Препарати за съдомиялна - 12

• 60 680
  • 729
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, имам нужда от съвет Blush
От време на време съдове, които мия в миялната излизат счупени - стъклени купички Luminarc и чаши. Доколкото знам, би трябвало да стават за миене там, къде бъркам? Гледам да не се опират едни в други, мия на стандартна програма 1 час/60°, ползвам таблетки само (пробвала съм с препарат за изплакване, и без - и при двата сценария се е случвало). Миялната ни е Gorenje.
Без да претендирам за специализирани познания, смятам, че по някаква причина се получава шоково загряване или охлаждане на съдовете, за да се чупят така.
Аз мия стъклени съдове - купи, кани, вази /включително кристални/ и в двете кошници, даже високите вази влизат само в долната и там ги мия от години. Нямам счупени съдове. Може да се посъветвате със сервиза, възможно е да имат идея.

# 616
  • Paris, France
Стъклото на Luminarc е доста тънко и трябва да се внимава как се подреждат. Не всяка фина чаша издържа на 60°. Едночасовите програми обикновено са с доста силна струя, която да измива остатъци от храна, загоряло. Има програми с висока температура, но слаба струя от перката. Моята Baby care е на 70°, но със слаба струя към горната кошница за да не обръща пластмасови шишета за мляко, биберони и други пластмаси.

Чаши и купички от Luminarc, кристални, чаши за вино мия само на програма кристал, която на моята машина е на 40°. Слагам ги в горната кошница, освен дълбоки и високи купи и вази. Мия с гел, а не таблетка, капсула или прах. Никога, никога не добавям функция допълнително сушене, защото тя увеличава температурата на водата за последното плакнене.

Чаши от вино или сок съм мила и на половинчасовата програма с 35° вода. Ако няма червило се измиват идеално, но понеже има само едно плакнене, трябва да се сложи капка гел, не повече. И на нея няма счупено.

Слаба струя, ниска температура, подреждане без да се допират и всичко е на 6 и няма чупене.

Само да предупредя, че на мека вода миенето на ниска температура може да корозира чашите. Решението е да се ползва гел без сол, не 2 или 3 в 1 и да се слага в минимално количество. Диамантът на Finish помага.

# 617
Благодаря много, Невена, много полезна информация!

Слагам чашите само в горната кошница, купичките рядко долу и не ползвам допълнително сушене. Интересно, че имам тънки кристални чаши за вино, които все още не са се чупили, а мия редовно. В същото време една доста по-дебела чаша за уиски се спука. А де Grinning

Нашата миялна има доста малко функции, стандартна, еко, бърза... Ще погледна по-подробно, но и в книжката нямаше много информация. Може би най-разумно ще бъде да ги мия отделно от другите по-замърсени неща.

Относно гела за изплакване, по принцип какво е оптималното количество? Да кажем за пълна, но не прекалено, миялна, за на половина пълна? Не мога да се ориентирам много с него.

# 618
  • София
Не го ли дозира миялната автоматично? При мен се пълни резервоар и смаата машина си взима от него.

# 619
  • Русе
И при мен се е случвало счупване - направо са като отрязани чаши стъклени за вода от дебело стъкло.  Обивновено доста стари за ежедневна употреба. Също и един, два буркана, които не би трябвало да имат проблем от висока температура. Обяснявам си го с рязка промяна на температурата - нагорещени и плакнене със студена вода - дюзата е изстреляла студената вода вътре -  или просто им е дошло времето/изморяване на материала с годините/

# 620
  • Paris, France
Относно гела за изплакване, по принцип какво е оптималното количество? Да кажем за пълна, но не прекалено, миялна, за на половина пълна? Не мога да се ориентирам много с него.

Какъв гел за изплакване? Да нямаш предвид гланц? За гланц настройваш на око, според резултата и препаратите, с които миеш. За някои таблетки и капсули гланц изобщо не е нужен. Ако по съдовете има бели капки - увеличаваш гланца. Ако има синкаво и ратечено, като замазано - намаляваш. За капсули като Fairy platinum plus, направо спирам гланца.

Гелът за миене се дозира според замърсяването и програмата. Ако имаш купички от плодове и чинии от бисквити или твърд кекс, чаши от вода и вино, то една до две капки гел са предостатъчни. Ако гелът е 3в1 и водата е твърда е добре да не се натиска копчето за 3в1, защото машината няма да пусне сол ако се натисне копчето, а в малкото гел няма да има достатъчно сол за да се изплакнат и изсушат добре съдовете.

Ако миеш загоряло, чинии, омазани в бешамел, ориз, кремове, тенджери, в които е вряла твърда вода, то трябва да се сложи пълна доза гел и е по-добре да се ползва таблетка. В някои машини половин доза гел е достатъчна. Повечето гелове не мият добре тенджери и тигани. Гелът се настройва според количеството мръсотия, не според броя прибори и чинии.

Не всяка съдомиялна може да измие сребро, кристал, алуминий без щети. Ниските модели и малките машинки, както и миялните с открит нагревател на дъното рядко имат такива програми. В книжката е описано какво и как се мие и ако материалът не е споменат, то машината вероятно няма да го измие без рискове от повреждане.

Може да се случи инцидентно счупване. За 30г миене ми се е счупила една дуралексова чиния (до 160 или 180°С издържат) и един буркан. Ако редовно се чупят даден вид съдове - не са за конкретната миялна след като няма обособена програма. И аз искам да си мия картофите в миялната, ама моята няма плакнене със студена вода.

Не го ли дозира миялната автоматично? При мен се пълни резервоар и смаата машина си взима от него.

Нашите са купувани преди около 15г и нямат отделение за гел. Гелът го слагаме в отделението за прах и таблетки или по стените (ако няма предварително плакнене). Пералнята ни също няма отделение за гел. Тези автоматични опции са новост и ги имат само високи модели на някои марки. Твоята явно е тузарски, гъзарски, нов модел 😻.

# 621
  • София
Ахахаха, стига, де - Уърпул за 700 лв преди три години купен, сигурно модел на 4-5 г Joy Но ми е първи такъв уред, не им знам еволюцията и затова не разбрах добре Simple Smile

# 622
  • На брега на реката
Мисля, че и двете имате предвид препарата за изплакване, а не за миене!

# 623
  • Paris, France
Ако става дума за гланц, който машината пуска според настройката, за последното плакнене, то повечето стари машини с голям размер, но и някои малки имат такова. И двете ни машини имат отделение, в което се сипва гланц веднъж на два, три или повече месеца.

Като писах за отделение за гел, имах предвид отделение като това за гланц, но вътре се сипва гел за миене. При всяко миене има опция да се пусне на автодоза. Машинката сама преценя колко гел да пусне според замърсяването. Може да се мие и с таблетка, но тогава се спира опцията автодоза. Има и перални с отделения за гел за пране и омекотител, които се пълнят веднъж за няколко пранета.

Тук показват как се пълни с гланц и гел:

https://youtu.be/sPZjLU2SwrE?si=UzB_EeKPXE_gk8Hy

Мене не ме блазни. Ще трябва да измислят отделение за капсули Фейри за да ми хареса.

# 624
  • София
Е, аз определено имах предвид препаратът за изплакване - нали точно тази дума използва и Елмайра във въпроса си Simple Smile

# 625
Да, и аз за препарата за изплакване питах Blush
Нашата машина има отделение с означено максималното количество, на самия препарат пише доста общо, като че ли май с налучкване и следим има ли следи и коригираме. Също изрично пише да се почистват пръските, а препаратът е много течен и нито мога да преценя колко сипвам, нито има ли файда Joy

# 626
  • София
И при мен е обозначено само максималното кличество. Но в упътването си пише, че се сипва до това обозначение (реално поълнш резервоарче) и после смаата машина си взима колкото си й трябва (зависи дали миеш със или без комбинирани таблетки, на каква програма). Когато свърши количеството в резервоарчето, светва индикатор на диспеля, че пак трябва да сипя догоре. Ако сипеш повече, просто прелива и следва повече бърсане Simple Smile
Не е чак такава драма, ако остане някоя капка. От мой опит - по-лесно сипвам от шише с широко гърло, разни стеснени само ми омазват край отвора за наливане. На последно избрания гланц, директно му отвъртам капачката, сипвам в резервоарчето, забърсвам супер лесно със салфетка и си свиркам към  2 месеца.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 16:44 от ToniShu

# 627
  • Paris, France
Гланц отдавна не слагам. Като миех с прах, зареждах гланц през фуния. На пазара продават пластмасови в няколко размера и влизат една в друга. Най-малката вършеше идеална работа.

Да похваля новия Финиш докато го има на много ниски цени. Купих лимонения, този:

https://courses.monoprix.fr/products/MPX_6585771/details?esl-k=s … _BwE&gclsrc=aw.ds

В отделението се вижда таблетката. Влиза идеално и няма драми с разтваряне. На горния ред на снимката са (отляво надясно): 1. Finish 0%, 2. Finish ultimate, 3.Finish ultimate plus lemon. На долния ред са Fairy platinum plus (FP+) и Fairy original (FO). 

Новите Финиш, които ще наричам FU+L (Finish ultimate plus lemon) измиват идеално загорели пирексови тави и това на едночасовата на 65°. Оставят тефлона и захабеното стъкло по-лъскави, отколкото Fairy original, но не колкото Fairy platinum plus. Тествах без гланц. Мият по-добре на високи температири. На 50° еко оставиха обръч протеин в тенджера, в която е варено месо и бели капки по машина и тефлон, но и съдовете не бяха достатъчно мръсни. Не махат добре котлен камък. Мазните съдове излизат супер лъскави. Мият по-добре без предварително плакнене. Мие загоряло до черно както го мие FP+, тоест почто никак за един цикъл. Имам предвид такова:

Машината мирише леко на лимон след миене, но не мирише на чисто като се напълни с мръсни съдове, а след FP+ мирише чисто с дни. Май оставя лек мирис върху някои пластмаси (засега нямам много мита с него пластмаса). Филтърът изглежда чист след него, но мия и с FP+.

Засега е нов и го има на супер евтини оферти. Понеже мие почти толкова добре, колкото FO, се заредих с него за всеки случай. Ползвам го на едночасовата.

За машини без съдове с котлен камък и протеинови отлагания, без пластмаса е екстра.

Не е и няма да ми замени FP+, но ако го набарате на промоция, заменя FO, а е 2 пъти по-евтин. 

Тъй, начесах крастата 🐸.

# 628
  • София
Някой ползва ли прах за миялна да препоръча, аз ползвам на ДМ Nature, но нещо го няма в близкия магазин, както и онлайн.

# 629
Някой ползва ли прах за миялна да препоръча, аз ползвам на ДМ Nature, но нещо го няма в близкия магазин, както и онлайн.

Извинете за глупавия въпрос, но каква е разликата с таблетките? Просто аз ползвам на същата серия таблетките и съм доволна, не съм виждала от този прах

Общи условия

Активация на акаунт