. Спомена се верото, бррррр. Получавам позиви за повръщане само като си го спомня, а не съм го мирисала от поне 35 години. Предпочитам препарат за ръчно миене с мирис на лимон, ябълка или горчив грейпфрут, отколкото с мирис на роза или бадем. Еднакво добре мият, но предпочитам каквото предпочитам. Друг би предпочел бадема и уважавам предпочитанието му.

Не, не миришат чиниите на гадно след гореспоменатия Sun/Svelto, но като отворя миялната предпочитам да ми мирише приятно. Ехтра пауър оставят остра, за моя нос, миризма на амоняк. 

Винаги споменавам миризмата, защото за някои хора е непоносима. 99% от нехаресващите Fairy не го харесват заради силната миризма. Същото със Sun. Защо да се набутат?

# 649
  • на последния етаж
А за съдомиялна 45 см (мисля, че се води за 9 комплекта) може ли да се ползват таблетки или е много една таблетка?

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 13:14 от Лита

# 650
А за съдомиялна 45 см (мисля, че се води за 9 комплекта) може ли да ползват таблетки или е много една таблетка?
Разбира се, че може.
Едната ми миялна е 45-см (9 комплекта). Винаги съм я ползвала с комбинирани таблетки (цели), че някои ги делят/режат.
Неизплакнати съдове не съм имала.

# 651
А за съдомиялна 45 см (мисля, че се води за 9 комплекта) може ли да се ползват таблетки или е много една таблетка?
Моята е 45 см, винаги я пълня на макс и пускам с цяла таблетка (бомбичка по-скоро). Нищо неизплакнато няма.

# 652
До съвсем скоро ползвах finish, които смених на една промоция с somat. Не съм сигурна какъв точно е вида на таблетките, но са синьо- червени. Изхвърлих опаковката.
От както ги ползвам много често вадя от машината "мръсни" чаши, имат някакви остатъци по тях, като песъчинки. Докато не се измият на ръка, не се махат. Почистих машината няколко пъти, но пак остават такива остатъци.
В препарата ли е проблема? Или да търся другаде. Някой имал ли е проблеми с somat?

# 653
  • Пловдив
Откакто развалиха Лидълските таблетки (повече от 2 години сигурно станаха), ползвам само Сомат/Прил (и таблетки, и капсули, и гел, според това, какво мия) - никога не съм имала не измити добре или не изплакнати съдове, а по принцип ползвам еко програмата.

# 654
  • София
До съвсем скоро ползвах finish, които смених на една промоция с somat. Не съм сигурна какъв точно е вида на таблетките, но са синьо- червени. Изхвърлих опаковката.
От както ги ползвам много често вадя от машината "мръсни" чаши, имат някакви остатъци по тях, като песъчинки. Докато не се измият на ръка, не се махат. Почистих машината няколко пъти, но пак остават такива остатъци.
В препарата ли е проблема? Или да търся другаде. Някой имал ли е проблеми с somat?
възможно е проблемът да е с конкретната партида.

Аз само фейри ползвам и не си правя повече експерименти, че ми писна от даване на пари и надраскани стъкларии, неизмити тенджери или тави, петна по приборите...
Гланц не ползвам от много години, но с фейри няма и нужда.

# 655
  • Paris, France

По принцип може. Таблетки и капсули може да се ползват и в някои настолни машинки за 6 комплекта ако мият със 7-8 литра на цикъл.

Някои от съвременните скъпи съдомиялни за 12-16 комплекта, 60см, от много висок клас като Бош или Miele се скапват от таблетки и капсули, защото мият с по 7.5 литра на цикъл и количеството препарат не може да се разтвори и запушва помпи и тръби. На приятелка, на която Miele-то от над 2000€ се развали два пъти и препоръчаха да мие само с техните таблетки или четвърт доза прах или гел. WTF???

Добре е да не се мие непрекъснато със силни препарати и високи дози, защото помпата има нужда от мазнина, която си набавя от тази по посудата. Таблетките, на които пише, че чистят филтър няма да позволяват достатъчно омазняване и ако се ползват всеки ден или на всяко миене, ще намалят живота на помпата, но и електрониката. Затова аз редувам FP+ с половин и даже четвърт доза гел и по-леки таблетки. Филтърът седи чист като ползвам FP+ на поне 1 от 7 цикъла, но и чарковете не се къпят непрекъснато в силен препарат. Гледам 1-2 цикъла седмично да са  с гел, като слагам 5мл при препоръчана доза 15мл. На подобен цикъл мазни чинии и чаши от вода и сокове, вино, купички от закуска се измиват идеално, но мазни или загорели тенджери и тигани не, та ги оставям за друг цикъл. Използвам лекия цикъл за пластмасовата камбана от микровълнова, пластмасови кутии за храна, ей такива.

Чупя таблетките на две ако е възможно. За пълна с не много мръсни съдове машина е идеално. Моите са 60см, за 14-15 комплекта. Сегашните таблетки трудно се чупят. Рязала съм с електрическа пила или дремел 🤩.

# 656

По принцип може. Таблетки и капсули може да се ползват и в някои настолни машинки за 6 комплекта ако мият със 7-8 литра на цикъл.

Някои от съвременните скъпи съдомиялни за 12-16 комплекта, 60см, от много висок клас като Бош или Miele се скапват от таблетки и капсули, защото мият с по 7.5 литра на цикъл и количеството препарат не може да се разтвори и запушва помпи и тръби. На приятелка, на която Miele-то от над 2000€ се развали два пъти и препоръчаха да мие само с техните таблетки или четвърт доза прах или гел. WTF???

Добре е да не се мие непрекъснато със силни препарати и високи дози, защото помпата има нужда от мазнина, която си набавя от тази по посудата. Таблетките, на които пише, че чистят филтър няма да позволяват достатъчно омазняване и ако се ползват всеки ден или на всяко миене, ще намалят живота на помпата, но и електрониката. Затова аз редувам FP+ с половин и даже четвърт доза гел и по-леки таблетки. Филтърът седи чист като ползвам FP+ на поне 1 от 7 цикъла, но и чарковете не се къпят непрекъснато в силен препарат. Гледам 1-2 цикъла седмично да са  с гел, като слагам 5мл при препоръчана доза 15мл. На подобен цикъл мазни чинии и чаши от вода и сокове, вино, купички от закуска се измиват идеално, но мазни или загорели тенджери и тигани не, та ги оставям за друг цикъл. Използвам лекия цикъл за пластмасовата камбана от микровълнова, пластмасови кутии за храна, ей такива.

Чупя таблетките на две ако е възможно. За пълна с не много мръсни съдове машина е идеално. Моите са 60см, за 14-15 комплекта. Сегашните таблетки трудно се чупят. Рязала съм с електрическа пила или дремел 🤩.
За пръв път чувам такова нещо /за задръстването/, а и не намирам нищо в тази връзка в указанията и на двете ми миялни /Бош, 60 и 45 см/. Мия само с капсули, леко замърсени чинии и чаши - с гел.  Обичайно обаче една миялна се пълни с различни по степен на замърсеност и мазни остатъци съдове, та с гел мия по-рядко. Количеството на гела преценявам и според количеството на съдовете.

# 657
  • Paris, France
Не визирам всички съдомиялни Бош и Миле, а само някои много екологични нови модели, които мият 13-15 комплекта с 6 литра вода. Ние също имаме Бош 60см, която мие без проблем със всякакви препарати, но с нещо като 12 до 15 литра на цикъл. Приятелка купи Бош, 6 комплекта за сина си и той си ползва капсули и цели таблетки. За дъщеря си купи Comfee 6 комплекта и с цяла капсула съдовете не са добре изплакнати. Разликата - Бош мие с 8 литра, а Comfee с 5.

Разликата в разхода на вода между 45 и 60см са минимални, ако изобщо ги има. Ако има оплаквания в качеството на миене в 45см съдомиялни, то е заради това, че формата на чекмеджетата е правоъгълник и ако има само една перка, вода трудно достига до ъглите, а не заради по-малко разход на вода. Забелязах, че 60см обикновено мият по-добре, особено в горното чекмедже.

# 658
А кой е казал ,че ще се ползва Еко програма само и задължително , че постоянно да мие с 6 литра ? Със сигурност има и интензивна , която мие поне с 12-15 литра вода и е на висока температура .
Изобщо не мога да я разбера тая глупост да се пере със студена вода , да се мие на програми с малко вода , да се икономисва препарат / не съм идиотка да тръгна да цепя таблетки с трион , ножица и т.н./ , да се слага 5 мл /изобщо не ми е ясно как се дозират 5 мл , единствено с пипетка е възможно / . Хвърлям една цяла таблетка и пускам на интензивна програма . Ценя си времето , най-вече нервите от занимания с глупости .
Това с мазнината за помпата направо ме довърши ...

# 659
Не визирам всички съдомиялни Бош и Миле, а само някои много екологични нови модели, които мият 13-15 комплекта с 6 литра вода. Ние също имаме Бош 60см, която мие без проблем със всякакви препарати, но с нещо като 12 до 15 литра на цикъл. Приятелка купи Бош, 6 комплекта за сина си и той си ползва капсули и цели таблетки. За дъщеря си купи Comfee 6 комплекта и с цяла капсула съдовете не са добре изплакнати. Разликата - Бош мие с 8 литра, а Comfee с 5.

Разликата в разхода на вода между 45 и 60см са минимални, ако изобщо ги има. Ако има оплаквания в качеството на миене в 45см съдомиялни, то е заради това, че формата на чекмеджетата е правоъгълник и ако има само една перка, вода трудно достига до ъглите, а не заради по-малко разход на вода. Забелязах, че 60см обикновено мият по-добре, особено в горното чекмедже.
Едната ми е модел отпреди 3-4 години, а другата отпреди година. И двете мият с вода над 11 л на цикъл в зависимост от програмата. Слава Богу, не съм попаднала на модел, който мие с половин кофа вода, както се казва.
Колкото и малко препарат да сложиш, това не е миене.
Не съм забелязала в малката да се измиват по-зле съдовете, но голямата ги суши по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт